Gosti
Giš Džen

Rođena 1955. godine.
Diplomirala na Harvard univerzitetu 1977; magistrirala na Univerzitetu Ajove 1983. godine.


Dela Giš Džen objavljivana su u brojnim časopisima — Njujorker, Atlantik mantli, Nju ripablik, Los Anđeles tajms, i Njujork tajms — između ostalih, kao i u brojnim udžbenicima i antologijama, uključujući i Najbolje američke kratke priče veka, koju je uredio Džon Apdajk. Dobila je brojne stipendije i nagrade od Lanan fondacije, Gugenhajm fondacije, Redklif instituta za napredna izučavanja, Fulbrajt programa, i Nacionalne fondacije za umetnost, između ostalih, a trenutno je na petogodišnjoj stipendiji "Mildred i Harold Straus" Američke akademije umetnosti i književnosti. Objavila je tri romana i zbirku kratkih priča – Typical American (Tipična Amerikanka, Houghton Mifflin), Mona in the Promised Land (Mona u obećanoj zemlji, Knopf), Who's Irish? (Ko je Irac?, Knopf), i, najnovije, The Love Wife (Žena za ljubav, Knopf).
Čarls Simić

Čarls Simić je rođen u Beogradu, 9. maja 1938. godine. U detinjstvu je imao "tipično istočnoevropsko obrazovanje". Međutim, Simić napušta Jugoslaviju 1953, i posle nekoliko meseci provedenih u Parizu, sa majkom i bratom se pridružuje ocu u Sjedinjenim Državama, gde je on već živeo i radio prethodnih šest godina.


U periodu od trideset pet godina nakon objavljivanja zbirke What the Grass Says, Simić je objavio više od šezdeset knjiga, između ostalih Charon's Cosmology (1977), koja je nominovana za Nacionalnu književnu nagradu, Classic Ballroom Dances (1980), za koju je dobio Herijet Monro nagradu, The World Doesn't End: Prose Poems (1990), za koju je dobio Pulicerovu nagradu za poeziju, Walking the Black Cat (1996), koja je bila jedan od finalista za Nacionalnu književnu nagradu, i Jackstraws (1999), koja je bila nominovana kao jedna od Najznačajnijih knjiga godine od strane lista Njujork tajms.


Pored ovih nagrada, Simić je dobijao i stipendije fondacija Gugenhajm, Mekartur, i Nacionalne fondacije za umetnost, nagradu Edgar Alan Po, kao i nagrade Nacionalnog instituta za umetnost i književnost i Američke akademije za umetnost i književnost. Kao priznati prevodilac sa više jezika, Simić je dvaput dobijao PEN Međunarodnu prevodilačku nagradu. Najnovija dela su njegovi memoari, A Fly in the Soup (2000) i Night Picnic (2001). Voice at 3 A.M., zbirku izabranih kasnijih i novih pesama objavio je Harkort 2003. a novu zbirku pesama My Noiseless Entourage u proleće 2005. godine.


Simić predaje na Katedri za engleski jezik Univerziteta Nju Hempšir od 1973. godine.

Lin Notidž

Linin najnoviji komad, FABULATION! OR THE RE-EDUCATION OF UNDINE, za koji je dobila Obi nagradu, imao je premijeru u Londonu pred rasprodatim gledalištem Trajsikl pozorišta. Snimak te predstave prikazao je Teatarverks iz Los Anđelesa u decembru 2004, po završetku serije rasprodatih predstava u Plejrajts horajzons pozorištu u Njujorku. Za prethodni komad, INTIMATE APPAREL (koji su izveli trupa Raundabaut teatar, Sautkoust rep, Senter stejdž i Mark Tejper forum) dobila je brojne nagrade uključujući i prestižnu Nagradu njujorškog kruga dramskih kritičara za 2004, Nagradu za najbolju dramu Auter kritiks serkl, Nagradu Džon Gesner, Nagradu za novu dramu u 2004. od strane američkih pozorišnih kritičara/Stajnberg i Frančeska Primus nagradu za 2004.


