spacer






Les Kampanje magasin digitalt


Ansvarlig redaktør:
Hans Hjellemo

Nettredaktør:
Knut Kristian Hauger

Sentralbord:
22 58 50 00

Annonsér i Kampanje

Om Kampanje

Redaksjonen

Abonnement

Tips oss





 

Publisert: 05.09.2007 - 08:08 Oppdatert: 05.09.2007 - 10:06

– Valgkamp full av drittpakker


– Årets valgkamp er helt unik i den forstand at jeg aldri har sett så mange drittpakker på trykk, sier PR-rådgiver Jarle Aabø.


Informasjonsrådgiver Jarle Aabø i Aabø & Co har aldri opplevd en valgkamp som er så «amerikanisert» som denne, til tross for at vi snakker om et norsk lokalvalg.

– Denne valgkampen har handlet om grunnleggende moralske saker på personlig nivå på en måte som har stilt valgkampens egentlige innhold helt i skyggen, og det attpåtil i et kommune- og fylkestingsvalg, sier Aabø.

Aabø har fulgt valgkamper i Norge som journalist siden slutten av 1980-tallet, og har altså ikke sett maken til «amerikanske tilstander».

– I forhold til saker som har handlet om svart arbeid, svarte penger og skatteunndragelser på personlig nivå har det selvsagt vært vanskelig å lage noen valgkampstrategi, fordi de egentlige sakene har havnet helt i skyggen. Dette har mer eller mindre rammet alle fra Rød Valgallianse til Fremskrittspartiet. Jeg kan faktisk ikke huske å ha opplevd maken til valgkamp, hvor det meste har dreid seg om personlig liv og lære, sier Aabø.

Mye skittkasting
Administrerende direktør Arne-Inge Christophersen i mediebyrået Initiative Universal deler langt på vei denne oppfatningen.

– Det har vært mye skittkasting og mange drittpakker i denne valgkampen, og svært lite politikk, sier Christophersen som også er medlem av Kampanjes valgkampjury.

– Likevel er bilde litt annerledes ute enn sett fra Oslo. Jeg har vært i Østfold hvor ordførerkandidatene står på stand og driver klassisk valgkamp. Derfor, etter denne valgkampen sitter jeg igjen med to bilder.

– I sum synes jeg likevel at mange har brukt for mye tid på negative drittpakker. Det gjelder også Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet som har brukt mye tid på å snakke om hva motstanderen gjør. Midt oppe i dette har Høyre gått på trynet i Ditlev-Simonsen-saken, mens Fremskrittspartiet så ut til å snuble etter et maratonløp. Det har vært lite lokalsaker i de store mediene og den betalte kommunikasjonen fra partiene er jo nesten ingenting. Derfor blir det pr-fremstøt og en til en kommunikasjon som avgjør i innspurten, sier Christophersen.

Enkeltsaker dominerer politikken
Enkeltsakene knyttet til personer og partier har også dominert inntrykket av valgkampen for daglig leder Elizabeth Hartmann i Siste Skrik Kommunikasjon, også hun medlem av Kampanjes valgkampjury.

– Rikspolitikerne og de mange enkeltsaker knyttet opp mot partiene har dominert valgkampen. Enkeltsakene ser på mange måter ut til å ha vært "timet" mot det forestående valget. Dermed har lokalpolitikerne hatt problemer med å nå gjennom og frem med sine lokale saker, i alle fall sett fra Oslo, sier Hartmann.

– Den ene enkeltsaken har avløst den andre. Likevel er jeg overrasket over hvor fort saken knyttet til Høyre og Per Ditlev-Simonsen gikk over. Det ser nærmest ut som om mediene i Norge kun klarer å følge en sak av gangen. I den grad valgkampen har handlet om politiske saker har det vært en litt kjedelig valgkamp med mye rikspolitikk, sier Hartmann.

Hva er budskapet?
Daglig leder Berly Lund Grønning i Dinamo PR har også problemer med å fatte hva hovedbudskapet egentlig er i denne valgkampen.

– Mange spør seg om hva dette valget egentlig dreier seg om, fordi det har vært vanskelig å få med seg noe hovedbudskap. Spesielt har mange unge benyttet seg av de mange valgomatene for å finne og teste ut sin egen tilhørighet i mangelen av saker i valgkampen. Det tyder på at mange er ganske forvirret etter denne valgkampen. I sum går da valgkampen over til å bli et spørsmål om enkeltpersoner, sier Berly Lund Grønning til Kampanje.

Ingen av dem tør spå hvordan valgkampen vil påvirke valgdeltagelsen, i forhold til hva politikerne nå burde foreta seg i innspurten.

– Det som gjør dette enda mer spesielt idet det knapt er en uke igjen til valget er at store ting i næringslivet stjeler spalteplass i mediene, og da tenker jeg på Storebrand og TV 2-saken. Det kan begrense politikernes muligheter. Jeg kan ikke skjønne annet enn at denne valgkampen må påvirke den normale orden på en eller annen måte, men jeg er mest spent på hva valgforskerne finner ut om dette, sier Jarle Aabø.

Lavere valgdeltagelse
Elizabeth Hartmann ber politikerne huske at det er et lokalvalg.

– Det er uhyre viktig. Dersom jeg var rikspolitiker ville jeg ha satt inn støtet lokalt i kommuner der partiet er i vippeposisjon, sier hun.

Arne-Inge Christophersen tror også denne valgkampen får følger:

– Jeg tipper at valgdeltagelsen blir dårligere i de store byene enn hva vi har sett tidligere, men at valgdeltagelsen blir sterkere i distriktene enn i byene, sier Christophersen.

Tips en venn
Skriv ut
Bli abonnent Nyhetsbrev



RELATERTE SAKER

Kårer årets valgkampvinner [10.07.2007]

Valgkamp etter samme oppskrift [09.07.2007]

NRK følger Erna [07.08.2007]

Valgnatt direkte i fire NRK-kanaler [09.08.2007]

– Siv og Jens blir nye «Gro og Kåre» [14.08.2007]

492.000 så Folkemøte [22.08.2007]


Copyright © Kampanje. All rights reserved.
Besøksadresse: Sandakerveien 116, 0483 Oslo. Postadresse: Kampanje, 0441 Oslo
Telefon: 22 58 50 00. Telefax: 22 15 40 86.