Wereldkaart
Wereldkaart
Literaire Agenda
Literaire agenda
Literaire Adressen
Literaire adressen
Nieuws
Michiel van Kempen benoemd tot bijzonder hoogleraar West-Indische letteren 16-06-2006
Toon volledige afbeelding
Vanaf september treedt Michiel van Kempen aan als bijzonder hoogleraar West-Indische letteren bij de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Als bijzonder hoogleraar zal hij zich richten op onderwijs en onderzoek in de historische en hedendaagse letterkunde van Nederlands West-Indië. Hij wordt de eerste hoogleraar in Nederland die zich speciaal bezighoudt met de letterkunde van Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba uit verleden en heden.

De bijzondere leerstoel West-Indische letteren is ingesteld vanwege de Stichting Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek (IBS). Die richt zich onder meer op het initiëren, bevorderen en instandhouden van de studie op het gebied van de taal en letteren, cultuur en de geschiedenis van Suriname. De financiering van de bijzondere leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Bert Schierbeekfonds, die zich inzet voor de bevordering van het literaire klimaat in Nederland. Het Bert Schierbeekfonds is een particulier fonds, gelieerd aan het Fonds voor de Letteren.

Michiel van Kempen heeft een zeer ruime en brede onderzoekservaring. Zijn contacten in de wereld van de Caraïbische literatuur en cultuur zijn uitgebreid, zowel binnen Nederland als in het gebied zelf. Voor zijn studies op het gebied van de Surinamistiek ontving hij in 2004 de ANV-Visser Neerlandia-prijs. In 2002 promoveerde hij aan de UvA op het omvangrijke proefschrift Geschiedenis van de Surinaamse literatuur. Hij stelde ook bloemlezingen samen als Noordoostpassanten en Mama sranan : 200 jaar Surinaamse vertelkunst. Over zijn recente roman Vluchtwegen, een uitgave van De Geus, had Annemiek Neefjes voor Literatuurplein een interview met hem.

Bron: persbericht Universiteit van Amsterdam
- Gekoppelde auteur Michiel van Kempen
Terug naar het Nieuwsoverzicht
Zoek in het Nieuwsarchief
WebColumn 22
Summum van geestigheid
Zijn de cabaretiers wier boeken in de Boekenweek in hoge stapels bij de toonbank zullen liggen, het summum van geestigheid? Niet voor Annemiek Neefjes, voor wie het bij literaire humor niet om lachen gieren brullen gaat.
A.F.Th. van der Heijden
Op 1 maart verscheen Het schervengericht, de nieuwe roman van A.F.Th.. Het boek is een spiegel voor de lezer, zo vertelt hij Annemiek Neefjes. ‘Vroeg of laat zul je niet meer overtuigd zijn van je gelijk.’
Nieuwe boeken
Het schervengericht


‘De kist was gevuld met zoveel geplooid, zilverwit satijn dat het net was of Dunnahoo & O’Donnell haar in een vlokkerig schuimbad neerlieten. Daarna werd het kleine wezen, gekleed in Emilio Pucci’s eenmalige ontwerp, naast de moeder afgezonken.’

In Het schervengericht, een uitgave van Querido, heeft A.F.Th. aan een van de meest bizarre mythen van deze tijd een eigen vorm gegeven: de moordpartij door de volgelingen van hippieleider Charles Manson waarbij onder anderen de hoogzwangere vriendin van regisseur Roman Polanski het leven liet.

De laatste gasten


‘Misschien had ik dat niet moeten doen, zoals ik ook geen schaar had moeten hanteren en Claudia geen hand had moeten geven. Ik verzette me tegen het geloof in toevalligheden. Onzin was het, pure onzin. Het verhinderde niet dat er een pijnscheut door mijn vingers ging.’

Na de dood van haar liefdeloze tante wordt de 19-jarige Florrie in De laatste gasten van Mensje van Keulen hulp in de huishouding in de Meihof, een deftig pension met zeven gasten uit de wereld van kunst en wetenschap. Al snel komt zij erachter dat die niet wezenlijk verschilt van de groezelige wereld waarin haar tante floreerde.
Literatuur bij de RVU
In samenspraak met het Literatuurplein heeft RVU.nl een aantal schrijversportretten, onder meer van Abdelkader Benali en Harry Mulisch, bij elkaar gezet. Dat is gebeurd onder de noemer Horen, lezen, schrijven: literatuur op rvu.nl