אמנון יצחק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

קפיצה אל: ניווט, חפש

הרב אמנון יצחק (נולד בשנת 1954). ראש ארגון "שופר", מחזיר בתשובה וחוזר בתשובה בעצמו. שיטתו היא הרצאות המוניות בארץ ובעולם, וכן הפצת קלטות וידאו ואודיו. בשנים האחרונות הארגון גם מפיץ שני עיתוני חדשות ואקטואליה שבועיים. האחד נקרא בשם "ארבע כנפות" ומיועד לציבור החרדי ואילו השני נקרא "Shofar News" ומחולק באזורי מגורים חילוניים. כמו גם את עלון פרשת שבוע בשם "גנזי המלך".

תוכן עניינים

[עריכה] ביוגרפיה

[עריכה] נעוריו ותחילת דרכו

אמנון יצחק נולד ב-1954 בתל אביב למשפחה דתית של יוצאי תימן, וכיום הוא מתגורר בבני ברק. הוא תלמידו הקרוב של הרב יהודה שפירא, ששלחו לכל פעילותו. בשנת 1978, בהיותו בן 24 חזר יצחק בתשובה, ובעקבות כך, פתח כעבור שמונה שנים, בשנת 1986, את ארגון החזרה בתשובה 'שופר'.

[עריכה] פעילותו להחזרה בתשובה

תחילת פעילותו להחזרה בתשובה הייתה בראש העין, שם פרסם מודעות על סמינריונים והעביר הרצאות שונות. עם השנים, התפתח ארגונו, והוא החל מוציא קלטות שמע, שחולקו בחינם במקומות רבים. הוא צבר פופולריות, ועם השנים החל גם להוציא קלטות וידאו, ולהעביר הרצאות באולמות ובאצטדיונים.

רבים סבורים כי כושרו הרטורי של יצחק הוא מיוחד במינו. הוא נוהג לשלב בהרצאותיו טיעונים מסוגים שונים (שכליים ורגשיים), יחד עם הומור ועקיצות, בשילוב סרטים ומצגות. בתחילת דרכו נהג לנקוט בדרך של הפחדה, והיה ידוע בנבואות זעם רבות כלפי מי שאינו הולך בדרך התורה והמצוות. עם זאת, בשנים האחרונות נטש דרך פעולה זו, לאחר שנוכח שהיא רק מרתיעה ואינה מקרבת; יש הטוענים כי הרב עובדיה יוסף היה זה שהצליח לשנות את דרך פעולתו של יצחק. עם זאת, עדיין מחולקות קלטות ישנות שלו, שבהן נמצאים גם אלמנטי ההפחדה. בסיום הרצאותיו הוא נוהג לקיים מופע של "קבלת עול מלכות שמיים", שבו הוא קורא לחילונים לעלות לבמה, לקבל עליהם לחבוש כיפה וציצית (לגברים) וכיסוי ראש (לנשים), ואף לגזוז את ה"קוקו" של חלקם, פעולה סמלית המבטאת את הניתוק מדרך החיים הקודמת. עיקר הצלחתו היא בקרב הציבור המסורתי, בפרט המזרחי, והם קהל היעד העיקרי שלו.

בשנים האחרונות פתח יצחק חזית גם כנגד הציונות - כאשר הוציא סרטון וידיאו בשם "הרצל והציונות" שבה הושקע עמל וממון רב. בקלטת מובאים ציטוטים ומסמכים של ראשי הציונות, שבהם מוצגים צדדיהם השליליים. מטרתו בהוצאת הקלטת הייתה להוציא אנשים מ"דת הציונות", כדי שיוכלו לקבל עליהם את "דת התורה". הסרטון חולק באזורים של תושבים משכילים-יחסית (כגון רמת אביב), ובשיטות מתוחכמות כגון הסוואת העובדה שמדובר בסרטון הקשור אליו, ביודעו ששמו מעורר אנטגוניזם בקרב ציבור זה. קלטת זו עוררה זעם רב וביקורת, וטענות כי מוצגות בה חצאי-אמיתות המסלפות את ההיסטוריה. הרב יצחק לא הושפע במיוחד מן הביקורת, ולאחר מכן הוציא גם סרטון המתאר אנשים שונים שחזרו בתשובה בעקבות צפייה בה.

הרב יצחק מנצל היטב את הרעש סביבו, ועל כל אירוע שהיה נגדו - אם זה תוכנית בתקשורת, הפגנה או מחקר - הוציא קלטת המנתחת את האירועים מצדו.

