Προηγούμενα θέματα - Από την επικαιρότητα προηγουμένων μηνών

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ...    

    Με σειρά εκδηλώσεων μνήμης η ανθρωπότητα τίμησε τα εκατομμύρια των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την απελευθέρωση του Αουσβιτς, στις 27 Ιανουαρίου 1945.

    Στις 24.1.05, ο ΟΗΕ συγκάλεσε ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης -την πρώτη στην ιστορία του Οργανισμού αφιερωμένη στο Ολοκαύτωμα- με κεντρικό ομιλητή τον νομπελίστα και τέως όμηρο των στρατοπέδων, Ελι Βίζελ, ο οποίος έθιξε την "αδιάντροπη αδιαφορία που σκέπαζε τα μαύρα εργοστάσια του θανάτου…"
    Ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν τόνισε σχετικά με τον αφανισμό των Εβραίων: "Ενας ολόκληρος πολιτισμός που προσέφερε στον πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης και όλου το κόσμου πολύ περισσότερα από αυτά που ο πληθυσμός του θα δικαιολογούσε, ξεριζώθηκε, καταστράφηκε…". Ο κ. Ανάν κατέληξε λέγοντας ότι "πρέπει να επαγρυπνούμε απέναντι σε ιδεολογίες που βασίζονται στο μίσος και στον αποκλεισμό".
    Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ
κ. Ζαν Πινγκ δήλωσε ότι η ειδική σύνοδος είναι "τόσο ιστορική όσο και συμβολική, γιατί για πρώτη φορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει την τραγωδία του Ολοκαυτώματος και εκφράζει την αποφασιστικότητά του να καταδικάσει για πάντα τέτοιες τυραννικές και βάρβαρες τακτικές οπουδήποτε κι αν εμφανιστούν".
 

    Την ίδια ημέρα κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό. Το Ψήφισμα, που ψηφίστηκε από την ολομέλεια στις 27.1.05, αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα του Ναζισμού, καταδικάζει τις ρεβιζιονιστικές απόψεις άρνησης του Ολοκαυτώματος ως επονείδιστες και αντίθετες προς την ιστορική αλήθεια, εκφράζει ανησυχία για την άνοδο εξτρεμιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων και του αντισημιτισμού, εξάρει το ρόλο της παιδείας στην καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού και ζητά στα σχολικά προγράμματα των χωρών μελών να διδάσκεται η ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την ύψιστη δυνατή ιστορική ακρίβεια.
    Επίσης, με την ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης του Αουσβιτς, η προεδρία της Ε.Ε., που αυτή την περίοδο την έχει το Λουξεμβούργο, και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τη λήψη κοινών μέτρων, στο πλαίσιο της γενικότερης νομοθεσίας, για την πάταξη των εγκλημάτων μίσους που πηγάζουν από το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων περιλαμβάνονται η απαγόρευση της χρήσης των συμβόλων του ναζισμού και η θέση εκτός νόμου της παρότρυνσης σε φυλετικό και θρησκευτικό μίσος, διατηρώντας ταυτόχρονα τη νόμιμη ελευθερία του λόγου.


    Σε ειδική συνεδρίαση στο Στρασβούργο, στις 25.1.05, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του Γιαντ Βασέμ και τέως πρόεδρος της Ισραηλινής Βουλής κ. Σέβαχ Βάις και ο επιζήσας του Αουσβιτς κ. Ζαν Σαμουέλ. Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης στο χώρο του Palais de l' Europe.

    Στις 25.1.05, στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, εγκαινιάζοντας Μνημείο για το Ολοκαύτωμα, υποκλίθηκε μπροστά στο τείχος όπου αναγράφονται τα ονόματα των 76.000 Εβραίων της χώρας που εξοντώθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα.

    Την ίδια μέρα, στην ειδική συνεδρίαση του Γερμανικού Κοινοβουλίου για την επέτειο, συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Αρνο Λούστιγκερ, ενός εκ των επιζώντων του Αουσβιτς. Ο Λούστιγκερ μίλησε για το ταξίδι του "προς την Κόλαση" στη δύσκολη περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώπιον του καγκελαρίου Σρέντερ, μελών του υπουργικού συμβουλίου και Γερμανών βουλευτών. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρτ Σρέντερ στην ομιλία του εξέφρασε την ντροπή του για τις θηριωδίες των ναζί. "Ο δαιμόνιος Χίτλερ δεν πρέπει να θεωρηθεί ο μόνος υπαίτιος για το Ολοκαύτωμα", τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι "και οι απλοί πολίτες ήταν εκείνοι που υποστήριξαν τους ναζιστές". Κατά τη συνεδρίαση μίλησε, επίσης, ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου Δρ. Ισραελ Σίνγκερ, προσκεκλημένος της Γερμανικής Κυβέρνησης.

ΑΟΥΣΒΙΤΣ
27 Ιανουαρίου 1945

"Μέσα στο μισόφωτο αντιλήφθηκα μια παρουσία. Σερνόταν στα λασπόνερα, μπροστά μου. Γύρισε και φάνηκε το ασπράδι από τα τεράστια γουρλωμένα μάτια. Σωπαίναμε κι οι δυο. Από μακριά αντηχούσε ο υπόκωφος ήχος από εκρήξεις. Από τους δυο μας μονάχα εγώ ήξερα πως ήταν βολές από το πυροβολικό των Γερμανών. Σα να βρισκόμουν μπροστά σε ένα φάντασμα, μου πέρασε η σκέψη μήπως είχα μόλις χτυπηθεί, μήπως είχα σκοτωθεί. Δεν ονειρευόμουν. Βρισκόμουν μπροστά σε έναν ζωντανό νεκρό. Πίσω του, πέρα από την καταχνιά, διέκρινα δεκάδες άλλα φαντάσματα. Κινούμενα οστά που τα συγκρατούσε μαζί μονάχα μια στεγνή και γερασμένη επιδερμίδα. Η αναπνοή γινόταν αφόρητη με αυτόν τον αέρα, που ήταν ανακατεμένος με οσμές από καμένο κρέας και περιττώματα. Ενας συνάδελφος μού είπε πως βρισκόμασταν στο Αουσβιτς…". Με αυτά τα λόγια περιγράφει ένας Ρώσος στρατιώτης την ημέρα εκείνη, όταν μπήκε στο στρατόπεδο και συνειδητοποίησε το μέγεθος της φρίκης.

ΑΟΥΣΒΙΤΣ, 60 χρόνια από το τέλος της φρίκης
27 Ιανουαρίου 2005

Υπό το δέος του διαπεραστικού σφυρίγματος ενός τρένου, ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Αουσβιτς - Μπιρκενάου στις 27 Ιανουαρίου 2005, επέτειο των 60 χρόνων από την κατάληψη του κολαστηρίου από τον Κόκκινο Στρατό και την απελευθέρωση των εξαθλιωμένων κρατουμένων.

    Στην τελετή, την οποία συνδιοργάνωσαν η Κυβέρνηση της Πολωνίας, το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο, το Κρατικό Μουσείο Αουσβιτς - Μπιρκενάου και το Ιδρυμα Γιαντ Βασέμ, παρέστησαν 1.000 περίπου πρώην κρατούμενοι και περίπου 50 Ρώσοι βετεράνοι του Κόκκινου Στρατού, που μετείχαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης του στρατοπέδου.

    Μεταξύ των ηγετών που βρέθηκαν στο Αουσβιτς από 44 χώρες ήταν και οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, της Γερμανίας Χορστ Κέλερ, του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ και της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφκσι, της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντικ Τσέινι, η Βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη και ο Πρίγκιπας της Μεγ. Βρετανίας Εδουάρδος. Από την πλευρά του Εβραϊσμού παρέστησαν ο Δρ. Ισραελ Σίνγκερ του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου Κόμπι Μπενατόφ και μέλη του Δ.Σ., καθώς και εκπρόσωποι από 25 ευρωπαϊκές χώρες. Τον Ελληνικό Εβραϊσμό εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΙΣ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας.

    "…Σήμερα, 60 χρόνια μετά, δυσκολευόμαστε ακόμα να καταλάβουμε γιατί στον 20ό αιώνα ο κόσμος σιώπησε για το Ολοκαύτωμα", είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε την ανθρωπότητα να διδαχθεί από το "τρομακτικό μάθημα" του Ολοκαυτώματος, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση για την ύπαρξη ακόμα και σήμερα σπόρων ξενοφοβίας και ρατσισμού. "Ακόμη και στη Ρωσία, που έκανε περισσότερα από άλλους για να σώσει τα άλλα έθνη, διαπιστώνει κανείς εκδηλώσεις αυτής της ασθένειας και ντρέπομαι και εγώ γι' αυτό. Ο πολιτισμός βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με άλλες προκλήσεις, όπως της τρομοκρατίας, η οποία επίσης περιφρονεί την ανθρώπινη ζωή".

    Στην εκδήλωση μίλησε και ο κρατούμενος Νο 4427 και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βλαντισλάβ Μπαρτοτσέφσκι εκ μέρους των Πολωνών πολιτικών κρατουμένων στο Αουσβιτς: "Οι εβραίοι αντιμετωπίστηκαν σαν ζώα που έπρεπε να εξοντωθούν", είπε χαρακτηριστικά.

    Μίλησαν, επίσης, η Σιμόν Βέιλ, πρώην Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και αρκετές φορές υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης και επιζήσασα του Αουσβιτς, ο Ρομάνι Ρόζε, πρόεδρος του συμβουλίου των Ρομ στη Γερμανία, ο οποίος εκπροσώπησε τους τσιγγάνους που δολοφονήθηκαν στο Αουσβιτς και ο Καρδινάλιος Λάστιγκερ, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    Σειρά εκδηλώσεων Μνήμης προηγήθηκαν της κεντρικής εκδήλωσης. Την προηγουμένη, 26.1.05, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη συναγωγή της Κρακοβίας από τον Αρχιραββίνο της Μόσχας Γκόλντσμιθ. Μίλησε ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ Λάου και επιζώντες του Αουσβιτς.

