המהפכה לא תהיה
                                                                                                                                                            
מאוישת                                                                                                               

במשך קרוב ל70- שנה, אנשי החזון האווירונאוטי רודפים אחרי ההבטחה של כלי-הטיס הרובוטיים. עכשיו, לבסוף, הפוטנציאל מתחיל להתממש. ממרגלים זעירים ועד מפציצים חמקנים, הנה כלי-הטיס הבלתי מאוישים (כטב"מים) שמגשימים את החלום.

 

מאת :ראמון לופז

 

כלי-טיס בלתי מאוישים יוצרים לאחרונה כותרות יותר מאי פעם. כאשר פרדטור שיגר טיל הלפייר לתוך מכונית מלאה בטרוריסטים חשודים בתימן בחודש נובמבר שעבר, זה נראה כמו אישור ליכולת של כטב"מים לצוד ולהרוג. ימים ספורים לפני תחילת המלחמה בעיראק, הזהיר מזכיר המדינה האמריקני קולין פאואל כי תוכנית הכטב"מים העיראקית שנחשפה על-ידי פקחי הנשק עלולה להוות אמצעי להעברת נשק ביולוגי או כימי - אם כי הטכנולוגיה שלהם הייתה פרימיטיבית ביותר, כפי שדיווח הניו-יורק טיימס. בינתיים, היעילות של הכטב"מים האמריקניים הודגמה כעבור זמן קצר: כאשר כוחות ארה"ב הגיעו לקרבת בגדאד, היו להם עשרה סוגי כטב"מים או יותר , החל מכלים קטנים לאיסוף מודיעין הניתנים לנשיאה על הגב ולשיגור על-ידי חייל אחד, וכלה במטוס התצפית הגדול גלובל הוק ובפרדטור, שהשמיד תותח נגד מטוסים.

כטב"מים כבר נמצאים עמנו, דגמים נוספים מגיעים, ובסופו של דבר הם ישנו את פני התעופה, הצבאית והאזרחית. הרעיון הנו ישן באופן מפתיע: כבר בשנת 1935 תיאר "פופולר סיינס" 'קהל נלהב' באנגליה שצפה בהדגמה של מטוס דו-כנפי נהוג מרחוק בשלט רדיו בעל טווח של 16 ק"מ, שהציג חיל האוויר המלכותי. בכתבה צוין כי למטוסים הרובוטיים "צפויות יכולות מלחמתיות מרהיבות". למעשה, כל מטוסי מלחמת העולם השנייה היו כמובן מאוישים, אם כי תוכנית כטב"מים גרמנית שנקראה 'מיסטל' הפחידה את הבריטים.

הפנטגון הוציא יותר מ25- מיליארד דולר על פיתוח כטב"מים מאז שנות החמישים, אבל התקשה להסדיר משימות וסטנדרטים; תוכניות הוחלפו או בוטלו פעם אחר פעם. אבל עם זאת נמשכה תנופת הפיתוח, מכיוון שהטכנולוגיות הנוגעות לכך מסוגלות לבסוף להתמודד עם האתגרים של תבונה בכלי המוטס, משקל לעומת הספק מנוע, ואוטונומיה לעומת ניהוג מרחוק. חומרים מרוכבים חדשים מאפשרים ליצור כטב"מים שמחזיקים מעמד לאורך זמן, ועדיין הם קלי משקל. החיישנים התכווצו בגודלם ונעשו רבי-עוצמה יותר. תקשורת לוויינית מעניקה את תחום התדרים הרחב שנדרש לפעילויות מורכבות בזמן אמת.

עשרות סוגי כטב"מים נמצאים בפיתוח - החל מכלים שנראים כמו צעצוע עם מנועים בעלי הספק של 1 כ"ס, וכלה בכלים גדולים שמתחרים במטוסי קרב סילוניים. חלק מהם יטוסו במשימות לטווחים ארוכים מאוד או בגובה רב מאוד. לכטב"מים יש שימושים פוטנציאליים שחורגים מהתחום הצבאי: מטוסים רובוטיים כבר נמצאים בשימוש חוקרים, דייגים, חזאים, ואפילו יוצרי סרטים (ראה "הנדסה אזרחית" בהמשך). אבל המהנדסים צריכים עדיין למצוא דרכים כיצד למנוע התנגשויות באוויר: בשנת 2001 היו כבר מספיק כלים באוויר - רובם כטב"מים צבאיים שטסו במרחבי אוויר מפוקחים בדרכם לבוסניה ולקוסובו - שגרמו לדאגה בקרב פקחי הטיסה האירופיים. לפני חודשיים הדגימה נאסא מערכת למניעת התנגשות מבוססת מכ"ם בתדירות 35 גיגה-הרץ עבור כטב"מים (היא נבחנה על הפרוטאוס, כלי מחקר שנבנה על-ידי חברת סקיילד קומפוזיטס במוהווי שבקליפורניה). זהו פיתוח חיוני ביותר: בעוד שכטב"מים עשו בתקופה האחרונה קפיצת מדרגה קריטית בתיחכומם (דגמים אחדים הוכנסו לשירות בעיראק בחיפזון לפני שהושלמו כל הניסויים שלהם), הרי התשתית לעולם המאוכלס בכטב"מים עדיין לא קיימת. להלן מדריך שדה למשפחות הכטב"מים העיקריות ולסוגים השונים.

