Udvarok fesztiválja

Tavasszal épül a deltavágány

Senki nincs elkésve


Szabadtéri szezonbúcsúztató

Udvarok fesztiválja

 

Második alkalommal kerül megrendezésre Zalaegerszegen az Udvarok Fesztiválja. A házigazda Gönczi ÁMK szervezésében szeptember 12–16 között számos program várja az érdeklődőket a különböző helyszíneken. A szabadtéri szezonbúcsúztató, ahogy Garamvölgyi György, az intézmény igazgatója fogalmazott, „vidám is, meg egy kicsit melankolikus is. Szeptember közepén már lassan megyünk „befelé”, de még egyet bulizunk az udvaron.” Tulajdonképpen erről szól majd az a néhány nap, melynek keretében tartják a páterdombi búcsút is. Mint az igazgató mondta, tavaly rengeteg fiatalt vonzott az Udvarok Fesztiválja, remélik így lesz ez most is. A kínálatot nézve viszont mindenképpen elmondható: a középkorosztály is válogathat a programok közül.

Készül a sétány Pedro kocsmája mellett.A rendezvénysorozat szeptember 12-én, szerdán kezdődik az Ady-iskolában, ahol Farkas Ferenc Ady-szobrának az avatására kerül sor. Ezt követően adják át a Pedro kocsmája melletti kis sétányt, ami összeköti az Ady utcát az Eötvös-közzel. Másnap délután 17 órakor kerül sor a Gönczi ÁMK-ban Tánczos György kiállításának a megnyitójára, majd este 19 órakor a Pedróban a Tarhonya Kedélyzenekar várja az érdeklődőket. Szeptember 14-én, pénteken 17 órakor a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben Nagy Kálmán kiállítását nyitják meg, ezt követően Szálinger Balázs felolvasóestje következik. A régi megyeháza udvarán 20 órakor az érdekes hangzású, egerszegi Lakott Terület zenekar lép fel, majd a fesztivál „fénypontja” következik: a Müller–Kaszás–Verebes–Sziámi előadóest. Énekelnek, verselnek a művészek. Müller Péter saját dalait adja elő.
Együtt lesz a színpadon a Mr. Pornowsky előkerül című darab alkotóstábja. Még ugyanezen a napon késő este, 23 órakor a Pázmány Péter úti Ifjúsági Közösségi Házban gitárestre kerül sor. Fellép a Kerekes–Faggyas duó, Takács Eszter, Lukács B. Sándor, Megadja Gábor. Szeptember 15-én, szombaton ugyancsak a Pázmányban 16 órakor Kézműves- és íjászbemutató várja az érdeklődőket. A Levéltár udvarán 17 órakor mesebalett, a Győri Balett Művészeti Iskola közreműködésével. Zenés pódiumműsor kezdődik 19 órakor, melynek szereplői Nemcsák Károly és Ivacsics Ilona. A Gönczi ÁMK-ban 20 órakor a Shabby Blues Band 10 éves jubileumi koncertjére kerül sor. Szeptember 16-án, vasárnap este 18 órakor pedig a Levéltár udvarán Sebestyén Márta és Gáspár Tibor színművész előadására kerül sor. 
A négynapos fesztivál kapcsán feltétlenül meg kell említeni, hogy a produkciókban fellépők zalaegerszegiek, vagy legalábbis kötődnek a városhoz. A szervezők az utolsó napokban leginkább az időjárásra figyelnek majd és egyre többször fohászkodnak: jaj, csak ne essen!

vissza az elejére


200 ezer köbméter földmunka, acélhíd a Zalán

Tavasszal épül a deltavágány

 

Épphogy elkészül a 74-es főút Zalaegerszeget elkerülő szakasza, megkezdődik egy vasúti elkerülő, úgynevezett deltavágány építése, mely ugyancsak a zavartalan és gyors közlekedést szolgálja majd városunkban. A szlovén–magyar vasútvonal további fejlesztését szolgáló beruházás várhatóan 2002 tavaszán indul, tájékoztatott Mayer Ferenc, a Magyar Államvasutak Részvénytársaság igazgatóhelyettese azon a lakossági fórumon, melyet a Zalaegerszeg–Zalalövő vasútvonal és a deltavágány építésével kapcsolatban szerveztek. A rendezvényre a beruházás kivitelezése során érintett települések lakóit és az önkormányzatok képviselőit hívták meg. 

