Fotoalbum

Här finner du fotoalbumen och alla bilder från resmålet. Klicka på ett av albumen för att se underliggande bilder.

Bruges

(48 foton) Titta på den magnifika utsikten från tornet Belfort, vandra i medeltida gränder och åk kanalbåt.


Ghent

(28 foton) Europas näst största stad under medeltiden med slottet Gravensteen och den mystiska målningen "Tillbedjan av lammet"


Bryssel

(20 foton) Kissande statyer i EU's huvudstad, serietidningar och loppmarknader.




Väder idag

Hur är vädret och prognosen för ditt resmål just nu? Väder från Yahoo! Weather.

Boktips

Oavsett hur van resenär man är, har man stor nytta och nöje med en bra guidebok. Här är några av våra favoritböcker.


Länkar

Internet är fullt av webbsidor om resor, här listar vi några av våra favoriter.

Belgien

En smakrik resa bland öl, musslor och choklad


Skriv utSkriv ut

Resmål

Karta över Belgien
Mitt emellan Nederländerna och Frankrike ligger det lilla landet Belgien. Men storleken bedrar. På en yta lika stor som Dalarna rymmer Belgien inte bara EU:s huvudkontor, flera medeltida städer och historiska platser som Waterloo, utan även 3 officiella språk och mängder av njutning för smaklökarna.

Idag är Belgien en mångkulturell blandning av sin forna historia. Innan landet blev självständigt för dryga 170 år sedan tillhörde området bland annat Frankrike, Nederländerna och Spanien. Idag är landet uppdelat i Flandern i nordväst och Vallonien i sydöst, där Flandern är den nederländskspråkiga regionen och Vallonien den franskspråkiga. Mitt emellan dessa två regioner ligger Bryssel, där både nederländska och franska är officiella språk. De olika officiella språken kan ibland ställa till det för en besökande turist, eftersom att vägskyltarna står på slumpmässigt officiellt språk. Det är inte alltför lätt att i hetsig trafik på motorväg gissa sig fram till att Liège heter Luik på nederländska.

Resa dit och runt

Då Belgien till ytan är så litet, hinner du se en stor del av landet med hyrbil under en helg. Bilen hyrs enklast via någon av de stora bolagen här hemma i Sverige och hämtas enkelt ut på flygplatsen. Kostnaden för fre-sön med mellanstor bil är omkring 800 kr med fria mil. Vägarna i Belgien är fina och väl upplysta under nattetid, men trafiken är hetsig och hastigheten på motorvägarna ligger en bra bit över de lagliga 120km/h. Vägskyltningen är dock under all kritik, med små skyltar utan reflekterande bakgrund som ofta står efter vägkorsningen. Räkna med att köra fel, även om du har en bra karta.

Bryssel har två internationella flygplatser. Den största flygplatsen är Brussels Airport som ligger i Zaventem, 10 km utanför Bryssel. Dit flyger du med direktflyg med SAS från Arlanda eller Malmö Aviation från Bromma. Den andra internationella flygplatsen, CharleRoi (kallas också Bryssel södra), ligger 46 km från Bryssel och trafikeras av RyanAir med direktflyg från Skavsta. Kommunikationerna är bättre från Brussels Airport till Bryssel, men hyrbilspriserna är omkring 15% lägre på CharleRoi.

Bryssel

Manneken Pis, världens mest kända kissande pojke. Vissa dagar har denne lille pojke kläder på sig och anledningen till varför går att finna på ett schema som finns vid staketet framför.

Belgiens och EU's huvudstad Bryssel ligger mitt i gränslandet mellan flandern och vallonien och består utav en outgrundlig mix av kultur, arkitektur och politik. Torget Grand Place har anor från 1300-talet och är stadens pulserande hjärta. Under sommaren är torget fyllt av utomhusserveringar och blommor och under nätterna lyses byggnaderna upp av ljusspel. Oavsett när på dygnet är dock en promenad på områdets charmiga kullerstensgator med dess restauranger, saluhallar, caféer och chokladbutiker ett måste. Endast 250 meter sydväst om Grand Place ligger nämligen en av världens mest kända fontäner - den lilla lilla kissande pojken Manneken Pis. Om du har tur kanske du til och med får se en påklädd staty. En tradition är nämligen att besökande stadsöverhuvuden skänker en miniatyrnationaldräkt till den nakna pojken. Idag uppgår samlingen till över 800 kostymer som finns till allmän beskådan på Museum of the City of Brussels (Musee de la Ville de Bruxelles) vid Grand Place.

