17-05-2008 Printeaza Trimite pe email Trimite pe YM Redimensioneaza Medicul Gheorghe ChisleagIonel Maftei • doua decenii de la moarte Cunoscut reprezentant al radiologiei romanesti, distins om de stiinta si cadru didactic, prof.dr.docent Gheorghe Chisleag a fost o autoritate in domeniu pe plan national si international. Nascut la 10 aprilie 1914, in comuna Romanesti, din judetul Botosani, ca fiu al unei familii de tarani razesi, a urmat scoala primara in satul natal, Liceul "A.T. Laurian" din Botosani si Facultatea de Medicina din Iasi, devenind doctor in medicina si chirurgie in 1938. Activitatea didactica si-a desfasurat-o la Facultatea de Medicina din Iasi, unde a devenit, succesiv: preparator de Radiologie, asistent, sef de lucrari, conferentiar (1956), profesor si sef de catedra (1962), profesor consultant din anul 1979. Ca medic, a parcurs toate treptele profesionale, de la extern, medic de circumscriptie si specialist radiolog, medic concentrat (1939 – 1945), pina la medic primar, sef de sectie. In anul 1941 a infiintat Institutul de Radiologie "Dr. Gh. Chisleag" – cabinet medical privat, pe care l-a dotat cu aparatura din import, care a fost desfiintat in 1957. A condus Clinica de Radiologie de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi, timp de un sfert de veac. In sprijinul procesului de invatamint, a publicat un Curs de Röntgendiagnostic (8 vol., 1955 – 1960), un manual de Radiologie medicala (2 vol., 1960) si un curs de Röntgendiagnostic in Stomatologie (2 vol.) si lucrarea Examenul radiologic al stomacului (1960). De asemenea, a publicat 550 de lucrari stiintifice, in domeniul radiodiagnosticului, radioterapiei si oncologiei. Ca un corolar al intregii sale activitati didactice si stiintifice, in 1986, a publicat monografia Radiologie medicala – notiuni si scheme, care insumeaza aproape 1.000 de pagini. A fost membru al societatii Internationale de Radiologie; membru de onoare al Societatii de Radiologie din Belgia; membru titular al Societatii Franceze de Radiologie si altele. In tara, a fost membru al Societatii de Radiologie si Electrologie Medicala, membru al Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, membru al Uniunii Societatilor de Stiinte Medicale etc. Profesorul si omul de stiinta Gheorghe Chisleag a trecut in nefiinta in ziua de 16 mai 1988, deci in urma cu 20 de ani, si a fost inhumat la cimitirul "Eternitatea" din Iasi.
Evenimentul Regional al Moldovei
editia online de sambata, 16 august 2008
19 vizitatori pe site
 
Acces abonati online
 Cuprins
EDITORIAL
MOLDOVA
Iasi
Bacau
Botosani
Neamt
Suceava
Vaslui

POLITICA
ECONOMIE
CULTURA
SPORT
RUBRICI
 Suplimente
TRUP&SUFLET
REPORTER
CASA&GRADINA
NIMIC IN PLUS
AUTO
 Top
STIRI DIN TARA
CARICATURI
HOROSCOP
ENGLISH NEWS
BLOG
FORUM
 Utile
Publicitate
Despre noi
Regional
Acces postare anunturiAcces postare anunturi
Prima pagina
Prima Pagina Evenimentul
Fata Zilei
Fata Zilei
Newsletter
newsletter click aici si vei fi atentionat despre aparitia celor mai noi stiri
Google
 
17-05-2008


Printeaza articolul Medicul Gheorghe ChișleagPrinteaza Recomanda articolul Medicul Gheorghe Chișleag Trimite pe email
Trimite prin Yahoo Messenger articolul Medicul Gheorghe ChișleagTrimite pe YM Redimensioneaza

Medicul Gheorghe Chișleag
Ionel Maftei


• două decenii de la moarte

Cunoscut reprezentant al radiologiei românești, distins om de știință și cadru didactic, prof.dr.docent Gheorghe Chișleag a fost o autoritate în domeniu pe plan național și internațional. Născut la 10 aprilie 1914, în comuna Românești, din județul Botoșani, ca fiu al unei familii de țărani răzeși, a urmat școala primară în satul natal, Liceul "A.T. Laurian" din Botoșani și Facultatea de Medicină din Iași, devenind doctor în medicină și chirurgie în 1938. Activitatea didactică și-a desfășurat-o la Facultatea de Medicină din Iași, unde a devenit, succesiv: preparator de Radiologie, asistent, șef de lucrări, conferențiar (1956), profesor și șef de catedră (1962), profesor consultant din anul 1979. Ca medic, a parcurs toate treptele profesionale, de la extern, medic de circumscripție și specialist radiolog, medic concentrat (1939 – 1945), pînă la medic primar, șef de secție. În anul 1941 a înființat Institutul de Radiologie "Dr. Gh. Chișleag" – cabinet medical privat, pe care l-a dotat cu aparatură din import, care a fost desființat în 1957. A condus Clinica de Radiologie de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași, timp de un sfert de veac. În sprijinul procesului de învățămînt, a publicat un Curs de Röntgendiagnostic (8 vol., 1955 – 1960), un manual de Radiologie medicală (2 vol., 1960) și un curs de Röntgendiagnostic în Stomatologie (2 vol.) și lucrarea Examenul radiologic al stomacului (1960). De asemenea, a publicat 550 de lucrări științifice, în domeniul radiodiagnosticului, radioterapiei și oncologiei. Ca un corolar al întregii sale activități didactice și științifice, în 1986, a publicat monografia Radiologie medicală – noțiuni și scheme, care însumează aproape 1.000 de pagini. A fost membru al societății Internaționale de Radiologie; membru de onoare al Societății de Radiologie din Belgia; membru titular al Societății Franceze de Radiologie și altele. În țară, a fost membru al Societății de Radiologie și Electrologie Medicală, membru al Societății de Medici și Naturaliști din Iași, membru al Uniunii Societăților de Științe Medicale etc. Profesorul și omul de știință Gheorghe Chișleag a trecut în neființă în ziua de 16 mai 1988, deci în urmă cu 20 de ani, și a fost înhumat la cimitirul "Eternitatea" din Iași.



Adauga comentariul tau






 




Tel. 0232246000 | Fax 0232246002 | Orange 0752266266 | contact@evenimentul.ro
Copyright © SC Phoenix Grup SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete:
Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui