LOKALHISTORISK SEMINAR I GLOMFJORD

Kraft, industri og lokalsamfunn i Glomfjord
En historisk oversikt v/Marit Hernes.

Marit Hernes har hovedoppgave i historie ved Universitetet i Tromsø (1981) med tema "Bedriftsutvalg og lokalsamfunn - arbeidet i bedriftsutvalget ved Glomfjord Fabrikker i perioden 1951 - 1978". Hun trådte dessuten sine barnesko i Glomfjord, men er i dag lektor ved Bodin videregående skole i Bodø.

Bilde

Marit Hernes trakk fram det ensidige industristed, preget av kraft, l utgangspunktet et utpreget mannssamfunn, men etter hvert kom kvinnene, familier og en infrastruktur som bidro til å danne et livskraftig samfunn.

Folket bygde egentlig selv opp samfunnet i Glomfjord - med støtte fra og premisser gitt av bedriften, og stedet var i realiteten på en måte unndratt vanlige demokratiske regler i forhold til de fleste steder i landet - og ikke minst innen Meløy kommune.

Eks.: Da menighetsrådet en gang påpekte brudd på helgedagsfreden (søndagsarbeid på taubanen), var det til sentralledelsen i Oslo de forhørte seg om saken og fikk en avklaring, og ikke innen de lokale kanaler i Meløy!

Marit Hernes gav også en karakteristikk av fellesskapet mellom "folk flest" på det avskjermede industristedet, i hvert fall inntil de større endringer tok til. Sist på 1960-tallet dukket oljen opp i Norge, Hydro begynte å selge boliger på 1970-tallet (malte ikke hagegjerdene og klippet plenene deres lenger!), og i 1983 overtok kommunen ansvaret for driften av byanlegget i Glomfjord. Glomfjordsamfunnet var i grunnen noe helt for seg selv, naturlig avsondret også geografisk fra resten av bygda, og folket har tradisjon for å føle liten samhørighet med resten av kommunen.

Etter krig og stillstand sto man overfor det store spørsmålet - hva nå?

Skulle man bruke kraften i Glomfjord eller f.eks. overføre den til Mo i Rana?

Avtalen mellom Staten og Norsk Hydro ble undertegnet den 10. juli 1947 om leie av kraft fram til 1. juli 2007. Oppbygging av industri og lokalsamfunn gir gylne år framover - før rasjonalisering, effektivisering, omorganiseringer o.s.v. også kommer til å prege Glomfjord og spre usikkerhet.

Ref.: Unni Torsvik

TILBAKE