I de östra delarna av Bryssels centrum ligger de vackra art-nouveau-kvarteren och de stora EU-byggnaderna. Mest kända är det korsformade glaskomplexet Berlaymont där EU-kommisionen sitter och det stora EU-parlamentet. Det är möjligt att besöka parlamentet och se någon av debatterna, besök besökscentrat för aktuell information.

Om du någon gång har läst Tintin, Gaston eller någon av alla de hundratals serier som producerats i Belgien, rekommenderas ett besök på Belgian Centre of Comic Strip Art. Här visas allt hårt arbete som ligger bakom en serietidning och det finns en liten rolig shop med mängder av serietidningar och album. Men man behöver inte gå på museum för att se Belgiens kulturarv, på många husväggar är de kända figurerna avbildade.

Förutom serier har Bryssel har en mängd intressanta museer, läs mer på
Brussels museums.

Några museer värda att nämna är Musées Royaux des Beaux-Arts (4 konstmuseer med över 20 000 tavlor och skulpturer) och Musée Bruxellois de la Gueuze (familjeägt bryggeri där du både lär dig om den gyllene drycken och får chansen att testa en och annan öl.

Missa inte att besöka en av de många loppmarknaderna i Bryssel. Här samsas antika lampor med tavlor och mattor och det är inte helt omöjligt att hitta personliga prylar här. Många marknader har öppet bara på helgerna och trängseln är ofta stor. Glöm inte att försöka pruta!

Bruges

Det är inte svårt att hitta motiv i en stad med sådan charm som Bruges.

Trots att Bruges (Brugge) är en av Europas mest besökta medeltida städer, med över 2 miljoner besökare per år, går det på under höst, vinter och vår att få staden nästan för sig själv. Åk häst och vagn på kullerstensgatorna, köp knypplade spetsdukar, smaska på chokladbakelser eller ta en båttur på kanalerna. Eller varför inte bara njuta av alla vackra gamla hus och gränder? Stadens centrum är inte större än att du enkelt når attraktionerna till fots.
En av de mest kända platserna i Bruges är the Markt. Detta torg är omgivet av färgglada medeltida hus och det kända tornet Belfort. Utsikten från toppen av tornet är fantastisk. Om det inte är alltför mycket folk, stanna en stund och beundra vyn över de sluttande hustaken och kyrktornen. Den stentrappa som leder upp till tornets topp är dock både smal och dubbelriktad, så det kan ta lång tid både att köa upp i trappen och att köa ner. Dock finns rastoplatser på vägen. Vila upp dig i stadens gamla skattkammare eller titta på mekaniken bakom klockspelet som spelas än idag spelas manuellt.

Onze Lieve Vrouwekerk (the Church of the Lady) är en imponerande vacker 1200-talskyrka, mest känd för Michelangelos marmorstaty Madonnan med barnet. Här finns även möjlighet att titta på utgrävningar av gamla gravkammare under kyrkan och två bronssarkofager av Mary of Burgundy och Charles the Bold.

Om all vandring gör dig törstig, kanske ett besök på bryggeriet De halve maan kan vara en välförtjänt vilopaus. Gå på guidad tur eller smaka på bryggeriets kända öl Straffe Hendrik.

Ghent

Gravensteen i sin fulla prakt. Ursprungligen byggdes den för att försvara staden mot vikingarna. Den byggdes ut i takt med att belägringsvapnen blev bättre och de sista tillbyggnaderna skedde under 1300-talet.

Ghent (Gent) är ett lugnare alternativ till Bruges. Trots att staden minst är lika gammal och vacker som Bruges är turisterna färre och staden känns mer genuin. Ghent var under medeltiden Europas näst största stad. På gator och torg skedde livlig handel av framför allt tyg, allt övervakat från den stora mäktiga borgen Gravensteen. Det är dock inte borgen som är stadens största attraktion idag, utan en, från utsidan, rätt så blek katedral - St Baaf's katedralen. Köerna utanför katedralen vittnar dock om att insidan döljer något mer intressant. Under 1400-talet verkade en flamländsk konstnär vid namn Jan Van Eyck. Han kom att bli en av europas största medeltida konstnärer och målade till St Baafs katedralen en altartavla - De aanbidding van het lam Gods, fritt översatt till Tillbedjan av Guds lamm. Även om du vanligtvis inte tycker att religösa målningar är speciellt spännande, rekommenderar vi att du stannar till och tittar på detta magiska mästerverk.

