Kaliberkrigen

Norge har tviholdt på AG3 og kaliber 7,62, mens et lettere kaliber har vært Nato-standard i 26 år. I 2007 følger Norge etter og anskaffer nye angreps-rifler – med kaliber 5,56. Les alt om de nye våpnene, hvorfor Hæren heller tviholder på AG3 og hvordan Nato er i ferd med å utvikle en ny standard – med grovere kaliber.

NYTT VÅPEN: C8 fra Colt Canada er en av kandidatene når Forsvaret skal velge ny angrepsrifle. Her avbildet med Aimpoint rødpunktsikte under prøveskyting på Terningmoen. Foto: KAI NYGAARD
NYTT VÅPEN: C8 fra Colt Canada er en av kandidatene når Forsvaret skal velge ny angrepsrifle. Her avbildet med Aimpoint rødpunktsikte under prøveskyting på Terningmoen. Foto: KAI NYGAARD


Patroner popper ut av kammeret som popcorn i en kjele uten lokk. På en skytebane ved Terningmoen tester Forsvarets skyttere de tre finalistene i jakten på arvtageren til AG3. Før årsskiftet faller valget på hvilket våpen som blir etterfølgeren til geværet som har fulgt norske soldater helt siden slutten av 1960-tallet. Skyttere fra Hæren, HV, Sjøforsvaret og Luftforsvaret, står på grusen der tomme patronhylser ramler ned. Alle vil ha et ord med i laget når soldatens følgesvenn de neste tiårene skal velges. Valget står mellom tyskproduserte G36, sveitsiske Sig552 eller kanadiske C8. Felles for alle er at de bruker det lettere kaliberet 5,56.

AG3: Foto: ARNE FLAATEN
AG3: Foto: ARNE FLAATEN


Øker presisjonen. – G36 er min favoritt, sier grenader Stig André Dahl – skarpskytter fra Ørlandet.
– Den er god å holde og fungerer bestandig.
En fenrik fra Telemark bataljon har falt pladask for C8.
– Den er kraftig, utrolig kompakt og enkel å betjene, forteller han og viser hvordan magasinet settes i og sluttstykket hektes opp med en kjapp håndbevegelse.
Sig552 kan skryte på seg å være brukt av spesialavdelinger over hele verden.
– Den virker selv om den er klissvåt, forteller Rune Svendsgam Nesland.
Majoren leder prosjektet som skal ende i valg av nytt våpen for norske soldater. Uansett hvilken kandidat som velges, vil den bidra til at soldaten får en enklere hverdag.
Major Nicolay Klinge – en av testskytterne fra Luftforsvaret – forteller at de nye våpnene er en klar forbedring i forhold til dagens AG3.
– Spesielt uerfarne skyttere vil bli mer treffsikre. Avtrekk og siktemiddel er bedre, i tillegg er rekylen mindre.
Kapteinløytnant Roar Størksen fra Marinens jegervåpen forteller mellom skuddsalvene at jegervåpenet har brukt G36 og C8 i over fire år. De har veldig gode erfaringer med det nye kaliberet. Våpen og ammunisjon veier mindre, og ammunisjon blir lettere tilgjengelig fordi den er mer utbredt i Nato.
Allerede på 1960-tallet produserte USA våpen med 5,56 mm ammunisjon. Omtrent samtidig innførte det norske forsvaret AG3s tyngre kaliber 7,62. I 1980 valgte Nato 5,56 som standard. Først 15 år senere begynte Forsvaret for alvor å vurdere det samme.