– Májusban ünnepélyes keretek között felavattuk, majd megindult a menetrend szerinti forgalom a Magyarországot Szlovéniával közvetlenül összekötő vasútvonalon. Annak érdekében, hogy minél zavartalanabbul és gyorsabban bonyolódhasson le a személyforgalom és a szállítás, további vasúti beruházásokat kell végrehajtani a magyarországi szakaszon. E fontos beruházások egyike a zalaegerszegi deltavágány megépítése – részletezte a fejlesztést az igazgatóhelyettes. – A deltavágány azt a célt szolgálja majd, hogy a megnövekvő nemzetközi személy- és teherforgalom lehetőség szerint elkerülje a lakott területeket, védve az ott élő embereket a különböző zajártalmaktól. 
Az S alakú deltavágány a Batthyány utcai útátjárónál kanyarodik majd fel a 74-es főút Zalaegerszeget elkerülő nyomvonala felé, majd a körforgalmi csomópontnál csatlakozik a Zalaszentivánra tartó vágányhoz. A kivitelezés előkészítése érdekében mintegy 4 hektárnyi területet vásárolt fel a MÁV. 
– Az érintett területek tulajdonosainak, köztük Zalaegerszeg önkormányzatának kedvező hozzáállása folytán nem kellett kisajátítanunk az egyes részeket, adásvételi szerződésekkel kerültünk birtokon belülre.
Áthalad az új nyomvonal a Matáv futballpályáján, melyet emiatt át kellett helyeznünk. Ugyanakkor több száz védett növényt is áttelepítettünk. 
Meglehetősen bonyolult helyen, mocsaras, lápos vidéken megy majd a vágány, sőt a Zala folyót is keresztezi. Megépítéséhez közel 200 ezer köbméternyi földmunkára lesz szükség. 
– Mit lehet tudni a deltavágány paramétereiről?
– 2342 méter hosszan halad majd az elkerülő vágány, melyen négy műtárgy, két lemezhíd, egy kerethíd, a Zala folyó felett pedig egy 140 méter hosszú acélhíd létesül. Sor kerül a beruházás keretében három útátjáró, valamint egy gyalogosátjáró építésére is. Nagyobb utat a Zala utca és a Vágóhíd–Jákum Ferenc utca között terveztünk. A vágányt felüljáróval keresztezi majd a 74-es főút elkerülő szakasza. 
Annak érdekében, hogy a nemzetközi vonatoknak ne kelljen bemenniük a zalaegerszegi állomásra – ami növelné a menetidőt és a környezeti terheket is –, a deltavágányt megelőző vonalszakaszon, Olában külön nemzetközi megállóhely készül. 
– Mikor indul az építés?
– A beruházáshoz szükséges összeg az Európai Unió ISPA-programjának támogatásával rendelkezésünkre áll. Megszereztük a jogerős építési, a környezetvédelmi, és minden egyéb szükséges engedélyt. A kivitelezésre kiírt nyilvános nemzetközi tender augusztus 23-án jelent meg. A pályázatokat november 25-éig kell beadniuk a jelentkezőknek, majd ezt követően kezdődik az értékelés. Az eredményhirdetésre várhatóan a jövő év februárjában kerül sor, s a legjobb kivitelező kiválasztását követően – reményeink szerint – 2002 tavaszán megkezdődik az építkezés. 2003 tavaszán pedig megindulhat a forgalom az új vonalszakaszon.
– Mekkora összegből valósulhat meg a beruházás?
– A pontos kivitelezési költségre a pályázatok elbírálása után derül fény. Néhány milliárd forintról van szó. 
Jelen pillanatban az a legfőbb feladatunk, hogy tájékoztassuk a lakosságot minden olyan körülményről, amely együtt jár az építéssel. Nagyobb zajra, porra és egyéb kellemetlenségekre is számítaniuk kell a kivitelezés ideje alatt. Ám mindez csupán átmeneti állapot! Bízunk benne, hogy az új vágány elkészültével minden korábbinál kisebb terhelésnek lesznek kitéve a vasút környékén élők. 
A zalaegerszegi deltavágány építése mellett előkészítés alatt áll a megyeszékhely és Zalalövő közötti új, 23 kilométer hosszú vonal építése is, beszélt a jövőről Mayer Ferenc. Mint elmondta, 2006-ra teljesen elkészül a Zalalövőtől Bobáig terjedő vasútvonal, melynek villamosítása is szerepel a tervek között.

vissza az elejére


Kelendő a diákhitel-csomag

Senki nincs elkésve

 

A kormány döntése értelmében 2001 szeptemberétől minden felsőoktatási intézményben tanuló hallgatónak alanyi jogon jár a diákhitel. A hitelrendszer célja, hogy minden fiatal számára esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre, függetlenül az egyén, illetve családja anyagi teherviselő képességétől. 

