RSS feed

Cikkek

Kommentek

Hírszerző

FõoldalFórumApróHírszerzõMûszaki dolgokLopott hangszerekTehetségkutató, fesztFúvósklubR.O.Z.Á.L.Zenész EgyesületDemo rovatAjánlóAktuálJogi dolgokKülönvéleménySzubjektív - koncertSzubjektív - lemezZeneelméletZenészvizsgaKicsodamicsodamiért?LinkekLOL :)ÍzlésrendõrségKisszinesAz úgy volt...
Hírdetés
Katie Melua Nyomtatás E-mail
2008. Április 29.

Image2008. április 25. Bécs, Stadthalle
Bár a 2008-as év hazai koncertjei bővelkednek nagy nevekben, azért sok kiváló előadó még mindig nem látogat el hozzánk. Katie Melua talán még mindig nem akkora kedvenc itthon, mint tőlünk nyugatra, de azért több magyar embert is láttunk a koncerten, ami alapján, talán nálunk is lett volna rá ekkora érdeklődés.

 

hirdetésA bécsi csarnokot jócskán összezsugorították erre az estére, és telepakolták székekkel, 3-4000 ember férhetett így be. Amíg lassan csordogált befelé a közönség, klipeket nézhettünk a nagy vásznakon, amelyek egy csendes estét előlegeztek meg. A 19.30-ra kiírt kezdéskor még nem volt teltház, de ekkor Katie zenekarának egyik tagja lépett a színpadra, és miután megköszönte a stábnak a sok munkát, amivel felállították Katie életének eddigi legösszetettebb színpadát, felkonferálta Andrea McEwan-t.

ImageAndrea Ausztráliában született, szerző, énekes, zenész és színész. Hazájában egy tévésorozatban lett közismert, aztán Nagy Britanniába helyezte át székhelyét, ahol a Katie-t is foglalkoztató lemezcéggel (Dramatico) kötött szerződést. 2007 elején kezdtek együtt dolgozni, a közös munka eredménye a Pictures című Katie albumon hallható, két szám formályában: What I Miss About You, Dirty Dice.
Az alig egy órás fellépésén a már említett zenekari tag kísérte őt gitáron, Luis Jardim, míg basszusgitáron, a szintén zenekari tag, Tim Harries. Érdekes volt, a dobok gépről mentek. Andrea is gitározott egy-két számban, de leginkább a hangjára kellett figyelni. Hátterük egy digitális függöny volt, amelyet egy led fal biztosított számukra.
Engem nem fogott meg különösebben Andrea zenéje, de kétségtelenül aranyos lány. Leginkább szerelmes dalokat énekelt, de messze nem olyan kimagasló hanggal, mint az este főattrakciója. Azért a közönség jól fogadta, de már mindenki Katie-re várt.


http://www.myspace.com/andreamcewan


Katie fél kilenckor jelent meg a mikrofon mögött, lelkes taps közepette. Gitárt is kapott a kezébe, majd az első három számot így adta elő. Azonnal elvarázsolta a közönséget egyedi hangjával. A kislányos megjelenéssel kombinált fantasztikus hang ellenállhatatlan. A kicsit melankolikus kezdést egy zongorával előadott szám zárta.