 

 

מחלקה 1 מיקרו כטב"מים

 

אין עדיין מיקרו כטב"מים צבאיים בייצור. הסוכנות לפרויקטי מחקר מתקדמים במשרד ההגנה האמריקני ((DARPA מפתחת כלים זעירים דמויי מסוק, שמשקלם כ2.3- ק"ג וקוטרם כ23- ס"מ. כלים אלה, שיוכלו להיכנס לתוך תרמיל גב של חייל, מיועדים לבצע תצפיות בטווחים קצרים. מכיוון שהם קטנים מדי לנשיאת דלק רב או ציוד, הדגמים המוקדמים ישאו מצלמה במשקל 0.45 ק"ג ויוכלו לטוס במשך כשעה.

DARPA משתוקקת לשלב מיקרו כטב"מים, וכן דגמים גדולים יותר, בתוכנית מערכות הלחימה העתידיות שלה. זו צפויה להיות רשת של מטוסים אוטונומיים וכלי-רכב יבשתיים שיטפלו במגוון רחב של משימות צבאיות. מיקרו כטב"מים עשויים להגיע לשדה כשהם נישאים על-ידי טנקים רובוטיים, לדוגמה, ואז יטוסו לעץ או לבניין כדי "לשבת על הענף ולנעוץ מבט". לפי בקשה של DARPA, חברת D-Star משלטון בקונטיקט פיתחה מנוע בגודל כף יד עבור מיקרו כטב"מים, שמשקלו 620 גרם והוא מפתח 1.3 כ"ס. המנוע הזעיר, שפועל בדלק סילוני או בדיזל, שקט יותר ובעל הספק גבוה יותר וזולל פחות דלק מאשר מנוע לטיסנים בגודל דומה.

 

 

iStar

מפתח אלאייד איירוספייס, ניופורט ניוז, וירג'יניה

קוטר 23 ס"מ גובה 30 ס"מ

משקל 2.3 ק"ג

רדיוס פעולה 8.8 ק"מ

מידע פנימי DARPA מבצעת ניסויי טיסה של הiStar-, שיצויד בחליפת חיישנים (אלקטרו-אופטי, תת-אדום, מכ"ם). iStar מרחף כמו מסוק אבל יכול גם לטוס קדימה על-ידי הטיית גופו למצב כמעט אופקי. הiStar- בעל תצורת המניפה המשרוולת מזכיר את הכטב"מ מסוג "כנף טבעת", שחטיבת קונווייר של ג'נרל דיינמיקס בחנה בטיסה בשנות השמונים. הiStar- מגיע לגובה של 4,900 מטר ויכול לשהות באוויר עד שעה.

מעמד בפיתוח.

 

 

HeliSpy

מפתח מערכות מיקרו אוטונומיות, דל מאר, קליפורניה

קוטר 28 ס"מ גובה 69 ס"מ

משקל 2.7 ק"ג

רדיוס פעולה 40 ק"מ

מידע פנימי HeliSpy II, שפותח במקורו עבור DARPA וכיום מיועד בעיקר לשוק המסחרי, הוא כלי אוטונומי לחלוטין; ניתן להטיס אותו באמצעות ידית היגוי כמו במשחקי מחשב ולתכנת אותו מחדש בהיותו באוויר. הכלי שמחירו 25,000 דולר, מונע באמצעות מנוע טיסנים לא יקר, והוא יכול לעבור מטיסה אנכית לטיסה אופקית כדי להגביר מהירות. שימוש פוטנציאלי אחד שלו: כוחות משטרה ללוחמה בטרור יוכלו לשגר אותו דרך חלון כדי לחפש בבניין בו עשויים להסתתר מחבלים.

מעמד בייצור מוגבל.

