De laatste 5 weerflitsen
00:10 WeerZoetermeer, ZOETERMEER [ZH]
14,6C Weerlicht


23:25 Simon.hoekstra, LEEUWARDEN [FR]
14.1C Onweer met regen


23:24 J.Kruithof, EESVEEN [OV]
13,6C Weerlicht


23:11 Joh,s Weerstation, KAPEL-AVEZAATH [GL]
14.1C Weerlicht


22:40 Pieter de Gelder, ALBLASSERDAM [ZH]
14.7C Recentelijk onweer


arrowHome maandag 02 oktober 2006  
Advertisement
Advertisement
Advertisement
 
Wachtwoord vergeten?
Maak een account aan!
Let op!
Gebruik bovenstaande login alleen als u wilt reageren op Weereldnieuws of wilt deelnemen aan “roept u maar”/polls. Gebruik hiervoor NIET uw lidmaatschap-login, die gebruikt u voor de ledenapplicaties.

Achtergrond
Waar komt onweer voor

Onweer komt voor in grote delen van de wereld. Maar het aantal dagen met onweer verschilt per plaats. In Singapore komt op 171 dagen per jaar onweer voor, terwijl in de poolstreken en woestijnen geen onweer voorkomt. Dit is logisch, want onweer ontstaat alleen bij stijgende luchtstromen. In woestijn- en poolgebieden zijn voornamelijk dalende luchtstromen aanwezig.

Europa
In Europa is het onweer het laagst op IJsland en het hoogst in Spanje, Frankrijk, De Alpen en de Balkan. Onderstaande KNMI-kaart geeft een beeld van de grilligheid. Uiteraard is de combinatie van bergachtige streek en de warmte goed terug te vinden. In Zuid Italië en Portugal is weer een flinke daling van de onweersdagen zichtbaar. Dit zijn ook de drogere gebieden van Europa.Nederland
Ook in Nederland is het onweer niet gelijkmatig verdeeld. De onweerrijkste gebieden zijn het westen van Noord Brabant, het oosten van Zuid Holland en het westen van Utrecht. Het minste onweer komt voor op de Waddeneilanden.
Maar het voorkomen van onweer is sterk afhankelijk van het seizoen. Zo komt onweer in de lente en de zomer voornamelijk voor in het binnenland en in het najaar aan de kust. Het station Gilze-Rijen is de absolute topper van Nederland. Gemiddeld wordt daar 31 keer per jaar onweer waargenomen. Maar niet het hele jaar door.

De onweersactiveit varieert per maand
Uit de gemiddelde waarnemingen van de weerstations valt een conclusie te trekken. In het begin van het jaar onweert het meest in het zuiden van Noord Holland. In april en mei komt het meeste onweer voor boven Zuid Holland. In juni is dit west Brabant. Voor Nederland is dit zomers het onweerrijkste gebied. In september is er een radicale omslag. Vanaf dan steken de buien boven de Noordzee de kop op en ligt het maximum van Nederland in Kennemerland. Pas in november zakt het onweersmaximum af naar zijn winterstandplaats in Zuidelijk Noord Holland.

Opmerkingen:
- Het zomers maximum zou heel goed in de buurt van Antwerpen kunnen liggen.
- Het maximum in het najaar kan ook tientallen kilometers op zee liggen.
- Belangrijke richtlijn is zomers onweer in het binnenland en in de herfst en winter aan de kust.

Onweersbanen en nesten
Soms spreekt men over onweersbanen en onweersnesten. Onweersbanen zouden bekende routes zijn die onweersbuien lijken te volgen. Recent onderzoek geeft aan dat deze banen niet echt bestaan. Er is lang sprake geweest van de onweersbaan Rotterdam-Amsterdam, maar echt statistisch aantoonbaar is deze niet.

Onweersnesten zijn gebieden waar volgens verhalen de bliksem veel inslaat. Uit onderzoek van de afgelopen jaren lijkt dit niet echt te bestaan. Maar de meetperiode van de huidige bliksemdetectiesystemen zijn nog te kort. In Nederland slaat de bliksem 2 a 3 keer per vierkante kilometer per jaar in. In de Alpen is dat 4 tot 5 keer per jaar.


Relevante links:


Bliksem
Donder
Uitleg van onweer
MCC en MCS -onweersclusters
Merkwaardige onweersmeldingen
Bliksemradars op een rij


Auteur: Frank Magdelyns.


 
Hotlinks
Roept u maar


Log in om een bericht achter te laten.
Bezoekers online
6 gasten, 1 lid:
[mscha]

(C) 2006 Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie