Gudinna Wiki VisaÄndraBifogaVersionerUppdateratSökKarta

Squeak, en populär variant av Smalltalk-80

wiki.gudinna.com/464 - Generate 3D from any 2D movie, trivially

"Squeak Is An Idea Processor For Children Of All Ages!
... an instrument whose music is ideas ..."
- http://www.squeakland.org/
Uploaded Image: squeak-default.gif
Squeak! Squeak!

F: Så vad är Squeak?
S: Squeak är ett objektorienterat programmeringsspråk som körs interpreterat av en virtuell maskin. Squeak är en "gratis" variant av Smalltalk-80.

F: Varifrån kan man ladda hem Squeak/Smalltalk?
S: Enklast är att följa länkarna från http://www.squeak.org/download/index.html.

F: Aldrig hört talas om Squeak, går det att använda till något vettigt?
S: Att man inte har hört talas om Squeak kan bero på att Squeak utvecklades från grunden från år 1995, 1997 började man kunna använda systemet som utvecklare, först runt år 2000 började Squeak bli moget för en större publik. Den här wiki-webservern (SWiki) är skriven i Squeak (med hjälp av Squeaks egen webserver med namn Comanche)! Man kan även skriva sina egna program i Squeak som räknar ut trevliga saker. Är man duktig på både C och smalltalk så kan smalltalk utökas för att kunna direktkontrollera hårdvara.
För mer information kika under wiki sidorna om : Smalltalk-programmering och Hur man skapar nya primitiver till smalltalk.

F: Går det att skriva normala program med Squeak?
S: Nja, vad är ett normalt program? Något som är speciellt med squeak är att man skriver squeakprogram inuti ett litet "Squeak-operativsystem". "Squeak-operativsystemet" körs sen på valfri datorplattform med hjälp av en virtuell maskin. Det är upp till den virtuella maskinen att avgöra vad ett Squeak-program får göra. Ett program skrivet i Squeak leker bäst med andra program skrivna i Squeak. Det finns goda möjligheter att skriva program i Squeak som använder MIDI och Multimedia.
Uppdaterat: Vill man skriva windows applikationer i squeak så kika närmare på @Göran Krampes system för att programmera GTK squeak kopplingar under Win32.

F: Till vilka datorplattformar finns det virtuella maskiner för squeak?
S: I stort sett alla med en större användarbas, exempelvis: BeOS, MacOS, Windows, BSD, Linux, etc. etc.

F: Någon speciell fördel?
S: Eftersom det bara behövs 2st filer (en fil med den virtuella-maskinen samt en fil innehållandes "Squeak-operativsystemet") på en dator för att köra Squeak är det mycket lätt att flytta ett programm skrivet i squeak mellan olika typer av datorer. Program skrivna i Squeak behöver inte kompileras om eller anpassas om dom flyttas från en dator med Motorola PowerPC processor till en med Intel Pentium, det enda man behöver göra är att byta ut filen med den virtuella-maskinen.

F: Någon speciell nackdel?
S: Eftersom Squeak är utvecklat av engelskspråkiga personer och inte används så mycket i sverige så finns det inte något svenskt språkläge i "Squeak-operativsystemet". Det går att använda svenska tecken men resultatet blir inte alltid som man tänkt sig utanför Squeak. Squeak håller på att skrivas om för att använda Unicode som teckensystem och då kommer det gå lättare att göra program som utnyttjar svenska tecken fullt ut. Just nu får man nöja sig med att Squeaks användargränsnitt är på engelska.
NOT, @Göran Krampe: Unicode-stöd har ännu inte påbörjats, däremot pågår ett antal andra internationaliseringsprojekt. Jag planerar att göra ett svenskt språkläge när tid och intresse finns. åäö fungerar idag men Squeak använder MacRoman-kodning internt.

Den här Swikin håller på att konverteras till svenska, om du hittar några konstigheter kan du rapportera det på sidan om buggar och konstigheter med Gudinna Wiki.

F: Finns det några böcker om Smalltalk?
S: På adressen http://www.iam.unibe.ch/~ducasse/FreeBooks.html har Prof. Dr. Stéphane Ducasse samanställt en lista på smalltalkböcker. En del böcker finns att ladda hem över nätet inklusive den svenska boken "@Objektorienterad programmering i Smalltalk" av Bjoern Eiderbaeck, Per Haegglund, och Olle Baelter.

Speciella applikationer

@OpenCroquet - Framtidens internet? En 3d värld med objekt som körs och synkroniseras på flera datorer samtidigt. Croquet är ett försök att skapa virtuella miljöer för experiment och demonstrationer, mycket banbrytande.

Dokumentation

Squeak For Non-Native Speakers av Noel Rappin. Plockat från http://coweb.cc.gatech.edu/squeakbook

Länkar

http://minnow.cc.gatech.edu/squeak/ - Squeak Wiki ( En Wiki om Squeak )
http://www.squeak.org - Där finns det länkar till det mesta samt @nerladdning av squeak.
http://www.squeakland.org/ - För dom som vill använda Squeak på dagis och grundskola. (Det är lätt att använda och programmera squeak på hög nivå... (peka och klicka!))
http://www.whysmalltalk.com/
GoodStart.com - @Smalltalk
http://swiki.squeakfoundation.org/swesug, Svenska Smalltalkanvändarföreningen. :-)
http://swiki.squeakfoundation.org/swesug/22 - Olika smalltalk dialekter
http://ekenberg.org/Smalltalk/ - Smalltalk Mindmap!

Andra svenska wikis som drivs med squeak

http://www.tesuji.nu/wiki/ - Henrik Ekenbergs SwikiBlog
http://swiki.krampe.se/gohu - Göran Krampes personliga Swiki

Fördjupning


Referenser till aktuell sida