 

 

Wasp (צרעה)

מפתח איירו-ויירונמנט, מונרוביה, קליפורניה

אורך 20 ס"מ

משקל 170 גרם

רדיוס פעולה 0.97 ק"מ

מידע פנימי "כנף מעופפת" זו בגודל 33 ס"מ הציבה לאחרונה שיא שהייה באוויר, כאשר טסה במשך שעה אחת ו47- דקות, יותר מפי שלושה מהשיא הקודם של מיקרו כטב"מ, שנקבע לפני שנתיים. לצרעה שמנוהגת בפקודות רדיו יש תיכון מתוחכם: הכנף עשויה מחומר סינטטי "רב תפקודי" חדשני - תחום מחקר חם עבור DARPA - שבנוסף לשימוש בו ככנף מספק אנרגיה חשמלית להנעה. הצרעה מהדור הבא תשלב מערכת טייס אוטומטי פשוטה ותישא מצלמת וידאו צבעונית.

מעמד בפיתוח מוקדם.

 

 


מיני מנוע S-Star הנדסה בנתה מנוע בגודל אצבע בן 0.1 כ"ס. הוא לא סיפק די כוח לריחוף, לפיכך D-Star יצרה דגם של 1.3 כ"ס (למטה). מנוע ה0.1- כ"ס משמש עתה כמטעין סוללות.

 

 

הנדסה אזרחית

 

באחד הקטעים בסרט "משימה בלתי אפשרית 2", המכונית של האיש הרע מאבדת שליטה בכביש הררי. מלאכת צילום קטע הפעולה הייתה לא פחות דרמטית: יוצרי הסרט שלחו מיני-מסוק נהוג מרחוק, שצויד במצלמה, כדי לרחף בקצה המצוק.

יוצרי סרטים אינם היחידים אשר פונים לכטב"מים לצורך עבודות מסוכנות, מבוצעות מרחוק, או רגילות. דייגים משתמשים בהם לעקוב אחרי להקות דגי טונה, ומדענים משתמשים בהם למדידת שינויי אקלים בקטבים. חקלאים מעסיקים אותם בריסוס, וכטב"מ המונע באנרגיית שמש שצויד במצלמה תת-אדומה הוטס מעל שדות בהוואי כדי לקבוע את בשלות פולי הקפה. "הכטב"מ נמצא בשחר ההיסטוריה שלו. אין ספק שהוא ימלא יותר ויותר משימות", אומר דייב סליווה מקבוצת אינסיטו, מפתחת כטב"מים מבינג'ן במדינת וושינגטון.

כטב"מים, לא חשוב כמה קטנים, חייבים למלא אותן תקנות של הFAA- כמו מטוס 747. נוהל ביורוקרטי זה מהווה גורם מרתיע לחברות אחדות, אבל הFAA- מכין תקנות חדשות שיאפשרו פעילויות שגרתיות של כטב"מים במרחב האווירי של ארה"ב. - היתר ספארקס

 

 

מחלקה 2 מיני כטב"מים

 

מחלקה זו של כטב"מים - כלים שאורכם עד 1.8 מטר ומשקלם עד 41 ק"ג - הופיעו לפני 20 שנים; חלקם השתתפו במלחמת המפרץ ב1991-. משימתם הצבאית: פשיטות סיור "מעבר לגבעה", בטווחים קצרים, כדי לגלות איומים קרובים בשדה הקרב.

המסורבלות היחסית וחוסר התחכום הטכנולוגי של כלי המיני המוקדמים גרמו לכך שחיילים לא יכלו להשתמש בהם בעת תנועה ממקום אחד לאחר במהלך הלחימה. במקום זאת, התמונות שנקלטו שודרו למפעילים שמוקמו בתחנות שליטה קרקעיות מאחורי קווי החזית. מגבלות אלה, בשילוב עם הקדמה שחלה בחומרים מרוכבים קלי-משקל ובמזעור החיישנים, עוררו את פיתוח המיקרו כטב"מים. בינתיים, כלי מיני חדשים יותר, דוגמת דרגון-איי וסקאן-איגל, החיו מחדש את הקטגוריה הזאת. מכיוון שלמיני כטב"מים יש טווח וזמן שהייה ארוכים יותר באוויר מאשר לכלי מיקרו, הם ימשיכו למלא תפקיד במשימות צבאיות גם אחרי שמקביליהם הזעירים תפסו מקום בזכות עצמם.