VÅPENKANDIDATENE: Fra venstre ser vi tyske G36 KV3, sveitsiske SIG 551SB og canadiske C8IUR. Foto: KAI NYGAARD
VÅPENKANDIDATENE: Fra venstre ser vi tyske G36 KV3, sveitsiske SIG 551SB og canadiske C8IUR. Foto: KAI NYGAARD


Nye vilkår. – Prosjektet for å få nye angrepsrifler i Forsvaret startet høsten 1995. Da var det snakk om å kjøpe 100 000 våpen, forteller Hans Gunnar Lien.
Kapteinen – som har vært teknisk saksbehandler helt siden starten – forteller at allerede den gang hadde de fleste Nato-land byttet ut sine gamle våpen. Norge planla å skaffe nye rifler i 1998, men prosjektet ble nedprioritert av økonomiske årsaker. Høsten 2005 ble det bevilget penger. Innkjøpet kunne realiseres, men vilkårene hadde blitt endret. Nå skulle utstyr som rødpunktsikte, nattsikte og laserpekere være med. Behovet for antall nye våpen var dessuten redusert til 6 500.
– En ny tid med flere oppdrag i utlandet og operasjoner i urbane strøk stiller større teknologiske krav. Behovet for færre våpen skyldes endringene i forsvarsstrukturen, sier Lien.
Et redusert behov og endrede prioriteringer fører til at deler av Forsvaret fortsatt må bruke de gamle våpnene. Innsatsstyrken i HV og store deler av Sjøforsvaret og Luftforsvaret tar i bruk det nye kaliberet. Resten av HV og nesten hele Hæren vil fortsatt bruke AG3.
– Forsvaret har med dagens bruk nok AG3-våpen i bra stand til å dekke behovet de neste 10-15 årene, sier Lien.

Oppgradert AG3. I et laboratorium på Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) ligger våpen med iskrystaller på utsiden. De tre kandidatene testes sammen med en oppgradert versjon av AG3. Modellen fra starten av 1970-tallet har fått påmontert moderne siktemidler og må gjennomgå vibrasjonstester for å se om alt sitter.
2 500 av Hærens AG3 blir oppgradert med taktisk lys, infrarødt filter, laserpeker og optisk rødpunktsikte som er tilpasset nattbriller. AG3-ene får det samme tilleggsutstyret som de nye våpnene. Siktet festes på en skinne på toppen. Også forskjeftet og kolben skal byttes ut.
– Med ekstrautstyret kan man skyte like godt i mørket som i lyset, forteller major Kjetil Nygård – materiellutviklingsoffiser i Hæren.
Det infrarøde lyset er kun synlig for de som har de spesielle nattbrillene.
– Den nye versjonen av AG3 er en
gigantisk forbedring, sier løytnant Kai i Panserbataljonen.
Han brukte en tidligere versjon av det oppgraderte våpenet i Afghanistan i 2004. Rødpunktsiktet øker treffsikkerheten. Lykten kan brukes uten å slippe hendene fra våpenet. Med laseren kunne han peke ut mål som skulle bekjempes. Den fungerte som siktepunkt ved kortere avstander.


PRØVESKUTT: Tre rifler med kaliber 5,56 ble testet på en skytebane på Terningmoen ved Elverum i september. I forgrunnen står G36 fra Heckler og Koch – produsenten som utviklet AG3. FOTO: KAI NYGAARD
PRØVESKUTT: Tre rifler med kaliber 5,56 ble testet på en skytebane på Terningmoen ved Elverum i september. I forgrunnen står G36 fra Heckler og Koch – produsenten som utviklet AG3. FOTO: KAI NYGAARD


