sreda, 27. jul 2005.
  NIS-Naftagas
  NIS-Gas
  NIS-Energogas
  NIS-RNP
  NIS-RNS
NIS-RNB
  NIS-FAM
  NIS-Jugopetrol
  NIS-Naftagas   promet
NIS-Inženjering
Arhiepiskop Jovan juče otišao u zatvor na izdržavanje kazne
Dela makedonskih vlasti govore sama za sebe
Bitolj, Beograd - Poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan (Vraniskovski) juče se sam javio Republičkom zatvoru u Skoplju zbog izdržavanja zatvorske kazne od 18 meseci na koju ga je osudio Apelacioni sud u Bitolju zbog "izazivanja nacionalne i verske mržnje, podele i netrpeljivosti". On je pod ovom optužbom uhapšen u januaru 2004. kada je u stanu svojih roditelja u Bitolju služio svetu arhijerejsku liturgiju i tada je bio zadržan u pritvoru 30 dana.
Osnovni sud u Bitolju odluku o zatvorskoj kazni arhiepiskopu Jovanu, tada mitropolitu veleško-povardarskom doneo je u avgustu 2004, ali je ona potvrđena krajem juna ove godine. Viši sud u Bitolju odbio je žalbu arhiepiskopa Jovana i on je juče bio u obavezi da se javi na izdržavanje kazne. Prema izveštajima beogradskih medija, makedonska policija, koja arhiepiskopa Jovana "praktično ne ispušta iz vida, najavila je da će ga privesti ukoliko se on u zakonom predviđenom roku ne javi na izdržavanje kazne".
- Ja nisam kriminalac i ništa nisam pogrešio da bih bežao da me ne bi stigla kazna. Za mene je radost što mogu da posvedočim za svoju veru, za svoju Crkvu i za nadu koju imamo da će to na kraju biti i poslednje stradanje. Sam idem u zatvor. Iako je trebalo da kaznu izdržavam u lokalnom bitoljskom zatvoru odredili su mi republički zatvor u Skoplju, gde su najgori uslovi. Ova presuda je paradoksalna već i zbog same činjenice da se u 21. veku neko zatvara i osuđuje zbog propovedanja Jevanđelja. Dela i ponašnje makedonskih vlasti govore sama za sebe, komentar nije potreban - izjavio je za Danas arhiepiskop Jovan pred odlazak u zatvor.
On se nada da će Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, pod čijom je jurisdikcijom autonomna Ohridska arhiepiskopija, preduzeti odgovarajće korake. Iz Sinoda SPC zbog odluke Bitoljskog suda da na zatvorsku kaznu osudi arhiepiskopa Jovana nedavno je saopšteno da je "SPC ogorčena i zapanjena takvim činom gaženja elementarnih verskih i ljudskih prava, jer presuda arhiepiskopu Jovanu, priznatom od svih pomesnih pravoslavnih crkava, predstavlja presudu vaseljenskom Pravoslavlju". Sinod SPC ujedno je pozvao državne organe Republike Makedonije da odustanu od ovog bezumnog čina koji "baca nepopravljivu ljagu na makedonsku državu i njeno pravosuđe pred Bogom, pravdom i međunarodnom javnošću".
Arhiepiskop Jovan, prema najavama medija, mogao bi da ostane u zatvoru i dve i po godine, ukoliko Viši sud u Bitolju potvrdi odluku sudskih vlasti da još jednu kaznu, uslovnu zatvorsku u trajanju od godinu dana, na koju je osuđen zbog samovolje i nasilja, pretvori u efektivnu. Ako makedonske vlasti to demantuju, prema procenama u SPC i dobro obaveštenih diplomatskih krugova, najnovije presude protiv arhiepiskopa Jovana koji se pre tri godine jedini iz jerorhije u pravoslavnom svetu kanonski nepriznate MPC vratio u jurisdikciju SPC, vezuju za odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC o izdavanju Tomosa o autonomiji Pravoslavne ohridske arhiepiskopije. Tokom poslednja dva meseca od izdavanja Tomosa koji je izazvao žestoka reagovanja državnih vlasti u Skoplju i MPC, bilo je više napada na sveštenike Ohridske arhiepiskopije. J. Tasić
U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena juče obeležena 650. godišnjica smrti cara Dušana
Mir i sloboda svima su potrebni
Prizren, Beograd - Svetom arhijerejskom liturgijom, parastosom caru Dušanu, rezanjem slavskog kolača i duhovnom akademijom juče je u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena proslavljena manastirska slava, Sabor svetog arhangela Gavrila i obeležena 650. godišnjica od smrti ktitora ove srednjovekovne svetinje, cara Dušana. Patrijarh srpski Pavle u prazničnoj besedi pomolio se sa "tog svetog mesta" za "istinu, pravdu, slobodu i mir koji su svima potrebni".
- Nije lako biti čovek ni među ljudima, a kamoli u svetu koji sav u zlu leži. Ali, uvek je bilo onih koji su i u teškim nevoljama ostali ljudi, jer kakva bi nam bila uteha da je vreme ugodno i lako, a mi da izgubimo obraz i dušu. Gospode, Sveti Arhangele i svi sveti pomozite nam da ostanemo na uskom i tesnom putu što vodi u život večni i da se nađemo na onoj strani koju će Hristos poznati i priznati kao Svoju. Gospode, pomozi svima pa i nama, svim ljudima dobre volje u svetu - poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve iz Svetih Arhangela gde je svetu arhijerejsku liturgiju služio sa episkopima raško-prizrenskim Artemijem (Radosavljevićem), lipljanskim Teodosijem (Šibalićem), vikarom Eparhije raško-prizrenske, kao i sveštenstvom i monaštvom ove Eparhije.
