Sørvik skole  

Webmaster - Info

Write to Admin  Webmaster
Legg til i favoritter  Legg til i favoritter
Anbefal denne siden til en venn  Anbefal siden
Siden for Mobil tlf.   Siden for Mobil tlf.

Informasjon - Artikler

+ FRONTER
+ Informasjon
+ Prosjekt
+ Natursti
+ Samisk
 -  Sandtorg bygdetun
+ Klassetrinnene
+ Skolerute 07/08

Siste nytt

Kalender


Uke nr. 46

Hendelser neste 7 dager


Ingen hendelser

Nyhetsbrev

For å motta nyheter, vennligst abonner på vårt Nyhetsbrev.
Abonner
Kanseller abb.
9 Registrerte brukere

Sandtorg bygdetun - Sandtorg bygdetun

Sandtorg bygdemuseum – et sted for de med interesse for fortiden.  ©Kåre Bjørn Møller

3. juni 1959 ble det bestemt at Sandtorg bygdetun skulle stiftes. Herrene Bendiks Heide, Oskar Sørvik og Dagfinn Magnussen hadde møte og dermed fikk Sørvik museum.

Fire år senere ble Ursinstua flyttet fra Gjærneset i Sørvika og opp til området bak Sandtorg kirke i Sørvika. Dette var starten på det som i år ble omdøpt til Sandtorg bygdemuseum. Museet har i dag ca. 1800 registrerte og ca. 900 uregistrerte gjenstander. Disse er plassert i Ursinstua og de andre husene som står på tunet. I tillegg fungerer en fjøs ved aldershjemmet som magasin for en mengde gjenstander.


På tunet finner vi Ursinstua, som er ca. 210 år gammel, vel bevart av ildsjeler som har sett nytten i å kunne bevare det gamle.


I tillegg står det gamle fengslet på Seljestad her, og det er nok mange ulykkelige sjeler som har tittet ut gjennom gitteret da det var fengsel. Dette bygget kom til Sørvika på åttitallet. Fengselet er ca. 200 år gammelt det også. Ellers finner vi ei smie som har stått i Kanebogen. -Denne smia trenger restaurering forteller lederen for bygdemuseet, Magnar Stenhaug. Han har vært leder siden 1984.


-Bygdemuseet stod stille i mange år, men i 1986 fikk vi såkalte Rettedalsmidler.

-Da fikk vi de andre bygningene hit. Det er smia, en liten hestestall fra Fauskevåg, et sauefjøs fra Halsebø og et lågfjøs fra Fauskevåg. Spesielt saufjøset er det nok mange som kjenner igjen. Den brukes ofte til bakgrunn ved brudebilder som blir tatt etter vielser i kirka.


Inne i selve Ursinstua, som er hovedbygget på tunet, er det plassert en mengde gjenstander som er samlet inn eller gitt museet av bygdefolk. Alle gjenstandene er registrert i en protokoll og nummerert. Inne i huset viser Stenhaug fram et skikkelig gammelt oldtidsminne. Det er en stor stein som har vært brukt til å male korn. Den er fra yngre steinalder. Vi kan se at den har vært brukt gjennom mange år, for steinen er slitt ned i midtre del med minst en tomme. Steinen som er i Sørvika er bare halvparten av den opprinnelige, den andre halvparten er på Tromsø Museum. Gjenstanden er godkjent som oldtidsminne av Gerd Storm Munch ved Tromsø Museum.


Rundt om er det plassert ting og tang som har vært brukt til det daglige strevet som folk hadde i gamle dager. Her finner vi vever, rokker, symaskiner og verktøy. Det som er merkverdig når en ser slike gjenstander er at våre forfedre måtte ha vært hendige menn og kvinner. Det de trengte, det laget de. Her kan en snakke om håndverk. Alt ble laget for hånd, det fantes små muligheter for å kunne dra på en forretning å kjøpe det en trengte. Og dessuten var nok armoda så stor at en folk flest hadde nok ikke råd til å kjøpe så mye.


