Forsiden Aktuelt Fakta Presse Pekere Nettstedskart Søk
 
Forsvarsnett :

Innhold


Om Forsvarsnett

Telefon:
03003

E-post:
forsvaret@mil.no

Postadresse:
[Enhet i Forsvaret]
Postmottak
2617 Lillehammer

Fakturaadresse:
Forsvarets regnskapsadministrasjon
Postboks 1 Haakonsvern
5886 Bergen

 Espen Schiager, 2008-05-27


– Dette vi har trent på

KOR-I KAREZ: For første gang har de profesjonelle soldatene i Telemark bataljon deltatt i kamper i Afghanistan. Her er soldatenes egne historier.

Av Rune Thomas Ege, presse- og informasjonsoffiser for de norske styrkene i Afghanistan

Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret
KAMPER: Norske styrker har vært i kamper i Afghanistan. Her kan du lese om soldatenes opplevelser.

Skumringen bringer med seg en behagelig kveldstemperatur for de om lag 250 norske soldatene fra den norske utrykningsstyrken som har slått leir ved landsbyen Kor-i Karez, nordvest i Afghanistan. Det er 13. mai, og første del av operasjonen soldatene utgjør hovedstyrken i, har gått helt etter planen.

– Da smalt det plutselig
– Vi hadde en samling for å gjøre oss klare for kvelden. Da smalt det plutselig. De traff overalt. Vi hørte kulene og så sporlysene lavt, høyt og mellom oss. En panservernrakett landet 40 meter fra der vi sto, forteller en av soldatene til Forsvarsnett.

– Jeg kom meg i stilling, og begynte å besvare ilden med et maskingevær for å gi de andre dekningsild, slik at de kunne komme seg i dekning, sier 23-åringen.

Fra en avstand på om lag 1200 meter, gjennomfører talibanopprørerne det kompanisjef og major Rune Wenneberg beskriver som ”et bra koordinert ildoverfall” mot soldatene fra Telemark bataljon.

Varte i flere timer
– De brukte maskingeværer, automatgevær og panservernraketter. Det eneste dramatiske i situasjonen var de første sekundene. Så gjorde vi det vi har gjort hundrevis av ganger på trening på Rena, tilrev oss initiativet og svarte med massiv, presis ild, sier Wenneberg til Forsvarsnett.

Grenader Stian Storm (22) fra Moss satt sambandsvakt på en CV 90 stormpanservogn da skuddvekslingen startet.

– Skuddene var ikke rettet mot oss. Men etter at vi besvarte ilden, kom det en del skudd i vår retning også, sier han.

Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret
DRAMATISK: Opprørere brukte maskingevær, automatgevær og panservernraketter mot de norske styrkene.

Selv om skuddvekslingene avtok i intensitet etter at de norske soldatene slo tilbake angrepet med voldsom kraft, tok det flere timer før de siste skuddene falt.

Treningen virker
– Jeg var så fokusert at jeg aldri rakk å bli redd. Du blir selvfølgelig litt stressa, men jeg reagerte ”på drill”. Det er jo dette vi har trent på, sier en av soldatene.

– Vi hadde jo tenkt en del på hvordan vi ville reagere hvis vi havnet i skuddvekslinger. Om noen ville legge seg ned eller stivne i panikk. Det skjedde ikke. Vi var så godt forberedt at alt nesten gikk av seg selv. Det viser at alle timene en har brukt på våpenpuss, pirking på detaljer og alt det andre en hater under førstegangstjenesten faktisk har en mening, sier sersjant og lagfører Sjur Grindstuen (31) fra Dovre.

De neste dagene havnet de norske soldatene på nytt i kamper med opprørere, og brukte bombekastere, stormpanservogner og bomber fra allierte fly til å nedkjempe fienden, uten norske eller allierte tap og skader.

– Dette viser at treningen vi gjør hjemme virker. Selv om vi ikke skal undervurdere fienden, er opprørerne teknologisk sett fullstendig underlegne, og også langt dårligere trent enn guttene og jentene våre, sier oberstløytnant Kjell Inge Bækken, sjef for den norske utrykningsstyrken.

Kontaktpersoner for pressen:
Oberstløytnant John Inge Øglænd, Presse- og informasjonsoffiser og vakthavende talsmann ved Fellesoperativt hovedkvarter, telefon 51 34 30 91 (mobil 95 89 42 40).
Kjetil Eide, kommunikasjonsrådgiver ved Fellesoperativt hovedkvarter, telefon 51 34 30 92 (mobil 90 13 70 75)

FAKTA
Soldatene deltok i en Isaf-ledet operasjon, bestående styrker fra Afghanistan, Norge og flere andre Isaf-nasjoner. Hensikten var å bedre sikkerhetssituasjonen, hindre talibans og andre opprørsgruppers bevegelsesfrihet i områder i Nord-Vest-Afghanistan og legge til rette for videre tilstedeværelse av afghanske sikkerhetsstyrker og sivil bistand. Norske styrker har vært involvert i flere kamper, der flere opprørere er drept. Ingen nordmenn er drept eller skadet.
 

Relaterte artiklerNorske styrker i kamper 2008-05-27