Logga in        Bli medlem

Tipsa en kompisSpara som bokmärkeSkriv utSök
Artiklar > Kåserier och rapporter > Den tänkande naturfotografen

Den tänkande naturfotografen

Av Terje Hellesø 2003-09-21. Läst 12122 ggr.
En naturbild kan berätta så mycket… Men den goda naturbilden har så många andra värden än de vanliga klichéerna. Även om det kan vara svårt att tro många gånger.

Har vi inte fått lära oss att en naturbild enbart är till för att visa ett vackert och bedårande ljus, en genomarbetad och med millimetermått mätt komposition, ett ovanligt och spännande perspektiv, en välgjord och noggrann teknik eller en originell och exotisk situation. Det räcker att besöka en aktiv fotoklubb eller naturfotoförening och där höra på bilddiskussionerna. Det är detta vi väljer att kommentera i bilderna – och enbart detta!!!”Näcken” – Skåne 1995.


Vi skiljer oss också dåligt från mängden; för det är också på detta sättet våra bilder kommenteras av andra bildbetraktare – på en utställning eller hos en redaktör på en tidning eller ett bokförlag. Alla tänker så…

Inte att undra på att man tror en naturfotograf enbart tänker på det yttre i bilderna. Som om naturfotografen inte är något annat än en maskin som arbetar efter färdiga mallar. De mallarna som enbart ska fungera som verktyg för att öppna upp en bild, tror många är hela bilden.”Handen” – Skåne 2000.

Naturfotomiljön kan slutligen börja tro på detta och vi får en marknad som väljer att bygga upp illusioner som inledningsvis bygger på det vi naturfotografer själva tror på. Ganska enkla och primitiva illusioner med ett fotfäste i en karikatyr av naturfotografen.

Marknaden sitter också inne med alla resurserna. Därför blir många av oss naturfotografer som vill leva av det marknaden bygger upp, beroende av att leva upp till dessa illusioner. Vi låter oss kuvas, ställer upp på karikatyren av oss själva och gör mängder av bilder som är tomma och innehållslösa. Bilder som har färdiga mallar som sina enda motiv.


Havsis - Åland 2002

De professionella styr tåget och amatörer med professionella ambitioner tar på sig ledartröjan bland amatörfotograferna. Någonstans försvinner de naturfotografer som verkligen har något att säga med sina bilder. De sanna idealisterna. Kanske för att de är överflödiga, eller för att de ställer för stora krav till bildbetraktarna.

Kanske är jag en tänkande naturfotograf som ställer krav till mina kunder och bildbetraktare. En fotograf som fortfarande tror att han har något att säga. En äkta amatörfotograf eller en sann idealist, som förväntar sig något från kunderna. Jag lever riktigt nog på mina bilder, men jag vägrar att prostituera mig. Jag gör mina egna bilder och väljer att gå mina egna vägar. Jag tänker aldrig i trender eller i säljbara motiv. Detta har jag heller aldrig gjort, även om mina mål och min profil blivit tydligare med åren…Lavasten - Island 1995

Jag ställer krav på mina kunder och förväntar mig att de ställer krav på mig. Krav som går ut på att jag gör mina egna bilder, kommunicerar med mina egna tankar. Det som fick kunderna att välja just mig som fotograf.

Mina kunder måste lära sig att jag inte visar en solnedgång på bild som alla andra. Att jag väljer en annan förgrund. Att jag väljer att bygga upp bilden till en annan helhet, att jag väljer en annan komposition och ett annat perspektiv. Ofta har jag också symboliska tankar ”gömda” i bilden. Element som gör bilden till just min bild.

Jag vill våga mig på en liten jämförelse. På många sätt kan jag faktiskt se på naturfotografen som en gladiator eller varför inte en boxare! Som till exempel Mike Tyson. En person helt i händerna på spekulanter, agenter och penningstarka promotorer. Tänk om det skulle visa sig att han skriver poesi på sin fritid… Att han som många andra har ett stort behov av att få uttrycka sina tankar och känslor…