[עריכה] התנגדות וביקורת

בעיני רבים בציבור החילוני וחלק מן הציבור הדתי, אמנון יצחק הוא אחד מהסמלים הבולטים של "מיסיון" חרדי, וההתנגדות אליו מבטאת את ההתנגדות הכללית להחזרה בתשובה. מעבר לכך, קיימת התנגדות ספציפית ליצחק, בטענות נוספות, כגון הטכניקות הדמגוגיות שבהן הוא נוקט לדעתם, שימוש מעוות שנעשה בתאוריות מדעיות, והצגת מצגי שווא כעובדות נכונות. כדוגמה לעיוות ממצאים מדעיים הובא כי באחת מהרצאותיו הקרין יצחק סרט שנעשה בידי תחנת טלוויזיה של מטיפים נוצריים בארצות הברית, ובה נטען כי מציאת פחם באנטרקטיקה מעידה על כך שמוצאו של הפחם אינו ביערות קדמונים, משום שבאנטרקטיקה לא צומחים עצים. כשנטען נגדו שעל פי טקטוניקת הלוחות הייתה אנטרקטיקה לפני מיליוני שנים בקו המשווה, טען, שדבר זה אינו מקובל היום על רוב המדענים, למרות שלא כך הדבר.

[עריכה] בתקשורת

בתקשורת החילונית (אותה הוא מכנה תשקורת) ובקרב חוגים נוספים, כולל חלק מהציבור הציוני-דתי, הוא מוצג לעתים קרובות כמבצע שטיפת מוח וכמטיף לשנאת חילונים ולזלזול בהורים חילוניים. מקרה אחר שהועלה בתקשורת הוא כאשר ארגן אירוע ברמת גן שכותרתו הייתה, כמו של כנסים רבים שלו, "ערב הומור ואטרקציות", ואותו הקדיש לעילוי נשמתם של חללי אסון המסוקים, דבר שהרגיז אנשים רבים, ובהם קרובי משפחה של נספי האסון. הרב יצחק הסביר בתגובה שהייתה אצל המדפיסים טעות ושנוסח המודעה לא הגיע ממנו. למרות זאת, רבים לא מקבלים זאת ומייחסים זאת לאימרות אחרות אשר מיוחסות לו בנוגע לחילונים.

[עריכה] בבתי המשפט

על חלק מן הטענות של התקשורת החילונית הגיש תביעות דיבה, ובמספר מקרים זכה בהתנצלויות שניתנו כדי להימנע מהכרעת בית המשפט. באחד המקרים, לאחר שהוגשה נגדו תביעה, התנצל ליאור מאי, יושב ראש עמותת 'עם חופשי' [1] על דברים שבהם תקף את הרב יצחק:

"לכבוד הרב אמנון יצחק. שלום רב, אני מבקש להבהיר שחלה טעות בהבנה, כי עיקר המוניטין של הרב אמנון יצחק מתבסס על יכולתו לשכנע קטינים לנטוש את הוריהם וכי ההיפך הוא הנכון, הרב אמנון יצחק מסביר לקהל שומעיו את חשיבותה של חובת כיבוד אב ואם לכל אדם ואדם. בברכה ובכבוד רב, ליאור מאי".

באחד המקרים, כשתבע את קול ישראל על פרסום שקרי, קיבל פיצוי של 10,000 ש"ח בתמורה.

[עריכה] פרשת התאבדותו של זוהר חבני

נטען כנגד אמנון יצחק שהאזנה לקלטות שהפיץ הביאה להתאבדות של זוהר חבני, נער מאור יהודה שנהג לשמוע הרצאות וקלטות שלו. כך כתבה רותה קופפר בהארץ, על התוכנית 'עובדה' ששודרה ב-14.4.99:

"זוהר חבני התאבד לאחר שהחל בתהליך חזרה בתשובה המכונה "התחזקות". משפחתו, בעיקר האם והדוד, האשימו את הרב אמנון יצחק בנטיעת רעיונות בראשו הצעיר, שעמם לא הצליח להתמודד. עוד לפני ההתאבדות הבינה האם שהנער שרוי בדיכאון ובלבול דתי וערכי עמוק. היא פנתה אל יצחק וסיפרה לו על כך. 'הילד תקוע בחדר, התנתק מהחברה, מהמשפחה, מסתגר ושומע רק קלטות (של יצחק)', אמרה לו, והוא השיב לה בביטול: 'תגידי, אם הוא היה שומע דיסקים ולומד כימיה, זה היה בסדר?" אחר כך סירב להיפגש עם הילד ועם אביו".

לטענתו של אמנון יצחק, אין קשר בין ההתאבדות לשמיעת הקלטות. כך נכתב בראיון אתו לשבועון מעלה אדומים - "זמן מעלה" [2]:

"ב-99', בתוכנית "עובדה" של אילנה דיין, היה נסיון לקשור בין יצחק לבין התאבדותו של נער מחסידיו. יום למחרת הביקורות טענו כי התחקיר החלש לא הוכיח קשר ישיר בין ההתאבדות לבין יצחק. אצל יצחק מעורר העניין הזה חיוך ומסמל את נצחונו על התקשורת החילונית".

עורך דינו של יצחק, גור עמרם, גרס כי "הדברים הינם דברי בלע ושקר גס אשר אין להם כל אחיזה במציאות" [3].

[עריכה] קישורים

כלים אישיים
שפות אחרות