Kultur

Svenska Dagbladet
 | Lördagen den 1 oktober 2005  
SvD Internet
PRENUMERERA

ANNONSERA


Blocket
Bilar 103377
Båtar 9140
MC 14522
Bostad 15343
Möbler 43895
Övrigt 164378
Annonsera

Tasteline

Sök bland 6000 matrecept
Annonsmärkning
Publicerat 25 september 2005 05:30


Eva Fröling kopplar av på sin nygamla arbetsplats Dramaten, där hon fick ett varmt mottagande av kollegerna efter 16 års uppehåll.

Tillbaka på Dramaten

Comeback är ett svårt och slitet ord - precis som utbrändhet. Skådespelerskan Ewa Fröling har varit med om båda. Nu är hon tillbaka på en teaterscenen efter tio år. Att Ewa Fröling gör huvudrollen som förläggaren Vera i Kristina Lugns nya Dramatenpjäs kan tyckas som en händelse. Nu när hon just har skrivit en bok om hur man får ihop livet när allt tycks gå åt helvete.

 Ewa Fröling

Född: Den 9 augusti 1952.

Familj: Döttrarna Tilde, 25 och Mira, 15.

Yrke: Frilansande skådespelare.

Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad.

Aktuell: Med huvudrollen i Kristina Lugns pjäs Vera, som spelas i Målarsalen på Dramaten.
Den 30 september i radions P1 med pjäsen Sylvia.
I en kortfilm av Filippa Pierrou som snart visas på Sundance filmfestival och senare på Göteborgs filmfestival.

Bakgrund: Uppväxt i lägenhet i Stocksund norr om Stockholm. Kom in på scenskolan i Malmö som 18-åring. Har varit anställd på Stockholms stadsteater och Dramaten, där hon bland annat spelat i Ingmar Bergmans Kung Lear.

Slog igenom internationellt i filmen Fanny och Alexander. Spelat i några Colin Nutley-filmer, som Sista dansen, Gossip, Sprängaren och Paradiset. Har sjungit in sånger av Lars Forssell och gjort mycket radioteater.

Priser: Bästa kvinnliga skådespelerska vid filmfestivalerna i Toronto (för rollen i Sally och friheten) och i Rouen (för filmen Demoner).

Okänd talang: Kan spela trummor. ”Ring om ni behöver hjälp till firmafesten”.

Styrka: Styrka.

Svaghet: Dålig på att baka bullar.

Ser på: Naturen.

Lyssnar på: P1.

Läser: Just nu Joyce Carol Oates bok Fallen.

Hissar gillar hon inte. Ewa Fröling föredrar att ta trapporna i rejäla älgkliv innan hon resolut stegar in i ett chefsrum - alldeles bakom Dramatens Disneydådiga guldfoajé. Förra helgen var hon nära att tvingas sova över i fiket på nationalscenen. Hon har inte varit där på sexton år och efter premiärfesten höll hon knappt på att komma ut.
Nu har Ewa Fröling tagit plats i en antik soffa, med Margaretha Krooks klassiska profil bakom ryggen. Att Krook håller ett vakande öga över Fröling är en slump men känns inte alls märkligt. Även om de aldrig hann stå på en teaterscen tillsammans spelade de med sylvass skärpa - i vad som kom att bli Margaretha Krooks sista roll - mor och dotter i Colin Nutleys primadonneparad, filmen Gossip.
Gensvaret från kollegorna kändes genuint varmt när Ewa Fröling nyligen välkomnades tillbaka av teaterchefen på Dramatens årliga höstsamling.
- Det var väldigt överraskande, men fantastiskt. Ibland har man ingen uppfattning om hur man står i förhållande till verkligheten, säger Ewa Fröling och sträcker ut sina långa ben.
Det är första gången hon spelar Lugn. Ewa Fröling gick såklart igång på dramatikerns text, vilken skådespelare skulle säga att de inte gör det - men framför allt på att överhuvudtaget få erbjudandet.
- Jag har inte varit här på 16 år och kan tycka att det har funnits många tillfällen att ringa.

