De kraton van Yogjakarta

- Het sultanaat van Yogjakarta is ontstaan uit een tweedeling van het rijk van Mataram. De Nederlanders benoemden Prins Mangkoebumi als de eerste sultan van Yogjakarta. Hij besteeg het nieuwe sultanaat als Hamengku Buwono 1e.

- Tegenwoordig is de kraton het paleis Hamengku Buwono 10e.

- Sultan Hamengku Buwono 1e ontwierp de kraton en betrok deze in 1756.

- Het gebied van de kraton beslaat 14.000 vierkante meter en heeft een diepe filosofische betekenis. Daarom bekijken Javanen de kraton in een zuid-noord richting. Dit symboliseert de ontwikkeling van een kind naar de volwassenheid.

- Kraton hovelingen dragen traditionele kleding; een donkere Batik Sarong, nauw jasje, kris en een batik hoofddoek.

- De kraton is het middelpunt van bedrijvigheid tijdens de Grebeg praalvertoningen die drie keer per jaar gehouden worden.

- Tegenwoordig is de Kraton niet langer meer de zetel van macht, maar herbergt de vorstelijke erfstukken, wapens, koetsen en geschenken van koninklijke gasten. Tevens is er een museum opgedragen aan de overleden Hamengku Buwono 9e.

Enkele symbolische betekenissen binnen de Kraton
- Op het noord-plein staan 64 bomen. Dit getal refereert aan de leeftijd van Mohammed. Het is een eerbetoon.

- De pilaren in het paleis bevatten Hindoeistische, Boedhistische en Islamitische elementen.

- Het complex begint met een wachttoren 'Krapyak', gevolgd door een driekilometer lange straat richting het noorden. Bomen langs de weg symboliseren het leven van een kind op de goede weg: geliefd en verzorgd door zijn ouders.

- De hoofdingang 'Plengkung' staat voor de tienerjaren van een kind.

- Gevolgd door het zuid-plein 'Alun Alun'. Op dit plein komen vijf straten uit, die menselijke zintuigen weergeven.

- Verder richting het noorden is een open veranda genaamd de 'Siti Hinggil'. In het midden hiervan zit de sultan wanneer hij buitenlandse gasten ontvangt.

- Onderweg van zuid naar noord komt men de 'Beringharjo Market' tegen. Deze markt symboliseert verleiding, vanwege allerlei luxe goederen.

- Iets verderop staat de pilaar, genaamd 'Tugu'. Als men deze bereikt dan betekent dat men de aardse verleiding (materiele rijkdom, hoge posities en overheerlijk eten en drinken en lust naar de andere sekse) heeft weten te weerstaan. Dit is in feite het keerpunt van het aardse leven naar de verlichting.

- Uiteindelijk komt men terecht in het hart van de kraton, de Bangsal Kencono (Gouden Paviljoen). Dit stelt de verbintenis tussen de mens en god voor.

<<