AZIN
hg  
 

Dešavanja...

NACIONALNI PLAN AKCIJE (NPA)

 • Beograd, avgust 2006.
  Biljana Dojčinović-Nešić: GENDERINGS

  U okviru Feminističke edicije INDOK Centra, objavljeno je CD izdanje knjige Biljane Dojčinović-Nešić: "GendeRings: gendered readings in Serbian women's writing".
  CD izdanje je objavljeno na engeskom jeziku i može se kupiti po ceni od 250 din. u prostorijama AŽIN-a ili naručiti putem e-mail adrese indok@awin.org.yu. [nastavak]
 • Beograd, mart 2006.
  FEMINOMENALNI BEOGRAD
  Zahvaljujući podršci skupštine grada Beograda i Sekretarijatu za finansije gradske uprave, INDOK Centar AŽIN je izdao brošuru pod nazivom "Feminomenalni Beograd".
  Brošura predstavlja istraživanje sprovedeno u okviru Centra koje je posvećeno prisutnosti žena i njihovoj vidljivosti u Beogradu. Ona predstavlja sliku ženske strane Beograda i obuhvata nekoliko segmenata: Jelisaveta Načić - prva graditeljka Beograda, Ulice Beograda nazvane po znamenitim ženama, Institucije Beograda nazvane po ženama, Moćne žene Beograda, Ženske NVO u Beogradu i Pesme o Beogradu Snežane Žabić.
 • Palić, 3-5. februar 2006.
  Konferencija "Ženska evropska perspektiva" - Palić šest godina kasnije
  U februaru je održana konferencija "Ženska evropska perspektiva" - Palić šest godina kasnije koja je okupila oko osamdesetak učesnica iz zemlje i inostranstva.
  - Uzimajući u obzir postignuto u periodu demokratskih promena, razumevajući sadašnji društveni, politički i ekonomski kontekst, učesnice konferencije "Ženska evropska perspektiva" - Palić šest godina kasnije, dogovorile su se o ključnim pitanjima, svojim prioritetima, kao i o strategijama na kojima će raditi, svaka u svom sektoru, ali i u međusobnoj saradnji sa drugim sektorima civilnog društva, preuzimajući tako svoju ulogu i svoj deo odgovornosti za evropsku budućnost Srbije.
  Na sledećim linkovima možete pronaći: Palićka platforma 2006 - Žene za Evropu kao i Spisak učesnica i organizatorki.
 • Beograd, 4. februar 2006.
  AŽIN je postao zvanična članica KARAT koalicije (KARAT Coalition).
  KARAT je reginalna koalicija ženskih nevladinih organizacija i pojedinaca/ki koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti u Centralnoj i Istočnoj Evropi kao i država Komonvelta i koji prate implementaciju međunarnodih dogovora i lobiranja za potrebe žena u regionu na svim nivoima odlučivanja. Više možete saznati na adresi http://www.karat.org/
 • Odgonetanje ginokritike
  U nastavku vam predstavljamo intervju Nadežde Radović sa Biljanom Dojčinović-Nešić koji je izašao pod nazivom "Odgonetanje ginokritike" u novembarskom izdanju časopisa Misao.
 • Zagreb, 26-28. januar 2006
  Eastern and Central European Gender and Media Advocacy Training Workshop

  Članice Indok centra su prisustvovale treningu koji je organizovala grupa B.a.B.e. iz Zagreba. Trening je bio posvećen prezentaciji rezltata istraživanja sprovedenog prošle godine u okviru programa GMMP 2005. Predstavljen je program WACC-a i nacionalni izvestaji zemalja jugo-istočne Evrope kao i centralne Azije. Takodje, trening je bio posvećen lobiranju i načinima pravljenja i organizovanja medijskih kampanja.
  Nacionalni izveštaj i materijali vezani za monitoring medija i lobiranja će se uskoro naći na našem sajtu.
 • Zagreb, 13-15. januar 2006.
  REWIND NET - subregionalni sastanak

