Majoor Bosshardt (94) overleden 25-06-07

Majoor Bosshardt, de bekendste soldaat van het Leger des Heils, is vanmiddag overleden. Volgens het Leger des Heils is zij thuis in haar woonplaats Amsterdam "vredig ingeslapen". 

Majoor Bosshardt heeft zich haar hele leven ingezet voor mensen aan de onderkant van de samenleving zoals drugsverslaafden en prostituées.

"Wie vanuit de bijbel aan het front wil strijden, moet God niet alleen in woorden laten zien, maar ook in daden", verklaarde ze eens.

Joodse kinderen
Alida Margaretha Bosshardt was de dochter van een katholieke vader en een hervormde moeder. Religie speelde in het gezin nauwelijks een rol. 

Op haar achttiende bezocht ze een openluchtbijeenkomst van het Leger des Heils, die haar zo aansprak dat zij zich bekeerde. 

"Mijn ouders waren het er niet mee eens dat ik het Leger inging. Ze zeiden: ga dan naar een kerk. maar dat wilde ik niet. De manier van werken van het Leger sprak me heel erg aan", vertelde zij in een interview.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog - toen het Leger des Heils verboden was - hielp zij zo'n zeventig joodse kinderen met onderduiken. 

Ze werd verraden en gearresteerd, maar wist te ontsnappen toen haar ondervragers vergaten de deuren af te sluiten en zette haar ondergrondse werk voort. 

De Wallen
Na de oorlog kwam ze op het hoofdkantoor van het Leger des Heils in Amsterdam terecht, waar ze merkte dat de organisatie nauwelijks actief was op de Wallen. 

Daarom richtte ze in 1948 het Goodwill-centrum op in het Amsterdamse prostitutiegebied, in haar eigen woorden "een supermarkt van dienstverlening voor de bewoners van de buurt". 

Ze slaagde erin om goede contacten met de prostituées in de buurt op te bouwen en vierde bijvoorbeeld jaarlijks Kerstmis met hen.  

Het werk van majoor Bosshardt was in 1965 dagenlang groot nieuws in Nederland, nadat een fotograaf haar op de Wallen had betrapt in gezelschap van een als heilsoldate verkleedde prinses Beatrix.

Herman Brood
In 1978 ging Bosshardt met pensioen. Ze was inmiddels al lang gepromoveerd tot luitenant-kolonel, maar wilde liever "majoor" genoemd blijven worden. "Dat is netter. Luitenant-kolonel is geen woord voor een alleenstaande vrouw", vond ze.

Ze bleef het gezicht van het Leger des Heils door het tijdschrift De Strijdkreet - tot haar 90ste - te blijven verkopen, maar vooral door haar mediagenieke optredens op televisie.

Zo stal ze de harten van veel mensen in een uitzending van Villa Felderhof met de ruige zanger/kunstenaar Herman Brood, met wie ze tot zijn dood bevriend bleef. 

April vorig jaar was ze nog te gast bij Paul de Leeuw, bij wie ze zonder enige schroom over haar naderende dood sprak. "Soms denk ik wel eens dat ik de zomer niet meer haal, soms denk ik weer van wel. Maar ik hoop niet dat ik honderd word."

Mooi leven
Ze zei terug te kijken op een mooi leven, waarin het enige minpuntje was dat zij geen man en kinderen had gehad. Met de dood had ze zich helemaal verzoend. "Ik geloof in een eeuwig leven in rust en vrede." 

Majoor Bosshardt heeft veel onderscheidingen gekregen. Ze was onder meer Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2004 kreeg ze de Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël voor haar verdiensten in de oorlog. Later dat jaar eindigde ze op de zestiende plaats in de top-100 van Grootste Nederlanders.

Condoleances
Majoor Bosshardt wordt komende zaterdag begraven op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Het Leger des Heils heeft een speciale site geopend om haar te gedenken: www.majoorbosshardt.nl. Daarop kunnen mensen ook hun condoleances kwijt. 

Lees ook
"De Majoor was een lichtend voorbeeld"
Links
Condoleance-site Leger des Heils
Majoor Bosshardt in Wikipedia
Majoor Bosshardt bij Villa Felderhof
Majoor Bosshardt bij Paul de Leeuw
IKON-interview met Majoor Bosshardt
Interview Bosshardt in SP-blad
Leger des Heils