Waterloo

Den 18 juni 1815 ändrades riktningen för Europas historia, när Napoleon besegrades av Wellington under slaget vid Waterloo. 15000 män dog och frankrikes militära övertag i Europa var därmed över. Idag kan du besöka Waterloo och lära om kriget och besöka den kända statyn av lejonet som blickar ut över slagfälten. Försök att planera för ett besök en dag med vackert väder, då dimman kan ligga tjock över fälten.

Säsong och boende

Belgiens väder är ombytligt oavsett när på året du planerar ett besök. Luften är fuktig och området har många molniga och regniga dagar, speciellt under våren. Under maj till september är vädret mest stabilt, men samtidigt har exempelvis den vackra staden Brugge över 2 miljoner turister under sommarmånaderna. Bryssel däremot, har färre besökare under sommaren och under årets alla helger, vilket gör att de många lyxhotellen sänker sina priser med upp till 75% under helgerna. Vi bodde på 4-stjärniga Hotel Silken Berlaymont Brussels i art deco-kvarteren kring EU-parlamentet. Under den helg vi besökte Bryssel kostade ett dubbelrum 560:- per natt (specialpris om man bokar två nätter), till skillnad från nästan 2000:- under vardagarna.
Vi besökte Belgien i november, vilket gav oss underbara friska dagar med blå himmel men även dagar med tjock dimma.

Mat och dryck

Belgien har fantastiska öl-sorter för den som vill ha något annat än en traditionell stor stark. Öl med smak av jordgubbar, choklad eller hallon är en lättare mer dessertlik variant jämfört med de mörkare, alkohol-rika trappist-sorterna. Flera restauranger i Bryssel erbjuder möjligheter att prova flera sorter samtidigt.

Om du älskar god och vällagad mat, är Belgien ett resmål för dig. Oavsett om du äter på en billig kvarterskrog eller en lyxig stjärnrestaurang kan du förvänta dig fräscha ingredienser och en smakrik upplevelse.
Precis som språken skiljer Vallonien och Flandern åt, skiljer sig också maten mellan de två områdena. Frukost i Vallonien är av det franska slaget, med en slät kaffe och en söt baguette, medan frukost i Flandern ofta innebär rejäla smörgåsar med ost och skinka och en kopp kaffe med en chokladbit.
Lunch och middag innefattar ofta 3 rätter och om du tar dagens lunchmenu (menu du jour på franska eller dagmenu på flamländska) får du lunchen till ett riktigt bra pris. En lunchmeny med fondue au fromage (friterade kroketter med ostfyllning) till förrätt, moules et frites (vinkokta musslor med en tallrik pommes frites) till huvudrätt och en citronpaj med grädde till efterrätt kostar oftast inte mer än € 10.

All denna mat sveper du sedan självklart ner med brygden från en av belgiens många ölbryggerier. Bli inte förvånad om du får in en meny med hundratals ölsorter på en bar, öltraditionen i Belgien är lång och ytterst levande. Men förvänta dig inte öldrickande som i Tyskland eller England, i Belgien njuter man av sin öl som ett fint vin. Den vanligaste storleken på öl är 25 cl, vilket uppmuntrar att prova flera olika sorters öl under en kväll. Priser är dessutom ytterst överkomligt.
Den mest kända belgiska ölsorten är trappistöl. Tillverkad av trappistmunkar under hundratals år med en gyllene eller mörk färg och med en alkoholhalt på 12%(!), är denna öl ett absolut måste att prova på. Lite mer ovanlig är den bubblande "champagne-ölen" lambic, som lagras i upp till tre år. Lambric finns även med fruktsmak, där riktiga körsbär eller hallon har lagts till brygden. Vit öl (whibier) är populär att dricka med is och citron under sommaren.

Valuta

Kort fungerar nästan överallt i Belgien, men se till att du har med dig lite Euro i kontanter för åtminstone de första dagarna. Bankomater finns över hela Belgien och det är inga växlingsavgifter på Euro inom EU när man tar kontantuttag. Prutning är inte vanligt och det är inte nödvändigt att ge dricks. (Serviceavgift ingår oftast på restauranger och taxibilar)


Currency Converter

Allmänna fakta Belgien

Yta: 30 528 km2
Huvudstad: Bryssel
Invånarantal: 10,3 miljoner innevånare
Högsta berg: Signal de Botrange 694 m
Språk: Nederländska (officiellt språk) 60%, franska (officiellt språk) 40%, Tyska (officiellt språk) mindre än 1%

Läsartips

Har du varit på resmålet och har en massa bra tips om hotell, restauranger, sevärdheter och turistfällor, skicka in ditt tips till oss!