  Članice Indok centra su prisustvovale subreginalnom sastanku REWNETa koji je organizovala Ženska infoteka iz Zagreba a na kome su prisustvovale još i predstavnice Info Doc centara iz: Crne Gore (Anima ŽINEC - Kotor), Makedonije (Infocentar - Skoplje), Vojvodine (Ženske studije i istraživanja - Novi Sad). Sastanak je bio posvećen budućim planovima subreginalne i regionalne mreže Centara i međusobne saradnje. Više informacija kao i fotografije možete naći na adresi http://www.rewnet.org.
 • Užice, 20. januar 2006.
  Ženski Centar Užice: Impol Seval - dobijena otpremnina
  U nastavku vam predstavljamo kratko saopštenje naših koleginica iz Ženskog Centra Užice:
  "Drage sve, žene iz Impol Sevala ad valjaonica Sevojno, došle su danas u Ženski centar - Užice da se zahvale na svemu što smo učinile za zaštitu njihovih prava i što smo dokazale da su bile diskriminisane. One su uspele da dobiju otpremninu koja im po Zakonu pripada i koja je ista kao i za njihove kolege muškarce. Pošto su ispunile jedan od zakonskih uslova za odlazak u penziju one su odlučile i da ga iskoriste. Donele su novčanu pomoć koju smo odlukom Upravnog odbora dodelile Denisi Ljubunčić, ženi koja je obolela i koja je samohrana majka, nezaposlena i korisnica Narodne kuhinje.
  Žene iz Impol Sevala su rekle da ovu bitku nikada ne bi dobile da nije bilo pomoći ženskog pokreta. U njihovo ime zahvaljujemo se još jednom: Sonji Drljević, Savetu za ravnopravnost polova Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Odboru za rodnu ravnopravnost skupštine RS, organizaciji "Rekonstrukcija ženski fond", Tanji Manojlović novinarki RTS2, Ženskoj sekciji Nezavisnog sindikata, Slobodanki Branković, Srećku Mihailoviću i svim ostalim koji su na posredan i neposredan način doprineli da se ove žene izbore za svoja prava.
  Njihove koleginice koje su raskinule radni odnos 2003. god i bile oštećene visinom otpremnine koja je u to vreme bila duplo manja u odnosu na njihove kolege, pokrenule su sudski spor i sledeće sedmice zakazana je prva rasprava. O rezultatima sudskog spora bićete naknadno obaveštene.
  Drugarski vas pozdravlja Radmila Gujaničić iz Užica
  "
 • Prvi izvestaj o implementaciji Strategije za smanjenje siromaštva u Srbiji Vlade Republike Srbije možete pročitati preteći sledeći link - download
 • Žene i Evropska ustavna povelja
  U nastavku nudimo našim čitateljkama tri tematski povezana teksta preuzeta iz Informativnog biltena Attac. Attac je jedna od najvećih alterglobalističkih organizacija, inicijator i organizator Svetskog socijalnog foruma koja tesno saradjuje sa svim naprednim pokretima i organizacijama u svetu. Sva tri teksta se bave analizom Evropske ustavne povelje iz perspektive položaja žena. Predlog povelje je sačinila grupa u kojoj nije bilo nijedne žene. Taj predlog su šefovi evropskih država usvojili juna 2004. a do kraja 2005. će biti predložen na ratifikaciju u 25 zemalja članica Unije. U nekim zemljama gradjani će se o Povelji izjašnjavati na referendumima...
 • Strategija za smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (download)
 • Beograd, 16. februar 2005.
  Day of Global Media Monitoring Project 2005

  Indok Centar Beograd se ove godine uključio u program GMM-a koji obuhvata preko 90 zemalja sveta. Ovog dana je radjena kvantitativna i kvalitativna analiza predstavljanja žena i muškaraca u medijima: dnevna štampa, radio i televizija. Rezultati istraživanja će biti dostupni krajem godine.
 
x  
   
 

Prvi
izveštaj Strategije
za smanjenje siromaštva
u Srbiji Vlade Republike Srbije
(download)

   
 

Strategija
za smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
(download)