English | Honlaptérkép | Kapcsolat


  EZY 2587  London Luton  20:10  1   |    NB  567  Copenhagen  21:05  1  Késik |    5P 4853  Copenhagen  21:05  1  Késik |    MA  489  Ljubljana  20:56  2A  Késik |    MA  825  Prague  20:30  2A   |    LH 3475  Dusseldorf  20:00  2B   |    RV 7950  Tehran  20:00  2B   |    LO  532  Warsaw  20:00  2B   |    KK  460  Antalya  20:10  2B   |    W6  259  Hahn  20:10  1   | 


2006.10.05. 19:59

14°C

Utasok


Járatok


Vásárlás


Közlekedés


Rólunk


Számok-adatok


Üzleti tevékenység


Sajtószoba


KözleményekArchívum


Galéria


Történet


Filmezés


Induló járatok Érkező járatok Parkolás Utazástervező

Utazási ajánlatok
Budapest Hotel Booking
Online Hotels in Budapest and Vienna
Hotel reservation service
Budapest-Wien-Prague

A Budapest Airport bejelenti a ferihegyi taxi pályázat győztesét

A viteldíjak akár a felükre csökkenhetnek, garancia magasabb szolgáltatási színvonalra és újításokra

Budapest, 2006. július 20 – A Budapest Airport a Zóna Service Konzorciumot választotta a ferihegyi alkalmi taxi szolgáltatás üzemeltetésére. A Zóna magasabb szolgáltatási színvonalat és egyes esetekben akár 50 %-al alacsonyabb viteldíjakat ajánlott.

Egy igazságos és átlátható pályázati versengést követően a Budapest Airport taxi pályázati bizottsága egyhangúan választotta ki a győztes vállalkozást. A kiválasztás a megajánlott viteldíjak, szolgáltatási kötelezettségvállalások és a Budapest Airport-nak fizetendő szolgáltatási díj mértékének súlyozott kombinációján alapult. A három ajánlattevő konzorcium súlyozott pontszámai a következők voltak:

Értékelési szempont Súlyozás Zóna Service Konzorcium Volán-Airport Konzorcium Konzorcium
Viteldíjak 45 4,500 3,463 3,373
Szolgáltatás 30 2,490 2,010 2,100
Szolgáltatási díj 25 2,045 2,500 2,500
Összesen 100 9,035 7,973 7,973

A viteldíjak, illetve a Budapest Airport részére fizetendő szolgáltatási díj után adható pontszámok egy szigorúan meghatározott képlet alapján lettek kiszámítva. A legalacsonyabb átlag viteldíjakat a Zóna Service Konzorcium ajánlotta. A jelenleg Ferihegyen működő szabályozatlan taxi szolgáltatók által felszámoltakhoz képest az árak minimum 3 %-al (100 Ft, az 1. zónába), de akár 47 %-al (3200 ft, a 4. zónába) fognak csökkenni. A turisták, akik általában Buda és Pest központi részeire utaznak (2. és 3. zóna), 33 % (1700 ft) és 38 % (1800 ft) közötti árcsökkenést élvezhetnek majd. Összességében, átlagosan a viteldíjak 31 %-al csökkenek.

Az alábbi táblázat azokat a maximális viteldíjakat mutatja, amelyeket a Zóna Service fuvaronként felszámolhat az egyes zónákba. A fuvarok során a taxióra is használatban lesz. Amennyiben a taxióra alacsonyabb viteldíjat mutat, az utasnak csak ezt kell kifizetnie.

Az új ferihegyi taxi maximális viteldíjai (ÁFÁ-val)
  Jelenlegi viteldíjak Zóna viteldíjak Árcsökkenés
T1-T2 transzfer 2500 Ft 1600 Ft 36.0 %
1. zóna 3000 Ft 2900 Ft 3.3 %
2. zóna 5200 Ft 3500 Ft 32.7 %
3. zóna 5800 Ft 3600 Ft 37.9 %
4. zóna 6800 Ft 3600 Ft 47.1 %
Bp-en kívül / km 250 Ft 180 Ft 28.0 %
Átlag 30.8 %

A viteldíjak fixen meg vannak határozva a Budapest Airport és a Zóna Service közötti szolgáltatási szerződésben. Áremelésre csak évente egyszer van lehetőség, a hivatalos KSH inflációs rátának megfelelően.