 

 

 

פוינטר

מפתח איירו-וירונמנט

אורך 1.8 מטר

משקל 4.5 ק"ג

רדיוס פעולה 5.6 ק"מ

מידע פנימי הFQM-151- פוינטר בעל מוטת כנף של 2.7 מטר, המונע באמצעות מדחף, נושא מטען תכליתי של 0.9 ק"ג ומשוגר מהיד. שש מערכות פוינטר נמצאות בשימוש במרכז האימונים ללוחמה בשטח בנוי בפורט בנינג, ג'ורג'יה. אחרות משמשות ככלי ניסוי עבור חיישנים ממוזערים במינהל לאכיפת סמים. לאחרונה נעשה שימוש בפוינטר לפיקוח על מפגינים נגד מטווח ההפצצות ויאקס השנוי במחלוקת בפוארטו ריקו. הכטב"ם המצויד במצלמת וידאו תת-אדומה שימש לאיתור והתבוננות במסיגי גבול.

מעמד הופעל לראשונה על-ידי צבא ארה"ב ב1988-; נשלח לעיראק לשימוש כוחות מיוחדים.

 

 

Exdrone/Dragon Drone

מפתח BAI איירוסיסטמס, איטון, מרילנד

אורך 1.5 מטר

משקל 41 ק"ג

רדיוס פעולה 48 ק"מ

מידע פנימי הBQM-147A- אקסדרון (השם הוא קיצור של "כלי רובוטי מתכלה"), שנבנה במקורו כמשבש תקשורת לשימוש חד-פעמי, הוסב בסוף שנות התשעים לשמש ככטב"מ צילום על-ידי הוספת חיישן אלקטרו-אופטי מיוצב. 45 כטב"מים כאלה הופעלו במלחמת המפרץ ב1991-.

מעמד נמצא בשירות הפנטגון מאז תחילת שנות השמונים; עכשיו משמש בעיקר למשחקי מלחמה ולתרגילים צבאיים אחרים.

 

 

Dragon Eye

מפתח מעבדת המחקר של הצי ומעבדת הלוחמה של חיל הנחתים

אורך 0.8 מטר

משקל 2.3 ק"ג

רדיוס פעולה 4.7 ק"מ

מידע פנימי כלי-טיס זה בעל שני מדחפים עם מוטת כנף של 1.2 מטר מתפרק לחמישה חלקים כדי להיכנס לתוך תרמיל גב. לא נדרשת תחנת שליטה קרקעית; האדם שמפעיל אותו פשוט מצויד במחשב נישא ובקופסת בקרה לתקשורת. משוגר מהיד או באמצעות כבל קפיצי, ונושא מערכות צילום לאור יום, לאור חלש ולאור תת-אדום.

מעמד למרות שנמצא עדיין בפיתוח, דרגון איי הוכנס לשימוש מבצעי בעיראק. החברות איירו-וירונמנט וBAI- איירוסיסטמס מתחרות על קבלת חוזה הייצור.

 

 

ScanEagle

מפתח קבוצת אינסיטו, בינג'ן, וושינגטון

אורך 1.2 מטר

משקל 15 ק"ג

רדיוס פעולה 750 ק"מ

סקאן-איגל, המשוגר ממעוט, נתפס באוויר עם מתקן כבל וקרס שנקרא SkyHook. עם מוטת כנף של 3 מטר, סקאן-איגל יכול לשהות באוויר עד 15 שעות; מנוע הנמצא בפיתוח יאפשר לו לטוס למשך 60 שעות ולמרחק של כ8,000- ק"מ.

מעמד בייצור מוגבל.



הפאת'פיינדר פלוס- סורק שדות לבדיקת בשלות פולי הקפה.

 

 

***

 

מחלקה 3 כטב"מים טקטיים

 

כטב"מים טקטיים, הגדולים יותר מכלי המיני, מבצעים משימות דומות של איסוף מודיעין ורכישת מטרות, אבל יש להם יכולת נשיאה גבוהה יותר וזמן שהייה ארוך יותר באוויר. בעוד שלכלי המיני יש תקרת טיס אופיינית של כ300- מטר, כטב"מ טקטי כמו הShadow 200- יכול לנסוק לרום של 4.5 ק"מ ולטוס במשך ארבע שעות.

החיסרון: הפעלת כטב"מים טקטיים יכולה לדרוש השקעה גדולה בזמן ובציוד. קח לדוגמה את הShadow 200-. בנוסף לארבעה כלי-טיס (הם מוטסים אחד בכל פעם), המערכת כוללת שתי תחנות בקרה קרקעיות, שני מסופים קרקעיים לקבלת נתונים, תחנת בקרה קרקעית ניידת, ארבעה מסופי וידאו רחוקים, משגר הידראולי, מערכת נחיתה ועצירה. נדרשים 22 מפעילים ואנשי תחזוקה כדי להפעיל את המערכת.

