Ikoni Otsikkokuva
Artikkelilista

Päivitetty 7.12.2005

Puulajeista

Ei ole olemassa mitään erityisiä bonsai-puulajeja, jotka luonnollisesti ilman erityishoitoa kasvaisivat valmiiksi ruukkupuiksi. Ehkä tämä tuli joillekin yllätyksenä, mutta näin asia valitettavasti on. Toki jotkin puut sopivat bonsai-kasvatukseen muita paremmin ja tietyissä olosuhteissa puut voivat kasvaa bonsaita muistuttaviin muotoihin luonnossakin (esim. tuulisella luodolla kasvava mänty).

Bonsaiksi kelpaa käytännössä mikä tahansa puulaji, pensaslaji tai mikä tahansa kasvi, joka kykenee kasvattamaan itselleen puumaisen rungon. Tästä ääriesimerkkinä voisi mainita esim. voikukan, josta on kasvatettu bonsai nostamalla kukkaan vähitellen korkeammalle kasvualustasta vuosien saatossa niin, että voikukan puumainen maavarsi muodostaa lopulta kukalle "puunvarren".

Bonsaita voi kasvattaa Suomen olosuhteissa niin sisällä ("sisä-bonsai") tai ulkona. Sisä-bonsaiksi kelpaavat normaalit huoneolosuhteissa viihtyvät trooppiset tai vilpolakasvit. Esimerkkejä näistä ovat mm. limoviikuna, myrtti, sitruskasvit tai vaikkapa granaattiomena. Trooppiset kasvit ovat siitä mukavia, että ne viihtyvät lämpimässä huoneilmassa ympäri vuoden, mutta vilpolakasveille pitäisi pystyä järjestämään talveksi viileähkö (n. 10 - 15 asteinen) talvehtimispaikka. Tästä aiheesta löytyy lisätietoa Artikkelit -osion alla.

Ulkobonsaiksi käyvätkin erinomaisesti vaikkapa luonnonvaraiset puulajit (mänty, koivu, kuusi, leppä, tammi, jne.) tai pihan pensaista ja puista otetut taimet (tarhakatajat, omena, sireeni, tuhkapensas, angervo, pensashanhikki, jne.). Nämä puut viihtyvät ympäri vuoden ulkona jopa talven paukkupakkasista huolimatta. Luonnollisesti puiden talvetuksesta tulee huolehtia kunnolla (kts. Artikkelit -osio).