A Budapest Airport arra kérte az ajánlattevőket, hogy tegyenek javaslatot a BA-nak a repülőtérről induló fuvaronként fizetendő szolgáltatási díj mértékére. A Zóna Service Konzorcium által ajánlott fuvaronkénti 450 ft kevesebb volt a másik két ajánlatban foglalt összegnél, így a pályázat ezen részében a Zóna érte el a legalacsonyabb pontszámot. Azonban a Zóna által ajánlott viteldíjak és szolgáltatási kötelezettségvállalások egyaránt jelentősen jobbak voltak a másik két ajánlattevőnél.

Mindhárom ajánlattevő érvényes ajánlatot nyújtott be és megfelelt az elvárt és a pályázatban foglalt 60 szolgáltatási kritériumnak. A Budapest Airport taxi pályázati bizottságának tagjai önállóan, külön-külön határozták meg a szolgáltatási színvonalért adható pontszámaikat egy súlyozott kritérium rendszer szerint. Ezt követően a taxi pályázati bizottság szerdán ülést tartott az egyéni pontszámok összesítésére. Az ülésen egyhangúlag a Zóna Service Konzorcium kapta a legmagasabb pontszámot a legmagasabb megajánlott szolgáltatási színvonal terén.

A Zóna Service Konzorcium által ajánlott szolgáltatási kötelezettségvállalások között találhatók a következők:

 • Hatékony és egyszerű taxi rendelési rendszer. Az érkező csarnokokban taxi pultok fognak nyílni, az előtereken pedig diszpécserek lesznek. Az utasok a taxi pultok valamelyikénél rendelhetik meg taxijukat (beleértve az esetleges különleges igényeket, pl. gépkocsi mérete, mozgássérült hozzáférés). Ekkor egy bizonylatot („voucher”-t) kapnak, ami minden, a viteldíjhoz, a gépjárműhöz, illetve a célállomáshoz kapcsolódó információt tartalmaz. A terminál előterén a diszpécser a kijelölt gépkocsihoz irányítja az utast.
 • Reklámanyagokat és jelzőtáblákat fog kihelyezni, amelyek a taxi pultokhoz irányítják az utasokat és tájékoztatást nyújtanak a viteldíjakról.
 • 12 hónapon belül a rendelési rendszer teljes egészében komputerizált lesz és GPS-en keresztül az összes járművel össze lesz kapcsolva.
 • Az összes jármű GPS-es nyomkövető rendszerrel lesz felszerelve.
 • A Zóna Service diszpécserei fogják felügyelni az előteret, ellenőreik pedig a taxi puffer parkolókat.
 • A szolgáltatás beindításakor legalább 150 db, 5 évnél fiatalabb gépkocsi.
 • 12 hónapon belül a kezdetkor használt autókat 200 újjal cserélik le, az új járműpark 130 db Ford Mondeo-ból, 42 db Ford Mondeo kombiból és 28 db Opel Zafira-ból fog állni.
 • 10 db londoni taxit fognak szolgálatba állítani.
 • Minden új gépkocsi fekete lesz. A taxi vállalat logo-ja a könnyű felismerés érdekében világosan fel lesz tüntetve az autókon.
 • Az összes új gépkocsi Euro IV szintnek megfelelő dízelmotorral lesz felszerelve. Ez nagyjából meg fogja felezni a ferihegyi alkalmi taxik károsanyag-kibocsátásait. A szénmonoxid (CO) kibocsátások hozzávetőlegesen 1368 kilogrammal fognak csökkenni. Ez körülbelül a Budapest Airport kazánházai által két év alatt összesen kibocsátott szénmonoxid mennyiségnek felel meg. A nitrogén-oxid (NOx) kibocsátások akár évente 3845 kilogrammal is csökkenhetnek. Ez nagyjából a Budapest Airport éves nitrogén-oxid kibocsátása egy-ötödének felel meg.
 • Az összes új gépkocsi multimédiás berendezésekkel lesz felszerelve. Az ülések fejtámlájába képernyőket fognak elhelyezni, amelyek turista és repülőtéri információkat, GPS útvonal nyomon követést és egyéb szórakozási lehetőségeket fognak nyújtani az utasoknak.
 • Az összes gépkocsi több nyelven feltüntetett viteldíj-táblázattal, illetve hasznos elérhetőségekkel lesz ellátva.
 • Az összes gépkocsiban ingyenes nyomtatott turista kiadványok lesznek elhelyezve.
 • Az összes gépkocsiban lehetőség lesz hitelkártyával fizetni.
 • Átfogó ügyfél-elégedettségi visszajelzési folyamatot fog bevezetni, beleértve internet alapú visszajelzési lehetőséget, nyomtatott vélemény kártyákat, interaktív visszajelzési rendszereket az összes gépkocsiban és ügyfél vélemény felméréseket. Az eredményeket a vállalat honlapján teszik közzé, illetve azokat a Budapest Airport fogja felügyelni.
 • Átfogó marketing kampányt fog indítani az új szolgáltatás és az alacsonyabb árak népszerűsítésére, beleértve hirdetéseket légitársasági és turizmus magazinokban.