A diákhitelt minden egyetemi, főiskolai és kiegészítő alapképzésben, továbbá felsőfokú iskolarendszerű szakképzésben részt vevő hallgató felveheti, amennyiben nem töltötte még be 35. életévét. A képzési forma, melyben részt vesz a tanuló, lehet nappali, esti, vagy levelező tagozat, illetve távoktatás. 
Zalaegerszegen, csakúgy mint az ország más pontjain, a postahivatalokban juthatnak hozzá az érdeklődők augusztus 27-étől a diákhitel igényléséhez szükséges csomaghoz. A nagypostán 80–100-an vásárolják meg naponta a 300 forintos egységcsomagot. A nagy érdeklődés miatt az első napokban már kora délelőtt elfogyott a rendelkezésre álló diákhitel-csomag. A hét folyamán aztán újabb „szállítmány” érkezett, így minden igényt ki tudnak elégíteni, tudtuk meg Nemes Margittól, az I-es Számú Posta vezetőjétől. 
– A diákhitel összege a 2001/2002-es tanév első félévére vonatkozóan havi 10, 15, illetve 21 ezer forint lehet. A későbbiekben a félévkezdést megelőző 30 nappal teszi közzé a Diákhitel Központ hirdetményben és országos napilapokban az igényelhető összeg nagyságát – ismerteti a diákhitel-rendszer tudnivalóit a postavezető. – A folyósítás havonta történik egy külön e célra létrehozott postabanki folyószámlán keresztül. A 2001/2002-es tanév első félévében a kamat mértéke 9,5 százalék. Változó egyébként a diákhitel kamata, ám a kormány garantálja, hogy mértéke mindig alacsonyabb lesz, mint az üzleti banki kamat. Nagy előnye ennek a hitelformának, hogy törlesztését csak akkor kell megkezdenie a hallgatónak, ha már befejezte tanulmányait és szja-köteles jövedelemmel rendelkezik. A hitel visszafizetése jövedelemarányosan történik. Mértéke a munkába állt diák bruttó havi jövedelmének igen alacsony, mindössze 6 százaléka. 
– Van-e hitelbírálat?
– Nincsen. A diákhitel felvételének egyetlen feltétele a már említetteken kívül, hogy felsőfokú intézmény beiratkozott hallgatója legyen az igénylő. 
– Felveheti-e a hitelt másoddiplomás?
– A második diplomájukat szerzők – hacsak nem kiegészítő alapképzésről van szó – nem vehetik igénybe a támogatást. 
– És a nem államilag finanszírozott képzésben részt vevők?
– Ők igen. Akár térítéses, akár államilag finanszírozott képzésben vesz részt a hallgató, jogosult a hitel igénylésére. Fontos tudni azonban, hogy egy tanuló csak egy kölcsönszerződést köthet függetlenül attól, hogy hány felsőfokú intézményben, vagy szakon tanul egyszerre.
– Igényelheti-e a diákhitelt az a hallgató, aki a bevezetéskor már megkezdte tanulmányait?
– Természetesen, bármilyen évfolyamra beiratkozott tanulónak jár a hitel, így annak is, aki már a bevezetés előtt megkezdte tanulmányait. Sőt, maximum 4 félévig szüneteltetni is lehet a folyósítást, majd amikor folytatja tanulmányait a hallgató, kérheti újból a pénzt. A gyes, a gyed, illetve a katonai szolgálat nem számít szüneteltetésnek.
– Mire költhető a hitel?
– Nem kell igazolnia a hallgatónak, hogy milyen célra fordítja a pénzt. Fizetheti belőle akár a tandíját, az albérletét, fedezheti a megélhetését, vagy költheti bármire. Lényeges azonban, hogy havonta jut a pénzhez a diák, a félévre járó hitelt egy összegben nem veheti fel. 
– Mikor juthatnak első ízben pénzhez azok, akik már az első félévre igénylik a hitelt?
– Október 15-e után folyósítja a Diákhitel Központ az első összeget. Felhívnám azonban az érdeklődők figyelmét, hogy senki sincs elkésve az igényléssel. Az 1. félévre vonatkozó kérelmeket ugyanis december 15-éig le lehet adni. Ez esetekben visszamenőleg jut hozzá a hallgató az általa igényelt havi hitelösszeghez.
– Hol lehet megvásárolni, illetve leadni az igényléseket Zalaegerszegen?
– Városunk minden postahivatalában – azaz a nagypostán, a vasútállomáson, a Kertvárosban és a Landorhegyen is – megvásárolható, majd szabályosan kitöltve, a felsőfokú oktatási intézmény igazolásával ellátva szeptember 3-ától leadható az igénylőcsomag. A dosszié három lapot tartalmaz, melyből csak kettőt kell kitölteni nyomtatott nagybetűkkel kék, vagy fekete golyóstollal. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy a hiteligénylő lapok kizárólag személyesen adhatók le. A leadáshoz szükség van a hallgató személyi igazolványára, a lakcímkártyájára, valamint az adóigazolványára. 
Segítségükre kívánunk lenni a hitelt igénybe vevőknek oly módon is, hogy kitelepülünk a zalaegerszegi felsőoktatási intézményekbe. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szeptember 13-án és 17-én, az Egészségügyi Főiskolán szeptember 12-én és 18-án, a Gábor Dénes Főiskolán pedig szeptember 22-én találhatnak meg bennünket a hallgatók. Ezen alkalmakkor megvásárolhatják és le is adhatják a diákhitel-csomagot.

vissza az elejére


ZalaEgerszeG

Zalaegerszeg város honlapja

Zala Média online