    Το πρωί της 27ης Ιανουαρίου έγινε, σε θέατρο της Κρακοβίας, το Διεθνές Φόρουμ με τίτλο "Αφήστε το λαό μου να ζήσει!", με τη συμμετοχή 25 αρχηγών κρατών και εκπροσώπων κυβερνήσεων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος και Ρώσων στρατιωτών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση του Αουσβιτς. Το Φόρουμ αποτέλεσε μία κοινή έκκληση των επιζώντων του Αουσβιτς και των απελευθερωτών προς την παγκόσμια κοινότητα και τις νέες γενιές να διασφαλίσουν συνεχή παιδεία για το Ολοκαύτωμα και την ιστορία του. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Πρόεδροι της Πολωνίας, της Ουκρανίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο νομπελίστας Ελι Βίζελ, ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συνεδρίου Δρ. Ισραελ Σίνγκερ, και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου Μοσέ Κάντορ.



   

Από την ομιλία του Προέδρου του Ισραήλ κ. Μ. Κατσάβ
κατά την τελετή της 27ης Ιανουαρίου στο Άουσβιτς




   

Η κα Σιμόν Βέϊλ και ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ζ. Σιράκ στο Άουσβιτς


Η 27η Ιανουαρίου στην ΕΛΛΑΔΑ

  • Παράλληλα με την εκδήλωση για την εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, η τραγική επέτειος μνημονεύτηκε με πολλά αφιερώματα του Τύπου και των ΜΜΕ. Μαρτυρίες επιζώντων ομήρων, στοιχεία για τον αφανισμό των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, ιστορικές σελίδες της Κατοχής και συνεντεύξεις ξαναζωντάνεψαν τις μνήμες και παρουσίασαν διάφορες πτυχές της ιστορίας του Ολοκαυτώματος.

  • Η Ημέρα Μνήμης τιμήθηκε και στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ελλάδος με ομιλία που έγινε στις 27.1.2005 με θέμα το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. Το κείμενο της ομιλίας που έγινε στα Σχολεία βασίστηκε στο εκπαιδευτικό και ιστορικό υλικό του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, από το Σεμινάριο "Διδάσκοντας το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα", που είχε διοργανώσει το Ε.Μ.Ε. τον περασμένο Οκτώβριο.

  • Οι Ελληνες ευρωβουλευτές, στην πλειονότητά τους, ψήφισαν το Ψήφισμα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, τον Αντισημιτισμό και τον Ρατσισμό, που ψηφίστηκε στις 27.1.2005, στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ψήφισμα ψηφίστηκε με 617 ψήφους υπέρ, 10 αποχές, ενώ περίπου 100 ευρωβουλευτές ήταν απόντες. Οι Ελληνες ευρωβουλευτές του Κ.Κ.Ε. που δήλωσαν αποχή ήταν ο κ. Γεω. Τούσσας και η κα Διαμάντω Μανωλάκου (ενώ ο τρίτος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης ήταν απών), οι οποίοι εν προκειμένω "συνασπίστηκαν" με τρεις Βέλγους συναδέλφους της άκρας δεξιάς, έναν Γάλλο του κομμουνιστικού κόμματος, έναν Γάλλο του Εθνικού Μετώπου του Λε Πεν, έναν Ολλανδό της ομάδας των Πρασίνων, έναν Ιταλό του ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, και έναν Δανό της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών. Εκ μέρους των Ελλήνων, απόντες ήταν επίσης ο κ. Γ. Δημητρακόπουλος της Ν.Δ. και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ.

Πρέπει, επίσης να σημειωθεί ότι από τις έξι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για το Ψήφισμα, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Δημ. Παπαδημούλης ήταν μεταξύ των ευρωβουλευτών που κατέθεσαν την πρόταση Ψηφίσματος εκ μέρους της ομάδας του, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.
    Το ΚΙΣ απέστειλε επιστολή προς τους Ελληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν το Ψήφισμα, εκφράζοντας την ικανοποίηση του Ελληνικού Εβραϊσμού για τη στάση τους και για την αναγνώριση εκ μέρους των λαών της Ευρώπης της ανάγκης ενδυνάμωσης της Παιδείας για την καταπολέμηση των φαινομένων του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Επίσης, το ΚΙΣ απέστειλε επιστολή προς το Κ.Κ.Ε. τονίζοντας ότι η αποχή των ευρωβουλευτών του αποτέλεσε έκπληξη για ένα κόμμα που σε κάθε περίπτωση εκφράζεται κατά του Φασισμού - Ναζισμού. Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει, μεταξύ άλλων: "…Το Ψήφισμα που αρνηθήκατε να προσυπογράψετε απέτειε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλα τα θύματα του Ναζισμού. Επειδή είναι κοινά αποδεκτό ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος και των συναφών επονείδιστων εγκλημάτων του Ναζισμού, επιτρέπει -ή και δικαιολογεί- τα φασιστικά κινήματα και τις ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις μίσους και αποκλεισμού που αναβιώνουν, σταδιακά αλλά μεθοδικά, στον ευρωπαϊκό χώρο, η στάση του Κ.Κ.Ε. δεν μπορεί παρά να ξενίζει.
    Ασφαλώς, όσοι απεφάσισαν την αποχή φαίνεται ότι αγνοούσαν ότι η ύπαρξη κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα οφείλεται στους ηρωϊκούς αγώνες Εβραίων της Θεσσαλονίκης και ότι κατά τη Γερμανική Κατοχή, στον αγώνα της Αντίστασης η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων Εβραίων στοιχήθηκε στο πλευρό του ΕΛΑΣ, ο οποίος τους προστάτεψε και παράλληλα εκείνοι τον ενίσχυσαν με κάθε δύναμη. Ολη αυτή η σχέση τιμής θυσιάστηκε στο βωμό πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με τους αγώνες των λαών κατά του Ναζισμού".

  • Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, με δήλωσή του στις 26.1.05, αναφέρθηκε στην Ημέρα Μνήμης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η καθιέρωση της επετείου από την Βουλή των Ελλήνων "ήταν οφειλόμενη πράξη απόδοσης τιμής από την Ελληνική Πολιτεία στους Ιουδαϊκής καταγωγής Ελληνες πολίτες, οι οποίοι συμπαρασύρθηκαν από το κύμα του ναζισμού και εκτοπίστηκαν από την πατρίδα τους με απώτερο σκοπό τη φυσική εξόντωσή τους…".

  • Στις 10.1.2005 ο βουλευτής κ. Στέλιος Ματζαπετάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις ενέργειες του υπουργείου για την επιστροφή των αρχείων της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης που κατασχέθηκαν από τους Ναζί και μετά το τέλος του Πολέμου μεταφέρθηκαν από τους Ρώσους στη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην από 20.1.05 έγγραφη απάντηση προς τον βουλευτή αναφέρει σημαντικά στοιχεία για το ιστορικό του θέματος. Μεταξύ αυτών τονίζεται ότι οι σχετικές ενέργειες ξεκίνησαν από το 1999 και έκτοτε έχουν απευθυνθεί τέσσερις υπουργικές επιστολές προς τη ρωσική πλευρά. Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε πολυμελή επιστημονική ομάδα της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου η οποία μελέτησε και κατέγραψε 664 φακέλους, ενώ παράλληλα απεδέχθη και όλους τους οικονομικούς όρους για την επιστροφή αυτών. Παρά τα συμφωνηθέντα, η ρωσική πλευρά προκάλεσε εκ νέου καθυστέρηση, θέτοντας καινούργιους όρους, οι οποίοι συζητούνται ήδη σε νέο γύρο συνομιλιών από τις δύο πλευρές. Επιπλέον, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, και κατά την υπογραφή της διμερούς διακρατικής συμφωνίας, το Υπουργείο Εξωτερικών συμπεριέλαβε τα υπ΄ αριθ. 2 και 3 άρθρα στην παράγραφο V, η οποία φέρει τον τίτλο "Συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και της παιδείας". Το άρθρο 3 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην υποχρέωση των δύο πλευρών να επιστρέψουν πολιτιστικούς θησαυρούς.





Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ κ. Λ. ΜΠΕΝΜΑΓΙΟΡ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


   
Σε ειδική τελετή που έγινε στις 29.1.02, στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επέδωσε τις τιμητικές διακρίσεις που είχε απονείμει, με την ευκαιρία του νέου έτους, σε 11 εξέχουσες προσωπικότητες. Τον ετήσιο θεσμό αυτόν έχει καθιερώσει ο κ. Στεφανόπουλος τιμώντας διακεκριμένα άτομα για την προσφορά τους στις επιστήμες και στο κοινωνικό σύνολο. Μεταξύ των 11 τιμηθέντων ήταν και ο κ. Λεών Μπενμαγιόρ, επίτιμος πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, στον οποίο απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής.