Hin Håle – Hälsningland 2002

En naturfotograf får bara inte tänka för mycket… Det passar liksom inte in i helhetsbilden. Naturfotografen tänker inte lika djupt och personligt som till exempel ”finfotograferna”. Man behöver inte leta längre än till närmaste fototidning. En utländsk ”storstjärna” bland modefotograferna eller en fransk fotograf med stor social patos, sväller ut över 15-20 sidor med en låååång och personlig intervju – där texten handlar om allt annat än fotoutrustning och bildkomposition. I samma nummer av tidningen presenteras en naturfotograf på 6-8 sidor. Texten är ofta mycket standardiserad, med frågor om favoritmotiv, hur länge han/hon har fotograferat och om han/hon har några tips att komma med till läsarna. Vidare får man ofta känslan att naturfotografen är vald på tillfälliga grunder – och oftast för att tillgodose läsarnas behov av naturfoto (som enligt upprepade läsarundersökningar står för 80 % av läsarkretsen). De utvalda naturfotografernas bilder ser ofta mycket snarlika ut och de verkar alla tänka på samma sätt. Bildurvalet illustrerar med all tydlighet att tidningens bildredaktör haft mycket att säga till om…Lappuggla – Halland 2000.

Hos mig som naturfotograf bor det så mycket mer än enbart kunskap om naturen, kunskap om komposition och perspektiv – och noggranna tekniska inställningar. I mig bor det också en filosof som ofta ser från andra infallsvinklar. Symboliken i bilderna är viktig och jag arbetar gärna fram en annan symbolik i bilderna än vad man skulle kunna förvänta sig.

För de som har en tendens att se på mina bilder i mer tekniska termer, kan det verka som om jag enbart fotograferar vanliga motiv på ett nytt sätt. Men det handlar inte enbart om teknisk fantasi eller ett behov av att bryta mot normer och regler. För mig är det alltid symboliken som får bestämma tekniken!Bortom ytan - Island 1996

Jag är även samhällskritisk i mina bilder, när jag är på det humöret – och jag har gjort flera bilder som är klart politiska i sin framtoning. Jag tar vidare ett stort ansvar för mina motiv, där jag aktivt försöker öka förståelsen för motiven i mina bilder. Tittar man dessutom efter tonvalörer och nyanser kan man även upptäcka att jag lika ofta visar sorg som glädje i bilderna.

Jag är även djupt förankrad till historiska ”fingeravtryck” och försöker aktivt få fram ”lokala” stämningar i mina bilder. Att exempelvis försöka anknyta till kända sagor och sägner med platserna jag fotograferar på. Kittelsen, Asbjørnsen och Moe är givetvis alltid närvarande när jag fotograferar norska urskogar och vackra blånor. Just för att förstärka eller framhäva min norska identitet och bakgrund. Jag är en helt annan fotograf på Island eller Irland. På Island får givetvis den nordiska mytologin större framtoning, som i konceptet ”Nyfött land” där jätten Ymer spelar en central roll. På Irland hämtar jag inspiration från ”The Famine War” eller hos irländarnas säregna förhållanden till det under- och överjordiska. I isolerade områden av Connemara tror många fortfarande på the Bandog eller the Banshee.Vattenångor - Island 1995

Jag försöker hela tiden att fotografera på naturens villkor. Min utgångspunkt är alltid hur naturen ser ut, platsens karaktär och typiska särdrag. Med kulturella influenser, givetvis! Därefter väljer jag den teknik och komposition som bäst förstärker det jag vill visa. Jag letar inte efter fasta hållpunkter och följer heller inte de konventionella estetiska normerna. Därför gör jag aldrig samma bilder på Island och Irland, som jag gör i Sverige eller i Norge.

Om jag fotograferar mina skogsharar på Hallands Väderö eller här i Hälsingland, så gör jag helt andra bilder än om jag fotograferar älg i Värmland eller i Norge. Skogsharen har ju ett helt annat uttryck och en helt annan personlighet än älgen. Målet med min fotografering är givetvis att kunna se längre än till den arten jag fotograferar. Jag måste kunna se individen, kunna förstå deras särdrag och personlighet – och sedan låta detta påverka stämningen i bilderna. Jag måste kunna se förbi den vanliga och typiska dokumentationen. För att kunna göra mer ärliga bilder… Jag vill försöka visa naturen och djuren i situationer som är mer naturliga, där jag som betraktare har varit öppen för mina intryck och motivens uttryck. Där jag uppfattas som en osynlig iakttagare, samtidigt som jag med subjektiv kraft hämtar fram karakteristiska särdrag. Som jag uppfattar som karakteristiska…Kriss - Skåne 1999

I mitt arbete med skogsharen (i första hand i projektet ”The Secret Life of The Mountain Hare” till National Geographic) har dessa tankegånger varit särskilt viktiga. Skogsharen uppträder naturligt, och visar sina särdrag och sin personlighet i bilderna. Detta ger givetvis ett bilduttryck som vid första ögonkast kan uppfattas som exotiskt, men bilderna är också mer naturliga… Bilderna visar inte skogsharen som art, utan en rad olika individer med växlande humör och utstrålning.

