Szekció választó
Change to EnglishEnglish Főoldal RSS Kereső Oldaltérkép Levelező rendszer Flash
 
 
 
Fő tartalom

Hírek, információk / Hazai hírek

Nyomtatható verzió Továbbküldés e-mailben

Sajtótájékoztató Kecskeméten a balesetről

2005.05.12.

Feltehetően műszaki hiba okozta a május 11-i kecskeméti repülőbalesetet, amelynek következében lezuhant egy MiG–29-es vadászgép. Bár a vizsgálat még tart, annyit megállapítottak a szakemberek, hogy a gép vezetője, Szabó Zoltán százados mindent szabályosan, az előírásoknak megfelelően tett. Mint elhangzott, videofelvétel is készült, amelyet nyilván alaposan kielemeznek a későbbiekben, akárcsak a gép adatrögzítőjét. A május 12-i, csütörtöki sajtótájékoztatón minden részletre kiterjedően tájékoztatást adtak az illetékesek.

A gép meghibásodása a repülési idő mintegy felénél következett be, azaz sok üzemanyag volt még a tartályokban. A gép sebessége ekkor mintegy 750 kilométer/óra volt, a repülési magassága pedig 300–400 méter. Hátulról egy robbanást hallott a gép vezetője, majd a földről is jelezték, hogy ég a gép farokrésze. Miután a gázkart csak nehezen lehetett alapállásba húzni, sok idő ment el, így a pilóta csak annyit tehetett, hogy kivezette a gépet a lakott terület fölül, majd katapultált. A 02-es oldalszámú gép 1993 szeptemberében készült, 1250 leszállása volt, 2004 januárjában esett át a hajtómű-nagyjavításon Oroszországban. Szabó Zoltán százados, az egyik legtapasztaltabb repülőgép-vezető eddig 1348 órát repült, ebből 500-at a MiG–29-es típuson. Egyébként jó hír, hogy ő is jelen volt a sajtótájékoztatón, amelyen ott volt Tömböl László vezérőrnagy, a HM HVK törzsigazgatója, Buczkó Imre dandártábornok, az MH légierő-parancsnokának helyettese, Mihály Péter ezredes, a HM Katonai Légügyi Hivatal főigazgatójának helyettese, Kilián Nándor ezredes, a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokhelyettese és Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője is.
Mint az már ismert, a vizsgálat befejezéséig a MiG-ek csak készültségi szolgálatot adnak, gyakorló- és kiképzőrepüléseiket leállították.

(Tudósítónktól)

Letölthető állományok:

Kapcsolódó cikkek:

 
Lap tetejére