Gå till innehåll Sverige-Svenska
HP.com Sverige Produkter och tjänster Support och drivrutiner Lösningar Handla hos hp
» Kontakta HP
HP.com Sverige
Digitalfotografering  > Upptäck mer

Ta bilder under ljusa förhållanden

»

Hem och hemmakontor

» Köp här
» Kampanjer
 
» Sök produkt
» Hjälp för att välja rätt skrivare
 
» HP Kundtjänst
» Programvara & drivrutinter
» Garantiförlängningar
 
» Registrera för HP förmåner
»

Digitalfotografering

» Smarta HP-kombinationer
» Det senaste och bästa
» Hämtbara filer och nöje
» Upptäck mer
» Utskrift från kameratelefon
» Råd & tips
Content starts here
På solsidan.

Sommaren är en fantastisk årstid för fotografering. Det är ljust till sent på kvällen, träd och blommor är som frodigast, färgerna är livfulla och du kanske till och med är på semester på en intressant eller exotisk plats. Om du inte är försiktig kan emellertid precis samma solsken som lyser upp dina foton även förstöra dem med hårda skuggor, fula objektivblänk och för starkt belysta ställen. Läs vidare för att upptäcka hur du bemästrar ljuset runt dig, och får ut mesta möjliga av förhållanden med skarpt solljus.


» Placera dig rätt
» Objektivfilter
» Exponeringshemligheter
» Tips om punktmätning
» Utfyllnad

Grundläggande information om ljushet

Vi har alla hört den gamla grundsatsen om att inte ta bilder direkt mot solen, och det stämmer att solljus som faller direkt på kamerans objektiv kan orsaka objektivblänk och reflexer. Reflexer och spritt ljus som studsar runt inne i objektivet minskar bildens kontrast och kan orsaka fula, ljusa fläckar eller en grumlig slöjeffekt. Här är några grundförutsättningar när du tar bilder i solsken:

 • Undvik att ta bilder med solen direkt i ryggen. Glänsande föremål förlorar alla detaljer till följd av de skarpa strålarna.
 • Om du måste ta bilder mot solen skuggar du objektivet antingen med din lediga hand eller ännu hellre med ett motljusskydd. Dessa kan anslutas till de flesta kameror med filtergänga och vissa kameror utan gänga.
 • Kläm fast LCD-solskyddet på baksidan av kameran. De passar de flesta populära digitalkameror (pris cirka 200-250 kr) och gör det mycket lättare att se skärmen vid skarpt solljus.
 • Titta aldrig in i eller rikta din kamera direkt mot solen. Dina ögon och kamerans bildsensorkretsar är mycket känsliga och skadas lätt av direkt solljus.

Placera dig rätt

Solljuset faller inte in direkt uppifrån utan från en vinkel som ändras under hela dagen. Det bästa ljuset för fotografering faller in direkt på motivet från ena sidan. Det skapar intressanta skuggor och struktur som verkligen tillfogar en tredimensionell kvalitet till dina bilder. Utnyttja det på bästa sätt med ledning av dessa tips:

 • Om du går runt ett föremål kan utseendet ändras oerhört mycket, så stå inte bara stilla på ett ställe. Om ljuset inte är precis rätt för det motiv du vill ha kan du vänta ut det (i synnerhet om du är på en avkopplande strand!).
 • I takt med att solen rör sig från öster till väster kan byggnader som har sett trista ut plötsligt väckas till liv. Solljuset förändrar till och med färgerna en aning under dagen genom att ge ett svalt, blåaktigt ljus i gryningen och varma, lena, guldfärgade nyanser när solnedgången närmar sig.
 • Om solen är så stark att du behöver mina tips, är den förmodligen också stark nog för att bränna, så glöm inte solkrämen!
» Tillbaka till överst på sidan

Objektivfilter

Ett filter kan verkligen vara användbart vid bildtagning utomhus, men var försiktig så att du inte skadar gängorna när du ansluter det till objektivet. Om kameraobjektivet inte har den gänga som krävs för att ansluta filter direkt behöver du inte oroa dig. Du kan alltid köpa en filterhållare (till exempel Cokins Filterfast-system) som skruvas fast i stativfästet. Ta en titt på dessa tips för att få reda på hur du använder filter:

 • Fundera på ett skylightfilter. Detta filter skyddar både ditt objektiv och stänger ute en viss mängd ultraviolett ljus, vilket ger himlen varmare, blåfärgade toner.
 • Ett polariserande filter är ännu mer användbart. Det kan vridas för att avlägsna återspeglat ljus. Det resulterar i att himlens färger ser mycket djupare ut, vegetationen ser grönare och mer tät ut och förbättrar till och med hur havsvatten och sjöar ser ut.
 • Ett graderat filter med neutral densitet (som är mörkt längst upp och bleknar gradvis till genomskinligt längst ner) kan också vara till hjälp under de soligaste dagarna, men du måste komponera bilderna mycket noggrant, annars kan de se konstiga ut.
 • De flesta andra filtereffekter, till exempel färgtoner, regnbågar eller skevhet går att lägga till senare i din bildredigare. Titta i menyerna Filter eller Effekter i programpaket som Roxio PhotoSuite, Adobe Photoshop Elements eller Ulead Photo Impact, där det finns dussintals konstnärliga effekter som kan läggas till i en bild, ofta med bara ett enda klick.
» Tillbaka till överst på sidan

