To content.

Yhteinen etusivu

alueet
Tänään on 17.12.2007. Onnea Raakel, Rakel
Etusivu » Kirkot ja kappelit » Hakunilan kirkko

Hakunilan kirkko

Document Actions
Hakunilan kirkko, Hakunilantie 48, 01200 Vantaa
Hakunilan kirkko, Hakunilantie 48, 01200 Vantaa

Arkkitehti Pauli Halosen suunnittelema Hakunilan kirkko (Hakunilantie 48) valmistui vuonna 1976 voimakkaasti kasvaneen Tikkurilan seurakunnan Hakunilan seurakuntataloksi. Hakunilan seurakunta itsenäistyi vuonna 1985.
Pauli Halonen on vastannut myös vuonna 1994 valmistuneiden kirkon laajennus- ja perusparannustöiden suunnittelusta. Vuonna 1994 valmistuneen kohteen sisustussuunnittelu on Studio Winqvistin käsialaa.

Piispa Eero Huovinen vihki uudistuneen rakennuksen samana vuonna Hakunilan kirkoksi.
Kirkon yhteydessä sijaitsee kirkkoherranviraston lisäksi pienempi kappeli ja seurakuntasali sekä  erilaisia kerho- ja toimistotiloja.
Vaaleasävyisen kivikirkon julkisivu on kalkkisementtitiiltä. Kirkon roiskerapatut sisäpinnat ovat vaaleasävyiset. Rakennus on osittain kaksikerroksinen.
Hakunilan kirkon yhteenlaskettu kerrosala on 2370 neliömetriä, josta kirkkosalin osuus on 215 neliömetriä. Tilavuutta rakennuksella on 8560 kuutiometriä. Kirkkosalissa on istumapaikat 180 vieraalle. Kappeli ja seurakuntasali voidaan yhdistää kirkkosaliin, jolloin istumapaikkoja saadaan käyttöön sata lisää.

Lämminsävyinen kirkkosali luo läheisyyttä
Seurakunnan vt. kirkkoherra Reijo Liimataisen mielestä kirkkosali kutsuu valoisuudellaan ja kauneudellaan yhteyteen. Lämminsävyisen tilan värimaailma sointuu liturgisiin väreihin.
Kirkkosalin arkkitehtuuri on suunniteltu siten, että messun toimittajat ovat lähellä seurakuntalaisia.
Arkkitehtuuri on Reijo Liimataisen mukaan muokannut seurakunnan papiston käsitystä messun toimittamisesta.
- Kirkkosalissa pönäkkä juhlallisuus ei toimi, koska tila ei sitä yksinkertaisesti tue, toteaa kirkkoherra.
Kirkkosalissa on urkurakentamo Erolan vuonna 1987 rakentamat 12-äänikertaiset yleisurut. Kirkon akustiikkaa tukee erinomaisesti soolosoittimia: huilua, viulua ja selloa.
Hakunilan kirkon kirkkotekstiilit on suunnitellut tekstiilitaiteilija Raija Rastas-Vähäsarja. Hän on pyrkinyt symboliikassaan selkeyteen materiaalivalintoja myöten. Liturgisista väreistä sarjaan on valittu vihreä, valkoinen, violetti, punainen ja musta.

Koskettava krusifiksi
Kirkkosalin vaikuttava alttariteos on virolaisen kuvanveistäjä Aleksander Litvinovin käsialaa.  Teoksen krusifiksi on valmistettu mehiläisvahakiillotetusta mahongista ja  sen ristiosa on mäntyä. Tekijä on kertonut työn olleen hänelle haastava erityisesti kasvojen osalta. Alttariteos on valmistunut vuonna 1996.