A Budapest Airport folyamatosan felügyelni fogja a szolgáltatást. Kéthetente közös ellenőrzések, rendszeres helyszíni ellenőrzések és próbautazások lesznek, illetve havi szolgáltatási jelentést kell majd készíteni.

„Ez egy történelmi nap a Budapest Airport életében és nagy nap a Magyarországra látogató turisták millióinak is” - nyilatkozta Chris Woodruff, korábbi vezérigazgató, a BA igazgatósági tagja, aki a taxi reform folyamat vezéregyénisége volt. „Nagy örömmel ítélem oda a ferihegyi alkalmi taxi szolgáltatás üzemeltetésére vonatkozó szerződést a Zóna Service Konzorciumnak, amely messze a legalacsonyabb viteldíjakat és a legmagasabb szolgáltatási szintet ajánlotta, néhány remek újítással egyetemben.”

„Utasaink azt láthatják majd, hogy augusztus 15-e után a ferihegyi taxi szolgáltatás gyökeresen át fog alakulni. Az elkövetkező 12 hónapban a szolgáltatás színvonala tovább fog javulni, ahogy a kezdetben használt gépkocsikat újakra cserélik. Célunk egy jó szolgáltatással örömet szerezni utasainknak. Hiszem, hogy döntésünkkel ezt a célt el fogjuk érni.”

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy röpke 8 hónap alatt sikerült megoldanunk a túláras, szabályozatlan taxi szolgáltatás problémakörét, ami 16 éve szégyenfoltként piszkította be Magyarország hírnevét. Hiszem, hogy Magyarország büszke lesz arra, amit a Budapest Airport a mai napon elért.”

„Ez az akció csupán egy része a szolgáltatási színvonalak emelésére és az árak csökkentésére irányuló stratégiánknak, melynek célja, hogy Magyarországot és Ferihegyet versenyképesebbé tegyük. Ismételten bizonyítja, hogy a turizmusban tevékenykedő vállalatok milyen fontos lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy Magyarországot vonzóbbá tegyék a beutazó turisták számára.”

A Zóna Service egy új taxi szolgáltató, noha a Zóna Service Konzorcium tagjai egyéb vállalatokon keresztül kiterjedt tapasztalatokkal rendelkeznek a taxi szolgáltatás üzemeltetése terén, így megfelelnek a pályázatban meghatározott alkalmassági kritériumoknak. A jövő héten a Budapest Airport és a Zóna Service részletes szerződést fog aláírni. Az új szolgáltatás augusztus 15-től lép életbe. Ezen a napon a mostani alkalmi taxi szolgáltatók be fogják szüntetni tevékenységüket Ferihegyen. Ennek bekövetkeztét a Budapest Airport, illetve a rendfenntartó hatóságok fogják biztosítani.