Vladika Artemije pozvao je juče Srbe da "ostanu i žive na Kosovu i Metohiju i u budućnosti kao što su to činili stotinama godina unazad". Svečanosti u Svetim Arhangelima pored više stotina Srba prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Predsedništva Srbije, Milan Radulović, ministar vera u Vladi Srbije, Nebojša Čović, predsednik Koordinacionog centra SCG i Srbije za Kosovo i Metohiju, poslanici Skupštine Srbije, politički predstavnici kosovskih Srba. Drugi program državne televizije direktno je prenosio proslavu.
Manastir Sveti Arhangeli nalazi se tri kilometra jugoistočno od Prizrena, na ulazu u klisuru reke Bistrice. Sagrađen je sredinom 14. veka na mestu starijeg crkvišta, kao carska lavra i glavna, zagrobna zadužbina cara Dušana. Ceo kompleks koji je stradao i opusteo posle turske okupacije Prizrena 1455. obuhvatao je 6.500 kvadratnih metara. Arheološka istraživanja u manastiru započela su tek 1929, a iste godine, prema Ukazu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, posmrtni ostaci cara Dušana preneti su iz njegove zadužbine (dok se ne obnovi) u crkvu Svetog Marka u Beogradu, gde se i sada nalaze.
Duhovna i materijalna obnova Svetih Arhangela počela je pre tačno 10 godina. Sagrađen je novi konak u koji se uselilo mlado bratstvo, ali se po dolasku misije UN na Kosovo i Metohiju ovaj manastir među prvima našao na udaru kosovskih Albanaca. Jedan od svetoarhangelaca, monah Hariton (Lukić) otet je sredinom juna 1999, a njegovo obezglavljeno telo pronađeno je godinu dana kasnije. Iako se manastir takoreći nalazi u bazi nemačkog KFOR, proslavu 650. godišnjice postojanja ove svetinje 26. jula 2002. obeležila je eksplozija na utvrđenju Višegrad iznad manastira i demonstracije Albanaca u Prizrenu zbog dolaska blizu 1.000 Srba na manastirsku slavu.
Tokom martovskog pogroma prošle godine Sveti Arhangeli su u napadu više hiljada kosovskih Albanaca gotovo potpuno uništeni: spaljen je konak, zvonik je srušen, razbijena je ploča na grobu cara Dušana. Zahvaljujući zalaganju Eparhije raško-prizrenske, Vlade Srbije i mnogobrojnih darodavaca, krajem decembra manastir je dobio nov konak. Jučerašnju svečanost u Svetim Arhangelima obezbeđivale su jake snage nemačkih snaga iz sastava KFOR. J. T.
Pregovori o reformi policije Bosne i Hercegovine juče nisu bili uspešni
Ešdaun krivi dve srpske stranke
Sarajevo - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BIH Pedi Ešdaun izjavio je juče u Sarajevu da su razgovori predstavnika političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, o policijskoj reformi završeni neuspešno.
Pregovori o reformi policije nastavljeni su juče u zgradi zajedničkih institucija BIH u Sarajevu, a Ešdaun je naveo da "napredak nije ostvaren zbog neozbiljnosti onih stranaka koje nisu poslale svoje predstavnike na sastanak". Ešdaun je kazao da sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke.
Ešdaun i premijer BIH Adnan Terzić pozvali su u petak partije koje su pre tri meseca učestvovale u pregovorima na Vlašiću o reformi policije, da prisustvuju jučerašnjem sastanku u Sarajevu. Na sastanku u Sarajevu trebalo je da se odredi šta treba da se preduzme tokom leta kako bi se obezbedilo postizanje okvirnog sporazuma o restrukturiranju policije.
Lideri političkih partija u BIH su se krajem aprila ove godine na Vlašiću dogovorili o prenosu policijskih ovlašćenja na nivo BIH i organizaciji policije na regionalnom principu. U maju su propali razgovori o mapama policijskih regiona. Stranke iz RS nisu prihvatile da granice policijskih regiona prelaze granice entiteta u BIH. Reforma policije u BIH poslednji je uslov koji BIH treba da ispuni kako bi počela pregovore sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Beta
Copyright © 2002-2005 Danas - preduzeće za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF d.o.o.
naslovna dijalog kultura periskop commedia evropa globus feljton tvprogram ekonomija terazije vojvodina dežurna događaj dana hronika sport
  SADRŽAJ  
Dela makedonskih vlasti govore sama za sebe

Mir i sloboda svima su potrebni

Ešdaun krivi dve srpske stranke
  U HRONICI  
I SPC mora da poštuje zakone

Ka Evropi u novom ruhu

Mrkonjić traži smenu Bajatovića

VLAHOVIĆ: O referendumu nema pregovora sa Srbijom

NINKOVIĆ: Suštinskim promenama do stabilnog privrednog ambijenta

Medicinska pomoć do pet hiljada evra

NUNS: Identitet deteta se mora zaštititi

Do 2006. biće spremni svi ekološki zakoni

Bratstvo-jedinstvo u plaćanju, ali ne i u iznosima

Bagzi nastavlja iskaz o ubistvu premijera

Šamar u odbrani

BATIĆ: Pet miliona evra haškim dobrovoljcima

Ekološka bomba nadomak centra Čačka

Susret za pamćenje

"Republika Kolonija" ponovo u akciji
 
samo po danas.co.yu
po celom SCG web-u