    "Σήμερα είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε την καλή πλευρά της ζωής", με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος συνέχισε αναφερόμενος στη σημασία και την έννοια του θεσμού, ενώ επιδίδοντας τις διακρίσεις έκανε ειδική μνεία στο έργο του καθενός και τις καθεμιάς εκ των τιμωμένων.
    "Συγκεντρωθήκαμε, επίσης, για να τιμήσουμε τον επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και πρωτεργάτη της ίδρυσης του ελληνικού παραρτήματος του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, το οποίο ασχολείται με τα ελληνικά θέματα και τις ελληνικές σπουδές", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στον κ. Λ. Μπενμαγιόρ. Στην τελετή παρέστησαν οι γιοι του κ. Λ. Μπενμαγιόρ, καθώς ο ίδιος ήταν άσθενής, κ.κ. Ισαάκ & Ιωσήφ Μπενμαγιόρ. Το παράσημο του κ. Λ. Μπενμαγιόρ παρέλαβε ο γιος του κ. Ισαάκ Μπενμαγιόρ.
    Με την ευκαιρία της τιμητικής αυτής διάκρισης, η εφημερίδα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, στο φύλλο της Κυριακής 27.1.02, δημοσίευσε συνέντευξη του κ. Λ. Μπενμαγιόρ. "Στο πρόσωπο του Λ. Μπενμαγιόρ απονέμεται φόρος τιμής στους χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που βρήκαν φριχτό θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης", αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα στο σχόλιό της.
    Στη συνέντευξή του ο κ. Μπενμαγιόρ, επιζών του Ολοκαυτώματος, μιλάει για τα στρατόπεδρα συγκέντρωσης, τις τραγικές του εμπειρίες αλλά και για την απελευθέρωση, την οικογένειά του και τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης και τη διατήρηση της πολιτισμικής παράδοσης.
    Αναδημοσιεύουμε ένα τμήμα της συνέντευξης του κ. Μπενμαγιόρ: "…Επειδή ήμουν νέος και γερός δούλευα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης (το Αουσβιτς). Στρώναμε με οδοστρωτήρα ένα δρόμο στο μπλοκ 9. Έρχεται, λοιπόν, ένας Γερμανός στρατιώτης και μου λέει: 'Ο πατέρας σου, η μητέρα σου και οι αδελφές σου πέθαναν στο κρεματόριο'. Είχαν επιλέξει αυτόν τον τρόπο να μας το ανακοινώνουν για να εργαζόμαστε ύστερα απερίσπαστοι! Στη συνέχεια, θυμάμαι, δούλεψα σε ένα μεγάλο γήπεδο, όπου συγκεντρώναμε σίδερα από παλιά αεροπλάνα. Δουλεύαμε ολόκληρη την ημέρα μεσ' στο κρύο, κάτω από τη βροχή… Κάποιοι αρρώστησαν και πέθαναν. Εγώ πήγα στο νοσοκομείο με πλευρίτιδα αλλά γλίτωσα. Ημουν στο νοσοκομείο του Αουσβιτς και ήμουν πολύ τυχερός γιατί δεν είχαν ακόμη πεθάνει. Μου έκαναν εντύπωση τα λόγια ενός Βέλγου γιατρού: 'Εδώ που είμαστε είναι πάρα πολύ πιθανό να πεθάνουμε όλοι. Να γίνεις ζώο. Περίμενε το πρωινό τσάϊ, τις φλούδες από πατάτες το μεσημέρι, το ντοματόζουμο το βράδυ. Εχε στο μυαλό σου μόνο αυτό και τίποτε άλλα. Πάψε να σκέφτεσαι'.
    … Για χρόνια μετά έβλεπα στον ύπνο μου τα κρεματόρια…".


   

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδίδει τη διάκριση στον
κ. Ισαάκ Μπενμαγιόρ.





Η ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΟΠΩΣ θα διαβάσετε παρακάτω, η Νομαρχία Ιωαννίνων, το εκεί Πανεπιστήμιο και λοιπές Αρχές της πόλεως οργάνωσαν σειρά ποικίλων εκδηλώσεων για να τιμηθεί η μνήμη του ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά. Στις εκδηλώσεις αυτές δόθηκε η ευκαιρία να εξετασθεί γενικότερα η παρουσία και η συμβολή του εβραϊκού στοιχείου στην ιστορία της πρωτεύουσας της Ηπείρου. Παράλληλα, φωτίστηκε η προσωπικότητα και η ποιητική δημιουργία του Ελιγιά.

    ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ότι την πρωτοβουλία, την οργάνωση και τη χρηματοδότηση όλων αυτών των εκδηλώσεων την είχε η Νομαρχία Ιωαννίνων, με κατευθυντήρια εισηγητή την Λέκτορα κα Κουρμαντζή. Η πρωτοβουλία της Νομαρχίας, που εκφράζει την ιστορική και πολιτιστική ευαισθησία του Νομάρχη κ. Ν. Ζαρμπαλά, αποδεικνύει το πόσο πολύ οι εκεί ομόθρησκοι τυγχάνουν της αναγνώρισης των συμπολιτών τους ως άτομα και ως κοινότητα.
    Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ Κοινότητα Ιωαννίνων, η κατ΄ εξοχήν Ρωμανιώτικη Κοινότητα της Ελλάδος, συνέβαλε επί πολλού αιώνες στην ανάπτυξη των Ιωαννίνων και της γύρω περιοχής (Αρτα, Πρέβεζα κ.λπ.), τόσο στα Γράμματα, όσο και στο εμπόριο. Ο Γιοσέφ Ελιγιά υπήρξε ένας από τους εκφραστές αυτής της θετικής παρουσίας.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος χαιρετίζει όσους είχαν τη λάμπρή πρωτοβουλία των εκδηλώσεων και, για μία ακόμη φορά, τους ευχαριστεί και τους συγχαίρει.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΕΛΙΓΙΑ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Οι Αρχές της πόλης των Ιωαννίνων, πνευματικά τοπικά ιδρύματα, σύλλογοι και εβραϊκοί οργανισμοί συνεργάστηκαν για να τιμήσουν τον Γιαννιώτη Ελληνοεβραίο ποιητή, δάσκαλο και λόγιο Γιοσέφ Ελιγιά, με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που έγιναν στη γενέτειρά του, τα Ιωάννινα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που ξεκίνησε στις 16.12.01 και συνεχίστηκε μέχρι τις 12.1.02, είχε ως γενικό τίτλο "Γιοσέφ Ελιγιά: Επιστρέφοντας στα Γιάννενα" και σηματοδότησε τα 100 χρόνια από τη γέννηση και τα 70 από το θάνατο του ποιητή.

      Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων ανέλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων με τη συνεργασία του Δήμου, του Τομέα Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μιου Ιωαννίνων, του Κ.Ι.Σ., του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, της Ι.Κ. Ιωαννίνων, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, του Συλλόγου Παλιών Γιαννιωτών, της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.

      Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 16.12.01 με συνάντηση - συζήτηση παλαιών Γιαννιωτών, που έγινε σε αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, με θέμα "Εβραίοι και Χριστιανοί Γιαννιώτες θυμούνται…". Η εκδήλωση συγκίνησε συμμετέχοντες και ακροατές, καθώς οι παλιοί Γιαννιώτες, Εβραίοι και Χριστιανοί, μέσα από τα βιώματα και τις αναμνήσεις τους αναβίωσαν τα προπολεμικά Γιάννενα, την ατμόσφαιρα της εβραϊκής συνοικίας, ξεχασμένα ήθη κι έθιμα, τις αρμονικές και -όχι μόνο- σχέσεις και την καθημερινή ζωή Εβραίων και Χριστιανών, αλλά και τις τραγικές στιγμές του διωγμού και της εκτόπισης. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Σαλβατώρ Μπακόλας, η κα Ευτυχία Νάχμαν και η κα Ζουλή Ραφαήλ, που ζουν σήμερα στην Αθήνα, και οι οποίοι προσκλήθηκαν και φιλοξενήθηκαν από τη Νομαρχία Ιωαννίνων. Από το Σύλλογο Παλιών Γιαννιωτών συμμετείχαν ο κ. Σούλτης, και η κα Χατζηγιάννη - Τζαλμακλή. Τη συζήτηση συντόνισε η κα Ελένη Κουρμαντζή.

      Στις 17.12.01 έγινε η επίσημη έναρξη του κύκλου εκδηλώσεων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Η τελετή ξεκίνησε με θρησκευτικό μνημόσυνο για τον Γ. Ελιγιά, που τελέστηκε από τους κ.κ. Λ. Γαβριηλίδη και Σαμ. Κοέν. Ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων: του Νομάρχη κ. Νίκου Ζαρμπαλά, του Δημάρχου κ. Αναστασίου Παπασταύρου, του προέδρου του ΚΙΣ κ. Μ. Κωνσταντίνη και του προέδρου της Ι.Κ. Ιωαννίνων κ. Μωϋσή Ελισάφ, οι οποίοι αναφέρθηκαν κυρίως στη φυσιογνωμία του Γ. Ελιγιά και στην πολιτισμική παράδοση των Εβραίων των Ιωαννίνων, καθώς και η ομιλία της επιμελήτριας του Εβραϊκού Μουσείου κας Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία αναφέρθηκε στη δομή και το περιεχόμενο της έκθεσης με θέμα "Η Εβραϊκή Κοινότητα Ιωαννίνων - Διαδρομή στο Χρόνο", καθώς και στη ρωμανιώτικη παράδοση, στην ιστορική της πορεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η έκθεση αυτή, που σχεδίασε και επιμελήθηκε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ήταν και η κεντρική εκδήλωση του αφιερωματικού κύκλου.
    Ακολούθησε η κεντρική ομιλία της Λέκτορος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κας Ελένης Κουρμαντζή με θέμα τον Γιοσέφ Ελιγιά και το έργο του.


   

Από την τελετή εγκαινίων του κύκλου εκδηλώσεων.