További információ:
Szollár Domokos, szóvivő
Budapest Airport
tel.: 296 5303

Szerkesztők figyelmébe:

Az új szolgáltatás csak a drosztokon lévő alkalmi taxikra vonatkozik; az előrendelt, illetve az utasokat a repülőtérre szállító taxikat nem érinti. Ennek ellenére a Budapest Airport megfelelő parkoló létesítményeket és utasfelvevő pontokat fog biztosítani azon egyéb taxitársaságok számára is, akiket ügyfeleik a repülőtérre kirendelnek.

A Zóna Service Konzorcium tagjai:

 • EURO TAXI Bt.
 • Office Service Concept Kft.
 • UTAXI Bt.
 • Petrányi-Auto Kft.
 • NEXT AUTO Kft.
 • Szakál József egyéni vállalkozó
 • Airport Security Kft.

A Budapest Airport által a maximális viteldíjakhoz meghatározott zónák:

A ferihegyi taxi pályázat eseményei kronológiai sorrendben:

2006.03.30   A Budapest Airport (BA) terveket jelentett be a ferihegyi taxi szolgáltatás radikális reformjára.
2006.04.27   A Fővárosi Közgyűlés módosította a droszt szabályozást.
2006.05.22   A BA megállapodást írt alá a Taxi Droszt Kht.-val a ferihegyi drosztok átadásáról.
2006.05.25   A BA meghirdette a két fordulós ferihegyi taxi pályázatot. Az első forduló nyílt volt, amelyen bármely taxi társaság vagy konzorcium pályázhatott.
2006.05.29   Pályázati regisztráció és a pályázati dokumentáció megvásárlása:
    ·         11 vállalat vásárolta meg a pályázati dokumentációt
2006.06.19   Ajánlatok benyújtása – 1. forduló:
    ·         Három konzorcium nyújtott be ajánlatot. Mindhárom pályázat jogilag érvényes volt és megfelelt a BA által meghatározott kritériumoknak.
2006.06.30   Az 1. forduló eredményeinek közzététele. A megajánlott viteldíjak alapján a pályázatok értékelési sorrendje a következő volt:
    1. Zóna Service Konzorcium
    2. Volán – Airport Taxi Konzorcium
    3. Konzorcium
2006.07.17   Ajánlatok benyújtása – 2. forduló:
    ·         Három konzorcium nyújtott be érvényes ajánlatot.
2006.07.19   Döntés: A második forduló értékelése a megajánlott viteldíjak mellett már a szolgáltatási színvonalat is figyelembe vette.
2006.07.20   A végeredmény bejelentése.

A ferihegyi taxi pályázat teljes története, a pályázati dokumentáció teljes szövege és a részletes szolgáltatási szint szerződés egyaránt megtalálhatóak vállalatunk honlapján, a www.bud.hu címen.Kapcsolódó cikkek:

  Három konzorcium jutott be a ferihegyi taxitender második fordulójába (2006-06-29)
  Három konzorcium adott be ajánlatot a ferihegyi taxipályázatra (2006-06-20)
  A Budapest Airport meghirdette a ferihegyi taxi tendert (2006-05-25)
  Pályázati felhívás a ferihegyi repülőtér termináljai elől induló személytaxi szolgáltatás ellátására (2006-05-23)
  A Budapest Airport üdvözli a drosztrendelet módosítását (2006-04-26)
  Gyökeresen átalakítja a ferihegyi taxi szolgáltatások rendszerét a Budapest Airport (2006-03-30)

Nyomtatható verzió Hírek
Ferihegy megteszi az első lépéseket a helyi közösségeket érintő zajhatások csökkentése érdekében
2006. 09. 25.


  2.6 millió utast szolgált ki a BA az idei nyáron 09.15.
  A BA az Airport Express Konzorciumot választotta a minibusz-tender preferált ajánlattevőjének 09.05.
  A Celebi Ground Handling Inc.-nel kezdi meg a tárgyalásokat a BA a földi kiszolgálás értékesítéséről 08.11.
  A BA bejelenti a taxi pályázat győztesét 07.20.  Budapest Airport Zrt. © 2005-2006

   Médiaajánlat

 Outlook WebAccess

 Jogi tudnivalók

 Impresszum