Mitt bildskapande kan vandra genom olika känslomässiga uttryck. Av och till är jag en impulsiv impressionist, men jag kan också vara explosivt expressionistisk. Jag gör lika ofta abstrakta bilder som jag gör konkreta bilder. Jag gör bilder som kan uppfattas som ”konstnärliga”, men också bilder av en mer dokumentär karaktär. Min stil ligger inte i bildtekniken eller i ett särskilt framgångssätt. Jag väljer mina utgångspunkter hos motiven och försöker låta motivets personlighet vara det avgörande. För mig är ”mallarna” enbart verktyg för att förbättra möjligheterna till bildkommunikation. Min bildstil ligger inte i tekniken…Sista vilan – Skåne 1999

Är naturfoto konst? Givetvis. Men det är också så mycket mer… Konsten är ett alldeles för begränsat forum för att förklara vad naturfoto är.

Detta läste jag i Nordvästra Skånes Tidningar/NST för ungefär två år sedan: "Naturfotografi har traditionellt inneburit att fotografer söker upp djur i deras naturliga omgivningar och porträtterat dem med ambitionen att göra dem exotiska, spännande. Men den västerländska människans möte med djur är idag av ett helt annat slag. Om detta handlar utställningen New Natural History, som i fredags öppnade på Hasselblad Center i Göteborg.

Val Williams är chef på Hasselblad, Sveriges kanske främsta scen för kontemporär fotokonst. New Natural History är hennes projekt, utfört tillsammans med engelsmannen Greg Hobson. - Om man är en seriös curator finns det saker man inte ser på inom fotografin. Ett exempel är naturfoto, som är rätt amatörmässig, väldigt högblank, bilder som hamnar i tidningar som National Geographic. Jag var intresserad av områden som folk i normala fall inte ser. National Museum of Photography gick med på att göra utställningen, med Greg som medcurator. Jag började leta efter konstnärer som gjort intressanta arbeten om förhållandet mellan oss och djur."
Guldlommen - Västmanland 1995

Texten visar med stor tydlighet vad ”finkulturen” och konstmiljön tycker om naturfoto – tankegångar vi har sett och läst många gånger. Vi är ”primitiva” människor utan annan förståelse än skönhet och vackra solnedgångar. Men det är också en text som klart visar vilka begränsningar konsten innehåller som forum, vilken form för bildkommunikation du kan förvänta dig – och som förväntas av dig…

Det bästa vi kan göra är att sluta engagera oss och istället koncentrera oss på att göra våra egna bilder. Tänk så mycket bättre vi naturfotografer kan få det om vi slutar med våra kollektiva tankegångar. Och istället börjar handla som individualister…Vattenfall - Hälsingland 2002
Artikelförfattare: Terje Hellesø
Naturfotograf med hela världen som marknad. Mer än 500 föredrag, ett 30-tal utställningar och en mycket aktiv kursledare. Hedersmedlem i PhotoNatura, bor i Söderhamn.

(Logga in för att skriva en kommentar)
2004-10-03 19:14   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Jättestort tack Carl-Fredrik! :)
2004-08-09 13:21   Carl-Fredrik Enell Rapportera denna kommentar
Betyg: 4
Terjes Hellesös bilder har alltid varit en av mina stora inspirationskällor. Att kunna se annorlunda detaljer och betrakta kända motiv på ett nytt sätt är något man kan lära sig av dem.
Tror att man när man har natur som främsta motivområde lätt blir väldigt kluven mellan konstnärlig och dokumentär fotografi. Skall man visa vackra och exotiska miljöer och presentera dem till musik eller visa vad som faktiskt händer på den egna bakgården? Det är inte alla som lyckas kombinera de rollerna.
2003-12-17 16:41   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Tack för era fina kommentarer! :)
Stefan: Ja de säljer! :)
Mikael: Så länge du gör ditt och utvecklar det är det väl inga problem. Fast lätt är det inte att göra bra bilder - det har det aldrig varit... :)
Arild: Sann fotoglede er altid det viktigste! :)
2003-12-15 23:52   Arild Sleire Rapportera denna kommentar
Bra artikkel, Terje.

Jeg forstår at du setter tingene litt på spissen, men at det ligger et alvor bak.
Det er klart at naturfoto har mange sider å by på, men det krever mer av både fotograf og seer å få godt utbytte av litt mer kreativ fotojakt.