 

   

Από την ομιλία του κ. Σ. Μπακόλα
στην εκδήλωση των παλαιών Γιαννιωτών



"Η Εβραϊκή Κοινότητα Ιωαννίνων - Διαδρομή στο Χρόνο"

      Στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου από το Νομάρχη και το Δήμαρχο, παρουσία εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, των τοπικών πνευματικών συλλόγων και εβραϊκών οργανισμών. Η έκθεση, που φιλοξενήθηκε στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών διήρκεσε μέχρι 12.1.02 και δέχθηκε πλήθος επισκεπτών, μεταξύ των οποίων πολλοί μαθητές και φοιτητές.
    Από την ομιλία της επιμελήτριας του Μουσείου δημοσιεύουμε τα παρακάτω αποσπάσματα σχετικά με το σχεδιασμό και το περιεχόμενο της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, η οποία "ταξίδεψε" τους επισκέπτες σε όλες τις εκφάνσεις της ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής των ρωμανιωτών Εβραίων στα Γιάννενα:


      "...Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοτήτων εντάσσεται και η παρούσα περιοδική έκθεση με τίτλο "Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο". Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αποτέλεσε την πύλη προς την Ευρώπη για τον εβραϊκό λαό, καθώς εδώ εντοπίζονται οι αρχαιότερες εβραϊκές κοινότητες της Γηραιάς Ηπείρου. Η έκθεση αυτή καλύπτει το θέμα της στη μακρά διάρκεια, από την εγκατάσταση ελληνόφωνων Εβραίων στον ελλαδικό χώρο τον 3ο αι. π.Χ. μέχρι σήμερα. Σκοπός της είναι να κάνει γνωστά στον επισκέπτη στοιχεία από τη ρωμανιώτικη ελληνόφωνη παράδοση που άνθισε εδώ.
    Ανάμεσα στις εβραϊκές διασπορικές παραδόσεις, η ονομαζόμενη ρωμανιώτικη κατέχει ξεχωριστή θέση. Η περίοδος της ύστερης αρχαιότητας είδε και τη γέννηση της ελληνόφωνης εβραϊκής παράδοσης. Οι ιδιαίτερες συνθήκες σε αυτή τη γωνιά της γης δημιούργησαν μια μοναδική παράδοση, που ενσωμάτωσε προ-βαβυλωνιακά θρησκευτικά στοιχεία, που εγκαταστάθηκε στον ελλαδικό χώρο και ανέπτυξε τα δικά της ήθη και έθιμα, γιορτές και ενδυμασία και εξακολούθησε μέσα στους αιώνες να χρησιμοποιεί το δικό της ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα, τη γραικοϊουδαϊκή ελληνική γλώσσα. Αδιαμφισβήτητο κέντρο αυτής της ξεχωριστής παράδοσης, μετά τον 15ο αιώνα, υπήρξαν τα Γιάννενα.
    Οι ενότητες της έκθεσης θίγουν επιμέρους θέματα όπως η θρησκευτική παράδοση, η συναγωγική αρχιτεκτονική, η καθημερινή ζωή, η ενδυμασία, η οικιακή λατρεία, η κοινοτική οργάνωση, ο επαγγελματικός βίος, η εκπαίδευση, η γλώσσα, οι τέχνες και τα γράμματα. Εκτός από την ιστορική και εθνογραφική διερεύνηση του θέματος, η έκθεση εξετάζει και την κοινωνική του διάσταση, δίνοντας έμφαση στην εποχή του Γιοσέφ Ελιγιά, τη ζωή, το έργο και τη δράση του.
    Περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό από τις συλλογές και τα αρχεία του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, σημαντικό μέρος του οποίου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. 45 περίπου φωτογραφίες από χαρακτηριστικά δείγματα σπάνιας θρησκευτικής και κοσμικής τέχνης επιλέχτηκαν προσεκτικά μέσα από τα 7.500 αντικείμενα που περιλαμβάνει η συλλογή του Μουσείου, ώστε να μεταδώσουν στους επισκέπτες μια αυθεντική εικόνα του παρελθόντος, μα και του παρόντος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας.
    Τα αντικείμενα από τη συλλογή του Μουσείου συμπληρώνονται από εκτεταμένο υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου. Περισσότερες από 95 φωτογραφίες από τα τέλη του 19ου και τον 20ο αιώνα και μεγάλος αριθμός χαρακτικών χρησιμοποιούνται για να δώσουν μια αυθεντική εικόνα αυτής της μοναδικής μεσογειακής παράδοσης και εικονογραφούν τα επεξηγηματικά κείμενα της έκθεσης. Πρόσωπα και τοπία, στιγμιότυπα από όλο το φάσμα της ζωής των Εβραίων στα Γιάννενα, παρελαύνουν μπροστά στον επισκέπτη… Η έκθεση αποτελείται από 27 πανώ, που παρουσιάζουν τις τέσσερις επιμέρους θεματικές ενότητες έτσι ώστε να προκύπτει μια εναργής και ενδιαφέρουσα εικόνα, ένα ζωντανό μωσαϊκό της εβραϊκής ζωής στα Γιάννενα...".
    Η Νομαρχία Ιωαννίνων εξέδωσε έναν επιμελημένο κατάλογο που περιέχει τις ενότητες της έκθεσης. Ο κατάλογος, τον οποίο προλογίζουν με κείμενά τους ο Νομάρχης Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του ΚΙΣ και η επιμελήτρια του Μουσείου, περιλαμβάνει τα κείμενα της έκθεσης και ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Μουσείου και το προσωπικό αρχείο της κας Ε. Κουρμαντζή, καθώς και το πρόγραμμα του κύκλου εκδηλώσεων.

"Γιοσέφ Ελιγιά, Αλλιανιστής & Πρωτοπόρος"

      Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ιωαννίνων είναι η έκδοση του βιβλίου της κας Ε. Κουρμαντζή "Γιοσέφ Ελιγιά, Αλλιανιστής και Πρωτοπόρος", το οποίο κυκλοφόρησε κατά την ημέρα των εγκαινίων και προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις. Το βιβλίο αποτελεί μία αξιόλογη ερευνητική εργασία και μία βιβλιογραφική πηγή για τον ποιητή, τα κοινωνικά δρώμενα της εποχής του και την αξία του έργου του, που με φροντίδα παραθέτει η συγγραφέας, η οποία ήταν και από τους εμπνευστές και τους καθοριστικούς παράγοντες της επιτυχίας των εκδηλώσεων γενικότερα. Με την έκδοση αυτή συμπληρώθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο το αφιέρωμα στον Γιαννιώτη Εβραίο ποιητή.

Επιστημονικό Συμπόσιο

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων διοργανώθηκε επίσης, με την επιστημονική φροντίδα της κας Ε. Κουρμαντζή και τη συνεργασία της Νομαρχίας και του ΚΙΣ, επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Γ. Ελιγιά - Η φυσιογνωμία και το έργο του". Στο συμπόσιο, το οποίο έγινε στις 9.1.02, στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες.

      Εισηγητές στο συμπόσιο ήταν ο καθηγητής της Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ. κ. Ξενοφών Κοκόλης, ο οποίος μίλησε με θέμα "Μια υποκειμενική ανθολόγηση από τα ποιήματα του Γιοσέφ Ελιγιά", η λέκτορ κα Ε. Κουρμαντζή με θέμα "Γ. Ελιγιά: τα προεόρτια μιας φυγής", ο υποψήφιος διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. κ. Λέων Ναρ με θέμα "Εκδοτικά και ερμηνευτικά ζητήματα της ποίησης του Γιοσέφ Ελιγιά" και ο καθηγητής της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Παναγιώτης Νούτσος με θέμα "Γ. Ελιγιά: τα ανοιχτά θέματα της έρευνας". Πρόεδρος και συντονιστής του συμποσίου ήταν ο καθηγητής του Παν/μιου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Αγγέλου.


   

Απόψεις από την έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος.




   

Από το συνέδριο στα Ιωάννινα.





ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑIΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ


   
Στο φιλολογικό ένθετο της "Βραδυνής", της 24.11.01, δημοσιεύθηκε το παρακάτω συνοπτικό και περιεκτικό άρθρο του προέδρου του ΚΙΣ κ. Μ. Κωνσταντίνη για τους ομοθρήσκους συγγραφείς και τη συμβολή τους στην ελληνική Γραμματεία.

    "Η συμμετοχή των Εβραίων στην ελληνική πνευματική ζωή είναι αξιοσημείωτη, έχει δε αναπτυχθεί κυρίως σε τοπικό επίπεδο (π.χ. Γιοσέφ Ελιγιά - Ιωάννινα, Γιοσέφ Νεχαμά - Θεσσαλονίκη, Ραφαήλ Φρεζής - Βόλος, Εσδράς Μωϋσής - Λάρισα κ.ά.).

    Κατά το β΄ μισό του 20ού αιώνα, μετά την τραγική περίοδο της Κατοχής και του Ολοκαυτώματος, αναπτύχθηκε μία ιδιαίτερη κατηγορία Ελλήνων Εβραίων συγγραφέων, εκείνων που έγραψαν προσωπικές μαρτυρίες, απομνημονεύματα, ιστορίες, αφηγήματα από το Ολοκαύτωμα και τα χιτλερικά στρατόπεδα (Μπέρυ Ναχμία, Χάιντς Κούνιο, Ερρίκος Σεβίλιας, Ζακ Στρούμσα, Ζακ Χανταλί, Μαρσέλ Νατζαρή, Ερρικα Αμαρίλιο-Κούνιο, Λέων Περαχιά, Λίλιαν Μπενρουμπή - Αμπαστάδο κ.ά). Για το ίδιο θέμα έχουν ασχοληθεί και πολλοί Ελληνες Χριστιανοί συγγραφείς, ώστε έχει αναπτυχθεί ένας ιδιαίτερος φιλολογικός τομέας.


    Την παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν εξετάσει, την ίδια μεταπολεμική περίοδο, μία σειρά παλαιότερων και νεότερων Ελλήνων Εβραίων ιστορικών ερευνητών και συγγραφέων: Ασέρ Μωϋσής, Μπαρούχ Σιμπή, Ιωσήφ Νεχαμά, Ρένα Μόλχο, Ραφαήλ Φρεζής, Οντέτ Βαρών, Ρίκα Μπενβενίστε, Εσδράς Μωϋσής. Οι ερευνητές αυτοί εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες δεδομένου ότι οι Γερμανοί δεν αφάνισαν μόνον τους ανθρώπους, εξαφάνισαν και τα αρχεία κι όλα εκείνα τα στοιχεία που αναφέρονταν στη μακραίωνη εβραϊκή ιστορική παρουσία στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ήταν πολύ δύσκολο, όπως αναφέρεται σε πάμπολλα συγγράμματα Ελλήνων συγγραφέων, να αναζητηθούν, να εντοπισθούν και να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με την ιστορία, τις λαογραφικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και τα γλωσσολογικά ιδιώματα των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ελλάδος.

