Nieuws

21-05-2007

Vijf informatiemodellen

Het Verbond van Verzekeraars heeft vijf informatiemodellen uitgewerkt om beleggingsverzekeringen meer transparant te maken. Deze modellen worden getest onder consumenten en waar nodig verder verbeterd. Het is de taak van verzekeringsmaatschappijen deze modellen de komende maanden in te voeren binnen hun organisaties. Met ingang van januari 2008 dienen verzekeraars hun klanten te informeren over beleggingsverzekeringen aan de hand van deze informatiemodellen.

22-03-2007

Onderzoek beleggingsverzekeringen start eind mei

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Minister van Financiën Bos aangegeven dat hij verwacht dat het aangekondigde onderzoek naar beleggingsverzekeringen eind mei van start kan. De taakopdracht voor dit feitelijk onderzoek wordt afgestemd met consumentenorganisaties, verzekeraars, de Ombudsman en de Autoriteit Financiele Markten (AFM). In mei, of zoveel eerder als mogelijk, volgt nadere informatie over de precieze inhoud en opzet van het onderzoek, alsmede de planning en de wijze van voortgangsrapportage.

08-03-2007

Bos bericht Kamer over beleggingsverzekeringen, d.d. 8/3/’07

In een brief aan de Tweede Kamer bericht minister van financiën Bos over de stand van zaken ten aanzien van beleggingsverzekeringen en het overleg daarover met verzekeraars en consumentenorganisaties.

http://www.minfin.nl/nl/actueel/kamerstukken_en_besluiten,2007/03/FM07-435.html

14-02-2007

Vereniging Eigen Huis en De Telegraaf misleiden lezers

Op 13 februari bracht de Vereniging Eigen Huis een persbericht uit waarin wordt gewaarschuwd voor het tekenen voor 'finale kwijting'. In dit persbericht werd de suggestie gewekt dat verzekeraars aan het einde van de looptijd of bij tussentijdse afkoop van een beleggingsverzekering verzekerden een 'finale kwijting' laten tekenen om te voorkomen dat zij een claim indienen. Zonder enige vorm van hoor of wederhoor of inhoudelijke check neemt De Telegraaf dit bericht over. Sterker nog, vanwege het mogelijke verband met beleggingsverzekeringen wordt deze journalistieke canard tot voorpaginanieuws met de kop 'Misleiding zaak woekerpolissen' gebombardeerd.

Wat zijn nu de feiten? Finale kwijting hangt samen met het feit of een verzekerde bij een verzoek tot uitbetaling de originele polis kan verstrekken aan de verzekeraar. Om te voorkomen dat een verzekeraar twee keer uitbetaalt aan verzekerde wordt bij een verzoek tot uitbetaling bij einde looptijd of tussentijdse afkoop gevraagd naar de originele polis. Indien de verzekerde de originele polis aan de verzekeraar verstrekt, wordt zonder voorbehoud tot uitbetaling overgegaan. Indien de originele polis bijvoorbeeld kwijt is, gaat de verzekeraar over tot uitbetaling maar vraagt de verzekerde een zogenaamde vrijwaringsclausule te tekenen. Deze procedure wordt sinds jaar en dag toegepast voor alle levensverzekeringen en heeft nog nooit tot klachten geleid.

Het zou De Telegraaf sieren als deze journalistieke misser in dezelfde chocoladeletters op de voorpagina wordt gecorrigeerd. Hoe men ook denkt over beleggingsverzekeringen, eerste vereiste is en blijft dat je in je berichtgeving uitgaat van de feiten, en dat een bron gecheckt wordt. Dat is namelijk de kern van het journalistieke vak.