Jeg selv har gjenoptatt fotografering (digitalt) etter mange år mer eller mindre i dvale, og har gjennomgått en indre rundgang med tanke på hvilke bilder jeg liker.
I begynnelsen likte jeg aller best flotte solnedganger og vakre bilder (..og jeg liker dem fortsatt også), men jeg så ikke så mye vits i mer abstrakte bilder - spesielt ikke naturbilder. Gradvis har dette synet endret seg hos meg, og jeg har hatt gleden av mange nye foto-opplevelser. Ja, jeg har rett og slett oppdaget en ny verden.

Jeg legger ut (..og ser på) flest bilder i Norge (foto.no), og synes det er veldig utviklende og positivt å delta i slike bildekritikker.

Når det gjelder teknikken som du nevner vil jeg si at det er viktig å først lære seg teknikken for så å kunne frigjøre seg fra den. Om teknikken 'sitter' og er på plass er du fri til å gjøre det kreative arbeidet - om teknikken mangler blir du ufrivillig veldig avhengig av den.

Vil til sist nevne at fotoglede er viktig. Det blir som regel først resultater når du tar mye (mange) bilder. I hvert fall er det slik for meg at i mange situasjoner er mengden av dårlige og halvdårlige bilder stor - og kun få bilder som jeg er fornøyd med selv. Derfor viktig å ta mye bilder.

Takk for fint innlegg

:) Arild
2003-12-11 22:31   Mikael Kerttu Rapportera denna kommentar
Betyg: 4
Nu blev det mycket svårare att ta naturbilder..=(
2003-12-09 20:45   Stefan Andersson Rapportera denna kommentar
Säljer verkligen "konstnärliga" och ovanliga bilder med udda brännvidder? Det gäller väl att dokumentera på ett vackert och begripligt sätt så att alla förstår. Jag gillar dock de flesta bilder du visat.
2003-12-03 07:59   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Ser att jag glömde skriva en kommentar till Bengt: Jag har egentligen inte skrivit att alla ska vara annorlunda - utan det viktigaste är att man är sig själv. Och det behöver ju inte alltid vara det samma, eller?
2003-11-26 11:02   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Niclas: Stort tack! :)

Krister: "Men vad jag inte greppar är din aversion mot "att prostituera" sig. Varför skulle det var fel eller fult på något sätt?Det behövs en massa olika sorters bilder till olika sammanhang. Prostituerandet gör mig inte till mindre seriös eller mindre "konstnärlig" för det. Jag prostituerar mig gärna och det utan att skämmas." Jag har egentligen inte något mot detta Krister! Men jag sätter det på sin spets mycket för att det personliga bildskapandet försvinner. Kommersialismen tar över på beskostnad av det personliga bildtänkandet. Det opponerar jag mig emot. De får dock gärna gå hand i hand! Jag gör här ett tvärsnitt av naturfotomiljön, och är full klar över att det finns fotografer som kan kombinera detta, men de är tyvärr inte många idag! Du skriver vidare: "Varför måste vi naturfotografer mäta oss mot "finkulturen" och konstfotografin" Ja Krister, varför måste vi det - den frågan har jag ställt mig själv många gånger. Tror många ville haft det bättre identitetsmässigt om det insyn inte funnits alls. Tycker naturfotomiljön står sig bra på egen hand! Slutligen; stort tack för dina kommentarer Krister! :)

Bengt: "Jag förstår dina tankegångar, men helt ärligt så måste jag säga att jag personligen börjar tröttna på alla människor(musiker, fotografer, målare etc etc) som stolt står och säger att de alltid gör vad de själva vill och att de aldrig följer trender." Problemet som du påpekar och som jag viss mån kan hålla med dig om är att många av de som skriver detta - gör det av den anledningen att det behöver lyftas fram. Som en kontrast till hur verkligheten är i stort! Är liktänkandet dominerande, kommer dessa tankegångar alltid att dyka upp... Tack Bengt för dina kommentarer och synpunkter! :)

