Tribunal (MKSJ)
Međ. sud pravde
TV Tribunal
Dokum. produkcija
Šta je SENSE?
Kontakt
Links
RSS FeedTribunal (MKSJ)
KO JE POČEO RAT U GORNJEM VAKUFU
HAG/DEN HAAG, 16.10.2006.


U nastavku suđenja šestorici bivših čelnika Herceg Bosne o događajima u Gornjem Vakufu krajem 1992. i početkom 1993. godine svjedoči britanski obavještajac Andrew David Williams

Britanski obavještajac Endrju Dejvid Vilijams/Andrew David Williams, u nastavku suđenja šestorici bivših čelnika Herceg Bosne, svjedoči o sukobima između Hrvatskog vijeća obrane i Armije RBiH na području Gornjeg Vakufa krajem 1992. i početkom 1993. godine.

Kao pripadnik britanskog bataljona UNPROFOR, svjedok je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio zadužen za prikupljanje operativnih podataka za bezbjedan prolazak konvoja kroz to područje, a bio je prisutan i brojnim sastancima zapovjednika HVO i Armije BiH organiziranih radi smirivanja situacije i postizanja sporazuma o prekidu vatre nakon izbijanja sukoba.

Prema Williamsu, glavni krivci za početak sukoba u Gornjem Vakufu bili su pripadnici HVO, a kao neposredan povod naveo je incident iz januara 1993. godine kada je pripadnik HVO po imenu Vlatko Rajić mučki ubio mentalno retardiranu osobu muslimanske nacionalnosti, odsjekavši joj glavu koju je potom šutirao poput lopte, što je izazvalo oštre reakcije stanovništva i pripadnika Armije BiH.

S druge strane, napetost je rasla s objavljivanjem detalja tada aktuelnog Vens-Ovenovog/Vance-Owen plana koji je predviđao kantonizaciju BiH, a prema kojem bi, da je potpisan, Gornji Vakuf pripao Hrvatima. Pošto su Hrvati željeli svoju državu - Herceg Bosnu a ne hrvatski kanton u nekoj drugoj državi - oni su se počeli grupisati u Gornjem Vakufu i oko njega. Svjedok je naveo da je zapovjednik operativne zone sjeverozapad koja je u to vrijeme djelovala u i oko Gornjeg Vakufa bio Željko Šiljeg, kojem je prvi nadređeni u komandnom lancu bio optuženi Milivoj Petković.

Svoje svjedočenje Williams će nastaviti sutra. Za unakrsno ispitivanje ovog svjedoka odbrani Milivoja Petkovića dodijeljen je jedan sat, dok su timovi odbrane ostalih optuženih dobili po pola sata.

Štampa tekstaPošalji ovaj tekst[ Nazad ]
Pisane, fono i video izvještaje koje emituje agencija SENSE mogu prenositi i reemitovati samo mediji registrovani kao pretplatnici na servise SENSE, pod uslovom da dodaju naznaku ©2007 SENSE.
Arhiva
<< Oktobar 2006 >>
Po Ut Se Če Pe Su Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Copyright ©2007 SENSE TribunalRSS Feeddeveloped by daenet