Ultima răzvrătire adevarată. Blogul lui Bogdan I. Stanciu

Dreapta vs. Stanga - sunt vechi, domnule…

postat la 21/4/2008 în omul sub vremi, prietenie boala grea de bogdan | bloguri care leagă aici

UPDATE: Pentru ca trebuia sa ma plasez, totusi, undeva pe ‘tabla de sah’ traditionala, spun asa: national, conservator, social, religios.

Raspund provocarii amicului Luminos (Dreapta vs. Stanga - politici si sustinatori in blegosfera):

La vremuri normale, m-as defini ca ‘national-crestin’; in perioada interbelica as fi intrat cu entuziasm in Miscarea Legionara. In situatia politica internationala de dupa caderea comunismului, insa, ma declar “anideologic”, iar pe cale de consecinta, nu am avut si nu am apartenenta la vreun partid, intrucat nu ma regasesc in doctrina nici unuia.

Spun “anideologic” pentru ca nu mai vad vechea dihotomie ’stanga-dreapta’ ca valabila, ea fiind mai degraba inlocuita de una de tipul ‘centru-periferie’, in care periferia (obtinuta, ca la fizica, prin sedimentarea unor tendinte centrifuge) amesteca numeroase elemente din ceea ce am putea numi, dupa clasificarea traditionala, ’stanga’ sau ‘dreapta’. Ca sa dau doar un exemplu, atat anarho-sindicalismul (’stanga’) cat si national-sindicalismul (’dreapta’) sunt periferice, opuse centrului bogat si corporatist.

Oricum, ambele orientari politice clasice sunt in deriva: stanga a pierdut maciuca luptei de clasa si a inlocuit-o la repezeala cu surogatele ecologismului sau fetisizarii ‘drepturilor omului’, dreapta traditionala s-a erodat si se complace intr-o stare de incredibila confuzie, ajungand sa fie sinonima cu liberalismul european promotor al homosexualitatii si imigratiei sau cu neoconservatorismul imperial nord-american.

Daca n-am fost clar, dau trei hint-uri:

- Pozitia mea fata de NATO si EU: impotriva.
- Viziune economica preferata: distributismul
- Rezultatele obtinute la un mic sondaj cu privire la orientarea politica, pe care l-am facut acum cateva luni si care se gasesc pe larg aici, arata asa:

V-ati lamurit acum?

2 comentarii to 'Dreapta vs. Stanga - sunt vechi, domnule…'

Subscrieţi la comentarii prin RSS sau TrackBack la postul 'Dreapta vs. Stanga - sunt vechi, domnule…'.

 1. Phosphoros zice:

  pe 21/4/2008 la 5:14 pm

  Multumesc pentru participare :) In cea mai mare parte, personal, subscriu la cele spuse de tine si iti dau dreptate. La modul concret, e foarte greu sa gasesti in vremuri precum acestea o linie ideologica decenta. Fiecare ne refugiem, mai mult sau mai putin, in nostalgii …

  P.S.: ti-am raspuns pe mail referitor la propunerea ta privitoare la articol.


 2. pe 26/4/2008 la 9:08 pm

  M-ai innebunit Bogdane: esti autoritaro-libertarian?! Ha, ha, ha!…
  Hai sa-ti spun ceva: stii de la ce vine “stanga” si “dreapta”? De la cei doi talhari crucificati langa Iisus. Numai unul l-a recunoscut drept Mantuitor. Cel de la dreapta Sa.
  Doamne, ajuta!

  Hristos a Inviat!

ai ceva de spus?

Atentie, te rog, ce si cum scrii. Apreciez critica si disputa de idei, dar nu tolerez mitocania. Orice comentariu care intrece masura va fi trimis la gunoi.