Sveriges Herpetologiska Riksförening (SHR)

  Föreningar

Styrelsen

Bli medlem

Tidskriften Snoken

Officiella handlingar

Övrigt

English summary...

 

Ödlor, ormar, krokodiler, sköldpaddor, grodor och salamandrar - det är vad vi i SHR håller på med...

 


Välkommen till SHR...

Du kanske inte känner till att det är många i Sverige som har terrarier med grod- och kräldjur hemma. Under de senaste 35 åren har denna hobby vuxit och idag är det inte ovanligt att ha t ex en orm eller ödla som husdjur. Tack vare det stora intresset för dessa djur kläcks det varje år mängder av ungar av olika arter i fångenskap.

SHR bildades 1971 och har idag ett stort antal medlemmar som är fördelade på nio lokala föreningar runt om i landet. I föreningarna har man en mängd olika aktiviteter, bl a medlemsmöten med föredrag, film- och diabildsvisning, studiecirklar med bl a terrariebyggning, utställningar för allmänheten, samt exkursioner i den svenska naturen för att studera och informera om de svenska arterna av grod- och kräldjur. Att gå med i någon av SHRs lokalföreningar ger dig möjlighet att träffa likasinnade som delar ditt intresse för dessa djur. I föreningarna finns det alltid människor att fråga om du skulle behöva hjälp.

SNOKEN

Nr 1 2002Om du blir medlem i någon av våra föreningar så får du, förutom din lokala förenings olika medlemsblad och kallelser, dessutom SHRs tidskrift SNOKEN. Det är ett spännande forum för landets alla herpetologer. SNOKEN har ett mycket blandat och skiftande innehåll som rör allt av intresse för den nyfikna herpetologen. Spännande reportage varvas med artiklar som skildrar t ex hur man bygger ett vackert regnskogsterrarium. Här finns också en frågespalt dit man kan skicka sina funderingar samt en annonssida där medlemmar säljer böcker, terrarier och uppfödda djur. Som medlem kan du dessutom köpa äldre nummer av SNOKEN till mycket förmånliga priser. Vidare finns det en speciell bibliografi som kan beställas via SHRs publicerats i tidningen från start och materialförvaltare, och som innehåller sökregister för alla artiklar som fram till 1995. Om du undrar över om något skrivits på svenska om just dina djur så är det här ska leta...du

 

Herpetologi

Ordet herpetologi betyder "vetenskapen, eller läran, om grod- och kräldjur". Groddjuren (amfibierna) omfattar djurgrupperna maskgroddjur, grodor, paddor och salamandrar, medan kräldjuren (reptilerna) utgörs av sköldpaddor, krokodiler, masködlor, ödlor och ormar. Följaktligen är en herpetolog en person som ägnar sig åt studier av grod- och kräldjur. Ett samlingsnamn för grod- och kräldjuren är för övrigt herptiler.© 2001 Sveriges Herpetologiska Riksförening (SHR)
Frågor, annonser? Kontakta SHR´s webbansvarige.

Sajten senast uppdaterad den 14 juni 2005