SVT.SE - Till förstasidan på svt.seSVTs blomma - Till förstasidan på svt.se
Samhälle & Dokumentär
Karim Mohammedzadeh. Foto: SVT

I nationens intresse

Den första april 1990 mördas Karim Mohammedzadeh i sin lägenhet i Nynäshamn. mordet är fortfarande ouppklarat men nu kan reportern Oscar Hedin avslöja att Säpo inte bara försvårat polisutredningen utan även undanhållit polisen viktiga uppgifter.

Karim Mohammedzadeh var kurd och politiskt aktiv mot den iranska regimen. 1988 flydde han från Iran och fick asyl i Sverige. Den första april 1990 mördas han. Mordet på honom har förblivit en gåta.

- Vi har alltid trott att det var den iranska regimen, men det fanns inga bevis, säger den nära vännen Ibrahim Yousseffi.

Nu kan Uppdrag granskning avslöja att Säpo undanhållit information som hade kunnat lösa mordet på Karim. De möjliga bevis som finns, DNA, fotavtryck och ett vittne, har på grund av Säpos agerande inte kunnat utnyttjas.

Den idag pensionerade kriminalpolisen Arne Nilsson arbetade med fallet och minns att Säpo på egen begäran kom och bad om all information om fallet. Han trodde då att Säpos kunskaper om politiska aktiviteter kunde hjälpa mordutredningen. Idag är han bitter på Säpos agerande.

Arne Nilsson. Foto: SVT- I efterhand när vi ser vad de undanhållit oss känns det mycket otillfredsställande, säger han.

Taxichauffören Veine Österberg fick på natten till den andra april en märklig körning. En man steg in i taxin vid Nynäshamns Centrum och sa på knackig engelska att han skulle till Arlanda. När de åker på Söderleden, säger mannen plötsligt att Veine ska stanna bilen. Mannen hoppar ur och försvinner nerför trapporna.

Nynäshamns centrum. Foto: SVTSenare kontaktar Säpo Veine med anledning av mordet och utifrån fotografier pekar han ut en man som han känner igen som passageraren. Mannen på bilden heter Reza Taslimi, en iransk underättelseofficer med uppdrag att planera mord på iranska regimmotståndare i Sverige.

Att Veine vittnat och pekat ut en för utredningen intressant person fick polisen i Nynäshamn aldrig veta. Först ett år senare får de reda på att Säpo hört ett vittne. Tre år senare får polisen en förhörsutskrift, rensad på alla namn och ytterligare tre månader efter det ett fotografi på den utpekade mannen och hans namn.

Från den iranska revolutionen 1979 fram till slutet av 1990-talet likviderade iranska mordkommandon meningsmotståndare runt om i världen. Oppositionella var hårdast drabbade, men även till exempel förläggare av Salman Rushdies böcker blev offer för den iranska statsterrorismen. Idag räknar forskarna med att minst sextio människor likviderades av dessa mordkommandon.

För västerländsk säkerhetspolis var dessa iranska statsterrorister högprioriterad och Taslimi var väl känd hos Säpo. Han skuggades ofta när han befann sig i Sverige, så även kvällen för mordet. Men vid en pendeltågsstation tappade Säpo honom, bara en halvtimmes resa från Karim Mohammedzadehs bostad.

Reza Taslimi. Teckning: Jerry MaryniukDet framkommer också att Säpo haft telefonavlyssning av Taslimi under mordkvällen. Han ska ha sagt i ett samtal med en medhjälpare att han planerade lämna Sverige den andra april - dagen efter mordet och samma dag som Veine plockade upp den man Säpo identifierade som Reza Taslimi.

Det enda bistånd Säpo ger Nynäshamnspolisen är alltså att de tre år efter mordet lämnar namnet på den utpekade mannen, trots att de sedan länge bevakat honom. Polisen antog då att mannen lämnat Sverige, men bara en månad efter mordet på Karim observerar Säpo honom i Sverige igen.

Taslimis namn figurerar i flera attentat mot regimmotståndare och för sina operationer behövde han medhjälpare. En av dem var Mohsen Rashidzadeh, som på den tiden var bosatt i Sverige. Mohsen hade tillhört samma parti som Karim i Iran och fängslats. I fängelset förhördes Mohsen av Taslimi.

Mohsen Rashidzadeh. Foto: SVTNär Mohsen kom till Sverige kontaktades han igen av Taslimi, som erbjöd honom hjälp med att få sin fästmö till Sverige. I gengäld ville han att Mohsen skulle samarbeta och bli hans medarbetare i Sverige.

