Siirry suoraan sivun sisältöön
Tullens startsida > Företag > EU:s inre marknad

TULLI  

Grafisk version | Suomeksi | In English



EU:s inre marknad

Finland har sedan 1995 varit medlem i Europeiska unionen. De europeiska gemenskaperna, som också kallas för gemenskapen, utgör den första av unionens tre pelare.

Finlands handel med andra länder indelas i gemenskapsintern handel och handel med s.k. tredje land. Gemenskapsintern handel idkas med gemenskapsvaror, dvs. varor som har gemenskapsvarans tullstatus. Import av gemenskapsvaror från ett annat medlemsland kallas gemenskapsinförsel och export av gemenskapsvaror till en annat medlemsland gemenskapsutförsel.

Den fria rörligheten för varor mellan gemenskapsländerna grundar sig på en tullunion. Tullunionen gäller all varuhandel. För gemenskapsintern handel och för handel med tredje land finns det regler som binder alla medlemsländer. Dessutom finns det också nationella handelsbestämmelser.

Enligt Romfördraget är export- och importtullar och alla avgifter med motsvarande verkan förbjudna mellan medlemsstaterna. Detsamma gäller också för kvantitativa import- och exportrestriktioner samt alla andra åtgärder med motsvarande verkan.

Man kan emellertid avvika från kvantitativa restriktioner, ifall det är motiverat med tanke på offentlig moral, allmän ordning och säkerhet eller för att skydda människors, djurs eller växters hälsa och liv, konstnärliga, historiska eller arkeologiska nationalskatter eller industriell och kommersiell egendom.

Gemenskapsinförsel och gemenskapsutförsel behöver inte tullklareras. I vissa fall är det även i gemenskapshandel nödvändigt att bevisa varornas tullstatus. Hur en gemenskapsvara skall deklareras och hur den kan förflyttas inom gemenskapen avviker ytterligare från normalförfarande i fråga om sådana leveranser inom gemenskapens tullområde där avgångs- och bestämmelseorten hör till gemenskapens tullområde, men där bara den ena eller ingendera orten hör till gemenskapens skatteområde.


<<Takaisin etusivulle

Takaisin ylälaitaan

Julkaistu 12.03.2004