    Στην καθαρά λογοτεχνική παραγωγή έχουν διακριθεί οι: Μωϋσής και Ιούλιος Καϊμης, Αλμπέρ Κοέν, Γιοσέφ Ελιγιά, Αλμπέρτος Ναρ, Μισέλ Φάις, Μπέτυ Μαγρίζου, Νίνα Ναχμία κ.ά. Μερικοί από αυτούς αποτελούν διακεκριμένες φυσιογνωμίες που κινούνται στον ευρύτερο ελληνικό πνευματικό χώρο".





ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΨΕΥΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ


   
Στις ημέρες που ακολούθησαν το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες μία "φήμη" κυκλοφόρησε, καλλιεργήθηκε και αναμεταδόθηκε - κυριότατα στην Ελλάδα - αφήνοντας άναυδους όχι μόνο τους ομοθρήσκους αλλά και πολλούς εκπροσώπους του Τύπου. Η φήμη ότι "οι 4.000 εργαζόμενοι στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης δεν εμφανίστηκαν στη δουλειά τους το πρωϊ της 11ης Σεπτεμβρίου διότι είχαν ειδοποιηθεί από τη Μοσσάντ" (!…), ακολουθούμενη από το συνειρμικά "λογικότατο" συμπέρασμα "άρα οι Ισραηλινοί βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση" ή ότι τουλάχιστον "γνώριζαν γι΄ αυτήν από πριν" (!), ξεκίνησε από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Καρατζαφέρης.
    Η φήμη θεωρήθηκε ότι "επιβεβαιώνεται" μια και πρόκειται για είδηση που, όπως ισχυρίστηκαν εκείνοι που τη διέδωσαν, δημοσιεύθηκε σε δύο ισραηλινές εφημερίδες (!).
    Είναι απορίας άξιο ότι ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό πως ο ισχυρισμός αυτός ξεκίνησε από δημοσιεύματα αραβικών εφημερίδων, εφημερίδες όπως η "Απογευματινή", ο "Ελεύθερος", ο "Αδέσμευτος Τύπος" (Μήτση), ο "Λόγος", οι "Νέοι Ανθρωποι" και φυσικά η "Αλφα Ένα" του Καρατζαφέρη, αναδημοσίευσαν την "είδηση" χωρίς κανένα σχόλιο, χωρίς έλεγχο ή διασταύρωση στοιχείων. Κακόβουλα ή έστω αβίαστα η "είδηση" αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση και την "υιοθέτησαν" ακόμη και βουλευτές, όπως ο κ. Ευ. Χαϊτίδης της Ν.Δ.


    Το ΚΙΣ δεν παρέλειψε να αντιδράσει ποικιλοτρόπως στις ρατσιστικές και καθαρά αντισημιτικές αυτές εκδηλώσεις. Με παραστάσεις σε κυβερνητικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες, η ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού κατέστησε σαφές το πού οδηγούν - και πού μπορούν να οδηγήσουν επεκτατικά - παρόμοιες εκδηλώσεις.
    Επίσης, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε σαφώς ότι "Ειδική περίπτωση ρατσισμού κατά των Εβραίων αποτέλεσαν εκπομπές του μικρής εμβέλειας τηλεοπτικού σταθμού Tele City".
    Παρ΄ ότι το ΚΙΣ συνάντησε αμέριστη την αναγνώριση ως προς την ορθότητα των απόψεών του και την υποστήριξη των παραπάνω κύκλων, θα εξακολουθήσει τις προς κάθε κατεύθυνση ενέργειές του.


    Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί έγκριτοι δημοσιογράφοι δεν έπεσαν στην "παγίδα" και σχολίασαν, στις εφημερίδες τους αλλά και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, τη φαιδρή είδηση με την καυστικότητα που της άξιζε: ο Αλέξης Παπαχελάς και ο Ριχάρδος Σωμερίτης στο "Βήμα", η Άννα Παναγιωταρέα στο "Έθνος", ο Θόδωρος Σκυλακάκης στην "Ημερησία", ο Σίφης Πολυμίλης στην "Ελευθεροτυπία", οι δημοσιογράφοι του "Ιού" της "Ελευθεροτυπίας", κ.ά.





ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ


   
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της διπλωματικής θητείας στην Ελλάδα του πρέσβη του Ισραήλ κ. Ραν Κουριέλ, το ΚΙΣ διοργάνωσε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν του. Η εκδήλωση έγινε στις 21.6.01 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συγκέντρωση παρέστησαν οι βουλευτές κα Α. Ψαρούδα-Μπενάκη αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Μ. Βαρβιτσιώτης και κα Ε. Κούρκουλα, οι τ. βουλευτές κ. Αγγ. Μπρατάκος και η κα Κ. Μπουρδάρα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρ. Νικολάου, οι καθηγητές κ.κ. Ιω. Κονιδάρης, Χ. Φλάϊσερ, και Σπ. Φλογαϊτης, ο τ. Γεν. Διευθυντής της ΕΡΑ κ. Γ. Τζαννετάκος, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος και του Τύπου, τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΙΣ, καθώς και πρόεδροι των Εβραϊκών Κοινοτήτων και Οργανώσεων.

    Ο πρόεδρος του ΚΙΣ κ. Μ. Κωνσταντίνης, σε σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη στενή και παράλληλα εποικοδομητική συνεργασία με τον πρέσβη Κουριέλ και επαίνεσε τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΣ τόνισε μεταξύ άλλων: "… Ο πρέσβης κ. Κουριέλ στο διάστημα της θητείας του στην Ελλάδα κατόρθωσε με σοβαρότητα και προσοχή να δημιουργήσει πλέγμα καλών και στερεών σχέσεων με όσους συνεργάστηκε. Προσεκτικός στην αντιμετώπιση των θεμάτων, μεθοδικός στην εξεύρεση λύσεων, επέτυχε, κατά την άσκηση της δραστηριότητός του, να συνθέσει δεσμούς φιλίας. Πρόκειται για φιλίες που προέκυψαν από εκτίμηση κι αυτή είναι ίσως η σταθερότερη μορφή των ουσιαστικών σχέσεων…".

      Στην αντιφώνησή του ο Ισραηλινός πρέσβης κ. Ρ. Κουριέλ ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΚΙΣ, αναφέρθηκε στις άριστες εντυπώσεις του από την Ελλάδα, από τις πόλεις και τις εβραϊκές Κοινότητες που επισκέφθηκε κατά την εδώ παραμονή του, καθώς και από την εγκαρδιότητα με την οποία τον περιέβαλαν οι Εβραίοι της Ελλάδος. Ο κ. Κουριέλ επεσήμανε επίσης τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.


   

Ο πρόεδρος του ΚΙΣ επιδίδει αναμνηστικό
δώρο στον πρέσβη κ. Κουριέλ.





ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ AJC ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ


   
Από 1η έως 6 Μαϊου 2001 έγινε στην Ουάσιγκτον η ετήσια Γεν. Συνέλευση της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) με συμμετέχοντες από 43 χώρες. Ο Εβραϊσμός της Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΚΙΣ κ. Μ. Κωνσταντίνη και τους αντιπροέδρους κ.κ. Β. Αλμπάλα, πρόεδρο της Ι.Κ. Αθηνών και Α. Χάγουελ, γ.γ. της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης.

    Όπως κάθε χρόνο, η Συνέλευση συγκέντρωσε σημαντικές προσωπικότητες και ασχολήθηκε με ορισμένα από τα πλέον καίρια θέματα που απασχολούν τον διεθνή εβραϊσμό. Εξετάστηκαν θέματα όπως η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών, οι δυνατότητες επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή, η τρομοκρατία, οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Διασπορά, οι αξιώσεις αποζημιώσεων, η εβραϊκή εκπαίδευση και ταυτότητα, κ.ά. Το πρόγραμμα της Συνέλευσης περιελάμβανε επίσης μία ενδιαφέρουσα έκθεση με θέμα "Οι Εβραίοι στη μάχη για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νότιο Αφρική", καθώς και δύο εκδηλώσεις, η μία αφιερωμένη στα 50 χρόνια δράσης της Claims Conference και η δεύτερη αφιερωμένη στους Εβραίους της Δανίας.
      Στο επίσημο δείπνο κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. κ. Τζόρτζ Μπους και επίσης ο Πρόεδρος του Μεξικού κ. Βισέντε Φοξ, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Σίμον Πέρες και της Γερμανίας κ. Γιόσκα Φίσερ.
      Κατά τις εκλογές που έγιναν στα πλαίσια της Συνέλευσης νέος πρόεδρος της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής εξελέγη ο κ. Χάρολντ Τάνερ.
      Ο πρόεδρος του ΚΙΣ κ. Μ. Κωνσταντίνης έδωσε συνέντευξη στη "Φωνή της Αμερικής" με θέμα την εβραϊκή ιστορική παρουσία στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΚΙΣ επισκέφθηκε επίσης τη Γιαννιώτικη Συναγωγή, η οποία λειτουργεί στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία και φροντίδα ομοθρήσκων των Ιωαννίνων που ζουν εκεί.



   

Ο νέος πρόεδρος της ΑJC κ. Χ. Τάνερ με τους
προέδρους του ΚΙΣ και της Ι.Κ. Αθηνών.





Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ


   
ΤΟ ΘΕΜΑ της αναγραφής του θρησκεύματος στα δελτία της αστυνομικής ταυτότητας έχει απασχολήσει το ΚΙΣ από το 1991, οπότε και ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος 1988, ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες των Ελλήνων πολιτών. (Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε ως τροποποίηση του ν. 1599 του 1986, ο οποίος προέβλεπε -στο αρ. 3, παρ.2- την προαιρετική αναγραφή).

