Hitta.se
Gajdo
SvD

Publicerat 17 juli 2005 18:48

Sven-Erik Österberg har en facklig karriär och tio år som skogs- och lantarbetare bakom sig.

Regeringens doldis är en man av folket

Han är en doldis i regeringen, tidigare en av riksdagens mäktigaste socialdemokrater. En man av folket, som firar semestern i husvagn på Öland. Finansmarknadsministern Sven-Erik Österberg har många tunga frågor på sitt bord. Bland annat funderar han över framtiden för Finansinspektionen och insiderlagen.

Tipsa en vän om artikeln:

Fakta

Namn: Sven-Erik
Österberg, kommun- och finansmarknadsminister.

Ålder: 50 år.

Familj: Gift, tre barn.

Tjänar: Statsrådslön, 93 000 kronor i månaden.

Bor: Egenbyggt hus
i Färna, Västmanland. Lägenhet i Gamla
Stan i Stockholm. På
semestern husvagn, Cabby 510.

Godast att äta på
sommaren: ”Jag
älskar att grilla på sommaren. Fläskkarré är inte dumt, men
gärna rökt fisk också.”

Bäst att dricka: Öl, helst Norrlands Guld
eller Zeunerts.

Bästa sommarresan:
”Jag har behov av att känna havet, därför åker vi till Öland.” Tillbringar tio dagar på norra delen av ön, samma en campingplats sedan många år.

Så kopplar jag av: Trädgårdsarbete. Odlar grönsaker, potatis och blommor.

Läser gärna: Nu senast Åsa Larssons ”Det blod som spillts”.


Läs mer

I ett stort 1700-talsrum i Adelcrantzka
palatset mitt i regeringskvarteren i Stockholm. Där sitter före detta skogsarbetaren Sven-Erik Österberg – sedan i höstas finansmarknadsminister.
Någon politisk gröngöling är han inte. Före steget upp i kabinettet satt han tio år i riksdagen, de sista åren som ordförande i det mäktiga finansutskottet. På frågan om han har mer makt i dag som minister tvekar Sven-Erik Österberg en kort sekund. Men visst har han mer inflytande nu, resonerar han sig fram till. Bankerna sträcker mer på ryggen när han ringer som minister än som utskottsordförande.
– Att vara statsråd påminner om att vara kommunstyrelsens ordförande. Man är i operativ ställning, man är med när frågorna bereds, säger Sven-Erik Österberg.
Han vet vad han talar om. I början av 1990-talet var han kommunalråd i Skinnskatteberg i norra Västmanland. Det efter en facklig karriär och nästan tio år som skogs- och lantarbetare.
– En gammal klassisk politikerbakgrund, säger han själv.

Yrkesbakgrunden märks inte minst på fysiken. Han ser stark ut helt enkelt. En man som snickrat ihop sitt eget hus, spik för spik. Steget mellan finansmarknaden och skogsarbete är långt. Men hans rykte är gott. Att han inte har en akademisk bakgrund behöver inte heller vara nackdel inom socialdemokratin – tvärt om.
Efter åtta månader som minister har han börjat profilera sig. Sven-Erik Österberg har till exempel gått hårt år dyra snabblån, något SvD Näringsliv skrivit om flera gånger. Att hoppa in i regeringen mitt i mellan två val var tufft i början. Som att hoppa på tåget i full fart, säger han.
– Det är så väldigt olika att vara i riksdagen och vara här. Men sen när man börjar att förstå systemet och börjar lära känna folk i huset, då blir man ju trygg i sin roll.

SvD Näringsliv ber Sven-Erik Österberg lista vilka som är de tre mest brådskande frågorna på finansmarknaden.
Han nämner först att ha en god pejl på hur lånemarknaden utvecklas. Det är visserligen inget som oroar honom just nu. Men saker kan snabbt förändras, tillägger han.
Nummer två är att få bättre tillsyn på försäkringsmarknaden.
Den tredje brådskande frågan är Finansinspektionen, FI, och dess tillsynsansvar. Sven-Erik Österberg tycker FI är en bra myndighet. Men han tror trycket kommer att öka, både från konsumenter och från marknaden. Det kommer nya produkter hela tiden.
Finansmarknaden blir allt mer global.
– Förändringar som tidigare skedde på tio år, sker nu på ett år. Samtidigt ska tillsynsmyndigheten gagna kvalitet och säkerhet i systemen så att man inte får avarter, säger han.

Men myndigheterna ska inte räkna med mer pengar i första hand. Det handlar om att skapa nya arbetsformer, säger Sven-Erik Österberg.
– Bara pengar gör ofta att man cementerar en gammal kultur och bygger en ny ovanpå. Det gäller att få in det gamla i det nya också. Då måste man ha lite snålt om pengar i verksamheten, säger han.
Vid halvårsskiftet började en ny lag att gälla för insynshandel på börsen, det som i dagligt tal kallas insiders. 7 000 registrerade insiders i Sverige får inte längre handla med egna bolagets aktier en månad före en rapport. Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten tycker att den nya
lagen är för snäll. De hade velat att förbudsperioden var längre.

Sven-Erik Österberg har liten förståelse för kritiken. Visst skulle han kunna föreslå ett totalstopp, men han har också ansvar för en fungerande handel, säger han. Två månaders förbud ger för lite tid för handel för insiders, tycker Sven-Erik Österberg.
– Myndigheterna ser det ur sitt perspektiv. Det skulle vara ännu säkrare om perioden var längre, då blir det mindre jobb för dem. Det kan jag ha respekt för. Men jag har ett ansvar också för att vi har en fungerande marknad.
Han tror att den nya lagen innebär en rejäl skärpning. Men han varnar samtidigt marknaden. Sven-Erik Österberg säger att han inte tänker acceptera missbruk. Han kallar det frihet under ansvar. Hjälper inte den nya lagen, då går han vidare.
– Det här är en signal till marknaden. Se till att sköt det här nu, säger Sven-Erik Österberg.

 ERIK WAHLIN
Näringsliv
erik.wahlin@svd.se
08-135611
 

Detta är en utskrift från Svenska Dagbladets nätupplaga, SvD.se

Tipsa SvD

Mer på SvD.se

Senaste dygnet Nyheter

Senaste dygnet Kultur / Nöje