Christian: "jag tycker att det kan vara svårt att lyckas hitta det egna bildspråket utan att ha påverkats av normer och förväntningar från det samhälle vi lever i." Givetvis är det så Christian. Och ingen fotografer kan med handen på hjärtat säga att de är helt utan påverkan. Jag själv har påverkats mycket i mitt sätt att fotografera - men det gäller att hålla det egna seendet vid liv hela tiden. Att vara medveten om det egna i denna processen. Lycka till vidare i ditt bildkapande Christian, vi träffas kanske snart igen... Tack för din kommentar! :)
2003-11-18 22:31   Christian Bertéus Rapportera denna kommentar
Tack Terje för en intressant artikel. Jag har ju deltagit i två av dina naturfotoveckor i Grövelsjön. Det jag lärde mig då som jag först nu efter något år har börjat förstå vidden av var just det personliga bildtänkandet. Att ge sin egen tolkning på naturen och skapa bilder utifrån sitt eget inre. Dina råd om att fundera, filosofera, fika och sist fotografera när jag är ute i naturen känns rätt. Jag har många gånger kommit hem utan att ha gjort en enda bild men å andra sidan när min inspiration varit på topp kan jag vistas timvis ute med många bilder som resultat. Jag instämmer i stort sett med det du skriver i din artikel men jag tycker att det kan vara svårt att lyckas hitta det egna bildspråket utan att ha påverkats av normer och förväntningar från det samhälle vi lever i. Jag brukar fundera lite i dessa banor när jag betraktar mina bilder och jag må väl säga att en del av mina bilder kanske känns lite publikfriande. Jag tycker ändå att de bygger på en idé som jag bär inom mig. Vad som är eget bildskapande eller en påverkan på mig om hur naturbilder förväntas se ut kan vara svårt att särskilja tycker jag.
MVH Christian Bertéus
2003-11-18 18:50   bengt luthman Rapportera denna kommentar
Betyg: 3
Jag förstår dina tankegångar, men helt ärligt så måste jag säga att jag personligen börjar tröttna på alla människor(musiker, fotografer, målare etc etc) som stolt står och säger att de alltid gör vad de själva vill och att de aldrig följer trender. Visst det är klart att man ska göra som man själv vill, men för den skull behöver man inte klanka ner på dem som tycker att de är okej att göra bilder, musik, målningar efter vad kunden eller marknaden vill ha. Det känn som att det blivit populärt att gå sin egen väg, att alla ska vara annorlunda. Ingen vill längre vara som "de andra" Vilket bvara gör att alla anstränger sig för att göra något som ingen annan gör. Istället för att göra vad man själv vill, även om 3000 andra gör exakt samma sak. Jag säger inte att man inte ska vara annorlunda, men jag tycker inte att man ska anstränga sig så för att vara det. Om man har ett annat bildspråk än den stora massan, visst det är jättebra. Men varför förvränga sig själv om man inte har det.

Det här är ingen som helst personlig kritik, men jag tycker bara att det går trender i att vara annorlunda.

Bra artikel för övrigt=)