    ΕΚΤΟΤΕ το ΚΙΣ προχώρησε σε σειρά ενεργειών, διατυπώνοντας την αντίθεση του Ελληνικού Εβραϊσμού στο νόμο αυτό, θεωρώντας ότι αποτελεί σαφή διαχωρισμό που μόνο διακρίσεις θα μπορούσε να υποκινήσει μεταξύ των πολιτών. Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι νέες ταυτότητες αποτελούν και ταξιδιωτικά έγγραφα, η διάκριση αυτή καθίστατο ακόμη πιο έντονη μια και καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αναγράφει το θρήσκευμα στις ταυτότητες των πολιτών της.
Για τους Εβραίους ειδικότερα το μέτρο αυτό αναβιώνει συνειρμικά τη μνήμη τραγικών εμπειριών της πολύπαθης ιστορίας μας: όπως το κίτρινο αστέρι στο πέτο, ο αριθμός στο χέρι, το γράμμα ''J'' στα διαβατήρια κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


    ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΥΣΙΩΔΗ επιχειρήματα το ΚΙΣ τα έκανε γνωστά με υπομνήματά του, προς τις εκάστοτε ελληνικές Κυβερνήσεις (Κ. Μητσοτάκη, Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη), καθώς και προς όλους τους κατά καιρούς αρμοδίους υπουργούς.

    Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ του θρησκεύματος καταδικάστηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, το 1993, εξέδωσε δύο σχετικά Ψηφίσματα (Β3-0061/93 και Β3 0574, 00600 & 0613/93). Επίσης, "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επανειλημμένα επιπλήξει την Ελλάδα για την παραβίαση του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ διότι υποχρεώνει τους πολίτες της να αναφέρουν στο δελτίο ταυτότητάς τους το θρήσκευμά τους", όπως αναφέρει η ετήσια Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 1995 για το σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ε.Ε. (κεφ. IV, "Οι θεμελιώδεις ελευθερίες").

    ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ εξελίξεις για τη μη αναγραφή πηγάζουν από το νόμο 2472, που ψήφισε η Βουλή το 1997, "για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα", ο οποίος βασίζεται στην Κοινοτική Οδηγία 95/46/Ε.Κ. Ακολούθησε, στις 15.5.2000, η ομόφωνη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι το θρήσκευμα (καθώς άλλα στοιχεία), ανήκει στο χώρο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του πολίτη και η αναγραφή του σε ένα διοικητικό έγγραφο, όπως είναι η ταυτότητα, είναι παράνομη.

    ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ αυτή τη συνοπτική αναδρομή στην 10ετή πορεία του θέματος του θρησκεύματος στις ταυτότητες, τονίζουμε ότι το πόσο δημοκρατική είναι μία κοινωνία δεν φαίνεται μόνον από την εναρμόνισή της με τα κελεύσματα της πλειοψηφίας, αλλά και -κυρίως- από την κατοχύρωση και την προστασία των δικαιωμάτων της μειοψηφίας....





Για τις αποζημιώσεις από το Ίδρυμα "Μνήμη - Ευθύνη & Μέλλον"

    ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ:

  1. Αίτηση για αποζημίωση μπορούν να υποβάλουν και εκείνοι που εργάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα σε χώρες υπό την κατοχή του Γ΄ Ράιχ, άρα και στην Ελλάδα. Όσοι, δηλαδή, εργάστηκαν για γερμανικές επιχειρήσεις ή για το Γερμανικό Δημόσιο ή είχαν συλληφθεί υπό άλλους όρους και κρατούνταν υπό ανάλογες συνθήκες και τους είχαν επιβληθεί ιδιαίτερα σκληροί όροι διαβίωσης, δικαιούνται αποζημίωσης. Σαν τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αναφερθούν η εργασία σε σιδηροδρομικές γραμμές, σε λατομεία, σε οχυρωματικά έργα κ.ά.
  2. Αίτηση για αποζημίωση μπορούν να υποβάλουν (στον Δ.Ο.Μ.) όσοι υπέστησαν φθορά της περιουσίας τους με άμεση συμμετοχή των Γερμανικών Επιχειρήσεων. Πρόκειται για περιπτώσεις "αρειοποίησης" επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια ρατσιστικών διώξεων λόγω ουσιαστικής, άμεσης και επιζήμιας συμμετοχής των Γερμανικών Επιχειρήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον Δ.Ο.Μ. - Δωδεκανήσου 6, 174 56 Άλιμος, τηλ. 99 19 040.

    Οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής διευκρινιστικά:

  1. Τα έντυπα των αιτήσεων, έφθασαν και θα διανεμηθούν σύντομα. Το ΚΙΣ θα μεριμνήσει για την ταχυδρομική αποστολή τους στους δικαιούχους. Θα υπάρχουν επίσης διαθέσιμα και στα γραφεία των Κοινοτήτων. Αρμόδιοι υπάλληλοι στα γραφεία των Κοινοτήτων και του ΚΙΣ, καθώς και εθελοντές από το Σύλλογο Απογόνων Θυμάτων Ολοκαυτώματος, θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να τους βοηθήσουν στη συμπλήρωση των αιτήσεων και στην παροχή πληροφοριών.
  2. Οι αιτήσεις θα συμπληρωθούν και θα υπογραφούν από τον ίδιο τον αιτούντα. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος αδυνατεί να υπογράψει, θα υπογράψει ο νόμιμος πληρεξούσιός του. Το γνήσιο της υπογραφής θα πρέπει να επικυρωθεί από συμβολαιογράφο, το Γερμανικό Προξενείο ή την Ισραηλιτική Κοινότητα. Στη συνέχεια θα αποσταλούν -μέσω του ΚΙΣ- στην Claims Conference στη Γερμανία όπου εκεί θα εξετασθούν. Σε περίπτωση έγκρισης οι δικαιούχοι θα λάβουν την πρώτη δόση του ποσού που δικαιούνται. Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί αργότερα και αφού έχει λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και έχουν εξετασθεί όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις. Τούτο γίνεται για να γίνει γνωστό το τελικό ποσό αποζημίωσης ανά δικαιούχο, δεδομένου ότι το ποσό που θα διανείμει το ίδρυμα είναι 10 δις γερμανικά μάρκα και είναι οριστικό για όλες τις αιτήσεις που τελικά θα εγκριθούν και πρέπει να συνυπολογιστούν στην οριστική διανομή. Σύμφωνα με εντολή της Γερμανικής Κυβέρνησης οι καταβολές των αποζημιώσεων προς τους πρώην σκλάβους ή εργάτες καταναγκαστικής εργασίας θα αρχίσουν από τη στιγμή που θα παύσουν να εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων, παντού στον κόσμο, διεκδικήσεις αποζημιώσεων από αυτή την αιτία. Αρμόδιο για την τελική κρίση των αμφισβητουμένων περιπτώσεων (π.χ. για το εάν ένας χώρος κράτησης και εργασίας περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις αυτού του συγκεκριμένου νόμου) είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος "Ευθύνη, Μνήμη και Μέλλον".
  3. Όσοι εκ των δικαιούχων υπέστησαν πειράματα μπορούν να απευθυνθούν και να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο Fund for Victims of Medical Experiments and other Injuries..., P.O.Box 1570, New York, NY 10159-1570 USA.
  4. Η αίτηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αξίωση και αναγγελία στην υπόθεση αποζημιώσεων που εκκρεμεί στο Αμερικανικό Δικαστήριο εναντίον των Ελβετικών Τραπεζών απ΄ όπου ο δικαιούχος μπορεί να λάβει ποσό έως 500 δολ. ΗΠΑ ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων.
  5. Οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν δικαιούνται αυτής της αποζημιώσεως.
  6. Όσοι εργάσθηκαν σε στρατόπεδα που βρίσκονταν στην Αυστρία θα πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετική διαδικασία.
  7. Δεν έχει σημασία ο χρόνος κράτησης και εργασίας προκειμένου να χαρακτηριστεί κάποιος δικαιούχος της αποζημίωσης. Το ίδιο ισχύει και για το ύψος των σημερινών εισοδημάτων του.
  8. Όλοι οι αιτούντες θα λάβουν απάντηση ότι η αίτηση τους παραλήφθηκε και πρωτοκολλήθηκε. Θα λάβουν επίσης και τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης της αιτήσεώς τους.
  9. Σε περίπτωση που μία αίτηση απορριφθεί ο αιτών μπορεί να υποβάλλει έφεση η οποία θα εκδικασθεί από ανεξάρτητη Επιτροπή.
  10. Εάν υπάρχουν δικαιολογητικά (πιστοποιητικά, ταυτότητες κ.λπ.) για να κατατεθούν μαζί με την αίτηση αυτό θα διευκολύνει την έγκριση. Η αίτηση όμως μπορεί να υποβληθεί και χωρίς δικαιολογητικά. Η Claims Conference, σε συνεργασία με αρμόδιες κρατικές ή ιδιωτικές υπηρεσίες, θα ελέγξει τα υπάρχοντα αρχεία για την δικαιολόγηση της έγκρισης της αίτησης.
  11. Σε ορισμένο σημείο της αίτησης αναφέρεται ο όρος "παραίτηση" ή "Δήλωση παραίτησης" την οποία πρέπει να υπογράψει ο αιτών. Τούτο σημαίνει ότι ο αιτών καλείται να παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση κατά Γερμανικών Εταιριών ή του Γερμανικού Δημοσίου για φθορά περιουσιακών στοιχείων, σκλαβιά, και φθορά υγείας από την σκλαβιά.
    Η παραίτηση δεν αφορά απαιτήσεις για απώλεια έργων Τέχνης ή ασφαλιστικές υποθέσεις, θέματα για τα οποία ακολουθείται ξεχωριστή διαδικασία.




