| SDUS | LUDUS | ČLANOVI | Novosti | Kontakt |
Rade Marković - Monografija | Štampaj |
 1. Marija Crnobori
 2. Mata Milošević
 3. Ljiljana Krstić
 4. Petar Kralj
 5. Olivera Marković
 6. Rade Marković
 7. Stevan Šalajić
 8. Mira Banjac
 9. Vlastimir Đuza Stojiljković
 10. Stevo Žigon
 11. Mihailo Janketić
 12. Petar Banićević


 1. Ljubiša Bačić
 2. Branka Veselinović
 3. Ivan Bekjarev

Edicija posvećena dobitnicima Dobričinog prstenaMonografija o Radetu Markoviću

Priredio: dr Zoran T. Jovanović
Objavljena: 2001.g.
Tiraž: 500 primeraka
Može se naručiti u Savezu dramskih umetnika Srbije po ceni od 500 dinara.

Poručivanje

TVORAC NOVIH PUTEVA
(iz prikaza monografije objavljenog u listu "Politika", 16.03.2002; autor prikaza Radomir Putnik)

Radomir Rade Marković, istaknuti pozorišn, filmski i televizijski gumac kao i pedagog, dobitnik je “Dobričinog prstena” za 1998, najznačajnije nagrade za glumu u nas. Po dobro uvedenom običaju – ranije Muzeja pozorišne umetnosti, a danas Saveza dramskih umetnika Srbije – dobitnik ove nagrade dobija i monografiju ili zbornik radova posvećen njegovom ukupnom stvaralaštvu. Priređivač zbornika, teatrolog Zoran T. Jovanović, knjigu je komponovao iz četiri dela i uvoda. U uvodnom delu objavljeno je saopštenje žirija za dodelu nagrade i obrazloženje koje je biranim rečima napisla Vida Ognjenović, predsednik Žirija.
Prvi deo knjige nosi naslov “Rade Marković njim samim”. U ovom odeljku Zoran Jovanović ispisuje biografiju

Rade Marković

Radeta Markovića i pregled značajnih datuma u životu i radu glumca, dok Feliks Pašić vodi iscrpan razgovor s Markovićem, nastojeći da pronikne u elemente Markovićeve glumačke poetike.
Drugi deo knjige sadrži priloge velikog broja teatrologa, pozorišnih kritičara i reditelja koji s raznih stanovišta osvetljavaju glumačku ličnost slavljenika. Pored ostalih, priloge su napisali Milenko MisailovićPetar Marjanović, Ranko Munitić, Branko Pleša, Dejan Mijač i Boro Drašković.
U trećem delu knjige o Markoviću pišu glumci i saradnici s kojima je Marković učestvovao u velikom broju pozorišnih, filmskih, televizijskih i radio poslova. Zanimljivi su prilozi Ksenije Jovanović, Olivere Marković, Ljube Tadića i Lazara Ristovskog, kao i napisi Markovićevih studenata, danas već glumaca koji polako preuzimaju značajne pozorišne zadatke u pozorištima u Beogradu i Novom Sadu, Dušana Jakišića, radmile Tomović-Grinvud i Milana Čučilovića.

Četvrti deo zbornika nudi preglednu dokumentaciju o Markovićevom glumačkom i pedagoškom putu; iz precizno ustanovljenih podataka čitalac će dobiti pouzdan uvid i razvojni i umetnički put Radeta Markovića. Na filmu je odigrao 81 ulogu, u televizijskim dramama, serijama i drugim emisijama 62 uloge, učestvoavao je u 186 radio drama, a na pozorišnim scenama ostvario je ukupno 96 uloga. Kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu izveo je četiri klase sa ukupno 39 studenata. Nagrađen je svim najznačajnijim stručnimi društvenim nagradama i priznanjima (Sterijina nagrada, tri Arene, Gavelina nagrada ... )
Knjiga o Radetu Markoviću višestruko osvetljava njegovu glumačku umetnost u svim medijima. Tokom pet decenija glumačkog prisustva, pre svega na pozorišnoj sceni, Marković je stekao nepodeljena priznanja kritike, publike i kolega zbog najmanje dva razloga: duboke odanosti, može se reći pune posvećenosti pozivu, što je najčešće donosilo vrhunska ostvarenja, kao i neposustalog tragalaštva za novim, savremenim i modernim glumačkim izrazom, kojim je nastojao da pomeri standarde u glumi u čemu je bio jedan od tvoraca avangardnih pozorišnih puteva u našoj sredini. Zbornik o Radetu Markoviću, u stvari, knjiga je odanosti i zahvalnosti jednome od naših najpostojanijih glumaca u periodu od Drugog svetskog rata pa do novoga milenijuma.