Napisala je scenario za igrani film Side Streets koji je režirao Toni Gerber. Film je uvršten u zvaničnu selekciju na Venecijanskom i Sandens filmskim festivalima. Dobitnica je brojnih nagrada, uključujući i prestižnu 2004 PEN/Lora Pels nagradu za književno dostignuće u 2004, dramaturšku stipendiju Gugenhajm fondacije za 2005, kao i stipendije Menhetn pozorišnog kluba, Nju dramatists i Njujorške fondacije za umetnost, gde je i član Umetničkog savetodavnog odbora. Takođe je dobila i NEA/TCG(99/00) stipendiju za jednogodišnji radni boravak pri Fridam pozorištu u Filadelfiji.


Lin Notidž je članica Nju dramatists grupe, diplomirala je na Braun univerzitetu i Dramskoj školi Jejl univerziteta, gde trenutno radi kao gostujući predavač.

Larisa Sporluk

Larisa Sporluk je napisala četiri zbirke poezije: Dark Sky Question, za koju je dobila nagradu Barnard New Women Poets, objavio je Beacon Press 1998. godine; Isolato, za koji je dobila nagradu Iowa Poetry Prize, objavio je University of Iowa Press 2000. godine; The Wind, Master Cherry, the Wind, objavili su Alice James Books 2003, i poslednja, Embryos and Idiots, treba da bude objavljena 2007. od strane Tupelo Press-a.


Dobila je stipendiju 2003. godine Nacionalne fondacije za umetnost. Radi kao vanredni profesor na Katedri za engleski jezik.

Iksta Maja Marej
Rođena u Long Biču, Kalifornija, SAD, 1968.
Diplomirala na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu 1989.
Magistrirala na Pravnoj školi Stenford univerziteta 1993.
Profesor prava na Lojola pravnoj školi u Los Anđelesu od 1995.

 

Pisac:


Locas (Lude, 1997)

What it Takes to Get to Vegas (Šta je potrebno za odlazak u Vegas, 1999)

The Conquest (Osvajanje, 2002)

The Queen Jade (Kraljica žada, 2004)

The King's Gold (Kraljevo zlato, u najavi).


Dobitnica Vajting nagrade za pisce 1999. godine.

Nataša Radojčić

Nataša Radojčić je rođena u Beogradu. Živi više od dvadeset godina u Njujorku. Završila je poslediplomske studije na Kolumbija univerzitetu.


Strastveni snowboarder (nekadašnja članica skijaškog tima Čukarički), danas živi između Kolorada, gde predaje na Kolorado univerzitetu u Bolderu, i Njujorka. Naravno, količina snega određuje kada gde živi.


Napisala je tri romana: "Povratak ratnika", "Ti ovde ne moraš da živiš" i "Sanjarenja o Misisipiju", jednu dramu, "Kuršlus", koja je protumačena različito: kao komedija u Italiji, kao tragedija u Nemačkoj, i kao krimi-priča u Americi. Zbunjena interpretacijom njene drame, ona je po njoj napisala i scenario, i sad željno iščekuje da vidi kako će je reditelj (pogrešno) protumačiti.

Udruženje američkih izdavača

Udruženje američkih izdavača je nacionalno poslovno udruženje izdavačke industrije u Sjedinjenim Američkim Državama. Među više od 300 članova nalazi se većina komercijalnih izdavača u SAD, kao i manji i neprofitni izdavači, univerzitetski izdavači i naučna društva. Članovi AAP-a izdaju knjige iz najrazličitijih oblasti, obrazovne materijale za osnovno, srednje i više obrazovanje, za profesionalnu publiku, naučne časopise, kompjuterske tehnologije, kao i elektronske proizvode i usluge. Glavni prioriteti Udruženja su zaštita prava intelektualne svojine u svim medijima, zaštita prava na slobodu čitanja i izdavanje na domaćem, kao i na inostranom tržištu, i promovisanje čitanja i pismenosti.


