Neem nu een abonnement op FRET
Koop hier de beste muziek
Steun Nederlandse popmuziek - Teken hier de petitie!


historie

Zie ook

Osdorp Posse

1981 - 2001

Ali Bouali wordt geboren in Zaanstad. Het gezin Bouali verhuist twee jaar later naar de Amsterdamse Pijp en vervolgens naar de Indische buurt waar Ali dankzij het nummer Moordenaar van Osdorp Posse geïnteresseerd raakt in Nederlandstalige hiphop. Zijn eigen raps worden enthousiast door zijn vrienden ontvangen. Als Ali veertien is verhuist hij met zijn moeder en zijn broer naar Almere. Hij behaalt zijn diploma bij de opleiding Brood-En-Banket, maar dat vak is niet aan hem besteed. Na een gokverslaving en een reeks van baantjes brengt hij discipline in zijn leven, zweert hij sigaretten en drank af en werkt hij serieus aan een muzikale carrière. In zijn nieuwe woonplaats geeft de rapper zijn eerste optreden. Hij wint in het seizoen 2000-2001 de Poetry Slam.

2002

Gekleed in trainingspak en een baseballpet schuin op zijn hoofd staat Ali B in de finale van de Amsterdamse talentenjacht Wanted en doet hij ook mee aan de finale hiphop/r&b van de Grote Prijs van Nederland 2002. Hij moet zijn meerdere erkennen in zangeres en goede vriendin Corey.

Zie ook

Dignity Karima

2003

Zijn deelname aan de Grote Prijs blijft echter niet onopgemerkt en twee maanden na de finale krijgt hij een contract bij Warner Music. De opbrengsten van zijn eerste single Waar Gaat Dit Heen?, die hij samen met zangeres Karima (ex-Dignity) opneemt, gaan naar Amnesty International. Het nummer is een hit op clipzender The Box waar het op de tweede plaats van de clipcharts binnenkomt. Ali B treedt meerdere malen per week op. Naast reguliere optredens is hij te zien als gast tijdens het concert van RZA (Wu-Tang Clan) in de Melkweg, Artiesten tegen de Oorlog in Irak op het Museumplein, Maghreb in Mokum in het Vondelpark, de Uitmarkt, Made in Holland in Carré, Friends for Warchild in Ahoy', Festival Opkomst in de Jaarbeurs Utrecht en 2 Meter Sessies voor de Tweede Kamer in Den Haag. Door zijn scherpe tong en charismatische uitstraling wordt hij met grote regelmaat uitgenodigd in discussieprogramma's om zijn visie als allochtone jongere op diverse actuele maatschappelijke problemen te geven. Hij is ondermeer te gast in B&W en Het Lagerhuis (Vara), het NOS Journaal, Netwerk en het Alcohol Debat (op de Amsterdamse zender AT5). Hij is vaste rapper en columnist bij een jongerenprogramma bij de Nederlandse Moslim Omroep. Ook de dagbladen besteden regelmatig aandacht aan hem. Zo houdt hij in november een dagboek bij voor het NRC Handelsblad.