Nu ägnar hon kvällarna åt att klä sig i den misslyckade förlagschefen Veras broderade gula dräkt och spänstiga skor. I dem får hon brista ut i fraser som "Jag tål inte mig själv längre. Jag vill inte ha något med mig att göra" och "Jag känner mig ofta som ett skavsår". Hon ler fortfarande åt genrepet i förra veckan när en äldre kvinna i publiken bad ensemblen sluta spela pingis, så hon kunde höra vad de sa.
- Det finns en poetisk handfasthet i den här texten. Men den måste också göra sig möjlig på en scen, annars kan man läsa den hemma. Det handlar om många olika saker samtidigt, som små rubriker på tillstånd.
I förordet skriver Kristina Lugn att rollfigurerna inte är hotade till livet av några andra än sig själva. Och det kan ju räcka tillräckligt långt.
- Vera försöker få ekvationen att gå ihop. Hon har blandat in många närstående i verksamheten, exmän, dottern och en väninna, vilket inte är det ultimata för att göra business.
Ewa Fröling känner igen sig i direktörskapet. Med ålderns rätt har det blivit viktigt för henne att sätta ner sin spetsiga skinnkänga och dra gränser i förhållande till sig själv och andra. Sedan hon valde att lämna Dramaten har hon varit sin egen chef.
- Jag fick barn och hade bra flyt och kände att jag inte ville vara uppbunden. Jag är inte bra på det. Jag vill ha mycket luft under vingarna. Om man inte hade så mycket ekonomi att tänka på skulle det vara en helt fantastisk tillvaro. Men Sverige är ett litet land, ett för litet land.

Att välja själv innebär just nu att göra radioteater. Carina Rydbergs nyskrivna text är bearbetad, regisserad och görs av Ewa Fröling. Så löd förutsättningarna.
- Jag skulle vilja jobba mer så. På scen är det som en orkester och så åker du iväg, oavsett om du har hältor, huvudet under armen eller inte har lust. Men det är också som ett träningspass. Nu känns det som att jag måste erövra min rutin för att känna större lätthet. Jag har ju inte stått på scen sedan jag gjorde Måsen på Upsala stadsteater.
Det har helt enkelt varit dags att plocka fram disciplinen. Ewa Fröling är fascinerad av elitidrottare och hur Kajsa Bergkvist just då, under en hundradels sekund, lyckas klämma sig över den där ribban och ta VM-guld.
- Det här psyket är jävligt spännande, säger hon och tickar med spetsiga naglar mot tinningen, och vad det kan ställa till med. Vad man kan erövra med det och vad man kan snubbla på.
- Jag är rastlös och vill vidare. Nu när repetitionstiden är över blir jag lite som hästarna på Solvalla. Jag har mycket energi, och kan jag inte bruka den mår jag inte bra.
Utmaningen efter premiären ligger i att veta att det är ytterligare 64 föreställningar. Uppmärksamheten en huvudroll ger är hon däremot helt ointresserad av.
- Jag är ingen som hänger på löpsedlarna. Jag vill bli respekterad för det jag gör. Men utvecklingen är hemsk. De som är så otroligt begivna på myten att bli sedd tycker jag ska följa med och titta på hur det egentligen är. De vill ju bli skådisar eller sångare. Jamen, häng på då, så ska ni se hur jävla kul det är! Det är ett sådant slit att det inte finns på världskartan. Det har ingenting att göra med de där mediebilderna.

Hur har du uppfostrat dina barn?
- Min äldsta dotter Tilde har jag nog inte kunnat uppfostra så mycket. Hon har suttit på löpsedlarna och det har varit allvarliga saker. Jag är mamman där bakom som givetvis också tagit stryk. Jag har räddat många situationer - med en orubblig handfasthet och styrka, det måste jag nog tillskriva mig själv. Det har inte varit någon lekstuga.
Om bland annat detta har Ewa Fröling skrivit en bok. Hon har diskuterat med olika förlag men väntar ut det rätta, ett som låter henne formulera sig som hon själv vill.
- Men jag tänker inte exponera just det här så mycket.
I stället handlar boken om hennes egen utbrändhet.
- Det är mycket därför som jag har varit borta så länge. Man kan säga att jag har varit med om en olycka, säger Ewa Fröling och ritar citationstecken i luften.
- Jag har kört in i en bergvägg och upphört. Därifrån har jag återerövrat livet på alla möjliga sätt. Det har tagit oerhört lång tid. Samtidigt ska man driva sitt företag, ta hand om barnen, ekonomin, sin själ. Detta upphör ju inte bara för att jag körde in i en bergvägg.

Vi svänger oss för mycket med termer som utbrändhet, menar Ewa Fröling. Som om det räckte att ha lite ont i huvet eller vara trött på en söndag. Problemet är den förlorade tryggheten i samhället. Vi har skapat ett system som jagar upp oss, som flåsar en i nacken.
- Alla orkar inte vara smarta och på hela tiden. Man orkar inte hur mycket blåljus och allvarliga incidenter som helst - ensam. Jag hade förväntat mig ett fungerande skyddsnät, vilket tidigare var vårt lands främsta merit. Men där hade
jag inget att hämta. Vi har sålt ut oss. I dag är jag jätteglad att vi har kommit ur det här helskinnade allihop och överlevt. Alla fungerar och jag är jättestolt över mina tjejer. De är det viktigaste i livet - och mina största supportrar till att jag är tillbaka i det här.