 

Shadow 200

מפתח חברת AAI, האנט וולי, מרילנד

אורך 3.4 מטר

משקל 147 ק"ג

רדיוס פעולה 125 ק"מ

מידע פנימי הRQ-7A-, שיכול לשאת מטען תכליתי במשקל של עד 27 ק"ג, מצויד בחיישן אלקטרו-אופטי ותת-אדום. מוטת הכנף שלו 4 מטר.

מעמד נמצא עכשיו בייצור, כאשר הוזמנו 41 מערכות.

 

 

פיוניר

מפתח חברת AAI והתעשייה האווירית לישראל

אורך 4.3 מטר

משקל 205 ק"ג

רדיוס פעולה 185 ק"מ

מידע פנימי הRQ-2- פיוניר משוגר באמצעות מאיץ רקטי או מעוט או ממריא ממסלול קרקעי, ונוחת בתוך רשת או בעזרת וו עצירה. בעת מבצע סופת המדבר, קבוצה של חיילים עיראקים נכנעה לפיוניר בלתי חמוש שהמריא מספינת המלחמה האמריקנית ויסקונסין, והם נלקחו בשבי על-ידי כוחות הקואליציה.

מעמד בשירות מאז 1986; עובר השבחה כדי להאריך את פעילותו עד 2009.

 

 

 

Dragon Warrior

מפתח מעבדת המחקר של הצי ומעבדת הלוחמה של חיל הנחתים

אורך 2.1 מטר

משקל 104 ק"ג

רדיוס פעולה 93 ק"מ (מוערך)

מידע פנימי כלי אוטונומי לחלוטין זה מיועד למשימות איסוף מודיעין וממסר קשר. המנוע שמקורו באופנוע מצויד בהזרקת דלק ונעזר במצתים, עם קירור נוזלי, בתצורה של 3 בוכנות בטור.

מעמד עדיין לא החלו טיסות הניסוי.

 

 

Golden Eye

מפתח אורורה מדעי טיסה, מנאסאס, וירג'יניה

קוטר 0.9 מטר גובה 1.7 מטר

משקל 68 ק"ג

רדיוס פעולה 800 ק"מ (מוערך)

מידע פנימי זוהי מערכת חמקנית להעברת חבילה קטנה, המיועדת להניח חיישן במשקל 4.5 או 9 ק"ג מאחורי קווי האויב, ואז לנוס חזרה. כנפיים מאפשרות לכלי לעבור לטיסה אופקית לאחר ההמראה האנכית.

מעמד טיסת הבכורה נקבעה לחודש מאי.

 

 

Hummingbird

מפתח פרונטיר סיסטמס, אירווין, קליפורניה

אורך 10.7 מטר

משקל 2,270 ק"ג

רדיוס פעולה 2,400 ק"מ

מידע פנימי ה- A160 האמינגבירד (יונק-הדבש) מגיע לרום של 10.7 ק"מ. הוא צורך מעט דלק בזכות מערכת בקרת הטיסה שלו ומערכת רוטור ללא צירים בעלת מהירות משתנה.

מעמד נמצא בניסויי טיסה עבור DARPA.

 

 

Fire Scout

מפתח נורתרופ גרומן, סאן דייגו, קליפורניה

אורך 7 מטר

משקל 1,200 ק"ג

רדיוס פעולה 280 ק"מ

מידע פנימי הRQ-8A- פאייר סקאוט, שמבוסס על מסוק אזרחי מתוצרת שווייצר, מיועד לפעול מספינות מלחמה ולאתר מטרות עבור מטוסי תקיפה.

מעמד נמצא בניסויי טיסה.

 

 

Eagle Eye

מפתח בל הליקופטרים, הרסט, טקסס

אורך 5.5 מטר

משקל 1,020 ק"ג

רדיוס פעולה לא ידוע

מידע פנימי עם הרוטורים שלו במצב אנכי, הTR911X- איגל איי יכול להמריא, לרחף ולנחות כמו מסוק רגיל. על-ידי הטיית הרוטורים שלו למצב אופקי, הוא יכול לטוס במהירות ועם הטווח של מטוס קבוע-כנף בעל מנועי טורבו-מדחף.

מעמד נבחר על-ידי משמר החופים האמריקני לפעול מסיפון ספינות.

