ZATERDAG 10 MAART 2007ALGEMEEN
Thea Beckman Prijs uitgereikt
De winnaar: Jonkvrouw van Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs

Op zaterdag 17 september reikte Historisch Nieuwsblad in themapark Archeon in Alphen aan den Rijn voor de derde keer de Thea Beckmanprijs uit. De jury, die bestond uit hoogleraar geschiedenis Maarten van Rossem, Kidsweek-recensente Annemarie Terhell en Historisch Nieuwsblad-redacteur Marchien den Hertog las 36 boeken. Ze nomineerde zes boeken, die erin slagen om een waarachtig en boeiend verhaal te vertellen, waarin de historische feiten soepel zijn verwerkt. Winnaar van de Thea Beckmanprijs 2005/2006 is een Belgisch boek: Jonkvrouw door Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs.


De shortlist voor de Thea Beckmanprijs 2005/2006

De winnaar: Jean-Claude van Rijckeghem en Pat van Beirs, Jonkvrouw. 279 p. Facet, euro 17,95
Jonkvrouw Marguerite van Male heeft een haat-liefdeverhouding met haar vader, de graaf van Vlaanderen, die liever een zoon had gehad. Door haar huwelijk met een Engelse kandidaat te saboteren, verbindt Marguerite het lot van Vlaanderen tijdens de Honderdjarige Oorlog aan dat van Frankrijk. Jonkvrouw is met veel vaart en merkbaar plezier geschreven, vol spectaculaire vechtscènes en gevatte woordenwisselingen. De auteurs geven een mooi beeld van middeleeuws (bij)geloof en gebruiken, en hun hoofdpersoon is een overtuigende Middeleeuwse, ondanks haar pogingen haar leven naar haar hand te zetten.

Kristien Dieltiens, De stille pijn van Luca. 207 p. Clavis, euro 17,95
De stille pijn van Luca is een aangrijpende jeugdroman over de recente oorlog in Joegoslavië. Langzaam sluipen etnische spanningen het dorp van Luca binnen. Uiteindelijk moet hij vluchten; onderweg worden zijn moeder en zusje vermoord. Luca brengt angstige maanden door bij een groep zigeuners, tot hij gered wordt. Met de mythische verhalen over de boosaardige heks Baba Yaga, die al het wit met rood en zwart besmeurt, houdt Luca de angstaanjagende werkelijkheid op afstand.

Aline Sax, Geen stap terug. 255 p. Clavis, euro 19,95
Een Russische journaliste, een Duitse soldaat en een kind zwerven door de puinhopen tijdens de Slag om Stalingrad. De Russische Lena moet op zoek naar heldenverhalen, maar haar stukken over gewone Russen worden niet geaccepteerd. De kwetsbare Friedrich blijkt zo'n slechte commandant dat hij zijn mannen moet omkopen met wodka om te voorkomen dat ze hem vermoorden. Het jongetje Dmitri probeert met zijn babybroertje te overleven. De knappe wisseling van perspectieven maakt de zinloosheid van de oorlog goed duidelijk.

Sylvia Vanden Heede, Donderkop. 96 p. Terra/Lannoo, euro 11,50
Een verhaal over kinderen in een Belgisch dorp in de eerste jaren na de Eerste Wereldoorlog. Vrouwen treuren er om de doden; duizenden soldaten en andere restanten van de oorlog liggen in de grond om het dorp. De kinderen gaan op zoek naar de verborgen schat van de verdwenen soldaat, en dat wordt Donderkop fataal. Mooi wordt beschreven wat de kinderfantasie doet met de herinneringen aan de oorlog in het dorp.

Simone van der Vlugt, De bastaard van Brussel. 221 p. Lemniscaat, euro 14,95
Een spannend boek over een Brusselse brouwer, een onecht kind van graaf Lamoraal van Egmond. Crispijn Matsijs is getuige van de gebeurtenissen in de Zuidelijke Nederlanden die de opmaat vormden voor de Nederlandse Opstand en wordt daar zelf in meegesleept. Door deze tijd te beschrijven door de ogen van gewone burgers geeft de schrijfster een goed beeld van de aantrekkingskracht en verspreiding van het nieuwe geloof. Hoe komt het bijvoorbeeld dat mensen zich verliezen in de Beeldenstorm?

Floortje Zwigtman, Schijnbewegingen. 509 p. De Fontein, euro 19,95
Hoofdpersoon Adrian Mayfield ontdekt en verkent in Victoriaans Londen zijn homoseksualiteit. Hij belandt in morsige achterbuurten en chique landhuizen en komt in aanraking met het artistieke milieu rond de Ierse dichter Oscar Wilde. Het boek is een prachtige schets van het negentiende-eeuwse Engeland: van stadsbeeld en dagelijks leven, maar ook van de standenmaatschappij, de dubbele moraal - prostitutie! -, literatuur en kunst.

Oorlog in de historische kinderboeken van 2005/2006 
 Lies Bate, Marja. 194 p. Davidsfonds/Infodok, euro 14,95
 Marianne Grootenbroer, Voorbij Niemandsland. 129 p. Van Goor, euro 12,95
Paul Kustermans, De voorspelling. 178 p. Davidsfonds, euro 15,95
 Sjoerd Kuyper, Het hart & het mes. 192 p. Leopold, 14,95
Martine Letterie, Aanval op het fort. 93 p. Leopold, euro 13,95
 Bart Moeyaert, Dani Bennoni. 86 p. Querido, euro 11,50


(23/08/2005)


Wetenschapsagenda
Nationale identiteit
  Leiden, 29 t/m 31 maart
Gustave Cohen
  Amsterdam, 22 maart
Op de trappers
  Helmond, 6 maart t/m 28 mei
Bekende Nederlanders
  Rotterdam, 17 februari t/m 28 mei
Marius Bauer
  Laren, 15 februari t/m 29 april
Bloemen
  Haarlem, 15 februari t/m 3 juni
Ora et Labora
  Utrecht, 15 februari t/m 2 september
Potten en pannen
  Rotterdam, 15 februari t/m 31 december
Homoseksueel in bezet Nederland
  Leeuwarden, 15 februari t/m 13 mei
Verzamelaar
  Zwolle, 15 februari t/m 27 mei

AANBIEDING
Grote Nederlanders voor de jeugd
Van: 9,95
Voor: 4,95


BOEKEN & CD-ROMS
Lavoisier
Prijs: 32,50
Biografie leden:
24,50


Heisenberg
Prijs: 32,50
Biografie leden:
24,50


China
Prijs: 39,95