hirek.csillagaszat.huA Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja
      
 
 
Főoldal arrow Asztrofizika arrow Exobolygók
     
Nyomtatás Elküldés e-mailben

Bolygókeresés egy másik galaxisban

Szerző: Szulágyi Judit | 2006. június 28., szerda
Az Angstrom (Andromeda Galaxy Stellar Robotic Microlensing) projekt a gravitációs mikrolencsék jelenségét felhasználva kistömegű bolygókat keres  az Andromeda-galaxisban.
felhívás

Számos exobolygó-kereső projekt létezik, melyek más-más módszerrel kutatnak a Naprendszerünkön kívüli planéták után. Ezek egyike az Angstrom (Andromeda Galaxy Stellar Robotic Microlensing) elnevezésű program, amely a gravitációs mikrolencse-jelenséget felhasználva próbál új bolygókat detektálni a két és fél millió fényévre levő, azaz csillagászati értelemben szomszédos Andromeda-galaxisban. A gravitációs mikrolencse-hatás akkor jön létre, amikor egy távoli csillag előtt elhalad egy előtércsillag, aminek a gravitációs tere fókuszálja a háttércsillag fényét. A jelenség eredményeként a távolabbi csillag fényessége megnő. Amennyiben a lencséző (azaz a közelebbi) csillagnak bolygója is van, a bolygó kisebb mértékű és rövidebb ideig tartó fényerősítést okoz. Általában véve a felfénylés annál rövidebb ideig tart, minél kisebb az elhaladó bolygó tömege: egy Földdel összemérhető bolygó esetében mindössze néhány órán át látszik az exobolygó hatása. A teljes fényváltozást kimérve megbecsülhető a  lencséző csillag és a bolygó közti tömegarány, valamint a planéta pályasugara.

Bolygókeresés egy másik galaxisban

Egy példa a gravitációs mikrolencsézés jelenségére. A bolygó elhaladása rövid ideig tartó másodlagos kicsúcsosodást idéz elő a háttércsillag fénygörbéjében. (Az OGLE program felfedezése a Tejútrendszer magjának irányában)


A mikrolencse-jelenségen alapuló kutatások számos előnnyel rendelkeznek a többi exobolygó-kereső módszerrel szemben, mivel jóval érzékenyebbek a kistömegű bolygókra. Akár földtömegű, vagy csillagához nagyon közel keringő planéta is kimutatható ezen eljárással, továbbá olyan bolygók is megfigyelhetőek vele, amelyek szabadon vándorolnak a csillagközi térben. Az érzékenysége révén jóval távolabbi exobolygók felfedezését teszi lehetővé a többi módszernél, sőt, csak ez a technika képes más galaxisokban létező bolygók kimutatására.

Az Angstrom-program az egész világot behálózó, 2 m-es távcsövekből álló hálózatot fog használni az Andromeda-galaxis központi régiójának kutatására. A számítások szerint az itt megfigyelhető gravitációs mikrolencse-jelenségekben mind a háttér, mind a lencséző csillag a távoli galaxishoz tartozik, azaz ezekkel a mérésekkel ténylegesen extragalaktikus bolygókat lehet detektálni. A programban La Palmán, Hawaiin, Koreában és Arizonában található 2 m-es, jórészt interneten keresztül távvezérelhető teleszkópok vesznek részt. S.-J. Chung (Chunguk National University) és munkatársai megvizsgálták a tervezett program hatékonyságát. Azt találták, hogy a csillaguktól 1-3 csillagászati egységre keringő, Jupiterhez hasonló exobolygók esetén napi 3-5 mérést végezve 6% eséllyel detektálhatják ezeket az égitesteket, ami az Andromeda-köd távolságát figyelembe véve nagyon jó arány. Számításaik szerint 8 m-es teleszkópokat használva akár 30-50%-ra lenne növelhető a bolygós lencséző csillagok észrevételi aránya, erre azonban a közeli években kevés esély látszik, hiszen jelenleg egyetlen olyan 8 m-es távcső sem létezik, amit kizárólag erre a célra lehetne használni.

Forrás: Chung, S.J. és munkatársai, Astrophysical Journal, megjelenés alatt

Ajánlat: az OGLE program honlapja 

Érdemes elolvasni kapcsolódó cikkeinket is!
A Pollux bolygója

A Pollux bolygója

A legújabb mérések szerint a Pollux, a Gemini (Ikrek) csillagkép legfényesebb csillaga körül egy óriásbolygó kering közel 600 napos periódussal.

Gyémántbolygók születése

Gyémántbolygók születése

Új mérések szerint a béta Pictoris porkorongja nagy mennyiségű szenet tartalmaz, így elképzelhető, hogy a csillag körül szénben dús, akár gyémántrétegeket is tartalmazó bolygók keletkeznek

Hasznos linkek:
Hozzáadás a Netvibeshoz
Ha az előző gombra kattint, személyes Netvibes kezdőlapján keresztül azonnal értesülhet portálunk legfrissebb cikkeiről. Ha még nem ismeri, a Netvibes személyes kezdőlapját a www.netvibes.com cím alatt próbálhatja ki. A Netvibes már magyar nyelven is elérhető!
Ha az előző gombra kattint, személyes Google kezdőlapján keresztül azonnal értesülhet portálunk legfrissebb cikkeiről. Ha még nem ismeri, a Google személyes kezdőlapját a www.google.com/ig cím alatt próbálhatja ki.
Ha az előző gombra kattint, személyes Yahoo kezdőlapján keresztül azonnal értesülhet portálunk legfrissebb cikkeiről. Ha még nem ismeri, a Yahoo személyes kezdőlapját a my.yahoo.com cím alatt próbálhatja ki.
Add a Startlaphoz
A Startlap saját linkek szolgáltatása segítségével könnyedén eltárolhatja az Önt érdeklő oldalak linkjeit.
RSS:
RSS
RSS-csatornánk tartalmazza a portál összes legfrissebb hírének címét, rövid leírását, valamint egy linket a teljes cikkre. Segítségével hatékonyan nyomon követhető, hogy az oldalon mikor jelenik meg új anyag. Az RSS-formátum olvasását a Mozilla Firefox, az Opera és az Internet Explorer (7.0 verziótól) böngészők beépített módon támogatják, de az internetről számos erre a célra készített ingyenes célszoftver is letölthető.
Linktér:
Linkter.hu
A Linktér segítségével könnyedén megoszthatja másokkal az interneten fellelt cikkeket, írásokat. A Linktéren a beküldött cikkeket az olvasók rangsorolják, ily módon az olvasók szerkesztők is egyben.
Linkek.hu:
Linkek.hu
A Linkek.hu egy olyan népszerű weboldal, ahol az interneten fellelt oldalak linkjeit elmenthetjük és igény szerint megoszthatjuk azokat másokkal.
Távcsőcentrum
Advertisement
1%-ot az MCSE-nek!
Távcsöves bemutatás
Meteor folyóirat
Meteor folyóirat — útikalauz a Világegyetemhez. Kérjen ingyenes mutatványszámot a meteor@mcse.hu címen!
A csillagászat éve '09
Űrkutatás
Partnereink
Hírstart
Hírkereső
hírek
Hírlista
Csillagászati rádióműsor
Támogatónk