Osztály: Emlősök (Mammalia)

Impala (Aepyceros melampus)

Rend: Párosujjú patások
(Artiodactyla)
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
 
Impala
Nem védett
Állatkertekben ritka, Magyarországon csak a Veszprémi Állatkertben látható

Animal Diversity Web - Állatismertető, angol nyelvű

Az afrikai McDonald’s

Fotó: Endrédi Lajos
Fotó: Endrédi Lajos
Fotó: Endrédi Lajos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testtömeg: 45-60 kg
Testhossz: 1,1-1,5 m
Tápláléka: fűfélék
Szaporodás: 194-200 nap vemhesség után egy utód

Az impala az afrikai szavannák talán legkecsesebb antilopféléje. Fás, cserjés szavannákon él, ahol nem túl magas a fű. Csak a hímek viselnek szarvat. Nappal aktívak, éjszakára elrejtőznek. Ha megriasztják őket, hatalmas ugrásokkal menekülnek, szinte szállnak a levegőben. Védekezésképpen gyakran a hátsó lábukkal kirúgnak, mikor az elsőkkel földet érnek. Bármelyik irányba el tudnak rugaszkodni, ezzel gyakran megzavarják a ragadozóikat.

A rendelkezésre álló terület adottságaitól függően a tehenek 15-100 egyedből álló csapatokba állnak össze, amelyek az esős évszakban hevesen védelmezik a területüket. A hímek ilyenkor kisebb területet foglalnak el, amelyért szintén keményen harcolnak. A fiatal bikák agglegénycsoportokba állnak. A száraz évszakban viszont mind vegyes csapatokba verődnek. Elléshez a nőstény elszakad a csapattól, majd csak 1-2 nap múlva tér vissza az utódjával, amelyet 4,5 hónapos koráig szoptat. Korán, már egy éves korukban ivaréretté válnak a fiatalok.

Az alfajai:

Dél-afrikai impala (A. m. melampus) - Délkelet-Angola
Malawi impala (A. m. johnstoni) - Észak-Mozambik, Malawi, Kelet-Zambia
Katanga impala (A. m. katangaei) - Délkelet-Kongó
Feketearcú impala (A. m. petersi) - Délnyugat-Angola, Délnyugat-Afrika
Kenyai impala (A. m. rendilis) - Kenya, Uganda
Tanzániai impala (A. m. suara) - Tanzánia, Ruanda