Név:

Jelszó:


Elfelejtett
jelszó

Hírek

Szalvéta technika

Szeretnél valami egyedi ajándékot adni valakinek? Szeretnéd valamivel hangulatosabbá tenni otthonodat, környezetedet? Mindezt gyorsan és egyszerűen? Akkor megoldás számodra a szalvétával való díszítés. A technika nagyon egyszerű és annál hatásosabb.


És mit díszíthetünk ilyen technikával? Szinte mindent, a papírtól kezdve, a fán keresztül az agyag cserépig mindenen jól mutat. Így gyorsan és meglehetősen olcsón tudunk a bevásárlóközpontokban kapható tucat termékekből szép, egyedi ajándékokat varázsolni, melyek minden lakás ékkövei lehetnek.

Na de hogyan is kell ezzel a technikával dolgozni?
1. A díszíteni kívánt tárgyat először is meg kell tisztítanunk a szennyeződésektől. Ügyelni kell rá, hogy pormentes és száraz legyen, különben meglátszik majd a kosz az elkészült tárgyakon. Az árcédulák helyén maradt ragasztó foltokat is mindenkép távolítsuk el. Ehhez leginkább egy kis alkoholos vattát vagy anyagot használhatunk.

2. Miután megtisztítottuk a tárgyat, jöhet a díszítés. A szalvéta technikához vagy kezeletlen tárgyat használunk, vagy pedig hobbi festékkel alapozzuk őket. Amennyiben a tárgyakat kertben akarjuk használni vízben nem oldódó festéket alkalmazzunk. A festékeket a hobbi és kreatív boltok mindegyikében be tudjuk szerezni. Megvásárolhatjuk akár azonnal a szükséges színekben vagy pedig mi magunk is keverhetjük őket. A keverés során ügyeljünk arra, hogy azonos bázisú festékeket keverjünk csak össze. Vagyis nem keverünk össze vízben oldódó festéket egy terpentin alapú festékkel! Minél több rétegben visszük fel a festéket a tárgyakra, annál tartósabbak lesznek. Ha kültérre készítjük a tárgyakat, ügyeljünk arra, hogy a tárgy minden felületét (külső, belső), sőt még az egyes lukak, nyílások belső részét is fessük be. Így növelhetjük tartósságukat.

3. Amíg a festék szárad vágjuk ki a mintát a szalvétából. Válasszuk szét a rétegeket, mert csak a legfelső, színezett rétegre lesz szükségünk. Tapasztalat, hogy érdemesebb a szétválasztást a kivágást követően elvégezni, mert könnyebb a vastagabb több rétegű szalvétából kivágni a mintákat. A szétválasztást követően nagyon vigyázzunk a kivágott mintákra, mert ekkor már annyira vékonyak, hogy könnyen elszakadhatnak, sérülhetnek.

4.Miután a festés teljesen megszáradt, akkor ragaszthatjuk fel a kivágott mintákat. Ezt kétféle módon tehetjük meg.

a. Ecsettel kenjünk egy vékony réteg ragasztót oda, ahova a mintát el akarjuk helyezni. Tegyük rá a mintát majd egy kevés ragasztót tartalmazó ecset vagy az ujjunk segítségével simítsuk el a mintát a közepétől a széle felé haladva. Mivel a szalvéta igen vékony előfordulhat, hogy gyűrődések keletkeznek, ezeket a minta közepétől a szélek felé haladva egy száraz ecset segítségével tudjuk kisimítani.
b. A második lehetőség, hogy a mintát elhelyezzük a megfelelő helyre és egy kicsit több ragasztót tartalmazó puha ecsettel a közepétől a szélek felé haladva, kisimítjuk a mintát. Tapasztalatom szerint ennél a második módszernél kisebb az esély a gyűrődések keletkezésére, mert a szalvéta kevésbé ázik át.
c. Itt kell elmondani, hogy a technikához szalvéta helyett használhatunk rizs papírból kivágott mintákat is. Ezek használata egy kicsit egyszerűbb, mivel azok alapból 1 rétegűek és kevésbé gyűrődnek a ragasztás közben.
5.Miután megszáradt a ragasztás kenjük be az egész tárgyat szalvéta lakkal, így ellenállóbb lesz a felülete. Ha kerti tárgyat díszítettünk, érdemes ehhez a második lakkréteghez oldószeres lakkot alkalmazni.

Hírek | Minták | Ajándék ötletek | Fórum | Regisztráció