2004

Ali B in 2004 Ali B treedt ondermeer op tijdens de Nacht van de Poëzie in Vredenbrug en tijdens de uitreiking van de Literatuurprijs El Hijra in het Tropenmuseum te Amsterdam. Zijn derde single Geweigerd.nl is een parodie op het deurbeleid van discotheken waar regelmatig jongeren van Marokkaanse afkomst de toegang geweigerd wordt. De titel verwijst naar een website die is opgezet om de toegang voor allochtonen in het uitgaansleven te verbeteren. Het nummer is te vinden op het album Ali B Vertelt Het Leven Van De Straat waarop gastbijdragen staan van o.a. Brainpower, Karima, Cilvaringz, Casablanca Connect, MC Sranang en zijn neef Yes-R. In april neemt Ali B samen met Casablanca Connect, zangeres Ninthe en acteurs uit de populaire Nederlandse speelfilm Shouf Shouf Habibi onder de naam Marocstars het nummer Life op dat wordt opgedragen aan de slachtoffers van de aardbeving in Al Hoceima te Marokko. In mei vertrekt de rapper een week naar Tanzania voor het B-Connected festival. Hij geeft daar ook workshops aan straatjongeren. De rapper levert een bijdrage op de single 't Voelt Als, uitgebracht door de VPRO naar aanleiding van het twintigjarig jubileum van Villa Achterwerk. Vanaf september gaat Ali B de Nederlandse theaters in met een show die naar zijn debuutalbum is vernoemd. Tijdens zijn concerten in de Kuip in juni doet Marco Borsato ondermeer een duet met Ali B. De single Wat Zou Je Doen samen met Marco Borsato komt in september direct binnen op de eerste plaats van de hitparade. De single Ik Ben Je Zat is een duet met zanger Brace. Ali B is vanaf december de nieuwe ambassadeur voor de Stichting Bomen Over Leven. De rapper krijgt een wassen beeld bij Madame Tussaud. Luisteraars van het radioprogramma MegaTop 100 kunnen eind december via internet stemmen op hun favoriete artiesten. Na het tellen van de stemmen komt Ali B uit de bus als winnaar van de Megaward 2004.

2005

Ali B in 2005 Ali B levert een bijdrage aan Als Je Iets Kan Doen, een benefiet-single voor de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië. Tijdens het jaarlijkse Noorderslagfestival in de Oosterpoort te Groningen wint Ali B. de Popprijs 2004. De jury stelt 'gewoon niet om hem heen te kunnen' en vermeldt verder als bijzonderheid dat Ali B bewijst dat 'je geen platenmaatschappij nodig hebt om succesvol te zijn'. De rapper krijgt dit jaar ook de Zilveren Harp 2004 uitgereikt. De single Leipe Mocro Flavour bevat gastbijdragen van Yes-R en Brace. Voor Plan Nederland maakt Ali B de zevendelige televisieserie Rap Around The World waarbij hij verschillende ontwikkelingslanden bezoekt om te laten zien hoe jongeren daar overleven. De stem van Ali B is te horen in de Nederlandse versie van de animatiefilm Robots (première 24 maart). De rapper wint in april een TMF Award in de categorie Beste Nieuwe Artiest Nationaal. Op 5 mei vliegt Ali B als ambassadeur van de vrijheid per helicopter langs verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. De single Leipe Mocro Flavour behaalt de tweede plaats in de Top 40. Ali B. wordt toegevoegd aan het programma van Parkpop in Den Haag op 26 juni. Samen met zijn neef Yes-R start de rapper op 23 juli zijn eigen radioprogramma op Juize.FM. In september winnen Ali B en Brace twee Dutch Mobo Awards. De rapper en zanger krijgen de prijzen voor beste clip (Hartendief) en beste nationale single (Leipe Mocro Flavour). MOBO (Music of Black Origin) is van oorsprong een Engelse prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste urban artiesten in binnen- en buitenland.

