Vegetarisch eten

Vleesvervangers

Onderstaande producten worden vaak gebruikt als alternatief voor het vlees in de maaltijd.

Eieren

In verband met besmettingen zoals salmonella, is het belangrijk eieren in ongeveer 7 minuten gaar te koken of aan beide kanten te bakken. In verband met cholesterol kunnen eieren niet dagelijks worden gebruikt. Bij een voeding zonder vlees zijn vier eieren per week geen probleem.

GoodBite

Dit is een product gemaakt van tarwe- en erwteneiwit. Het is neutraal van smaak met een stevige beet en de structuur van vlees. GoodBite bevat vrij veel eiwitten en ijzer. Verkrijgbaar als roerbakstukjes, hamburger, schnitzel en nuggets.

Kant-en-klare vleesvervangers

Kant-en klare vleesvervangers zijn verkrijgbaar in de vorm van balletjes, als burger, cordon bleu, hamburger, kebab, mix, enzovoort. Deze producten zijn snel en gemakkelijk klaar te maken. De meeste producten bestaan uit een mengsel van een eiwithoudende plantaardige grondstof (bijvoorbeeld soja) met smaakmakers. Er zit vaak (plantaardig) ijzer in. Het grootste deel van het vet bestaat uit onverzadigd vet.

Noten en zaden

Hartige notenpasta's van amandelen, hazelnoten en van zaden als sesamzaad zijn een goed alternatief voor vlees op de boterham. Ze leveren veel voedingsstoffen, waaronder ijzer. Dat geldt ook voor pinda’s en pindakaas.

Peulvruchten

Bruine en witte bonen, kapucijners, erwten en linzen zijn te gebruiken als apart onderdeel van de maaltijd, maar kunnenn ook worden verwerkt in eenpansgerechten, maaltijdsoep of maaltijdsalades.

Quorn

Quorn wordt gemaakt van een paddestoelachtig plantje. Quornproducten variëren van gemarieerde stukjes tot burgers en schnitzels.

Sojabrokjes

Van gemalen sojabonen gemaakte blokjes zijn neutraal van smaak. Geweekt zijn ze goed te gebruiken in stoofschotels, soep en ragout.

Seitan

Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water en wordt gepasteuriseerd in potten verkocht. Seitan is te gebruiken als vleesvervanger in saus of ragout.

Tahoe en tempé

Tahoe en tempé worden gemaakt van sojabonen. Tahoe is zacht en neutraal van smaak, tempé heeft een lichtzure smaak. Tahoe kan worden gebakken, maar het is ook zonder verhitten te gebruiken in salades of kan gebruikt worden als broodbeleg.

Valess

Valess wordt gemaakt van magere melk en zeewier. Het is verkrijgbaar als filets (gepaneerd en ongepaneerd) en als roerbakblokjes.

Kaas

Kaas wordt vaak gebruikt als vleesvervanger. Omdat kaas heel weinig ijzer bevat, is het geen volwaardige vervanger van vlees. Bovendien bevat kaas veel verzadigd vet.

 

 

 

Speel en test