Mobilt

[Hoppa till navigationen] [Hoppa till innehållet]

Vad söker du?

www.hbk.se

www.hittafotboll.se

HBK TV

AXA UPPLADDAREN

BLOGG

Om klubben // Örjans vall

Örjans vall är ett begrepp i svensk idrott.
Den idylliska idrottsplatsen vid Nissan i Halmstad har med åren utkristalliserats till en utpräglad och populär fotbollsarena, som vunnit flera omröstningar som landets vackraste i elitsammanhang.
I samband med Riksidrottsförbundets pågående 100-årsjubileum och förklarades Örjans vall som idrottshistoriskt minnesmärke. Detta skedde i samband med HBK:s 1 000:e allsvenska match mot Örgryte IS, 14 september 2003.
Totalt handlar det om 100 idrottsplatser i Sverige, varav fyra i Halland, som föräras Riksantikvarieämbetets minnesskylt som ett tecken på kulturarvet.

När invigdes Örjans vall? Och vad har hänt under årens lopp? Vilka är de största evenemangen och vilka tävlingar och matcher har lockat störst publiksiffror?

Sven Aremar, före detta fritidschef och välkänd samhällsforskare i Halmstad, har tecknat historien om Örjans vall. Vi presenterar här valda delar ur hans skildring om det som i folkmun kort och gott kallas ''Örjan''.

I början av 1920-talet var arbetslösheten stor i landet, och statsmakterna beslöt om åtgärder för att skapa sysselsättning. Överenskommelse träffades sålunda mellan Riksförbundet för idrottens främjande och Statens Arbetslöshetskommission om bidrag för anläggande av idrottsplatser.

Halmstads Idrottsplats, som den först kallades, invigdes högtidligt den 30 juli 1922 av HKH Kronprins Gustav Adolf. Vid idrottsplatsen köade folk framför entréns många biljettkassor. Trängseln var stor, och en extra ingång fick öppnas. Där ställde sig stadens poliskommissarie och i hans pickelhuva lade besökare med jämna pengar sin avgift. När samtliga åskådare räknats in, fanns 12 000 personer på platsen.

Utanför längs stängslet stod folk i dubbla led, och på Galgberget hade flera tusen människor samlats för att på avstånd bevittna skådespelet.

Invigningen blev pampig. Hallands regementes musikkår konserterade och blåste fanfarer, över 100 idrottsmän från hela landet paraderade med fanor, och tal hölls av Kronprinsen och flera myndighetspersoner.

I augusti samma år gav stadsfullmäktige idrottsplatsen namnet Örjans Vall efter S:t Örjans hospital, som fanns under medeltiden vid platsen för Örjans Valls entré.

Den 3 september 1922 var det åter en stor dag för Örjans Vall. Med start och mål vid idrottsplatsen anordnades stafettlöpning genom stadens gator med bortåt 300 deltagare från Halmia, Bollklubben och Kamraterna. Denna dag var det också premiär för fotbollsspel.

Den nya idrottsplatsen blev en stimulans för stadens stora föreningar. Plötsligt hade Kamraterna, Bollklubben och Halmia fått bra möjligheter till träning och tävling på en utmärkt arena med stora utrymmen för publik.

Friidrottarna i IFK blev också stor arrangör vid Örjans Vall. År 1940 var det tävlingar, dit 7 000 personer kom för att se bl a Gunder Hägg och Håkan Lidman.. År 1956 hölls något så ovanligt som skridskotävlingar på Örjans Vall. Vintern var detta år mycket kall. Löparbanorna spolades och gav utmärkt skridskois, där Sigge Eriksson, nybliven olympisk guldmedaljör på 10 000 meter, uppvisningsåkte inför 5 000 åskådare.

Som fotbollsarena har Örjans Vall upplevt många stora händelser. Halmia vann div II 1932 och gick upp i allsvenskan och följande år avancerade Bollklubben. Staden hade nu två föreningar i landets högsta serie.

Fotbollssverige förundrades och började tala om Halmstad som landets fotbollshuvudstad. Med växlande resultat deltog de båda klubbarna genom åren i seriesystemet. Om framgångarna vittnar allsvenskans maratontabell. Bäst placering har Bollklubben med guld 1976 och 1979, 1997 och 2000.

Medgången födde också publikframgång. De högsta publiksiffrorna under åren noterades 1955 vid matchen om guld och silver mellan Bollklubben och Djurgården med 19 753 åskådare och 1962 vid kvalmatchen Halmia - Landskrona med 20 381 personer.

När Sverige fick uppdraget att arrangera VM i fotboll 1958, var det ganska naturligt att Halmstad blev en av de tolv VM-städerna i landet. Två matcher föll på Halmstads lott: Nordirland-Tjeckoslovakien (1-0) och Nordirland-Argentina (1-3). Matcherna sågs av sammanlagt 24 821 personer.

Vid Örjans Vall har också anordnats landskamper i fotboll, stora gymnastikuppvisningar och firandet av fredsdagen den 7 maj 1945. Under 1980-talet togs löparbanorna bort och friidrotten flyttade till Idrottsplatsen Sannarp.

Liksom 1922 skulle arbetslösheten bli lösningen på sittplatsproblemet. Den gamla träläktaren hade tjänat ut och sommaren 1972 var den nuvarande huvudläktaren, arenabelysning och resultattavla färdiga och togs i bruk första gången vid en fotbollsmatch mellan det engelska West Ham och Halmstadalliansen - på dagen 50 år efter Örjans Valls invigning den 30 juli 1922.

Sven Aremar

En bild på Örjans vall från 20- eller 30-talet.