מדריך טורקיה היסטוריה מוסטפה כאמל אתאטורק

                                                 

דף הבית )

טורקיה תמונות )

פורומים )

יצירת קשר @

 

  English

 

   

קלאבים אנטליה טורקיה

   
 
   

ישראל אור לעולם

   
 
   

נדל"ן טורקיה Real estate Turkey

   
 
   

יאכטות טורקיה Turkey yachts

   
 
   

 

   
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 



 מדריך טורקיה היסטוריה  טורקיה תרבות ומסורת

טורקיה היא מדינה בעלת היסטוריה רבה. תחילת ההתיישבות בטורקיה הייתה באזור רמות אנאטוליה, לפני כ 50,000 שנים. ממצאים מאוחרים יותר מ- 7500 לפנה"ס של שרידים מתקופה זו, נמצאו באזור “
Çatalhüyük”. הממלכה החיתית שלטה באזור זה בין השנים 1900-1300 לפנה"ס. בירתה של הממלכה נקרא “Hattusas”, תקופת שלטונם תואמת פחות או יותר כמו שלטון הפרעונים והבבלים. בשנת 1250 התנהלה מלחמת טרויה, שבסופה העיר נכבשה ונהרסה עד היסוד. בחמש- מאות השנים שלאחר מכן (1200-700 לפנה"ס) הייתה הגירה גדולה מאוד של יוונים לאזור. מספר ממלכות נוצרו באזור, כאשר חלקן לחמו אחת טורקיה היסטוריהבשנייה במהלך שנים אלו. הפרסים (546 לפנה"ס) ואלכסנדר הגדול (334 לפנה"ס), פלשו אף הם לאזור, כבשו והתערבבו באוכלוסיה המקומית. בשנת 130 לפנה"ס כובשים הרומאים את המדינה, ושולטים עליה מהעיר "אפיסוס".בשנת 313 לספירה, הממלכה הרומאית הביזנטית מקבלת על עצמה את הנצרות כדת הרשמית. 37 שנים לאחר מכן, בונה הקיסר "קונסטנטין" את העיר "קונסטנטינופול, הידועה כאיסטנבול של ימינו. בשנת 1288 מתחילה לבצבץ האימפריה העותומאנית בעיר בורסה. בשנת 1909 מסולק מכיסאו הסולטאן "חמיד" העותומאני, נצר לשושלת ארוכת שנים של סולטאנים.

בזמן מלחמת העולם הראשונה (1914) טורקיה מצטרפת לגרמניה במלחמתה, מלחמה שמאוחר יותר נודעה בשם מלחמת העולם הראשונה. בשנת 1919 מוביל אתא - טורק קבוצה של מורדים לשם מיגור השלטון המפורר במדינה ובשנת 1923, מוקמת הרפובליקה הטורקית המודרנית, על ידי מוסטפה כאמל אתא טורק. הרפובליקה החדשה הייתה בין המדינות הדמוקרטיות הראשונות בעולם ובאזור זה בפרט.

מוסטפה כאמל אתאטורק - אבי הטורקים

מוסטפה כאמל
, הידוע גם כאתאטורק (אבי הטורקים), קיים בשני מישורים. המישור הפיזי, והמישור המטפיזי. יש את אתאטורק האדם, וישנה האגדה שקיימת כיום.

מוסטפה כאמל האדם נולד בשנת 1881 ב “Selanik”, שהייתה אז עיר עותומאנית, הנמצאת כיום ביוון. בילדותו, אביו “Ali Riza”, שהיה סוחר עצים, נפטר. אמו “Zubeyde”, שהייתה אישה קשת יום, גידלה את מוסטפה ואת אחותו. בתחילה הוא למד בבית ספר דתי מסורתי, אולם במהרה הוא עבר לבית ספר מודרני. בשנת 1893 הצטרף מוסטפה לבית ספר תיכון צבאי, היכן שמורה המתמטיקה שלו הוסיף לו את השם "כאמל" (פירושו- שלמות), כאות הוקרה על השיגו המעולים. מאז הוא נודע כמוסטפה כאמל.

