Maart 1978 gijzeling provinciehuis Assen

[ home ]


Op dinsdag 16 maart 1978 worden 20 voertuigen van de SSV en Ost Cie van het 43 Painfbat gestuurd naar het provinciehuis in Assen waar op dat moment een gijzeling gaande is. Over de rol van de voertuigen en waarom een Ost Cie werd gekozen is niet veel bekend. Mogelijk werd één voertuig, gewondentransporter KN 90-51, ingezet om een gewonde, uit het raam gegooide gijzelaar op te halen. Weet je hier mee van? Ben je er bij geweest? mailen!
Vrij naar NRC Handelsblad d.d. 15-03-78:  "De gijzelingsactie in het provinciehuis in Assen heeft 28½ uur geduurd. Hieronder een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen. 
Assen, maandag 13 maart 1978, 10.00 uur. Een gewapende Molukker dwingt een taxichauffeur hem naar het provinciehuis te brengen. In het gebouw krijgt hij hulp van twee andere Molukkers. Zij lopen schietend door het gebouw. Ambtenaren vluchten via daken en ramen. Enkele lopen schot- en glaswonden op. Commissaris der Koningin mevrouw Schilthuis ontsnapt door een raam.
11.00 uur. In het Asser politiebureau wordt een voorlopig beleidscentrum ingericht, in Den Haag een crisiscentrum. Vanuit het provinciehuis wordt nog voortdurend geschoten.
12.15 uur. Een oudere man wordt vrijgelaten en voor verhoor naar het politiebureau gebracht.
13.00 uur. Een langslopende fotograaf wordt in zijn buik geschoten.

Het ministerie van justitie maakt bekend dat de ochtendpost de eisen van de bezetters heeft gebracht: vrijlating van 21 Molukse gevangenen, een bus, vrije aftocht per vliegtuig met een aantal gijzelaars naar een onbekende bestemming. Een ultimatum tot dinsdag 14.00 uur wordt gesteld.

23.00 uur. Sinds vijf uur is er telefonisch contact tussen het beleidscentrum in Assen en de bezetters. Van onderhandelen is geen sprake. Een aantal gijzelaars heeft met familieleden mogen bellen.

Dinsdag 07.00 uur. Een aanvullende eis is bij Justitie binnengekomen: een losgeld van 13 miljoen dollar.
08.30 uur. Twee onderhandelaars op verzoek van de bezetters naar het provinciehuis: Nous Souisa en Abe Manuputti uit Assen.
11.15 uur. De bemiddelaars komen naar buiten en brengen de 25-jarige mevrouw M.A. de Repper-Barkey uit Bovensmilde mee. Het crisiscentrum concludeert dat er “weinig ruimte” voor onderhandelingen is. Het uit het raam gegooide slachtoffer mag niet worden weggehaald.
14.00 uur. Het ultimatum loopt af. Er gebeurt niets.
14.34 uur. De BBE Mariniers Close Combat Unit beginnen hun inval in het provinciehuis. De actie duurt twintig minuten. Drie gijzelaars raken licht, één zwaar gewond. De drie bezetters worden gearresteerd. De gijzelaars gaan naar gebouw de Kolk. 
15.15 uur. Van de kant van Justitie wordt verklaard dat tot actie is besloten, omdat de stellige indruk bestond dat de Molukkers met executies wilden beginnen.
16.00 uur. Minister-president Van Agt en minister De Ruiter (justitie) leggen een verklaring in de Tweede Kamer af."
Over boven- en onderstaande kleurenfoto's:

"Er is eerst een pantserwagen ingezet om dekking te geven bij het ophalen van een gewonde fotograaf. Later is ook een pantservoertuig ingezet om een uit het raam gegooide gijzelaar op te halen die - naar men dacht - zwaargewond buiten op de grond lag. De gijzelnemers schoten op alles wat bewoog en zelfs het pantservoertuig moest onverrichter zake terugkeren, het was te gevaarlijk om het slachtoffer te benaderen. Later bleek dat de gijzelaar dood was, hij was geëxecuteerd staande voor het raam voordat hij naar buiten viel. De gijzeling begon op maandagochtend 13 maart en eindigde een dag later, dinsdag 14 maart 1978 door een actie van de mariniers. Ik woonde toen op steenworp afstand van het provinciehuis, bijgaand een paar foto's uit eigen archief. De pantserwagen heeft een rood kruis, dus dit is dan de ingezette gewondentransporter."
Met vriendelijke groet,
Hans Bor

- terug naar historisch overzicht -

[ home ]