- Jag var helt maktlös och helt i händerna på honom. Jag förstod att jag befann mig i en mycket farlig situation, berättar Mohsen.

Taslimi kom och gick som han ville, verkade det som och Mohsen var ofta förvånad över hur fritt han kunde röra sig i Sverige, trots att han skuggades av Säpo. En gång frågade han honom om det.

- Han svarade bara att Sverige inte kunde röra honom.

Men två år efter mordet grips Taslimi i Sverige av Säpo på grund av att han utgör en fara. Han får ingen rättegång utan förs i hemlighet ut ur landet. Polisen i Nynäshamn får ingen information om att Taslimi gripits.

- Det är fruktansvärt. Ett av de grövsta brotten har begåtts och vi fick inte tillfälle att höra en person som var intressant för mordutredningen eller se om det gick att binda honom till lägenheten, säger kriminalpolisen Arne Nilsson.

Mordvapnet. Foto: SVTMen varför mördades Karim Mohammedzadeh? Kanske för att han var politiskt aktiv och för att han därigenom drog till sig underrättelsetjänstens intresse. Hans politiska vänner i Nynäshamn berättar att flera av dem var bevakade av underrättelsetjänsten. De hade kontaktats av agenter som uppmanade dem att lämna partiet.

Men Karim Mohammedzadeh bar också på en hemlighet som de andra inte visste om. I Iran hade han fängslats och suttit på samma fängelse som Mohsen, kanske också förhörts av Reza Taslimi.

Kunde det i sådana fall vara möjligt att Taslimi kontaktat Mohammedzadeh med samma syfte som han tidigare kontaktat Mohsen - för att skaffa sig en ny medhjälpare i Sverige?

Karim Mohammedzadeh. Foto: SVTVem som mördade Karim Mohammedzadeh är fortfarande en gåta. Men varför försvårade Säpo utredningen genom att undanhålla information och skydda en iransk underrättelseagent genom att hjälpa honom ur landet?

- Sverige vill inte gripa utländska agenter och anklaga dem för terror. Då skulle det bli som det blev i Paris, säger vännen Ibrahim Yousseffi.

Flera personer med insyn i iransk underrättelsetjänst som Uppdrag granskning talat med hänvisar just till händelserna i Paris i början av 90-talet som en möjlig förklaring till Säpos agerande.

Då försökte en underrättelseagent mörda en före detta iransk premiärminister. Attentatsmannen greps och Iran försökte få mannen utlämnad. En våg av våldsdåd ledde till att 13 fransmän dog och att Frankrike slutligen gick Iran till mötes.

Uppdrag granskning har försökt få Säpo att uttala sig om fallet, men de hänvisar till sekretessen och utrikespolitisk hänsyn.

- Det skulle kunna få utrikespolitiska konsekvenser om vi börjar vika ut oss i massmedia och redogöra för olika länders detaljverksamhet, säger Säpos tillförordnade generaldirektör Kurt Malmström.

Dåvarande utrikesminister Sten Andersson säger att svårigheterna med att få information från Säpo kan liknas vid en stat i staten.

- Vi kunde ju inte säga emot dem om de gjorde gällande att någon måste ut ur landet på grund av hot mot rikets säkerhet, säger han.

Vännen Ibrahim Yousseffi besöker graven. Foto: SVTEfter flera års efterforskningar kan Uppdrag granskning visa att Säpo inte bara motarbetade utredningen, utan också skyddade en iransk underrättelseagent.

- Det är ett brott mot oss att inte ha lämnat information till polisen. Jag skäms över Säpos sätt att arbeta med ett mordfall, säger Ibrahim Yousseffi.

REPORTER: Oscar Hedin
RESEARCH: Victoria Gaunitz
FOTO: Sven Ranelf, Lars Granstrand
REDIGERING: Torkel Wennman

Teresa Skeppholm

 
  Ämne Svar

 
Folket och kapitalet
27 maj 2006 14:06 paradigm
35
 
modigt av justitiekanslern
26 maj 2006 17:42 teammotdroger
0
 
Sanningen om VD-jobbet.
26 maj 2006 00:49 Vetenskapare
0

Nyhetsbrev
Du har väl anmält dig till Uppdrag gransknings nyhetsbrev?
Som prenumerant får du nyheter, intervjuer och bakgrunder direkt i din mejlbox.
Prenumerera
Avsluta
Mejladress:

Nu kan du se Uppdrag granskning i din bärbara videospelare! Prenumerera på reportagen genom att kopiera länken och klistra in den i din RSS-läsare:

http://svt.se/podd-tv/granskning

Skriv ett eller flera ord!
Skicka tips, ris eller ros!
Ämne
Text
Namn
E-post