Image Katie megemlítette, korábban nem gondolt arra, hogy ilyen körítéssel fog fellépni. A mögötte is megmaradt kék, vagy éppen vörös digitális függöny a következő szám elején eltűnt, és megjelentek rajta a zenészek, digitálisan, egyedül a zongora volt eredeti. Egy ideig így játszottak, majd a függöny megindult felfelé, és előbukkant a többi igazi zenész is, természetesen ugyanabban a sorrendben, ahogy a digitális kópiák.
A két oldalt elhelyezett vásznakon leginkább Katie-t mutatták, vagy a zenekar egy-egy tagját. A led fal világításként is szolgált, de a legfontosabb szerepe az volt, hogy a dalokhoz illő képi aláfestést biztosítsa. Ha ez önmagában még nem lett volna elég, az öt kisebb falból összeálló együttes kép, külön-külön is mozgatható volt. A Crawling Up A Hill kicsi vonatjának így tudtak egyszerűen emelkedőt, vagy éppen lejtőt kialakítani, a Mary Pickford alatt pedig ismét egy nagy vásznat alkotva többször feltűnt Chaplin, ahogy a dal szövegében is. Ha éppen nem volt szerepe a falnak, teljesen felemelkedett, hogy előbb egy valódi függönyt engedjenek le hátra, majd egy csillagos eget ábrázolva, apró kis ledekkel varázsolják el a nézőket.
Katie hangja végig tökéletes volt, bár nekem ő maga, egy kicsit fáradtnak tűnt, főleg ha közeli képeket mutattak róla. Ennek ellenére végig energikusan énekelt. A zenekar is szépen aládolgozott, igazából senkit nem tudnék kiemelni, mert mindenki egyformán teljesített.
Image A Scary Films előtt Katie elmesélte, hogy egyik első horrorfilmje az Alien (Nyolcadik utas a halál) volt, és bár látszik ezen, és a hasonló filmeken, hogy nem most készültek, még mindig szereti őket. A dal alatt régi horrorfilmekből volt látható néhány részlet, ami tökéletessé tette az élményt. A komolyabb témáknál ő is komoly volt, a könnyedebb daloknál, mint egy kislány ugrabugrált a színpadon.
Az egyik leglátványosabb jelenet az volt, amikor a gitárszólóhoz a led falak összeálltak Luke Potashnick-tól kiindulva, fel a magasba, és hangjegyek repültek fel, mintha csak egy képregényt néztünk volna. Aztán a látvány változott, és a falak átrendeződtek a zongorához, hogy ott is megelevenedjenek a hangok.

A főműsor ideje után Katie hatalmas vastapsot kapott, és az amúgy mindig visszafogott osztrák közönség állva tapsolta vissza a zenekart. A ráadásra állva is maradt a közönség, így a zenekar is felpörgette a tempót egy kicsit. Aztán az utolsó előtti dallal, amely egy Janis Joplin feldolgozás volt, a zenekar elköszönt, és Katie magára maradt újra egy szál gitárral. Ahogy az elején, itt is csak a digitális függöny volt mögötte. Megköszönte a közönség közreműködését, majd az egyik legszebb számával búcsúzott.
A dal végeztével egyszer-kétszer integetve végigsétált még a színpadon, majd eltűnt.

Remek előadást láthattunk, ahol a hang és a látvány szépen egybe simult, és csak remélni tudom, hogy egyszer a hazai közönség is láthatja Katie-t.

A zenekar:
Katie Melua: ének, gitár, zongora
Henry Spinetti: dobok
Tim Harries: basszusgitár
Luke Potashnick: gitár
Frank Gallagher: billentyűs hangszerek, hegedű
Luis Jardim: ütősök
Rob Taggart: zongora

Az elhangzott számok:
Piece By Piece, Dirty Dice, I Think It’s Going To Rain Today, Call Off The Search, I Do Believe In Love, My Aphrodisiac Is You
Crawling Up A Hill, Mary Pickford, Blues In The Night, If You Were A Sailboat, Ghost Town, Thank You Stars, Perfect Circle
What I Miss About You, Spider’s Web, If The Lights Go Out, Scary Films, Spellbound, Mockingbird Song, The Closest Thing To Crazy, Nine Million Bicycles, On The Road Again, Kosmic Blues, I Cried For You

http://www.katiemelua.com/

Kapcsolódó írásunk:
Angyalhangú angyalarc


Geski
geski kukac zenesz.infoTalálatok: 425

Légy Te az első hozzászóló
RSS hozzászólások

Hozzászólás
Név
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
HozzászólásBiztonsági kód* Code

Utolsó frissítés ( 2008. Április 30. )
 
Felhasználói értékelés: / 1
LegrosszabbLegjobb 
Következő >
© 2008 Zenész ...Mert kell egy hely!
Joomla Top Sites - Your Primary Source of Joomla Traffic Enveco Free Stat websas.hu Magyar Honlap Linkek Hungarian Web Toplista, Magyar Honlap Toplista http://free.srv.hu/t/b/tbanner/