Bútor Dísztárgy Kő faragás Padlóburkolat Olajfestmény Fürdőszoba

Főoldal
Magunkról
Boltjaink
E-mail
Feng Shui tanácsadás
Lakberendezési tanácsadás
Asztalosműhely
Garancia
Házhozszállítás
Franchise
Együttműködés


Referencia
Megjelenések
Letölthető PDF-ek


A Kretek
A Kretek egy édes, aromákban gazdag indonéz cigaretta, amely dohány, szegfűszeg és különböző fűszerek, gyümölcsök és gyógynövények kivonatának keveréke. Gyakran egész egyszerűen csak szegfűszeges cigarettaként emlegetik. Ez talán az egyetlen olyan cigaretta, ami nem ízesített, hanem természetes összetevőkből áll, legalább 40%-a szegfűszeg, ezen kívül pedig kb. 100 féle természetes fűszer is található benne. Úgy tartják, hogy a Kretek nevet (ami egyébként egy indonéz szó a cigarettára) onnan kapta, hogy a szegfűszeg égés közben a jellegzetes pattogó kretek, kretek hangokat hallatja.
Közép-Jáváról, Kudusból származik, a XIX. századból. Indonéziában a dohányt a XVII. század elején ismerték meg. Kézi sodrású cigarettákat készítettek; a dohányt akkor még nem papírba, hanem kukoricacsuhéba tekerték. Csak a XIX. század végén kezdtek szegfűszeget és egyéb összetevőket hozzáadni.
Egy Haji Jamhari nevű, kudusi lakos nevéhez fűződik a Kretek „feltalálása”. Asztmában szenvedett, és bedörzsölte mellkasát morzsolt szegfűszegből nyert olajjal. Ettől valamivel jobban érezte már magát, és rájött, hogy ha a szegfűszeget is beletenné cigarettájába, akkor az közvetlenül a tüdejében fejthetné ki jótékony, gyógyító hatását. Mellkasi fájdalmai elmúltak, forgalmazni kezdte találmányát. Az első árusok a patikusok voltak. Sajnos Jamhari meghalt, még mielőtt a tömegtermelés kezdetét vette volna. Az ő helyébe egy szintén kudusi lakó lépett, M. Nitisemito, aki a Kretek-készítés szülőatyja néven lett ismert. Megkezdődött a tömeggyártás és az exportálás.

  A legismertebb márkák között szerepel a Djarum, amit már több-féle változatban Magyarországon is lehet kapni, 10-20 szálas kiszerelésben. Indonéziában, Kudusban még manapság is a cigarettagyártás a legfőbb, legtöbb embert foglalkoztató iparág. Csak a Djarum  gyár 75.000 főt alkalmaz Kudusban.

Napjainkban az ipar változásai ellenére a Kretek még mindig ugyanolyan, mint 100 évvel ezelőtt. Annyi változott, hogy a kukoricacsuhé helyett már inkább papírt használnak, de az összetevők ugyanazok maradtak. Nagyon sok helyen pedig még mindig kézzel sodorják.

A Kretek legfőbb alkotóeleme a szegfűszeg (eugenia caryophyllata). Molukka szigetén és az indonéz Fűszer-szigeteken honos. Mindig is gyógyhatású fűszerként tartották számon, és már az ókorban is meglehetősen népszerű és drága áru volt. Arab kereskedők hozták be Európába, még a Római Birodalom idején. A VIII. század óta az európai kereskedelem egyik legfontosabb fűszere. Tulajdonképpen a szárított, még ki nem nyílt bimbója egy örökzöld fának. Eugenol olajat tartalmaz, amely hatékony baktériumölő. Illóolaj tartalma kb. 20%. Rovarölő hatású, ezen kívül javasolt a használata izomgörcs, impotencia, kimerültség esetén is. Íze csípős, átható; nálunk és az Egyesült Államokban főként a karácsonyi, ünnepi ételek, sütemények, italok ízesítésére használják. A másik összetevő a dohány. A dohánylevelet szárítás után felaprítják, ez kerül bele a cigaret-tákba. Termesztéséhez nagy szakértelemre van szükség. Főként a trópusokon termesztik, ahol sok a csapadék, a napfény és a meleg. Magyarországon főleg a déli területekre jellemző. Az utolsó összetevő pedig a különböző jellegzetes (és titkos) fűszerek, gyümölcsök és gyógy-növények kivonata. Erre azért van szükség, hogy a Kretek aromáját erősebbé, ízét jellegzete-sebbé, töményebbé tegyék.

A Kretek egészségügyi hatásai egyelőre még tisztázatlanok. A kutatások kimutatták, hogy jóval kevesebb nikotin található benne, mint egy normál cigarettában, viszont nagy mennyiségben tartalmaz kátrányt.

Mindenki máshogy éli meg a szegfűszeges cigarettát, van, akinek nem ízlik, van, akit megnyugtat, van, aki egyszerűen csak kipróbál valami újat; egy azonban biztos, mindannyian különleges, egzotikus ízt tapasztalhatnak meg és ezáltal egy kicsit bepillanthatnak Indonézia kultúrájába, mindennapjaiba is.