"ΛΕ ΧΑΪΜ - ΣΤΗ ΖΩΗ"
Εκδήλωση προς τιμήν των Εβραίων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων

    Με ειδική εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στις 5 Νοεμβρίου 2000, ο Ελληνικός Εβραϊσμός τίμησε τους επιζώντες ομήρους των ναζιστικών στρατοπέδων. "Στη Ζωή" ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της εκδήλωσης υπογραμμίζοντας την ακαταμάχητη δύναμη των θυμάτων για αναδημιουργία και συνέχεια. Η εκδήλωση αυτή είχε πολυδιάστατο χαρακτήρα: τόνισε το Ολοκαύτωμα και την ιστορία του που είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πάντα, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού, κατέδειξε τον αγώνα των ομήρων για την επανένταξή τους στην ελεύθερη κοινωνία, και απευθύνθηκε στους νέους οι οποίοι έχουν τη σκυτάλη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

    Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με τη συμβολή των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης με τους εκπροσώπους τους κ.κ. Λίλιαν Καπόν και Δαυϊδ Ταραμπουλούς, ενώ την οργανωτική επιτροπή αποτέλεσαν επίσης η κα Τζίλντα Αντζελ εκ μέρους του Κ.Ι.Σ., η κα Μπέττυ Μαγρίζου εκ μέρους της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Κ.Ι.Σ., η κα Άννα Νεγρίν εκ μέρους της Β΄ Γενιάς και η Εβραϊκή Νεολαία Ελλάδος.


   

Από την υποδοχή του Υπουργού Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου

  Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν η Ελίζα Μπενβενίστε και ο Λεονάρδος Μπατής, ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του προέδρου του Κ.Ι.Σ. κ. Μ. Κωνσταντίνη, του υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Πέτρου Ευθυμίου και της προέδρου της Β΄ Γενιάς κας Α. Νεγρίν. Ο υπουργός Παιδείας στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για τη νεολαία και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ρόλου της παιδείας στη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από προκαταλήψεις. Παράλληλα, ο κ. Ευθυμίου με συγκινητικά λόγια αναφέρθηκε στους προσωπικούς του δεσμούς με την ισραηλιτική κοινότητα της γενέτειράς του Λάρισας.

Ακολούθησε το θεατρικό αναλόγιο με τον τίτλο "Λε Χάϊμ - Στη Ζωή", το οποίο ανθολόγησε και έγραψε η συγγραφέας κα Μπέττυ Μαγρίζου και σκηνοθέτησε ο κ. Βαγγέλης Κολώνας. Το θεατρικό αναλόγιο, το οποίο ερμήνευσαν ευγενώς προσφερθέντες οι ηθοποιοί Αντιγόνη Βαλάκου και Πέτρος Φυσσούν, ήταν μια πρωτότυπη καλλιτεχνική προσέγγιση, με ξεχωριστούς συμβολισμούς. Μέσα από αποσπάσματα βιβλίων και μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος, με ευαισθησία και προσοχή, η συγγραφέας "έδεσε" με τα δικά της κείμενα μία ιστορία μνήμης και ζωής, τρόμου και δύναμης, δημιουργώντας ένα έργο που ξεκινούσε σκιαγραφώντας την απλή αρμονική προπολεμική καθημερινότητα, περνούσε μέσα από τη φρίκη των στρατοπέδων, τα αναπάντητα ερωτήματα και τα φαντάσματα του παρελθόντος για να καταλήξει στην ουσία και την ομορφιά της ζωής, στην αξία της συνέχισης, στην παρηγοριά της οικογενειακής αγάπης.


   

Από το θεατρικό αναλόγιο "Λε Χάϊμ" που ερμήνευσαν
οι ηθοποιοί Α. Βαλάκου και Π. Φυσσούν



Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απονομή μεταλλίων στους ομήρους από νέους της Εβραϊκής Νεολαίας Ελλάδος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην τελετή παρέστησαν 105 επιζώντες όμηροι, από τους οποίους μόνον 20 εκπροσωπήθηκαν από συγγενείς τους. Έχοντας πάντα "δύναμη για τη ζωή", οι όμηροι που παρέστησαν ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, τη Χαλκίδα, την Κέρκυρα και άλλες πόλεις.

    Το μετάλλιο "Δύναμη για τη ζωή" φιλοτεχνήθηκε από τον κ. Νίκο Σταυρουλάκη.
    Το σχέδιο του κ. Σταυρουλάκη, το οποίο ήταν και το κυρίως σήμα της εκδήλωσης, είναι εμπνευσμένο ακριβώς από τη σημασία της ζωής και αποτελείται από τη σύνθεση των εβραϊκών γραμμάτων της λέξης "Χαγίμ" (=Ζωή) με κλαδί ελιάς, σύμβολο ειρηνικής αναγέννησης. Τα μετάλλια έφεραν χαραγμένο το όνομα και τον ανεξίτηλο αριθμό του κάθε ομήρου.


    Η εκδήλωση φυσικά ήταν επίσης αφιερωμένη και σε όλους εκείνους τους επιζήσαντες ομήρους που απεβίωσαν στη διάρκεια των 55 χρόνων από το τέλος του Πολέμου. Όλοι τους υπήρξαν "Ήρωες της Ζωής". Στη μνήμη τους ο πρόεδρος του ΚΙΣ επέδωσε στην πρόεδρο της Ένωσης Ομήρων Ισραηλιτών Ελλάδος ένα ειδικό μετάλλιο με την επιγραφή "Στην μνήμη όσων δεν ζουν".
    Η πρόεδρος της Ενωσης Ομήρων κα Μπέρρυ Ναχμία στην προσφώνησή της μίλησε για τις ανείπωτες εμπειρίες των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, την εκμηδένιση σ΄ αυτά της ανθρώπινης προσωπικότητας και της ίδιας της ζωής, τονίζοντας ότι οι εμπειρίες αυτές είναι η παρακαταθήκη των λίγων σήμερα επιζώντων ομήρων προς τη νέα γενιά ώστε να μην συντελεστεί ένα νέο Ολοκαύτωμα.
    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό εκ μέρους της Εβραϊκής Νεολαίας Ελλάδος του κ. Ντέιβιντ Νεγρίν.

 

    
Από την απονομή των μεταλλίων
στους επιζώντες ομήρους.



    
Ο πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. απονέμει στην
κα Μπ. Ναχμία ειδικό μετάλλιο στη μνήμη
των επιζησάντων ομήρων που δεν ζουν πια.



Από πλευράς επισήμων παρέστησαν, εκτός από τον υπουργό Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου, ο Μητροπολίτης κ. Μ. Φούγιας, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Ραν Κουριέλ, ο νομάρχης Λάρισας κ. Ιω. Φλώρος, οι βουλευτές κα Ελ. Κούρκουλα και οι κ.κ. Ν. Γκελεστάθης, Μ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Γαρουφαλιάς, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων αντιδήμαρχος κ. Ζ. Χατζηφωτίου, ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Π. Σάπκας, ο τ. υπουργός κ. Θ. Στάθης, ο τ. δήμαρχος Λάρισας κ. Σωτ. Ζιαζιάς κ.ά. επίσημοι.


Από τις ομιλίες των επισήμων


**     "... Οι επιζώντες όμηροι, ζωντανοί μάρτυρες του Ολοκαυτώματος, είναι εδώ για να θυμίζουν στην ελληνική κοινωνία και στην παγκόσμια κοινότητα ότι όλοι μαζί πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε έμπρακτα να μην συμβεί ξανά ένα τέτοιο τρομερό έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
      Ιδιαίτερα σήμερα, 50 και πλέον χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που η ιστορική μνήμη αρχίζει να εξασθενεί και νέα προβλήματα απασχολούν τις συνειδήσεις και τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων είναι απαραίτητο να ξαναθυμίζουμε, κυρίως στους νεώτερους, τις καταστροφές και τις γενοκτονίες για τις οποίες ευθύνονται οι άνθρωποι των περασμένων αιώνων.
      .... Η ψυχική δύναμη των ομήρων ήταν αυτή που τους επέτρεψε να βάλουν στην άκρη τις εφιαλτικές εικόνες των στρατοπέδων και να κοιτάξουν μπροστά στο δρόμο της δημιουργίας και της ζωής. Δεν τη βρήκαν εύκολα τη γαλήνη. Ο ανεξίτηλος αριθμός στο χέρι τους δεν τους το επέτρεπε...".

Μωϋσής Κωνσταντίνης
Πρόεδρος Κ.Ι.Σ.

 

**     "... Είναι μία ιδιαίτερη εκδήλωση αυτή, όπου τα τιμώμενα πρόσωπα είναι και θύματα και ήρωες. Είναι δικοί μας άνθρωποι, μα ανήκουν σε όλους. Έζησαν καταστάσεις που ήταν προσωπικές, μα συγχρόνως πανανθρώπινες...
      Ανήκω στη γενιά εκείνη που στο αίμα της μεταγγίστηκε η φρίκη του Πολέμου κατ΄ ευθείαν μέσα από τις φλέβες των γονιών της. Η βία που βιώθηκε από αυτούς που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα τραυμάτισε την καρδιά της ύπαρξής τους, την ανθρώπινη ουσία τους. Μετά τον Πόλεμο χρειάστηκε να πολεμήσουν με τη συνειδητοποίηση της απώλειας των δικών τους ανθρώπων, την παραδοχή της τραυματικής τους εμπειρίας, την αρνητική ταύτιση με τον εβραϊσμό, να ξεπεράσουν την αδικία. Δεν ήταν εύκολο. Παρ΄ όλα αυτά οι γονείς μας πέτυχαν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και πάνω απ΄ όλα δημιούργησαν την επόμενη γενιά, εμάς τα παιδιά τους, προσπαθώντας να μη μας αγγίξει -όσο περνούσε από το χέρι τους- η κόλαση μέσα από την οποία πέρασαν, ούτε αισθήματα μίσους και αρνητικότητας....
      Ευχαριστούμε για την πάλη τους με τις δυνάμεις του κακού που δεν άφησαν να τους νικήσουν. Ευχαριστούμε γιατί δεν μας στέρησαν την ελπίδα".