 

 

 

Dragonfly

מפתח בואינג, שיקאגו

אורך 5.4 מטר

משקל 810 ק"ג

רדיוס פעולה 175 ק"מ (מוערך)

מידע פנימי אוויאיישן וויק תיאר לאחרונה את הX-50A- דרגונפליי, רוטור/כנף בתצורת קנארד, "המסוק הראשון שעוצר בכוונה את הרוטור שלו בעת טיסה". הרוטור הופך להיות לכנפיים של המטוס לאחר המראה אנכית כמו מסוק. שסתומי הפנייה מפנים את הדחף לקצות להבי הרוטור עבור טיסה רוטורית, או לנחיר הפליטה האחורי בטיסת שיוט עם כנף קבועה במהירות תת-קולית גבוהה.

מעמד שני כלי הדגמה אמורים לטוס כבר החודש.

 

***

 

מחלקה 4 כטב"מים מגביהי-טוס לשהייה ארוכה

 

כטב"מים מגביהי-טוס לשהייה ארוכה באוויר מאופיינים בגודל של מטוס מנהלים סילוני או 737 ונושאים מכ"ם מתוחכם ורב-עוצמה בעל מיפתח סינטטי וחיישנים אחרים. כאשר הם משייטים ברום שבין 13.7 ל19.8- ק"מ, הם סורקים שטחים גיאוגרפיים נרחבים ומספקים תמונות ביון ברזולוציה גבוהה כמעט בזמן אמת. בזכות היכולת שלהם לספק את התמונה הגדולה, כטב"מים כאלה ממלאים אותם תפקידים כמו מטוס הריגול המאויש לוקהיד U-2, ויכולים לשהות באוויר 24 שעות ברציפות. הם נהוגים מרחוק על-ידי טייסים הנמצאים על הקרקע; בזכות תקשורת לוויינית המעבירה תמונות ופקודות בזמן אמת, יכול מפעיל הנמצא בנוואדה להטיס פרדטור או גלובל הוק מעל עיראק.

 

Ultra-LEAP

מפתח בואינג

אורך 13.7 מטר

משקל טרם נקבע

רדיוס פעולה טרם נקבע

מידע פנימי כלי-טיס זה יטוס על אנרגיה חשמלית שתופק מתא דלק כתוצאה מתגובה כימית בה מעורבים מימן וחמצן. המנוע יפלוט טיפות מים במקום דו-תחמוצת הפחמן ומזהמים אחרים שנוצרים במנועים שורפי דלק. לUltra-LEAP- תהיה מוטת כנף של 45.7 מטר והוא יישא מטען תכליתי במשקל 115 ק"ג. מתכנניו מתכוונים להעניק לו יכולת לשהות באוויר במשך שבועות רצופים.

מעמד נמצא בשלב התיכון; צפויים שני אבות-טיפוס בתוך שנתיים.

 

 

 

פרדטור B

מפתח ג'נרל אטומיקס מערכות אווירונאוטיות, סאן דייגו, קליפורניה

אורך 11 מטר

משקל 4,500 ק"ג

רדיוס פעולה 740 ק"מ

מידע פנימי הפרדטור B, או MQ-9A, הוא דגם משופר של הכטב"מ לאיסוף מודיעין שחומש בזוג טילי הלפייר מונחי-לייזר בעת מלחמת אפגניסטן. הדגם B בעל מנוע הטורבו-מדחף יכול לשאת עד 10 טילים, לעומת שניים בלבד בדגם הקודם. הדגם B גם יכול לפעול 6 ק"מ גבוה יותר: ברום של 13.7 עד 18.2 ק"מ.

מעמד נמצא בייצור.

 

 

גלובל הוק

מפתח נורתרופ גרומן

אורך 13.4 מטר

משקל 12,130 ק"ג

רדיוס פעולה 10,000 ק"מ

מידע פנימי הRQ-4A- גלובל הוק ממריא ונוחת על מסלול רגיל. עם מטען תכליתי של חיישנים במשקל 900 ק"ג, הוא אוסף מודיעין ביום ובלילה ובמזג אוויר גרוע. יכול לשהות באוויר עד 32 שעות ברציפות.

מעמד הגלובל הוק, שמבחינה טכנית נמצא עדיין בפיתוח הנדסי, הופעל באפגניסטן וכן בעיראק השנה. חיל האוויר האמריקני מתכנן לקלוט כ30- מטוסים עד סוף העשור ולרכוש 51 בסך-הכל.