2006

Ali B in 2006 De Amerikaanse rapper Akon neemt samen met Ali B en Yes-R de single Ghetto op. Het origineel is afkomstig van Akons album Trouble. Op de nieuwe versie, exclusief voor de Nederlandse markt, nemen Ali B en Yes-R een Nederlandstalig couplet voor hun rekening. Het filiaal Bos en Lommer van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Bos en Lommerplein heeft een naar de rapper vernoemde Ali B. Zaal, een vergader- en cursusruimte voor 25 tot 30 personen. De single Rampeneren is een samenwerking met Yes-R en Partysquad. Wij Houden Van Oranje, de voetbalhit van André Hazes uit 1988, wordt in een nieuwe versie uitgebracht met coupletten gerapt door Ali B. Het eerste exemplaar van de single wordt in het Olympisch Stadion te Amsterdam aan de rapper overhandigd door Johan Cruijff. Ali B wordt op 9 juni geridderd tot Baron van Ooit en krijgt zijn eigen zetel aan de laan in het pretpark het Land van Ooit. Op de single Zomervibe laat Ali B in het refrein voor het eerst zijn zangtalenten horen. De Spaanstalige achtergrondvocalen zijn van zangeres Yolanthe van Kasbergen, winnares van de FHM Meest Sexy Vrouw 2006 verkiezing. Zomervibe wordt in juli uitgebracht als legale download. Het album Petje Af (oktober) verwijst onder meer naar het nieuwe imago van Ali B die veelvuldig te zien is zonder omgekeerde pet. Op de plaat wisselt de rapper feestelijke nummers af met serieuze tracks met een boodschap. Op de cd staan gastbijdragen van zijn neef Yes-R, Akon, Lady D, Ton Dijkman, Lieke van Lexmond, Tim, Ziggi, Gio, Re-B, Mi-jezz, Kayaman, Qbah, Brace, J-rock, Big 2 (van The Opposites) en The Partysquad. Ali B wint op 13 oktober een TMF Award in de categorie Beste Urban Act. De single Ik En Ali B van rapper Riza is een heuse ode. Ali B figureert samen met o.a. Yes-R in de bijbehorende videoclip. De Leipe Bauer Flavour, samen met collega-rapper Lange Frans en volkszanger Frans Bauer, behaalt volgens de website www.download.nl de tweede plaats in de lijst van meest gedownloade singles van 2006.

2007

Ali B wordt genomineerd voor de E. du Perronprijs, een gezamenlijk initiatief van de Faculteit der Letteren van de Universiteit van Tilburg en de gemeente Tilburg. Met de single Dit Gaat Fout, samen met zanger Gio (Giovanni Jap-Ngie), wil Ali B de jeugd bewust maken van de klimaatverandering en wat ze daar aan kunnen doen. Hij geeft samen met Palentijnse en Israëlische rappers in april twee concerten in het Midden-Oosten. In een Palestijns vluchtelingenkamp bij Bethlehem treedt de rapper op met de Palestijnse rapgroep D.A.M. In de stad Sakhnin, gelegen in het noorden van Israël, geeft hij vervolgens een concert met D.A.M. en de Israëlische rapper Sagol59. Ali B wordt daarbij ondersteund door de Nederlandse rapper Darryl. Op 15 april krijgt Ali B een 3FM Award in de categorie beste r&b/hiphopartiest. De single Je Weet Zelluf bevat een gastbijdrage van The Opposites. Het Petje Af-concert op 15 juni in Tilburg staat in het teken van de Plan Nederland-campagne 'Stop geweld tegen kinderen wereldwijd'. Concertsamensteller Ali B wordt die dag op het podium terzijde gestaan door o.a. Yes-R, The Partysquad, The Opposites, Ziggi, Gio, Darryl en Karima. Ali B is op 7 juli een van de optredende artiesten tijdens Live Earth in het Westerpark te Amsterdam waarbij aandacht gevraagd wordt voor het klimaatprobleem. Het festival wordt live uitgezonden door Nederland 3 en 3FM. De rapper maakt op 3 oktober deel uit van het Friends For War Child Concert in Ahoy'. Op Ali B's single Groupie Love (oktober) staan bijdragen van Yes-R, Gio, Darryl en DJ Switch. De bijbehorende videoclip is opgenomen in de circustent van Afrika! Afrika!

genoemd in biografie van

2007 Rumbatá
2007 Ziggi
2007 DJ Roog
2007 Kasba
2007 Beef!
2006 Ton Dijkman
2006 Frans Bauer
2006 The Partysquad
2006 André Hazes
2005 Nina (1)
2005 Bots
2005 Nicotine
2004 Marco Borsato
2004 DiceCream
2004 Brace
2004-2005 Ninthe
2004 Salah Edin
2003 Lange Frans & Baas B
1999-2002 Yes-R