World Of Tattooing, The (2005)

Regio 0
Producent Video/Film Express
Speelduur 46.56 minuten, dual side single layer
Soort DVD DVD-10
Aspect Ratio Fullscreen 1.33:1 (4x3)
Audiospoor Engels / Nederlands DD2.0 stereo
Ondertitels PAL-kant: Nederlands (optioneel)
NTSC-kant: Engels (optioneel)
Features Geen
Hoofdrollen Henk Schiffmacher
Regisseur Onbekend
Genre Documentaire
Prijs Ä 9,99

Inhoud film:
In de wereld van de tatoeages is Henk Schiffmacher zeker geen onbekende. Henk is in 1952 in Harderwijk geboren hoewel je dat niet meer aan zijn accent zou kunnen zeggen. Hij klinkt als een rasechte Amsterdammer. Hij woont en werkt daar nu dan ook.
Hij werd bekend onder de naam Hanky Panky en zette de mooiste tatoeages waarvan sommige echte kunstwerken zijn. Vele beroemdheden heeft Henk dan ook al voorzien van tatoeages (Anouk, Patty Brard, Marilyn Manson, Herman Brood, Van Halen, Ozzy Osbourne etc.) Het is ook Henk die de kunst van de tatoeages uit het slop heeft gehaald.
In deze vrij korte documentaire neemt hij ons mee op een reis over de wereld: Borneo, Nieuw Zeeland, HawaÔ, Samoa en Japan zijn maar een paar van de landen die hij bezoekt. Hij laat de kunst van het oude tatoeŽren zien waarbij de inkt door middel van een stokje met een scherp voorwerp (mesje, naaldje) in de huid getikt wordt.
Van vele tatoeages krijgen we de betekenissen te zien. In Europa werden de tatoeages vooral aangebracht bij zeelui ter herkenning, na bijvoorbeeld verdrinking. Maar over deze vorm van tatoeages gaat het hier niet. Veelal werden/worden de tatoeages aangebracht om religieuze redenen of bescherming.

In vogelvlucht worden er diverse volkeren bezocht die de tatoeages op de originele manier toebrengt. Wat ik enorm jammer vind is dat alles in een razend tempo over het beeld dendert terwijl ik toch graag nog meer achtergrondinformatie zou willen hebben over deze volkeren. Wat ik wel heel knap vind is dat Henk bij elk volk een traditionele tatoeages neemt, hoe pijnlijk sommige ook zijn.
Het is duidelijk dat deze DVD lonkt naar een internationale markt. Dit is namelijk een DVD-10. Aan de ene kant bevindt zich een PAL-versie met Nederlandse ondertiteling en aan de andere kant is een NTSC-versie met Engelstalige ondertiteling aanwezig. Ook de inlay en het menu zijn Engelstalig.

Bespreking toegepaste techniek:
Beeld:

De beeldkwaliteit van deze Fullscreen 1.33:1 (4x3) is voldoende. De kleuren zien er natuurlijk, maar wat futloos uit. Het is duidelijk te zien dat de documentaire met video is geschoten. Er is een overdreven videoscherpte met aliasing aanwezig. Bovendien ziet het beeld er niet altijd even stabiel uit, vooral als er af en toe wat kleurenruis plaats vindt.
Beschadigingen komen niet voor en heel kleine digitale compressiefouten zijn slechts soms te zien. Het beeld is redelijk scherp maar mist net de finesse, zodat de detaillering en diepte wat tegenvalt. De gemiddelde bitrate bedraagt 7.1 Mb/s. De documentaire is verdeeld in slechts 4 hoofdstukken. Er zit eigenlijk weinig verschil tussen de NTSC en de PAL versie, hoewel de PAL versie iets kleurechter en stabieler lijkt.
Audio:
Het Engels/Nederlandse geluid staat als een DD2.0 (224 kb/s) mix weggeschreven. Verwacht van het geluid niks bijzonders. De stemmen zijn goed verstaanbaar en komen netjes uit het midden. Deze audiomix stelt geen hoge eisen aan je home cinemasets. De ambiance zelf klinkt wat iel en af en toe is er een ruis te horen. De later toegevoegde muziek klinkt mooi dynamisch met een redelijke stereobeeld. Beschadigingen komen niet voor.
Ondertitels:
De ondertiteling is goed gedaan. Er is gebruik gemaakt van een duidelijk leesbaar wit lettertype van de juiste grootte die op elke achtergrond goed zichtbaar blijft. De vertaling is goed gedaan maar het geheel had misschien een tikkeltje lager geplaatst kunnen worden.
Menu's en extra's:
Het menu is in 1.33:1 (4x3) en is geanimeerd met DD2.0 (224 kb/s) geluid. Het geheel ziet er simpel maar doeltreffend uit. in een korte loop van 23 seconden zien we korte beelden van deze DVD passeren. Het menu is Engelstalig en makkelijk te bedienen omdat er geen extra's opzitten en alleen de ondertiteling aan en uitgezet kan worden.
De extra's bestaan uit:
Extra's zijn niet aanwezig.

Conclusie:
Henk Schiffmacher is ondertussen een nationale beroemdheid. Hij werd bekend als Hanky Panky, een ware tatoeagekunstenaar die de tatoeages weer terug in de markt bracht. Tegenwoordig houdt hij zich met meerdere dingen bezig zoals schilderen, schrijven etc.
Dit is een verslag van de wereldreis die Henk maakte en diverse volkeren bezocht. Hier komen we de verschillende vormen van tatoeages tegen. Het ene volk tatoeŽert zich voor bescherming, de ander gelooft weer dat het noodzakelijk is voor een goed leven na de dood. Ook zijn de tatoeages voor bescherming tegen bijvoorbeeld haaien, ziektes etc.
Het is indrukwekkend te zien hoe Henk Schiffmacher bij elk volk ook een traditionele tatoeage neemt, hoe pijnlijk ook zoals de boeddhistische tatoeage bij zijn keel. Alleen jammer dat alles slechts zeer summier vertelt wordt. Deze documentaire had minimaal dubbel zo lang gekend. Het is heerlijk te zien hoe er steeds meer documentaires verschijnen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Voor iedereen die wat meer wil weten over traditionele tatoeages.
Beeld en geluid zijn redelijk, maar niks bijzonders. Wat wel bijzonder is, is dat op de ene kant van de disk een PAL-versie staat en op de andere kant NTSC zodat er ook naar het buitenland gelonkt wordt.

Deze review is gemaakt door Jef Westerveld

Met dank aan Video/Film Express voor het ter beschikking stellen van deze DVD.

Deze review is eigendom van DVD-Home

Last edited: 20-2-2005