 

 

פרוטאוס

מפתח סקיילד קומפוזיטס, מוהווי, קליפורניה

אורך 17 מטר

משקל 5,670 ק"ג

רדיוס פעולה 3,700 ק"מ

מידע פנימי למרות שתוכנן לטוס באופן אוטונומי, הפרוטאוס מעולם לא מילא את מטרתו המקורית, ובכל טיסותיו עד כה היה מאויש. המטוס נבנה כדי לרחף מעל ערים בגובה 18 ק"מ ולתפקד כמוקד תקשורת מקומי בפס רחב, אבל תוכנית זו נכשלה כאשר תעשיית התקשורת היי-טק קרסה. הפרוטאוס, שמוחכר כיום לנאסא, נשא לאחרונה אב-טיפוס של מערכת למניעת התנגשות עבור כטב"מים; אחת המשימות הבאות שלו תהיה להחזיק מטרת ירי במהלך ניסוי של הלייזר הצבאי המוטס החדש.

מעמד טס לראשונה ב1998-; משמש עתה למחקר אטמוספירי וניסויים אחרים בגובה רב.

 

 

***

 

מחלקה 5 מקל"טים

 

עדיין לא קיים מטוס קרב ללא טייס (מקל"ט) שנמצא בייצור, למרות שהפרדטור, כטב"מ לאיסוף מודיעין, הותאם לשמש בתפקיד זה. המקל"טים יהיו בערך בגודל של מטוסי הקרב המאוישים מהדור הנוכחי, כמו הF/A-18E- סופר הורנט שנשלח לעיראק. בהיותם מיועדים למשימות הפצצה מסוכנות בחדירה עמוקה, ניתן יהיה לתכנת אותם מראש עם קואורדינטות GPS של המטרה, ואז לתת להם להמריא, לבצע את המשימה, ולחזור הביתה ללא התערבות אנושית. כאשר זה יהיה רצוי, ניתן יהיה גם להטיס אותם מהקרקע. שליחת מטוס בלתי מאויש לטריטוריה מסוכנת מונעת מטייסים להסתכן ללא צורך. אבל מקל"טים אינם יכולים לבצע את משימות התגובה המהירה שטייס יכול; הם לא יצוידו בטילי אוויר-אוויר או בתותחים לניהול קרבות אוויר.


 

 

X-47A פגסוס מדגים מקל"ט ימי

מפתח נורתרופ גרומן

אורך 8.5 מטר

משקל 1,800 ק"ג

רדיוס פעולה לא נקבע

מידע פנימי הכנף המעופפת פגסוס, אב-טיפוס של מקל"ט שבנתה נורתרופ גרומן עבור צי ארה"ב וDARPA-, היא דגם מוקטן עם מוטת כנפיים של 8.5 מטר. היא נבנתה בין היתר במטרה להדגים שכלי-טיס קרבי בלתי מאויש יכול לבצע המראה ונחיתה אוטונומית מנושאת מטוסים.

מעמד ביצע טיסת בכורה בפברואר השנה.

 

 

X-45

מפתח בואינג

אורך 7.9 מטר

משקל 5,440 ק"ג

רדיוס פעולה לא נקבע

מידע פנימי הX-45- הוא הכטב"מ הראשון שתוכנן מראשיתו ללחימה. DARPA וחיל האוויר האמריקני בוחנים כיום בטיסה שני אבות-טיפוס X-45A. בשלב הבא, בואינג תבנה שני X-45B, שיהיו בעלי יכולות משופרות וגדולים בשליש מהX-45A-. דגם X-45C נמצא בשלב תיכון. הוא ייצג טוב יותר מקל"ט מבצעי.

מעמד הכנסה לשירות של הX-45B- או הX-45C- תוכל להתבצע ב2008-.

 

 

מסוק קרבי חמוש בלתי מאויש (מסקל"ט)

מפתח: לא הוחלט

אורך: לא הוחלט

משקל: לא הוחלט

רדיוס :פעולה לא הוחלט

מידע פנימי המסקל"ט הוא כלי-הטיס הקרבי הבלתי מאויש שרצוי לצבא היבשה. כלי-טיס רובוטי עתידי זה, בעל יכולת המראה ונחיתה אנכית, יבצע משימות סיור חמוש ותקיפה, לבדו או ביחד עם מסוקים מאוישים. הוא יאריך את טווח הפעולה של מסוקי הקרב המאוישים ויתפוס את מקומם במשימות מסוכנות. המסקל"ט, שניתן יהיה לפקח על הטסתו מתא הטייס של מסוקי הצבא, יותאם לשאת רקטות, טילים ותותחים, וכן כלי-נשק לא קטלניים ונשק המבוסס על אנרגיה מכוונת.

מעמד עשוי להיכנס לשירות בין 2013 ל2015-.