Exponeringshemligheter

Solljus som faller på en reflekterande yta som till exempel sand, hav eller en ljust färgad byggnad skapar en extremt ljus scen för din kamera och lurar den att underexponera dina bilder. Här följer några tips som garanterar fantastiska strandbilder:

 • Använd kamerans särskilda programläge för strand, snö eller solnedgång om sådant finns. Om det inte gör det använder du funktionen för exponeringskompensation som finns på nästan alla digitalkameror för att åstadkomma exakt samma sak. 
 • Exponeringskompensationen justerar kamerans automatiska bländar- och slutartidsinställningar för att släppa in mer eller mindre ljus. Jag vet att det låter konstigt, men vid ljusa, reflexrika förhållanden behöver du faktiskt släppa in mer ljus, vilket mäts som exponeringsvärde (EV). För stränder och snöiga backar kan du börja med att ställa in exponeringskompensationen till +1,0 EV. Du kan också använda den här funktionen när du tar ett porträtt av någon där solljuset faller in bakifrån eller från sidan. För porträtt med belysning bakifrån behövs minst +1,0 EV, och ibland så mycket som +2,0 EV.
» Tillbaka till överst på sidan

Tips om punktmätning

En mer exakt metod för att klara stora belysningsskillnader är att använda kamerans punktmätningsläge. Oftast använder kameran information från hela bilden för att beräkna bländar- och slutartidsinställningar. Om det förekommer stora skillnader mellan solljus och skugga i bilden, kommer den dock förmodligen att välja mellaninställningar som inte passar någotdera. Så här gör du för att korrigera det:

 1. Välj punktmätning och centrera den del av bilden som du vill få att se bra ut.
 2. Tryck nu ner slutaren till hälften precis på samma sätt som vid förfokusering, komponera sedan om bilden och tryck ner den helt.
 3. Experimentera med punktmätning på starkt belysta ställen och skuggor för att se vad som fungerar bäst för ditt motiv.
» Tillbaka till överst på sidan

Utfyllnad

Ett av mina favoritsätt att tackla motiv som är starkt belysta bakifrån är att tillsätta ännu mer ljus, men nu framifrån, med hjälp av kamerablixten. Fyllnadsblixt avlägsnar de skarpa skuggor som under soliga dagar kan uppträda under ögon eller näsa. Så här gör du:

 • Aktivera fyllnadsblixten genom att trycka på blixtknappen till dess att fyllnadsblixtsymbolen (åskblixt) visas på LCD-skärmen. Blixten kommer nu att utlösas oavsett ljusförhållanden och dämpa skuggorna i porträtt och hos byggnader eller under träd, förutsatt att du inte befinner dig på alltför långt avstånd.
 • Funktionen Adaptive Lighting (digitalblixt) som finns på vissa HP-kameror är ett annat fantastiskt sätt att jämna ut starkt belysta ställen när det förekommer mycket solljus. Börja med att ställa in den på Låg för att undvika korniga störningar i skuggiga områden.
 • Ett föga avancerat sätt att förbättra solbelysta porträtt är att använda ett vitt pappersark (eller en fotoreflektor). Låt personen (eller en medhjälpare) hålla det under personens ansikte, vinklat uppåt men utanför bilden för att mjuka upp ansiktsdragen på ett vackert sätt.
» Tillbaka till överst på sidanVad tycker du?

Hur användbar var informationen på denna sida för dig?
Mycket användbar
Användbar
Neutral
Inte så användbar
Inte alls användbar

Rekommenderade produkter

HP Photosmart E327 digitalkameraserie HP Photosmart E327 digitalkameraserie
HP transportväska HP transportväska
HP Photosmart M417 Digital Camera series HP Photosmart M417 Digital Camera series
HP Photosmart digitalkameror HP Photosmart digitalkameror

Kontrollera kompatibilitet

Ta reda på vilka HP-tillbehör som passar din skrivare (pdf, 286 KB) Ta reda på vilka HP-tillbehör som passar din skrivare (pdf, 286 KB)

Fler artikler

» Knäppa hunden
» Tips för sportfotografering
» Bemästra makrostilleben
» Modern arkitektur genom ett digitalt objektiv
» Nattbilder
» Lyckas med fantastiska fotbollsfoton
» Porträtt i svartvitt
» Fotografering på konserter och festivaler
» Viktiga födelsedagar
» Landskapsfotografering
» Familjefotografering
» Ta bilder under ljusa förhållanden
» Bättre bilder
Utskriftsversion
Sekretess och integritetGenom att använda webbplatsen accepterar du dess villkorKontakta webmaster
© 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P.