Lasimaalaukset kirkkosalin väripilkkuja
Puhuttelevan alttariteoksen lisäksi värikkäät lasimaalaukset luovat ilmeen kirkkosalille. Töiden tekijät ovat löytyneet virolaisen ystävyysseurakunnan avustuksella.
Kirkkosalin väripilkkuja ovat tallinnalaisen lasitaiteilija Dolores Hoffmanin lasimaalaukset.
Alttariseinän oikealla puolella sijaitsevat kaksiosaiset työt kuvaavat Kristuksen toimintaa ja opetusta. Dolores Hoffman on luonut kuva-aiheet lähinnä Luukkaan evankeliumin pohjalta.
Alttariseinän vasemmanpuoleisten lasimaalausten aiheet liittyvät Vanhan testamentin maailmaan.
Alttariseinää vastapäätä on ylhäällä neljä abstraktia työtä. Niiden luonnonläheiset aiheet ovat syntyneet taiteilijan vaikutelmista vierailtuaan Hakunilassa.

Hakunilan kirkon kappeli
Dolores Hoffmanin töitä on esillä myös kirkon kappelissa. Samaan tilaan on sijoitettu myös vantaalaisen kuvanveistäjä Raimo Jaatisen rosoisen kaunis uniikkipronssiveistos ”Arkkienkeli Mikael”.
Kirkon laajennusosan valmistuttua Länsimäessä asuva vapaa taiteilija Pertti-Juhani Pylkkänen lahjoitti seurakunnalle Golgataa kuvaavan keramiikkareliefin ” Kallio mi halkesi”. Kappeliin sijoitettu teos on valmistunut vuonna 1984.
P.J. Pylkkänen on toiminut vapaana taiteilijana vuodesta 1964 alkaen.

Muistopiha on paikka hiljentymiselle
Kirkon kainalossa sijaitseva pieni ja hiljentymiseen houkutteleva muistopiha on saavuttanut hakunilaisten suosion erityisesti pyhäinpäivän ja joulun aikoihin. Edellämainittuina juhlapyhinä rauhallinen miljöö kylpee usein muistokynttilöiden luomassa valossa.
Muistopihaan on sijoitettu kesällä 1997 kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Laila Pullisen graniittiveistos ”Kun tuuli käy heidän ylitseen”.  Veistos on valmistettu Mäntsälän graniitista. Laila Pullisen Nissbackan kartano sijaitsee kirkon läheisyydessä.

Monipuolista messutarjontaa
Hakunilan kirkossa on viikkojumalanpalvelusten lisäksi monipuolista ja vaihtoehtoista messutarjontaa. Vuonna 2002 kirkossa järjestettiin 63 päiväjumalanpalvelusta. Muita messuja kirkon tiloissa toteutettiin samana vuonna 52 kappaletta. Kirkossa järjestetään muun muassa hiljaisuuden messuja ja torstai-illan viikkomessu. Hakunilassa päivämessuja on kehitetty pitkäjänteisesti koko työyhteisön voimin. Messuissa on mukana seurakuntalaisia vapaaehtoisina avustajina.
Hakunilan kirkko on suosittu kaste- ja perhejuhlapaikka. Vuonna 2002 kirkon tiloissa kastettiin 76 lasta.

Seurakunta on osa arkista elämää
Lapsi-, perhe- ja nuorisotyö ovat olleet resurssoinnin pääkohteita seurakunnan perustamisesta alkaen. Viime vuodet Hakunilassa on keskitytty  työmuotojen yhteistyön lisäämiseen. Messu ja rukouselämä ovat auttaneet murtamaan vanhoja raja-aitoja. Myös diakonia ja musiikki ovat nostaneet profiiliaan kaikkien toimijoiden yhteistyökumppaneina.
Hakunilan papit ovat priorisoineet kasteet, hautajaiset ja vihkimiset tärkeimmiksi työtehtävikseen.
Hakunilan kirkko on tavallisten ihmisten kohtaamispaikka. Kirkko sijaitsee ihmisten normaalien kulkureittien varrella - ostoskeskuksen ja kirjaston välissä. Joka keskiviikko toimitetaan puolipäivärukous kappelissa klo 12.30. Kirkon tiloissa toimii tiistaista perjantaihin klo 11 - 14 kahvila, johon voi piipahtaa lukemaan esimerkiksi päivän lehtiä tai etsimään kaipaamaansa juttuseuraa.
Kirkossa vierailee taajaan myös koululuokkia.

Vantaan Lauri