Mvh
Bengt Luthman
2003-11-18 13:30   krister berg Rapportera denna kommentar
Betyg: 3
Hej Terje!
Kul med en text som utmanar! Fler fotografer borde gå sin egen väg. Men vad jag inte greppar är din aversion mot "att prostituera" sig. Varför skulle det var fel eller fult på något sätt?Det behövs en massa olika sorters bilder till olika sammanhang. Prostituerandet gör mig inte till mindre seriös eller mindre "konstnärlig" för det. Jag prostituerar mig gärna och det utan att skämmas. Men du har rätt i att det kommersiella trycket likriktar bilder. Amatörer som inte har för avsikt att sälja bilder borde inte alls titta på hur kommersiella fotografer jobbar.
Varför måste vi naturfotografer mäta oss mot "finkulturen" och konstfotografin
Det är väl illa om vi naturfotografer har så dåligt självförtroende. Är vi kusinen från landet?? Dessa inriktningar ger jag inte mycket för och de får gärna hålla på med sina introverta uttryck - ingen är ju ändå intresserad. Jag visar hellre "dokumentära" fjällbilder för tusentals vanliga människor än "konstnärliga" bilder för några få initierade.
Det märkliga är att de dokumentära bilder helt plötsligt kan gälla som konstnärliga. Detta pga att "finkulturen" ibland ändrar inriktning. Det har i sverige varit "fult" att måla avbildande och "fint" att måla abstrakt. Det är det inte längre, utan detta håller gradvis på att ändras. Detsamma gäller foto - se bara på "Årets fotobok" Chords 1-17 av Andres Kriszar (stavas namnet så?). Där visar han avbildande/dokumentära naturbilder som helt plötsligt klassas som "konst". Allt beror på attityd och image!
2003-11-14 10:47   Niclas Forsberg Rapportera denna kommentar
Betyg: 4
Bra artikel!
För oss kreativa fotografer som kämpar att med egna subjektiva synsätt på vad som är ett bra fotografi och oss "avancerade amatörer" som försöker få respekt för våra kanske ibland lite speciella bilder kan det faktiskt vara svårt att hela tiden hålla med en väl erkänd fotograf som liksom "har sitt namn där ute i respekt".....Vi borde kanske också fråga oss varför denna "trnd" kört sig fast... som visserligen i längden kan bli tröttsam, kanske är det för att det ändå finns något i den som är "universiellt fungerande"-värt att tänka på....
2003-10-27 09:35   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Tack så mycket Björn och Boris! :)
2003-10-20 21:30   Boris Tomic Rapportera denna kommentar
Betyg: 5
En av de bästa (och mest intressanta) artiklar och diskussioner jag har läst här på fotosidan och i övrigt vad det gäller fotografering. Fast det handlar (så som jag uppfattar det) om mer än fotografering. Det handlar om det viktigaste delen av bilden och fotograferingen i sig.
Artiklen behandlar viktigaste och kanske de svåraste egenskaper vi människor har. Känsla, tillfredställelse, karaktär och frihet.
Val mellan att vara oss själva eller följa med strömmen.
”Fatig och lycklig” eller ”rik och olycklig”. Viljan att vara accepterad eller känd på bekostnad av frihet och egna idealer. Styrkan att hålla ut och hop att det goda och sana vinner och ge belöning. Först och främst andlig belöning, men självklart den materiella också hade inte varit fel. Vad vi än vill eller försöker så kommer vi alltid att vara materiallister på ett eller annat sätt. Konsten är bara att hitta balans och tak.
Sälj gärna dina bilder, men sälj inte din själ!
Verkligen bra Terje. Din artikel var från en ”människa och inte fotograf”.
2003-10-14 23:17   Björn Vestlund Rapportera denna kommentar
Betyg: 5
Hel bra!
Jag har börjat att tänka så här om naturfotografi.
När jag är ute i naturen så vill jag få intryck från naturen och njuta där då plats. Inte objektivt tycka att bara bilden blev bra när man sitter hemma.
Jag kan ej fota för fotandets skull.
mvh Björn
2003-10-05 13:01   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Tack så jättemycket Nils! :)
2003-10-04 08:38   Nils Bergqvist Rapportera denna kommentar
Betyg: 5
En mycket bra och genomarbetad artikel! Här kan man lära mycket. Borde läsas av flera sk. erkända naturfotografer som verkar ha fastnat i slentrianmässig tradition.
2003-10-03 23:14   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Tack så mycket Hans för din fina kommentar och dina reflektioner! :) Naturfoto har aldrig blivit ett jobb för att få bröd på bordet - den dagen den känslan eventuellt skulle komma, väljer jag ett annt yrke!
2003-09-30 16:58   Hans Claesson Rapportera denna kommentar
Mycket intressant inspirerande artikel! Också kommentaren "jag har aldrig prostituerat mig, inte ens i början när jobben var fåtaliga." är för mig intressant. Kanske just därför har du blivit framgångsrik? Kan man uppbringa den energi, tankekraft etc. som krävs på något man egentligen inte känner för? Som inte kommer inifrån och skapar äkta glädje och tillfredställelse? Till en viss gräns och under begränsad tid kanske. Sedan blir det ett jobb för att få bröd på bordet...vilket kan vara nödvändigt såklart.
2003-09-29 18:43   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Tack så mycket Gabriel och Christoffer för era fina kommentarer och intressanta reflektioner! :)

Christoffer: Jag kanske kan uppfattas som syrlig, men det är jag inte. Fast ibland väljer jag att sätta vissa saker på sin spets för att bättre få reaktioner... Någon speciell händelse till att jag skrev artikeln? Nej, fast allt jag skriver har sina förlagor från episoder jag själv eller andra jag känner upplevt. Samtal med andra naturfotografer inspirerar mig mycket.

Du har helt rätt, vi naturfotografer är ingalunda ensamma...
2003-09-29 03:18   Christoffer Wallstenius Rapportera denna kommentar
"Men som nybörjare är det väl bra om man har lite normer och regler att gå efter?"

En elektriker sa en gång till mig: Först lär man sig hur det _ska_ göras, sen lär man sig fuska.

Tror att det i viss mån stämmer även inom fotografi. Som nybörjare gäller det att samla på sig så mycket kunskap som möjligt. Givetvis så är det då lätt att även följa andras stil och motivval. Men när man har klivit över nybörjartröskeln så tycker jag att det är viktigt att våga bryta regler! Om alla fotografer skulle följa exakt samma normer och regler, hur stor skulle mångfalden bli? I min jakt för att hitta min egen identitet som fotograf ingår just det, att bryta "självklara" regler.