Så att stå på scen igen var allt annat än självklart?
- Vi talar inte om att vara lite splittrad, utan om död. Vi talar inte om en liten dragning i hälsenan, utan om att man upphör. Därifrån, från nollpunkten, ska man tillbaka igen. Jag är som sagt envis och tänkte att jag ska klättra upp igen till den där jävla toppen om bara någon säkrar mig och håller emot. Därför är det extra betydelsefullt att jag har genomfört det här.
Hon skulle önska sig fler mentorer i sitt arbete, sådana man kan haka på och i - där kemin plötsligt bara stämmer. Margaretha Krook hann bli en sådan under inspelningen av Gossip. I filmen råder det annars ett lindrigt sagt spänt förhållande mellan förväntningar och utbrytningsförsök hos rollfigurernas mästrande mamma till Dramatenaktris och skådespelande dottern som försöker sig på en märklig musikkarriär.
- Jag är jätteglad för att jag fick jobba med Maggan. Vi hade pratat mycket om det. Hon var en sällsynthet. Nu står hon därnere i hörnet och jag förstår det inte riktigt.
Ewa Fröling tittar ut genom fönstret och ner mot Nybroplan, där Margaretha Krook står staty i hörnan av Nybrogatan och Dramaten. Ewa gillar inte vad hon ser.
- Hon var en kvinna med oerhörd integritet. Jag förstår inte att alla ska känna på henne och säga att hon är varm. Det kan inte vara det enda som en sådan stor konstnär lämnar efter sig. Hon gömde ju sig här, kom hit sju timmar före föreställningen och stod och rökte. Hon ska inte vara därnere.

Vad var det som svängde mellan er?
- Jag kände igen mig väldigt mycket i henne. Det var något märkligt som uppstod. Vi pratade med varandra varje dag och jag planerade att vi skulle göra något på tv tillsammans. Vi låg på och ville att det skulle gå fortare, för jag tänkte att vi inte hade hur
mycket tid som helst på oss. Men det gick för långsamt - och så var hon död.
Man har några få möten i livet som verkligen betyder något. Det här var ett sådant, menar Ewa Fröling.
Ett annat hade hon med den italienske skådespelaren Gian Maria Volonte, som hon träffade när de båda satt i juryn till det internationella filmpriset Felix. Inträdesbiljetten var förstås rollen som biskopsänkan i Ingmar Bergmans grandiosa Fanny och Alexander. Samtidigt fick Ewa Fröling kontakt med filmjätten Columbia. Men hon tyckte att kontraktet var för luddigt.
- Här var allt så konkret och där var det så fluddrigt. Jag har många kompisar som är ute, som Peter Stormare, Stellan Skarsgård och Lena Olin. Så det är klart att jag skulle vilja komma iväg nu.
Fluddra förresten, hon säger så lite då och då. "Inte fluddra iväg och aldrig få panik", det är vad hela livet går ut på.
- Det är väl det som har fått mig att överleva: disciplinen och att aldrig drabbas av panik. LARS COLLIN
kultur@svd.se
 

   Det finns 2 kommentarer på artikeln:
  ingen   apolide   27/9 17:43
  Äntligen tillbaka   Tom Zé   26/9 18:03Kommentarer på artiklar kan göras inom 72 h efter publicering.
 Bokmässan

SvD möter en rasande Jeanette Winterson på bokmässan. Mer om mässan hittar du på
 svd.se/bokmassa
 Full koll ...

... på veckans skivor, filmer, böcker och helgens evenemang genom SvD:s nyhetsbrev.
 Anmäl dig här
 Se senaste brevet
 Evig kärlek

Romeo och Julia på Folkoperan är smärtsamt vacker. Tårarna rinner i salongen. 
 Söndagsintervjun

Under några kaotiska år ställdes det mesta i livet på sin spets. Nu är Ewa Fröling tillbaka på Dramaten. 
 Värsta chocken

Något händer i nya boken om Havers och Lynley som fullständigt chockar SvD:s Mats Gellerfelt. 
 Scenhöst - special

Kristina Lugn är dubbelt pjäs-aktuell i höst. Läs om bland annat henne i vår special om höstscenen. 
 Ladda hem bilagan Scenhöst, med reportage och guide till scenerna
 Språkspalten

SvD ger råd om språket.
 Till språkspalten
 SvD Kultur i Pdf

 Läs dagens Kulturdel i Pdf-format
 Korsord

 Lös Svenska Dagbladets korsord - var du än befinner dig i världen

AnnonsMer på SvD.se sök: 


Nyheter Senaste dygnet  


Näringsliv Senaste dygnet  


Kultur / Nöje Senaste dygnet  Svenska Dagbladet

Sedan 1884 | På webben sedan 1995
Ansvarig utgivare, Chefredaktör
Nyhetschef
Chef Nya Medier
Post SE-105 17 Stockholm
Besök Mäster Samuelsgatan 56
Telefon +46 8 13 50 00

Övrig kontaktinformation