Ti ekstra kilo. Ikke alle er like glade for at de fortsatt må bruke AG3. Den store innvendingen er vekten. En AG3-patron veier nesten dobbelt så mye som en tilsvarende patron i kaliber 5,56. Det kan utgjøre mange kilo for soldater i felt.
– På patrulje i Afghanistan bærer vi 35-40 kilo på kroppen. Dersom vi hadde fått 5,56-kaliber, kunne vekten av våpen og ammunisjon blitt redusert med 10-12 kilo, forteller fenrik Bjørn i Telemark bataljon.
Også han har brukt den oppgraderte AG3-en i Afghanistan.
– AG3 er utdatert, stor og tung. Det fungerer greit, men ikke godt nok. Med lettere vekt kunne vi utført jobben bedre. Man blir sliten av å gå flere timer på patrulje med tungt våpen. Vi merker det ekstra godt i varmere klima.
Fenriken forteller at et lettere våpen er kjappere å gjøre skuddklart dersom en fare oppdages. I tillegg er det lettere å treffe med. Han er ikke i tvil om at han heller ville hatt et våpen med kaliber 5,56.
– Vi har hatt kaliberet på prøve. Dette er et våpen så å si hele Telemark bataljon ønsker.
Han forteller at krigføring i stadig større grad finner sted i urbane miljøer.
– 5,56-kaliberet er å foretrekke på de oppdragene vi har hatt til nå i utlandet. Det ser ikke ut til å bli store endringer med det første.

Unødvendig kraftig. Sjefsingeniør Haakon Fykse ved Forsvarets forskningsinstitutt forteller at vekt var den viktigste årsaken til at Nato innførte 5,56 mm.
– USA mente at kaliber 7,62 var unødvendig kraftig. Det har lenge vært et problem at soldaten bærer for mye. Jeg vet ikke om noe annet Nato-land enn Norge som fortsatt bruker kaliber 7,62 til det personlige håndvåpenet. Det måtte i så fall være Tyrkia eller noen av de nye medlemmene fra Øst-Europa, sier Fykse.
Han forteller at for mye vekt er et alvorlig problem. I tillegg til våpenet kommer skuddsikre vester, stridsvester, teknisk utstyr og batterier.
– Jeg forstår godt at soldatene gjerne vil ha lettere ammunisjon og våpen. Samtidig vil det nok være situasjoner der kraften i AG3 er god å ha, sier ingeniøren.

FÅR GJENNOMGÅ: Eirik Horst i Forsvarets logistikkorganisasjon sjekker et våpen nedfrosset til minus 45 grader. Øistein Lundberg fra Forsvarets forskningsinstitutt gjør klar til vibrasjonstest. FOTO: ARNE FLAATEN
FÅR GJENNOMGÅ: Eirik Horst i Forsvarets logistikkorganisasjon sjekker et våpen nedfrosset til minus 45 grader. Øistein Lundberg fra Forsvarets forskningsinstitutt gjør klar til vibrasjonstest. FOTO: ARNE FLAATEN


For lett. – Lav vekt er bra dersom våpenet gjør jobben. Våpen i kaliber 5,56 vil derfor fortsatt benyttes av mange soldater i Hæren. Men i en del tilfeller spiller effekten per kilo ammunisjon en større rolle, sier Hærens materiellsjef, oberst Iver Tokstad.
Han er ikke i tvil om at Hæren har valgt riktig ved også å beholde og modernisere AG3, fordi kaliber 7,62 med sitt tyngre prosjektil gir bedre presisjon på lengre avstander og har større gjennomslagskraft. En AG3 kan dermed lettere skyte gjennom leirhytter, plankevegger og skudd-sikre vester.
– Vi har valgt å fortsette med AG3 fordi det er et veldig godt våpen. En angrepsrifle må være minst like effektiv som motstanderens våpen, også på mer enn 300 meters avstand, sier han.
Fenrik Bjørn i Telemark bataljon er enig i at kaliber 7,62 av og til trengs.
– Men da har man skarpskyttere som kan gjøre jobben. Et lag har dessuten andre kraftige våpen som granater og maskingevær.
Både Bjørn og løytnant Kai i Panserbataljonen påpeker at kraften i kaliberet også kan være en ulempe.
– I Kabul utførte vi fotpatruljer i tett bebodde områder. Der kan det være uheldig å fyre av en 7,62 mm fordi kulen ikke så lett stopper, sier løytnanten.