19-01-2007

Verbond stuurt brief aan minister Zalm inzake de aanbevelingen van de Commissie De Ruiter

Het Verbond van Verzekeraars stuurt op 19 januari 2007 een brief aan minister Zalm inzake de aanbevelingen van de Commissie De Ruiter. In deze brief staan een tweetal zaken centraal:

1) Verzekeraars zijn ervan overtuigd dat beleggingsverzekeringen voor vele klanten geschikte producten zijn. Om klanten in staat te stellen zich een redelijk oordeel te vormen over de vraag of men tevreden is of niet, zullen verzekeraars alle klanten informeren over de relevante aspecten van de beleggingsverzekering. Hierbij zal zoveel mogelijk aangesloten worden bij de informatie die verzekeraars op basis van de aanbevelingen van de Commissie De Ruiter aan nieuwe klanten zullen verstrekken. De actie van de verzekeraars is de meest effectieve en efficiënte manier om dit de klanten duidelijk te maken. Verzekeraars nemen deze actie uiterst serieus en halen alles uit de kast om de klanten van de juiste informatie te voorzien. Mochten verzekeraars eventuele fouten tegenkomen, dan zullen zij deze herstellen. Dat is goed gebruik in de branche. De verzekeraars bieden de klanten perspectief. Mochten klanten ontevreden zijn met de informatie van hun verzekeraar, dan heeft de branche een uitstekende klachtenprocedure. Eerst bij de verzekeraars zelf. Vervolgens bij de onafhankelijke Ombudsman met bindende uitspraken voor de verzekeraars. Daarna staat voor de klant de weg naar de rechter nog open. Maar zo ver is het nog lang niet. Eerst gaan de verzekeraars keihard aan de slag.

2) De sector ziet geen heil in een commissie, van welke aard dan ook.

In de markt van beleggingsverzekeringen heerst een enorme diversiteit. Vrijwel geen polis is gelijk. Daarom is alleen een individuele benadering de juiste weg.

Bovendien is zo'n staatscommissie juridisch gezien geen sterk nummer. Het gaat immers om privaatrechtelijke overeenkomsten tussen de verzekeraar en de klant. De ervaring is dat staatscommissies daar juridisch gezien geen sluitend oordeel over kunnen geven. Daar heeft de klant dus niets aan. De klant is wél geholpen door actie die het Verbond heeft aangekondigd. Ook doorkruist een commissie de goed werkende klachtenprocedure. Al met al werkt een commissie vertragend. We gaan de komende weken nog eens ons uiterste best doen om de Kamer en onze klanten ervan te overtuigen dat het beter is dat de markt zijn werk doet.

Hier leest u de gehele brief van het Verbond van Verzekeraars aan Minister Zalm van Financiën.

19-01-2007

Alle hens aan dek voor meer transparantie

Het Verbond brengt regelmatig actuele dossiers uit met achtergrondinformatie over een specifiek (verzekerings)thema. Deze uitgaven zijn in eerste instantie bedoeld voor verzekeraars, maar kunnen ook voor beleidsmakers, media en andere opinion leaders relevant zijn. Op 19 januari verschijnt Verzekerd! Dossier Beleggingsverzekeringen. In deze publicatie wordt uitgebreid ingegaan op de beleggingsverzekeringen aan de hand van de actualiteit.

Hier leest u de gehele publicatie.

12-01-2007

Reactie Verbond van Verzekeraars over berichtgeving kleine beleggingspolissen

Via een aantal cijfermatige voorbeelden uit onderzoek van Independer meent het FD aan te tonen dat de kosten bij vooral kleine beleggingspolissen astronomisch hoog zijn. Deze voorbeelden snijden geen hout. In de drie voorbeelden wordt steeds een zelfde overlijdensrisico dekking van 100.000 euro geboden, terwijl de inleg varieert van 75 tot 300 euro. Te constateren is dat als je de premie verlaagt maar je overlijdensrisicodekking op peil wenst te houden je minder kunt beleggen. De conclusie die hier aan verbonden wordt, is dat je dan wel erg weinig overhoudt en dat het product te duur is. Zo kan men inderdaad creatief met cijfers zijn en de lezer om de tuin leiden. Hier worden kosten verward met een risicopremie en hier verwisselt men in feite een risicodekkingsproduct met een vermogensopbouwproduct. Hierdoor wordt een onjuist beeld geschapen van de werking en de kosten van dergelijke producten.