Άννα Νεγρίν
Β' Γενιά Απογόνων
Θυμάτων Ολοκαυτώματος

 

    **     "... Ο λόγος που μου δόθηκε η τιμή να μιλήσω, παίρνοντας τη σκυτάλη από εσάς, είναι οι νωπές μνήμες μου από το ταξίδι μου στα στρατόπεδα της Πολωνίας, στην "Πορεία των Ζωντανών", μαζί με άλλους 35 Έλληνες Εβραίους. Η πορεία από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στο στρατόπεδο εξόντωσης Μπίρκεναου αυτή τη φορά είχε επιστροφή. Επιστρέψαμε νικητές και γεμάτοι συναισθήματα χαράς, περηφάνιας, λύπης και αγανάκτησης. ... Περπατώντας στον ίδιο δρόμο όπου χάθηκαν τα εκατομμύρια των Εβραίων χωρίς να μάθουν το γιατί, αισθάνθηκα ότι συμμετέχω σ΄ έναν μεγάλο αγώνα μνήμης...
      Γυρνώντας από εκεί είχα πλέον μια πληρέστερη εικόνα της ιστορίας. Τα ακούσματα από εσάς συμπληρώθηκαν από τις εικόνες φρίκης που αντίκρισα εκεί. Δεν έχω δικαίωμα να ξεχάσω. Δεν μπορώ και δεν θέλω....
      Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί χωρίς να το γνωρίζετε καταφέρατε και αλλάξατε τα πρότυπά μου. Έμαθα να εκτιμώ άλλα στοιχεία στον ανθρώπινο χαρακτήρα, όπως την ψυχική δύναμη και την αγάπη για τη ζωή. Με κάνετε πιο δυνατό κάθε φορά που σκέπτομαι τί μπορεί να κάνει η ανθρώπινη θέληση...".

Ντέιβιντ Νεγρίν
Εβραϊκή Νεολαία Ελλάδος





Βανδαλισμοί Ιερών Χώρων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη

    ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ιεροσυλίες κατά των εβραϊκών μνημείων και ιερών τόπων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αποδεικνύουν ότι οι αμετανόητοι νεοναζί δεν χάνουν ευκαιρία, καλυπτόμενοι κάτω από ποικίλα προσωπεία και εξυπηρετώντας διάφορες σκοπιμότητες, να στρέφονται κατά των Εβραίων.

    Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ των βανδαλισμών από τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χριστόδουλο, του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δημ. Ρέππα, καθώς και από παράγοντες της κονωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου δεν πρόκειται να πτοήσει τα ανθρωπόμορφα τέρατα που έχουν μάθει να κινούνται στο σκοτάδι και το βόρβορο. Αυτοί όσο δεν συλλαμβάνονται -και το κυριότερο δεν τιμωρούνται- θα εξακολουθήσουν τη φασιστική δραστηριότητά τους. Αλλωστε, αυτό είναι το επάγγελμά τους, για τέτοιες βέβηλες ενέργειες έχουν στρατολογηθεί...


    ΟΠΩΣ ΟΡΘΑ τόνισε ο "Συνασπισμός" στην ανακοίνωσή του "Η επαναφορά των επιθέσεων και των ναζιστικών συνθημάτων και εμβλημάτων από νεοναζιστικά κυκλώματα, απαιτεί εγρήγορση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων...".

    Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ, η κοινωνία, οι φιλελεύθεροι άνθρωποι, οι πνευματικοί παράγοντες, οι νοικοκυραίοι επαγγελματίες, όλοι όσοι σέβονται τη δημοκρατία και τον εαυτό τους, όλοι αυτοί πρέπει να ανησυχούν από τη δράση των παρακρατικών νεοναζί. Οχι μόνον οι Εβραίοι...


ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΙΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


    Τη νύχτα της 20ης προς την 21η Απριλίου 2000, ημέρα του Πέσαχ, δύο ιεροί χώροι της Θεσσαλονίκης, η Συναγωγή Μοναστηριωτών και το Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος, υπέστησαν βανδαλισμούς από ναζιστικά σύμβολα και αντισημιτικά συνθήματα, με την "υπογραφή" της νεοναζιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή".

    Οι αντιδράσεις του Ελληνικού Εβραϊσμού ήταν άμεσες: Το ΚΙΣ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: "Τα συνθήματα που αποτυπώθηκαν κατά τους βανδαλισμούς οδηγούν με βεβαιότητα προς τις γνωστές παρακρατικές φασιστικές οργανώσεις, οι οποίες κατ΄ επανάληψη στα έντυπά τους προτρέπουν στην καταστροφή των εβραϊκών Μνημείων. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι επείγει η άμεση σκληρή καταδίκη από κυβερνητικής πλευράς των πράξεων των βανδάλων, η αποτελεσματική αστυνόμευση των εβραϊκών τόπων λατρείας και ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα και η λήψη των κατάλληλων αυστηρών μέτρων εναντίον των υποκινητών τοιούτων πράξεων".
    Εντονη ήταν και η αντίδραση της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρός της κ. Αν. Σεφιχά με δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων: "Καταγγέλλουμε με απέχθεια το γεγονός. Ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν πάραυτα και με κάθε επιμέλεια για τον εντοπισμό των δραστών. Και, τέλος, καλούμε το σύνολο του ελληνικού λαού να καταδικάσει μαζί μας κάθε ανάλογη απόπειρα αναβίωσης των θεωριών αυτών, που κάποτε αιματοκύλισαν την πατρίδα μας και όλη την Ευρώπη".

    Τους βανδαλισμούς καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μπεγλίτης, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο "καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη βεβήλωση αυτή" και συνέχισε αναφέροντας ότι "η ασέβεια που επεδείχθη εις βάρος ιερών τόπων και συμβόλων της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Ελλάδος προσβάλλει βάναυσα την ιστορική μνήμη της Θεσσαλονίκης, για τη διατήρηση της οποίας η ελληνική κυβέρνηση, απονέμουσα τιμή στους Ελληνες Εβραίους, θύματα του ναζισμού, ανήγειρε, προ τριετίας, μνημείο του Ολοκαυτώματος".
    Ο "Συνασπισμός", σε ανάλογη ανακοίνωσή του, "καταδικάζει το νέο προκλητικό χτύπημα φασιστοειδών εις βάρος του μνημείου των Εβραίων Θεσσαλονικέων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα". Και συμπληρώνει: "Βεβηλώνουν την ιστορία και προκαλούν την ελληνική κοινωνία τέτοιου είδους ανησυχητικά φαινόμενα που τελευταία πληθαίνουν. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά λίγων φανατικών, αλλά για οργανωμένο σχέδιο προκλήσεων. Η επαναφορά των επιθέσεων και των ναζιστικών συνθημάτων και εμβλημάτων από τη 'Χρυσή Αυγή' και τα νεοφασιστικά κυκλώματα απαιτεί εγρήγορση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων".



Ναζιστικά σύμβολα και κόκκινη μπογιά στο
Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη.




ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


    Αποτροπιασμό και φρίκη προκάλεσε η ιεροσυλία κατά του εβραϊκού νεκροταφείου της Αθήνας, στη Νίκαια, στις 26.5.2000. Με αγκυλωτούς σταυρούς, ναζιστικά σύμβολα και αντισημιτικά συνθήματα νεοναζί βεβήλωσαν περισσότερους από 50 τάφους, το εντός του νεκροταφείου Μνημείο Ολοκαυτώματος και τον οικίσκο όπου τελούνται οι επιμνημόσυνες τελετές. Δύο μόλις ημέρες μετά την αντίστοιχη βεβήλωση του σπιτιού του Ζυλ Ντασέν και της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, ένα μήνα μετά τους βανδαλισμούς στο Μημείο και τη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης, και λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη μη αναγραφή του στοιχείου του θρησκεύματος στις ταυτότητες, το νέο κρούσμα προβλημάτισε την εβραϊκή ηγεσία. Το ΚΙΣ αντέδρασε αμέσως με επιστολές του προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και Τύπου κ. Δημ. Ρέππα, από τους οποίους ζητήθηκε "η άμεση και έντονη καταδίκη από κυβερνητικής πλευράς και κυρίως η αστυνόμευση των εβραϊκών θρησκευτικών Μνημείων και Ιδρυμάτων προς αποφυγή επιδείνωσης της ήδη κρίσιμης κατάστασης πριν αυτή καταστεί ανεξέλεγκτη.
    Μηνύματα συμπαράστασης εστάλησαν προς το ΚΙΣ από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλο, το "Συνασπισμό", το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο και την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, από τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. K.H. Kuhna κ.ά.


    Ο βουλευτής του "Συνασπισμού" κ. Φώτης Κουβέλης κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Το ΚΙΣ απέστειλε απαντητικές επιστολές τόσο στον Αρχιεπίσκοπο όσο και στον πρόεδρο του "Συνασπισμού".

    Εντονα καταδίκασε τους βανδαλισμούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημ. Ρέππας με δήλωσή του στις 29.3.2000. "Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πέρα και από τα ακραία όρια", τόνισε ο κ. Ρέππας και συμπλήρωσε ότι οι αρμόδιες αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι αυτών των πράξεων. Αν και παραδέχθηκε ότι οι έρευνες δεν είναι αποτελεσματικές αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει "χαλαρή" αντιμετώπιση του φαινομένου και υπογράμμισε ότι "αυτός ο βανδαλισμός δεν θα περάσει".

    Παράλληλα, με πρόταση του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ κ. Λεωνίδα Αυδή εκδόθηκε Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας κατά του ρατσισμού και του σκοταδισμού.



Ναζιστικά σύμβολα στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Αθήνα





Περισσότεροι από 50 τάφοι βεβηλώθηκαν με
ναζιστικά συνθήματα στο εβραϊκό νεκροταφείο Αθηνών