Terje: Din artikel är som vanligt mycket välskriven! Men jag kan ana en viss syrlighet! Är det nån speciell händelse som ligger bakom artikeln? Tack för att du påminner oss alla om nåt som i alla fall jag tycker inte enbart rör naturfotografer.
2003-09-28 03:27   Gabriel Björk Rapportera denna kommentar
En mycket intressant vinkling som jag aldrig tidigare tänkt... men tycker i och för sig att inspiration ska hämtas men ej kopieras, vilket kanske kan bli både fel och snett i början men i slutändan kan utveckla mycket mycket mer än vad som skulle ha blivit om man håller sig till/kopierar de normer och annat som sätts upp av betraktaren. Det som händer är ju att man blir en del av utrustningen istället för en egenskapande, tänkande fotograf.... Nåja nog med mina tankar... Tackar för en trevlig och mycket bra läsning!

Mvh, Gabriel
2003-09-27 16:24   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Tack Haze! Hoppas det går bra nede i värmen... :)
2003-09-27 11:33   Haze Westerlund Rapportera denna kommentar
Betyg: 5
Bra Terje! Tack för fin text och fina bilder. Original är det ont om så fortsätt utveckla dina tankar.
//Haze
2003-09-27 10:12   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Tack så mycket Lasse! :)
2003-09-25 04:45   ellen Ripley Rapportera denna kommentar
Betyg: 5
Bra, mycket bra. Mer sånt här.
/ E
2003-09-24 22:52   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Tack så mycket för era fina kommentarer! :)

Jesper: jag har aldrig prostituerat mig, inte ens i början när jobben var fåtaliga.
Jörgen: inskränkta naturfotografer finns det tyvärr många av - vilket jag kommer att skriva om senare. Det är exempelvis vanligt här på fotosidan att naturfotografer sällan kommenterar annat än naturbilder. Eller för den del: modefotografer sällan kommenterar annat än modebilder...
Peter: PRECIS! Tack för dina väl valda ord från den stora konstnären Carl Kylberg. Kolla gärna upp konstnären Hugo Zuhr (ett litet tips från mig).
Dan: det är inte lätt nej, men det går om man vill...
2003-09-23 22:24   Dan Löfquist Rapportera denna kommentar
Betyg: 5
Så sant så sant, konstnärliga regler är till för att brytas. Våga bryta mönstret, det är svårt eftersom det är så inrutat att saker och ting ska vara på ett visst sätt. Det är inte lätt att våga vara en individ i ett community :-)
2003-09-23 20:02   Peter Carlsson Rapportera denna kommentar
"Det som hindrar människorna från att se är minnesbildernas låt-gå-mässiga spöken på våra ögons näthinna" - så skriver Carl Kylberg en konstnär som kom från min hemtrakt. Han har också sagt om bildskaparen "att han måste måla med hela sitt väsen, med allt vad han kan och han måste 'förstå' med känslan likväl som med intellektet" - de två meningarna tycker jag speglar din artikel rätt bra.
2003-09-23 10:01   Jörgen Persson Rapportera denna kommentar
Terje, det jag menade gick i linje med artikeln. Det intressanta är inte vad man fotograferar utan hur man fotograferar. Det finns fotografer som fotograferar för andra. Det finns fotografer som fotograferar för sig själv. Det finns glada, entusiastiska, personliga, tekniska och inskränkta fotografer. Oavsett om man är natur-, konst-, sport- eller modefotograf så kan din artikel vara intressant. Att sedan en sportredaktion inte kan se finessen med en naturbild förvånar mig föga. Lika lite förvånar det mig att ''finkulturen'' inte heller gör det. Har vi inte sett tekniska naturfotografer som ondgör sig över konstfoto? Förvånar det dig? Borde vi inte inspirera varandra istället för att motarbeta varandra? Stycket om ''finkulturen'' tillförde ingenting till artikelns andemening och jag är inte mycket för att skälla för skällandets skull. På tal om det så har jag sagt mitt nu. Tack Terje, för en bra artikel. Jag ser fram emot att få läsa fler välskrivna artiklar av dig.
2003-09-23 09:57   Jesper Östlund Rapportera denna kommentar
Betyg: 5
Bra artikel runt ämnet. Bra att du delar med dig av dina lärdomar. Det som hade varit mest intressant är att veta om hur det var när du startade upp. Eftersom du skriver att du vägrar att prostituera dig. Hur mycket var du tvungen att göra det när du var helt ny? Nu är du ju helt klart inarbetad och folk vet vem du är. Det borde ge dig betydligt mer frihet för att skapa. Eller är det så att du hållit fast vid principen hela vägen? MVH Jesper
2003-09-23 08:59   Terje Hellesø Rapportera denna kommentar
Stort tack för alla era fina kommentarer till artikeln! Jag är mycket tacksam för den respons jag får från alla er här på fotosidan. :)