בשנת 1905 סיים מוסטפה כאמל את האקדמיה הצבאית באיסטנבול בדרגת סרן. הוא הוצב בדמשק, הכין שהוא חבר לעוד אנשים וביחד הם הקימו את אגודת הסתרים "חרות ומדינה", כדי ללחום כנגד שלטונו של הסולטאן. הם נקראו "הטורקים הצעירים" (Young Turks) הקריירה של מוסטפה כאמל שגשגה והמוניטין שלו גברו, ככל שהצלחותיו ברחבי האימפריה העותומאנית גדלו.

בשנת 1915, כאשר פרצה המלחמה בדרדנלים, קולונל מוסטפה כאמל הפך להיות לגיבור בזכות ניצחונותיו, ובזכות העובדה שלבסוף הוא אף הצליח לסלק את הפולשים מהמדינה. בשנת 1916, בגיל 35 מוסטפה כאמל קודם לדרגת גנרל. באותה שנה הוא אף שיחרר שתי מחוזות במזרח אנטליה. במהלך השנתיים שלאחר מכן, הוא שירת במספר צבאות בארץ ישראל, ובהשיגו השג נוסף, עצירת צבא האויב המתקדם, ב- “Aleppo”.

בתאריך 19.5.1919 נחת מוסטפה כאמל בעיר הנמל “Samsun”, שלחוף הים השחור והחל במלחמת העצמאות. כהתגרות בצבאו של הסולטאן, הוא נכנס בראש צבא שחרור לאנאטוליה וכינס את הקונגרסים של “Erzurum” ושל “Sivas”, אשר היוו את הבסיס למאמץ כלל ארצי תחת הנהגתו, למיגור שלטון הסולטאן במדינה.טורקיה מוסטפה כאמל אתאטורק

בתאריך 23.4.1920 נחנכה האספה הלאומית הגדולה (הקונגרס החדש), כאשר מוסטפה כאמל נבחר לעמוד בראשו של הקונגרס, כנשיא.  הלוחמה נמשכה בחזיתות רבות ומוסטפה כאמל הוביל את הצבא לניצחונות כנגד מורדים, וצבאות פולשים. בעקבות ניצחונותיו בשני הקרבות העיקריים ב- “Inonu” במערבה של טורקיה, הקונגרס העניק למוסטפה כאמל, את התואר של מפקד הצבא, בדרגת "מרשל". הצבא הטורקי נחל את נצחונו המוחץ, בסוף אוגוסט 1922. תוך כמה שבועות שוחררה המדינה כולה, הסכם שביתת נשק נחת ושלטון השושלת העותומאנית חוסל.

הסכם “Lausanne” נחתם עם בריטניה, צרפת, יוון, איטליה ועוד כמה מדינות, ביולי 1923. באמצע אוקטובר של אותה שנה, הפכה אנקרה להיות בירתה של המדינה הטורקית החדשה. ב- 29.10.1923, הוכרז על הרפובליקה החדשה, מוסטפה כאמל נבחר פה אחד כנשיא המדינה.