Više podataka o Udruženju možete dobiti na njihovoj internet stranici http://www.publishers.org/
Patriša Šreder

Predsednica i
Izvršna direktorka


Bivša članica Kongresa SAD, Patriša Skot Šreder, od 1. juna 1997. godine je Predsednica i izvršna direktorka Udruženja američkih izdavača, nacionalne strukovne organizacije.


Gospođa Šreder je neporažena izašla iz Kongresa 1996, nakon što je 24 godine zastupala Prvu kongresnu oblast države Kolorado (Denver) u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Na kratko tokom 1986. godine, razmišljala je da se kandiduje za Predsednika SAD, ali se povukla zbog nedostatka finansijskih sredstava iako se u anketi časopisa Time kotirala na visokom trećem mestu.


Rođena je u Portlandu, Oregon, 1940. godine, a diplomirala je sa najvišim počastima 1961. na Univerzitetu u Minesoti. Tokom studija je radila u jednom osiguravajućem društvu na proceni štete, kako bi mogla da plati svoje studije.


Gospođa Šreder je zatim upisala magistarske studije na Pravnoj školi Univerziteta Harvard, gde je bila jedna od samo 15 žena u generaciji sa više od 500 muškaraca. Doktorirala je na pravima 1964. i preselila se u Denver, Kolorado.


Gospođa Šreder je napisala dve knjige: Champion of the Great American Family (Random House, 1989) and 24 Years of House Work...and the Place Is Still a Mess (Andrews McMeel, 1998). Počastvovana je i time što je jedna od predstavnica u Nacionalnom holu slave žena Amerike, kao i u Holu slave žena Kolorada.

Dr Dejvid Kar

Vanredni profesor
Fakultet za informatiku i bibliotekarstvo
Univerzitet Severne Karoline u Čepel Hilu


Kao naučnik, edukator i savetnik, prof. Kar posebnu pažnju posvećuje programima obrazovanja van škola, naročito u javnim institucijama kulture, poput biblioteka i muzeja. Magistrirao je na Kolumbija univerzitetu, a doktorirao na Rutgers univerzitetu iz oblasti bibliotekarstva i informatike 1979. godine.


Trenutno radi kao vanredni profesor na Fakultetu za informatiku i bibliotekarstvo, Univerziteta Severne Karoline u Čepel Hilu, na predmetima izbora materijala, referentnih materijala za humanističke i društvene nauke, institucije kulture, obrazovanje i kulturu, kao i šire savetovanje.


Dobitnik je Nagrade univerziteta za izvanrednog predavača u 2000, i radio je kao savetnik naučnog osoblja za "Biblioteke i bibliotekarstvo - prošlost, sadašnjost i budućnost", na Oksford univerzitetu.
Endru Baruh Vahtel (Andrew Baruch Wachtel)

Endru Baruh Vahtel je profesor slovenskih jezika i književnosti na Nortvestern univerzitetu u Evanstonu, Ilinois.

Vahtel je jedan od najvažnijih američkih istoričara slovenskih književnosti. Njegove teme kreću se u rasponu od književnosti 19. veka do moderne književnosti, od poetičkih pitanja do problema odnosa književnosti i društva, književnosti i kulturne politike. Zanimanje za slovenske književnosti Vahtel nastavlja i kao glavni urednik izdavačke kuće Northwestern University Press u kojoj je objavio čitav niz književnih dela istočnoevropskih autora, među kojima su Meša Selimović, Borislav Pekić, David Albahari, Dubravka Ugrešić i mnogi drugi.

Među najvažnije studije Endrua Baruha Vahtela spadaju knjige Stvaranje nacije, razaranje nacije, Književnost i kulturna politika u Jugoslaviji i nedavno objavljena knjiga Književnost Istočne Evrope u doba postkomunizma čije srpsko izdanje ovih dana objavljuju Stubovi kulture.

Beogradski Sajam
Vesti