Adam: kolla din mejl! :)

Jörgen: Ibland kan det vara på sin plats att skälla på finkulturen - åtminstone för att skapa reaktioner... :)

Göran: Anders Petersen tror jag känner sig rätt ensam ibland... :)
2003-09-23 00:00   Janne Arleklint Rapportera denna kommentar
Som nybörjare är det väldigt bra att ha regler att gå efter, men alldeles strax också bra att veta att alla regler kan brytas för att skapa nått vidare.
2003-09-22 21:47   Tobias Jansson Rapportera denna kommentar
Betyg: 5
Men som nybörjare är det väl bra om man har lite normer och regler att gå efter?
2003-09-22 20:45   Christian Wett . Rapportera denna kommentar
Betyg: 5
Bra artikel, intressant ämnesområde, och håller med Herr Segeholm... den "slaka linan" är inte alltid den tryggaste vägen, men roligare och mer intressant, i mitt tycke.
Modigt Terje!
-Christian
2003-09-22 17:31   Göran Segeholm Rapportera denna kommentar
Bra Terje. Jag har länge haft en känsla av att naturfotografin som genre målat in sig i ett hörn. Det är dags att ni klafsar ut igen även om det betyder att ni får färg på skorna.

Gudarna vet att många andra fotografiska genrer också skulle behöva en uppryckning. Vem visar till exempel vägen som leder bort från de dokumentärfotografiska schablonerna?
2003-09-22 14:49   Janne Arleklint Rapportera denna kommentar
Absolut finns det mycket normer, regler och mer eller mindre outsagda krav som "skall" vara uppfyllda för att naturbilder skall uppfattas som bra. Regler som vi amatörer lätt styrs in på i vår ambition att lära oss. Kanske finns det till och med en risk med communities typ fotosidan - att vi amatörer i vår ambition att lära oss styrs av de "regler" som förhärskar inom den "lilla" grupp som fotosidan utgör i förhållande till fotovärlden i stort. Det blir isåfall oerhört viktigt att vi alla hämtar inspiration från många olika håll och inte minst från oss själva.
2003-09-22 12:22   Jörgen Persson Rapportera denna kommentar
Nyttiga och tänkvärda sanningar men onödigt skarpt om "finkulturen". Det är inte konstmiljön det är fel på. De har sina kanaler och sina intressen precis som naturfotograferna har sina. Det finns inskränkta personer inom finkulturen precis som det finns inskränkta naturfotografer.
2003-09-21 23:41   Adam Madsen Rapportera denna kommentar
Intressant

Men jag blev lite smått... chockad när jag läste slut texten.

Vill du diskutera så finns jag på adam@modellbilder.com

/Adam
2003-09-21 23:28   Reine Jonsson Rapportera denna kommentar
Nu fick jag svar på min fråga som jag ställde till ditt forum tidigare idag... och inspiration på köpet ;)
2003-09-21 20:59   Erik Malm/N Rapportera denna kommentar
Skulle inte skrivit det bättre själv, även om jag gjort några försök då jag kommenterat andras och mina egna bilder och diskussioner som uppkommit kring detta. Även om vi båda, som jag upplever det, har både likheter och olikheter i vår individuella bildstil, så verkar det som vi har ett gemensamt mål och synsätt. Bra Terje!

Mvh/Erik
2003-09-21 20:56   Raphael Gagliano Rapportera denna kommentar
Betyg: 4
Känns som om vi har blivit försummade bland värdens övriga fotografer.Tack för tankeställarna.
2003-09-21 19:19   Jonas Eriksson Rapportera denna kommentar
Betyg: 5
helbra!

mvh
Jonas
Eposta en länk till denna sida Tipsa en kompis
Denna sida i utskriftsformat Skriv ut artikeln

Bevaka kommentarer
Spara som bokmärke
Kommentera/Sätt betyg

Medelbetyg: 4.50
Antal röster: 16


Se även:

- Nya bilder nya visioner


Fotosidans portfoliotjänst

suzuki.se

www.aifo.seFotosidan är ett av Sveriges 100 schysstaste!