skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms Programmer 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms > Programmer NRK Troms Sist oppdatert 15:17
NYHET!

Spill og vinn!

V75
Norges televisjon
DAB
Euroarctic
yr.no
NRK Troms Krognessvn. 29 9291 Tromsø
Tlf: 77 66 12 00 Fax: 77 66 12 84

 
Reprise På NRK2, søn. 11. februar kl. 1830.

Samisk skyteskive

Vegskiltene på samisk i Kåfjord er overmalt og har mange kulehull. Også familier splittes mellom det norske og det samiske. Brennpunkt har besøkt Kåfjord kommune i Troms. En kommune med norsk, samisk og kvensk kultur, med en synlig etnisk strid.

Resultatet kan du se 6. Februar -Samefolkets dag.

Publisert 05.02.2001 14:37. Oppdatert 08.02.2001 09:19.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Et nytt veiskilt er på plass, hvor lenge vil det stå denne gangen?
Brennpunkt dro til Kåfjord kommune i Troms for å undersøke konflikten. En typisk nordnorsk kommune med norsk, samisk og kvensk kultur, og med en synlig etnisk strid.

Bevisstgjøringen av samene etter Altautbyggingen snudde fornorskingen som hadde rådd frem til det. Samiske rettigheter ble lovfestet.

Sterke følelser

Den sjøsamiske kulturen i Kåfjord har imidlertid kommet i skyggen av det ”ekte” samiske. Sjøsamene rangeres lavere enn de "ekte" samene fra indre Finnmark. I 1992 ble samisk språklov innført i Kåfjord kommune. Samisk ble et språk likestilt med norsk. Samisk kultur kom igjen inn i skoler og barnehager. Dette bringer fram sterke følelser i folket. Motsetningene har forsterket seg. Mange nordmenn vil ikke bli stemplet som samiske.

Oversikts kart over Kåfjord kommune


Lenger nord i kommunen bor flest nordmenn. De vil ikke finne seg i å bli stemplet som samiske. Nye veiskilt blir revet ned etter kort tid. Innbyggerne vil ha kommunen ut av samisk språkområde. Slik står striden.

Den unge samiske juristen Susann Funderud Skogvang vokste opp som norsk, men har i likhet med mange i hennes generasjon tatt tilbake det samiske. Hun og en søster er samer, de andre seks søsknene oppfatter seg som norske.

Læreren Ragnhild Selle Rundberg har tatt barnet sitt ut av den lokale barnehagen i protest mot praktiseringen av samisk språklov. Rundberg er medlem av kommunestyret og menighetsrådet og ønsker ikke en samisk barnehage for sin datter.

Jens Ivar Simonsen sier de samiske skiltene og andre samiske tiltak stempler folk i Kåfjord som samer. Det er han imot. Han er norsk og vil krediteres for det han er - nordmann og ikke same. Han lover fortsatt kamp mot samiske tiltak.

Kampen om sjelene

Programmet handler om identitet og etnisitet både på et personlig plan og i et større samfunnsmessig perspektiv. Hvordan definerer folk sin egen og andres identitet? Skal forskjellige etniske folkegrupper behandles ulikt? Hvorfor synes for eksempel norske politikere, lærere og foreldre at det er farlig at ungene deres lærer samisk?

Programmet undersøker dagens situasjon, blant annet ved å fortelle historien om norsk minoritetspoltikk. Den harde fornorskingen av de sjøsamiske områdene påførte menneskene og lokalsamfunnene store lidelser. Etter over hundre års fornorsking bestemmer staten at folket skal bli samisk igjen. Brennpunkt viser at de etniske problemstillingene vi kjenner fra andre land også er til stede i Norge.

NRK1 tirsdag 6. februar

Samfunnsdokumentar produsert av NRK Troms
Ved produsent Stein Åge Isaksen og journalist Rune Ytreberg
Redaktør Brennpunkt Alf R. Jacobsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

LENKER
Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK i Troms på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO

Nettradio og nett-tv

Her kan du se Nordnytt og høre de fleste radioprogrammene fra NRK Troms og Finnmark på internett. Noen av sendingene våre kan du også høre direkte på nettet.
  [Troms]
 
10 SISTE NRK TROMS
Copyright NRK © 2007  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no