Daarnaast suggereert het FD dat verzekeraars in een gesprek met Financiën voorstellen zou hebben gedaan voor compensatie van kleine beleggingspolissen. In het gesprek met de Minister van Financiën heeft de Verbondsvoorzitter aangegeven dat beleggingsverzekeringen voor heel veel klanten een goede producten zijn. Mochten er echter in individuele gevallen fouten zijn gemaakt, dan zullen deze worden gecorrigeerd. Want afspraak is afspraak. Hierbij zijn enige voorbeelden genoemd, bijvoorbeeld de zogenaamde kleine beleggingspolissen, zonder dat er uitspraken zijn gedaan over algemene maatregelen voor specifieke categorieën. Het uitgangspunt is en blijft dat per individueel geval wordt bezien door de verzekeraar in kwestie of hier sprake is van "schrijnende gevallen".

08-01-2007

Vergelijking Tros Rader Engelse situatie kort
door de bocht

Naar aanleiding van de uitzending van Tros Radar (8-01-07) het volgende:

De vergelijking van het tv-programma Tros Radar met de Engelse situatie is te kort door de bocht. In Groot Brittannië hebben verzekeraars op verzoek van het ministerie van Financiën besloten om zelf klanten te compenseren. Er was hier immers sprake van een garantiestelling die niet is nagekomen.

In de Nederlandse situatie is dat niet aan de orde. Er is geen enkele aanwijzing dat verzekeraars zich in het verleden niet aan de regels omtrent informatieverplichtingen hebben gehouden. Toch zijn de verzekeraars in overleg getreden met de minister van Financiën, toezichthouders en consumentenorganisaties om te bezien of er nog andere maatregelen voor bestaande polishouders nodig zijn. Het Verbond streeft er naar dit overleg in het eerste kwartaal van 2007 af te ronden.

Een miljard euro uit de lucht gegrepen
Daarnaast is via analisten van Rabo Securities, de researchafdeling van de Rabobank, naar buiten gebracht dat de claims vanwege onduidelijke beleggingsverzekeringen de verzekeraars een miljard euro gaan kosten. Zoals in het rapport te lezen staat gaat het hier om een zeer grove inschatting met zeer wankele onderbouwing. En voorzover onze kennis reikt, zijn er op dit moment geen reserveringen gemaakt voor schadeclaims.

20-12-2006

Commissie De Ruiter presenteert adviesrapport

Commissie Transparantie Beleggingsverzekeringen, onder leiding van oud-minister mr. J. de Ruiter, presenteert 20 december 2006 haar advies. Commissie De Ruiter heeft zich gebogen over optimalisatie van de informatieverstrekking over beleggingsverzekeringen en heeft drie modellen voor informatieverstrekking ontwikkeld. De Commissie beveelt aan deze modellen marktbreed in te voeren.

Hier vindt u het volledige rapport.

20-12-2006

Verbond van Verzekeraars neemt aanbevelingen Commissie De Ruiter over, ook voor bestaande klanten.

Het Verbond steunt de aanbevelingen van Commissie De Ruiter omtrent openheid over de belangrijkste eigenschappen van beleggingsverzekeringen en de bijbehorende kostenopbouw in zowel offerte- als oriëntatiefase. Het Verbond vindt de aanbevelingen een logisch gevolg op eerder gezette stappen naar grotere transparantie. Het Verbond vindt het een goede zaak dat naast een verbetering van de financiële bijsluiter concrete en uniforme eisen worden gesteld aan de inrichting van offertes voor de klant. De voorgestelde uitsplitsingen voor specifieke kostensoorten, informatie over waardeontwikkeling en een goede productinformatie, worden door het Verbond ondersteund.

Lees hier verder.

Site online

Begin december lanceert het Verbond van Verzekeraars, de belangenbehartiger van de Nederlandse verzekeraars, een informatiewebsite over beleggingsverzekeringen. www.feitenoverbeleggingsverzekeringen.nl is ontwikkeld om u, als consument, duidelijke en objectieve informatie te geven over beleggingsverzekeringen.