 

 

 

ראמון לופז הוא כתב לענייני תעופה וביטחון שמתגורר בוואשינגטון הבירה.

 

 

 

נושאים נוספים הקשורים לתחום:

 

מתי מקל"ט הוא לא מקל"ט?

התוכנית של הפנטגון לכלי צנוע וזול נופחה מעבר ליכולת זיהוי.

 

טייסים לעתים קרובות מתנדבים למשימות הקשות ביותר, אבל הפנטגון ממשיך לקדם את התוכנית שלו לבנות מטוס קרב ללא טייס (מקל"ט), שיוכל לטוס מבלי לסכן חיי טייס. תוכנית פשוטה, אבל היא הפכה להיות יותר ויותר שאפתנית - למרות שקיים מקל"ט מוכח ופשוט: פרדטור. הפרדטור בגודל מטוס ססנה, שנבנה במקורו לאיסוף מודיעין, הותאם בשנת 2001 לנשיאת טילי הלפייר וביצע מאז משימות תקיפה מוצלחות באפגניסטן, בתימן ובעיראק. חיל האוויר האמריקני בוחן דגם גדול יותר, הMQ-9- פרדטור B, אשר נושא חימוש חכם במשקל 1,360 ק"ג (הגדלה מ180- ק"ג); ורום הטיסה שלו בגובה 15 ק"מ מציב אותו מעבר לטווח ההשגה של רוב האיומים המצויים - תותחי נ"מ וטילי כתף. פרדטור B עולה 8 מיליון דולר; למקל"ט המתוכנן של הפנטגון תוצמד תווית מחיר של לפחות 25 מיליון דולר.

אינפלציה זו פירושה שהפנטגון איבד את טווח הראייה ליעד שלו, מזהיר מייקל פראנסיס, המנהל הראשון של תוכנית המקל"טים בDARPA-, העובד עכשיו בלוקהיד מרטין. המקל"ט כפי שהוא עוצב במקורו, הוא אומר, "תוכנן להוציא אותנו מספירלת המוות" - המונח המתאר את המגמה שלפיה כל דור חדש של מטוסים צבאיים עולה יותר מקודמו, ולכן מייצרים אותם במספרי קטנים יותר. אם מקל"ט מהדור הבא עולה פי שלושה מהדגם הנוכחי, יש לתהות אם הצבא יכול להרשות לעצמו בזבוז כזה.

מטוסי לחימה בלתי מאוישים לא רק חוסכים חיים; הם אינם צריכים לישון, ולפיכך יכולים להתרכז במשימה ללא גבול. אבל מכיוון שאין להם מוח אנושי - הדבר שטייסים קוראים לו "מחשב במשקל 2 ק"ג המורכב על הכתפיים" - אי אפשר לסמוך עליהם להבחין בין משגר סקאד לבין אוטובוס תלמידים ללא עזרת מפעיל על הקרקע. אם קשר הרדיו אובד, המקל"ט הופך להיות כלי טיפש. בהתחשב במגבלות האלה, כמה משוכלל צריך מטוס לחימה לא מאויש להיות? המקל"ט המקורי משנת 1999, הX-45A-, היה צריך לעלות בסביבות 10 מיליון דולר ולשאת מטען פצצות במשקל 680 ק"ג. אבל הצבא חושב עכשיו על הX-45C-, מטוס בגודל F-16 שיוכל לשאת 1.8 טון פצצות. לפי תוכניות שנחשפו בחודש מארס אמור חיל האוויר האמריקני לקבל 36 מקל"טים מבצעיים כאלה עד 2010. פקידים בכירים בפנטגון מתעקשים על כך שהמפרטים המוגדלים אכן נחוצים: המקל"ט החדש שלהם יהיה חמקן, בעוד הפרדטור אינו כזה, מהיר פי שניים מהפרדטור, ויהיו לו טווח ומשך שהייה באוויר ארוכים יותר. אומר מנהל תוכנית המקל"טים קולונל ארל וואייט: "אם אנחנו יכולים

לעשות אותו דבר כמו כל אחד אחר, התשובה תהיה: תודה, לא, יש לי כבר דבר כזה". - ביל סוויטמן

 



  -X-45B14.3 מטר

F16C -9.9 מטר  

               

אב-טיפוס של מקל"ט הפצצה

מטוס קרב חד-מושבי

סוג

8 פצצות קטנות

8-6 טילים

מטען

15 מיליון דולר (מוערך)

26.9 מיליון דולר

מחיר

 

 

 

                                                                                  

 

מדע פופולרי  גליון 110-יוני 2003

קישורים:

www.popsci.com/exclusive