Taliban bruker 7,62. Ifølge Tokstad må fornyelse av riflen ses i sammenheng med planlagte innkjøp av lette maskingevær og selvforsvarsvåpen: en ny type maskinpistol med vesentilig bedre ytelse enn MP-5. Denne vil supplere angrepsriflen og være et godt alternativ ved patruljer i tettbygde strøk. Leveransen blir trolig om et års tid. Et nytt, lettere enmanns maskingevær er planlagt å komme innen 2-3 år.
Materiellsjefen forteller at en del av de oppgraderte AG3-ene kan leveres allerede i løpet av første kvartal neste år. Forsvaret har dessuten 7,62-ammunisjon for flere titalls millioner kroner på lager.
– Dette har ikke vært avgjørende, men har forsterket de operative argumentene for den valgte løsningen, sier han.
Tokstad vil likevel ikke si at de andre forsvarsgrenene og HV har valgt feil.
– De har andre behov og prioriteringer.
Nicolay Klinge i Luftoperativt Inspektorat sier den nye våpenplattformen tilfredsstiller Luftforsvarets operative behov.
– Våpnene skal stort sett brukes på en flybase. Da er det begrenset hvilken ildkraft vi trenger.
Esten Murbreck følger opp prosjektet på vegne av Forsvarsdepartementet og mener innføringen av 5,56-kaliberet er riktig fordi behovene er så forskjellige. Noen må prioritere lav vekt, andre trenger kraften i AG3-kaliberet.
– Rapporter fra Afghanistan forteller at spesialstyrker fra Nato-land utrustet med kaliber 5,56 har hatt problemer i møte med Taliban-soldater som bruker 7,62. AG3-en er utrolig solid, funksjonssikker og slitesterk. Den tåler mye, og virker alltid. Med oppgraderingen vil soldatens evne til å operere øke drastisk – for eksempel ved å kunne skyte presist i mørket, sier majoren.

Nato-land ser på nytt kaliber. Materiellsjefen i Hæren har merket seg at større våpenprodusenter har begynt å se på et kaliber mellom 7,62 og 5,56.
– Man kan ikke se bort i fra at et nytt våpen som forener de beste egenskapene til de to kalibrene vil komme på markedet. Vi vil kontinuerlig vurdere hvilke våpen som dekker Hærens behov, sier han.
Major Russ Lewis er Storbritannias representant i Natos arbeidsgruppe som ser på våpenkaliber. Han bekrefter at et nytt kaliber testes ut, blant annet på grunn av rapporter fra Afghanistan der flere brukere er negative til 5,56.
– Diskusjonen om et større kaliber er i ferd med å blusse opp. Kaliber 5,56 stopper ikke nødvendigvis personen du skyter på. Dersom en selvmordsbomber løper mot et mål vil du ikke bare såre ham – du vil stoppe ham, sier Lewis.
Han forteller at særlig USA forsker på et nytt kaliber på grunn av behovet for et mer dødelig våpen. 6,5 og 6,8 har vært nevnt.
– 7,62 øker i popularitet. Mange soldater vil ha dette kaliberet tilbake. Andre sier at 5,56 fungerer godt, og at det handler om hvor på kroppen man treffer.
Lewis synes det er interessant at Norge har beholdt 7,62-kaliberet.
– Jeg synes ikke Norge har vært for sene. Det er sent å innføre 5,56 mm nå, men erfaringene fra Afghanistan viser at 7,62 fungerer best i visse situasjoner. Jeg tror du trenger en miks av ulike våpen til ulike oppgaver.
Lewis tror det er lang vei å gå før et nytt kaliber blir tatt i bruk og eventuelt blir ny Nato-standard.
– Jeg tror 5,56 vil være i bruk en god stund til - kanskje 15 år.
Omtrent samtidig vil det britiske forsvarets våpen være utslitte og modne for utskifting. Ifølge majoren vil amerikanernes valg være avgjørende for Storbritannia – og en eventuell ny Nato-standard.