På et skap ligger en lue som ikke var så populær å se i tidligere tider. Lua er en lensmannslue som har tilhørt lensmannsbetjent Lossius Johansen ved Trondenes Lensmannsdistrikt. I tillegg til lua finner vi også ei budstikke og et sykkelskilt som også tilhørte samme lensmannsdistrikt. I protokollen står det at lensmannsbetjenten hadde annonsert i Harstad Tidende tre ganger for å finne seg en sykkel. Disse annonsene kostet 1 kr. På den tiden måtte lensmannsetaten ha nummer på syklene, derfor dette sykkelskiltet. I stua i første etasje er det plasser gjenstander som passer inn i en stue. Det er orgel, kråskap, et bord som er over hundre år gammelt. Bordet er noe slitt av tidens tann, men bevares for en kvalitet. Skal tro om de spisebordene vi har i dag kan stilles ut på museum om hundre år.


I andre etasje finner vi bl. annet et gevær av den typen som ble brukt under den amerikanske borgerkrigen. Geværet er laget i 1853 og er et såkalt kammerladningsgevær. Videre står det utstyr for et fullt skomakerverksted. Her står symaskin og lester i forskjellige størrelser. Dette utstyret er kommet i fra Nordvik.


-Vi har stort sett bare gjenstander som ble brukt av vanlige folk, ikke noe rikmannsutstyr, sier Stenhaug som sier han jobber mange timer i året på frivillig basis med samlingen og bygdemuseet.

-Vi har åpent hver helg fra midten av juni og til midten av august. De som besøker oss er turister og bygdefolk som tar med seg tilreisende slektninger og venner. Besøkstallet ligger på ca. 200 pr. sesong. Som omvisere har vi brukt skoleelever, men denne ordningen ser ut til å forsvinne i og med at fylket har kuttet bort midlene som gikk til å lønne ungdommene. Vi vet ikke hvordan vi skal løse dette.


-Hva med økonomien for museet? -Den er ikke god. Vi ble pålagt å installere brannvarslingsanlegg. Dette kostet 22 000 kr. Dette er penger som vi ikke har. Derfor har vi bedt kommunen om å dekke dette beløpet. Hvis ikke har vi ikke penger å drive vedlikehold med.


Et slikt sted må få lov til å bestå. Det er et arbeid som det står respekt av som er blitt utført i Sørvik. La det ikke bli slik at noen få kroner skal stoppe et sånt fint tiltak. Det er i det gamle en kan finne sine røtter.Mer informasjon om bygdemuseet kan man finne hos Trondarnes distriktsmuseum



Hovedbygget på tunet: Ursinstua.



Fengslet som stod på Seljestad.



Sauefjøset som mange par har som bakgrunn på brudebildet sitt.



Smia.



Leder for Sandtorg Bygdemuseum, Magnar Stenhaug, har ønsket velkommen siden 1984



Gammelt oldtidsminne: Stein for maling av korn. Her kan en se hvordan kornmalingen har slitt ned steinen.



Kammerladningsgevær fra 1853.



Gammel skomakermaskin.



Opprettelses dato : 28/01/2005 - 09:28
Siste oppdatering : 14/02/2005 - 21:52
Kategori : Sandtorg bygdetun
Siden lest 350 ganger


Forhåndsvisning Forhåndsvisning     Skriv ut siden Skriv ut siden

react.gifKommentarer på denne artikkelen


Ingen har ennå gitt noen kommentar.
Vær den første til å gjøre det!


Medlemmer


 Antall registrerte abonnenter 25 reg.bruker


Brukere pålogget

( ingen )

Postkort

Send postkort

Søk




Spill

+ Astroide
+ Helikopter
+ Jokernord
+ Ruralracer
+ Simon
+ Skihopp
+ Sudoku
+ Tetris
+ Tic-Tac-Toe

Besøkende

   besøkende

   besøkende online

Tankeleseren

Jeg kan lese tankene dine. Tror du ikke det? Prøv! Du vil bli forbauset...

Chat-Box


  Site powered by GuppY v4.5.14 © 2004-2005 - CeCILL Free License

Siden lastet på 0.75 sekund