» Iasi » Obiective Turistice » Manastirea Galata

Obiectiv turistic: Manastirea Galata

1772 vizite
Adresa:
str. Manastirii nr. 4
Telefon:

Program:


Prezentare:

"Iasul este mai mult decat o ilustra capitala a Moldovei. Printre zidurile sale salasluiesc comori de arta si de istorie naturala, pe care nici o alta urbe a Romaniei de azi nu le poseda cu atata imbelsugare." (Nicolae Iorga)
O imagine a Iasilor, de la 1677 ofera o imagine a orasului cu "manastirile si bisericile adapostite ca niste corabii intr-un port" si un peisaj arhitectural al contrastelor izbitoare ce te va impresiona prin maretia si gravitatea zidurilor din jurul bisericilor si manastirilor, prin simfonia clopotelor si pitorescul dealurilor pe care e asezat Iasul.
Manastirea Galata se gaseste de 400 de ani pe dealul Miroslava putand fi observata cu usurinta din diferite locatii ale Iasului.
Biserica manastirii poarta hramul "Inaltarea Domnului", fiind sfintita in 1584.
Numele provine de la un un cuvant de origine turceasca care tradus in romana inseamna "poarta".
Monumentul pune in evidenta, trasaturile caracteristice ale noii orientari a arhitecturii moldovenesti in sec al XVI-lea, fiind zidita de domnitorul Petru Schiopul intre anii 1583-1584, in a doua sa domnie.
In prima domnie, in 1579, voievodul facuse o prima manastire - a "Galatei de vale"- care, precum spune cronicarul Nicolae Costin, "fara zabava s-au risipit". Din aceasta a mai ramas doar un clopot.
Biserica actuala a Galatei "din deal" este zidita dupa alte norme decat bisericile vechi din Moldova de pana atunci, totusi dispozitii generale ale planului moldovenesc s-au pastrat. Zidul de piatra ce inconjoara Galata s-a construit incepand din anul 1735 iar partea superioara a turnului clopotnita s-a adaugat in vremea lui Mihail Sturza.
In plastica decorativa exterioara, se constata influenta munteneasca prin aplicarea principiului impartirii fatadelor in doua registre.
Ca plan si proportii, biserica Galata este asemanatoare cu unele biserici moldovenesti zidite de Stefan cel Mare, Petru Rares si Alexandru Lapusneanu, cu exceptia turlelor care sunt acum in numar de doua si a ferestrelor(cate trei) de la abside.
Biserica este una de proportii mari, cu decor sculptat si un interior ce se imparte in cinci incaperi: absida altarului, naosul, camera mormintelor sau gropnita, pronaosul si pridvorul.
La biserica Galata, pentru prima data, zidul despartitor dintre naos si gropnita a fost inlocuit cu arcade sprijinite pe coloane.
Biserica Manastirii Galata preia sistemul moldovenesc al arcelor diagonale, bazele stelare si, mai cu seama, cresterea gradata si avantata a siluetelor.
Pictura originala a bisericii nu se mai pastreaza fiind distrusa odata cu catapeteasma si alte obiecte bisericesti de incendiul din 1762.
La inceput, manastirea a fost resedinta domneasca. In anul 1865, in incinta manastirii a functionat o scoala de sericicultura, in 1863 a devenit inchisoare militara iar dupa anul 1990 a devenit manastire de calugarite.
In urma restaurarilor din 1961 se descopera mormantul doamnei Maria Amirali din Rodos, sotia lui Petru Schiopul, decedata in 1588, mormant ce continea si obiecte pretioase.
Biserica Manastirii Galata a servit ca model bisericii Aroneanu, Manastirii Dragomirna si Manastirii Trei Ierarhi.
Manastirea Galata este un monument de arta ce relateaza tot atat de veredic ca si o cronica, despre viata spirituala ce s-a desfasurat de plaiurile moldave, e o expresie a culturii, un izvor de frumusete, de bucurii si de profunde trairi estetice ce impresioneaza prin maiestria tehnica si armonia constructiei.



Adauga un comentariu
Review-urile sunt realizate de echipa iasi.com in urma vizitarii fiecaruia dintre obiectivele turistice prezentate. S-a incercat, si speram ca s-a reusit o prezentare cat mai obiectiva. Copierea este strict interzisa
Nume*
Email*
Acum poti accesa siteul Iasi.com si pe telefonul tau mobil la adresa:
http://mob.iasi.com
Daca telefonul tau mobil este conectat la Internet poti accesa, intr-un format care se incarca repede, orice informatie te intereseaza de pe siteul nostru: evenimente, stiri, program cinema, numere de tel si adrese de restaurante, baruri, discoteci, mersul trenurilor si al autobuzelor etc.
Scadere cu 0.35%(0.0085 RON) 2.3948     Scadere cu 0.14%(0.0049 RON) 3.3822
*Actualizat zilnic de pe siteul BNR
Site-ul www.iasi.com este inca in faza de teste. Asta inseamna ca mai pot aparea probleme, buguri, erori. In caz ca observati probleme pe site va rugam sa ne anuntati pentru a le putea remedia. Nu uitati sa includeti si url-ul paginii pe care ati descoperit problema.

Raporteaza o problema