Home
Home >  Collecties >  De Watersnoodramp gefotografeerd
De Watersnoodramp gefotografeerd
 
Werkmap voor bewaarde objecten en zoekopdrachten Neem contact met ons op via e-mail Hulp bij het gebruik van deze pagina Switch to English version Auteursrecht en vrijwaring
Home  
Uitgebreid zoeken in alle collecties
De subsites van de collecties
Informatie over onderwijs en digitale lessen
Nieuws over Het Geheugen
Algemene informatie over Het Geheugen
Wat gebruikers vinden van Het Geheugen
Over Het Geheugen/FAQ

Introductie

Mevr. Zoeteman met haar zoontje IekIn de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 trof de watersnood zuidwest Nederland. Daarbij verdronken ongeveer 1850 mensen en tienduizenden dieren. Circa 100.000 mensen moesten evacueren, er werden 4500 gebouwen verwoest en vele beschadigd. Bijna 200.000 hectare grond kwam onder water te staan. Negen maanden later werd het laatste dijkgat gesloten.

Van de talloze stormvloeden die Nederland teisterden was dit de eerste die op grote schaal fotografisch werd gedocumenteerd. Talloze journalisten, fotografen en filmers reisden naar het rampgebied. Voor deze site werden alle opnamen gescand die Dolf Kruger, Ed van der Elsken, Aart Klein, Kees Molkenboer, Cas Oorthuys en Ed van Wijk in februari 1953 van de watersnoodramp maakten.

Het Nederlands fotomuseum wil kennis over de Nederlandse fotografie en de fotogeschiedenis toegankelijk maken en de belangstelling voor dit culturele erfgoed bevorderen. Met dit doel verzorgt het museum tentoonstellingen en educatieve projecten en breidt het zijn bibliotheek en digitaal kenniscentrum uit. Daarnaast maakt een professioneel fotorestauratieatelier deel uit van het museum. De eigen collectie, die voornamelijk bestaat uit archieven van Nederlandse of in Nederland woonachtige fotografen, wordt beheerd, geconserveerd, ontsloten en geëxploiteerd.

 
   
Koninklijke Bibliotheek Voor de inhoud van deze pagina gelden auteursrechten. info@geheugenvannederland.nl