Ny tidsepoke. Haakon Fykse ved FFI er enig i at kaliber 5,56 vil være standard i mange år fremover. Han mener det er naturlig at Norge kjøper 5,56-våpen nå, siden en ny tidsepoke med utenlandsoppdrag krever andre måter å operere på. Sjefsingeniøren tror de norske riflene vil være utslitt innen et nytt kaliber eventuelt blir innført som standard i Nato.
– Vi kjøper et lite antall våpen med en begrenset levetid. Dersom et nytt kaliber kommer om 15 år, vil vi ligge godt an i forhold til å ta det i bruk.
Fykse synes det er ironisk dersom kaliber 6,5 eller 6,8 blir standard i fremtiden.
– Den norske geværkommisjonen konkluderte på slutten av 1800-tallet med at 6,5 er det beste kaliberet. De valgte det til Krag-geværene, sier han.

KAI NYGAARD kn@fofo.no


Fakta
– Forsvaret kjøper neste år 6 500 nye angrepsrifler i kaliber 5,56 mm.
– Innsatsstyrken i HV og store deler av Sjø og Luft tar i bruk det nye kaliberet. Resten av HV og nesten hele Hæren vil fortsette å bruke AG3.
– Hæren oppgraderer 2 500 AG3 med samme tilleggsutstyr som de nye våpnene. Tilleggsutstyret inkluderer infrarødt lys, laserpeker og optisk rødpunktsikte tilpasset nattbriller.
Kilde: Rune Nesland/Forsvarets logistikkorganisasjon

AG3

– Vekt: ca 5,2 kg (med fullt magasin, ny kolbe og festeanordninger)
– Kaliber: 7,62x51mm
– Skuddtakt: 8-10 skudd per sekund
– Antall skudd i magasinet: 20
– Lengde:
Alternativ 1 med innsvingbar kolbe og justering i lengde: Kolbe innslått: ca 84 cm. Kolbe i innerste posisjon: 105 cm. Full lengde: 115cm.
Alternativ 2: Innskyvbar kolbe - minimum 80cm.
– Produsent: Kongsberg våpenfabrikk (på lisens fra tyske Heckler & Koch).
– Blir brukt i: Norge. (AG3 er norsk versjon av G3-riflen)
Kilde: Eirik Horst/Forsvarets logistikkorganisasjon

G36 KV3
– Vekt: 3,88 kg (med fullt magasin)
– Kaliber: 5,56x45mm
– Skuddtakt: 10-12 skudd per sekund
– Antall skudd i magasinet: 30
– Lengde: Kolbe innslått: 67 cm. Kolbe i innerste posisjon: 87 cm. Full lengde: 94 cm
– Produsent: Heckler & Koch (Tyskland)
– Blir brukt i: Tyskland og Spania.
Kilde: Rune Nesland/ Forsvarets logistikkorganisasjon

SIG 551SB
– Vekt: 4,22 kg (med fullt magasin)
– Kaliber: 5,56x45mm
– Skuddtakt: 10-12 skudd per sekund
– Antall skudd i magasinet: 30
– Lengde: Kolbe innslått: 60 cm. Kolbe i innerste posisjon: 78,5 cm. Full lengde: 87 cm.
– Produsent: Swiss Arms (Sveits)
– Blir brukt i: Sveits. Ellers levert til politi og spesialavdelinger over hele verden, blant annet Frankrike, USA, Storbritannia og Australia.
Kilde: Rune Nesland/ Forsvarets logistikkorganisasjon

C8IUR
– Vekt: 3,66 kg (med fullt magasin)
– Kaliber: 5,56x45mm
– Skuddtakt: 11-15 skudd per sekund
– Antall skudd i magasinet: 30
– Lengde: Kolbe i innerste posisjon: 81 cm. Full lengde: 89 cm
– Produsent: Colt Canada
– Blir brukt i: Nederland, Danmark, Canada, Storbritannia
Kilde: Rune Nesland/ Forsvarets logistikkorganisasjon




Idium Portalserver 3.0idium webpublisering