BERNAT DESCLOT I LA SEVA ÈPOCA

Aquest any, amb motiu del 25è aniversari de l'escola, es treballarà, dinamitzat des de la biblioteca, el tema del nom de la nostra escola, Bernat Desclot, i de l'època d'aquest personatge. Bernat Desclot, personatge de qui sabem molt poca cosa, va escriure una de les quatre grans cròniques catalanes. En ella explica, sobretot, les gestes de Pere el Gran, fill i successor de Jaume I. Probablement es va escriure entre 1283 i 1288.

L'objectiu del cronista va ser tractar les gestes dels reis de la corona Catalano-aragonesa: Alfons I, el Cast, Pere I el Catòlic, Jaume I, el Conqueridor i Pere II el Gran, contemporani de l'autor. La crònica recull fonts documentals, populars i literàries.Pere II el Gran de Catalunya i III d'Aragó va regnar durant nou anys, va ser un rei de gran personalitat, culte, amant de la poesia, que va protagonitzar importants conflictes amb França, sobretot a causa del regne de Sicília.

L'època de Desclot va ser d'expansió econòmica i creixement demogràfic i va coincidir amb l'expansió marítima per la Mediterrània. La societat era estamental, amb els tres estaments, noblesa, clergat i ciutadans. A dins de cada estament hi havia grans diferències socials i econòmiques. Va existir una certa pau social, afavorida per la prosperitat agrícola i el desenvolupament d'activitats artesanals i comercials.

Si en voleu saber més, podeu accedir a un dossier informatiu sobre el tema.

.