נשיאותו של מוסטפה כאמל מתאפיינת בשינויים רבים שעברו על החברה הטורקית המסורתית. בהחלטיות חסרת פשרות הוא בנה למעשה את טורקיה המודרנית. אפשר לומר בבטחה שאילולי מוסטפה כאמל, היה מוביל הפיכה במדינה, טורקיה הייתה כיום מדינת עולם שלישי נחשלת וענייה. בין השינויים הבולטים שהוא ערך במדינה, ניתן למנות את החלפת הכתב הטורקי המסורתי (אותיות ערביות), לאותיות לטיניות עם אקצנט גרמני. הוא חילק את אדמות המדינה לאיכרים שחיו עליהן. כך הוא גרם לכמה דברים טובים לקרות. לאנשים אכפת היה מהתוצרת שהאדמה סיפקה. לאנשים היה אינטרס לגדל כמה שיותר מזון, בעלי חיים וכו'. כך היה מספיק מזון להאכלת כלל האוכלוסייה. אנשים יכלו להרוויח כסף וכך לשלוח את ילדיהם לבתי ספר, דבר שהגדיל את אחוז האלפאבתים במדינה, וכן הגדיל את התחרותיות של השוק הטורקי בעולם. מוסטפה כאמל יצר הפרדה בין דת למדינה ואסר על גברים לגדל זקנים ולעטות את הטורבנים בעלי הסממנים הדתיים. הוא אף אסר על נשים לכסות את פניהן ברעלה. הוא הפך את טורקיה למדינה דמוקרטית, חילונית, בה יש זכות הצבעה לכולם. ב- 1934 התקבל חוק שהפך את המדינה לחילונית. במעמד זה מוסטפה כאמל קיבל את התואר "אתאטורק" (Atatürk).

בין פועליו החשובים, מתן זכות הצבעה לנשים בשנת 1923, וזאת עוד לפני שלנשים בארה"ב הייתה זכות הצבעה (נשות אמריקה קיבלו זכות זאת רק בשנת 1929), כמו גם שוויון זכויות במקומות העבודה.

ב- 28.10.1938 נפטר "אתאטורק" לאחר מחלת כבד, ממנה סבל תקופה ארוכה, בהותירו אחריו מדינה מפותחת ומתקדמת, בעלת חזון, מסורת חדשה ומעל הכול, חופשייה ושוויונית.

אתאטורק - האגדה
בכל אשר תפנו מבטכם, תתקלו בתמונתו של "אתאטורק", המביט בכם במבט חמור סבר. הוא נמצא בכל משרד ממשלתי בודאי, בכל עסק פרטי ובכל בית. דיוקנו נמצא על שטרות ומטבעות הכסף. על בולים, בציורים, חפצי אומנות ועוד. למעשה, "אתאטורק" יכול להיחשב כאחד האנשים בהיסטוריה שהקדיש את כל כולו למדינתו. גם כיום, קרוב ל- 70 שנים אחרי פטירתו של "אתאטורק", רוחו עדיין שורה מעל המדינה, הן בזכות התושבים שמעריצים אותו, והן באמצעות הצבא שנאמן לערכיו ומסורתו של  "אתאטורק".

מילת אזהרה קטנה, לעולם אל תאמרו או תראו לטורקי שאתם מזלזלים, או מלגלגים על "אתאטורק".

תרבות ומסורת טורקיה

התרבות הטורקית נשענת רבות על כבוד אב ואם, משפחה, חברים, מכרים ואפילו זרים. ילדים אינם צועקים על הוריהם, אינם מתחצפים ואינם מקללים. גם אם אין למשפחה מספיק לכולם, הם ידאגו ראשית לאורחים, ורק לאחר מכן, לעצמם. הכנסת האורחים בטורקיה הנה שם דבר בעולם. ישנו נוהג בקרב הטורקים. לפני כניסה הביתה, מסירים כולם את נעלים טורקיה איסטנבולומשאירים אותן ליד מפתן הדלת. אפשר ללכת עם גרביים או יחפים. זה בסדר גמור. טורקיה משלבת ישן עם חדש. למשל, מקיימים את טקס החינה (בדומה לארץ). כחלק מהמסורת במדינה, מתקיים מנהג ברית המילה, בגיל 13. הטקס נערך ברוב פאר.

התרבות הטורקית
המודרנית, בנויה על רובדים של תרבות עתיקה. בכל מקום תוכלו לראות את ההשפעה ההלניסטית, הרומאית, הביזנטית ועוד. זה מופיע החל בבנייה, ביצירות אומנות. ואפילו בחיי היום יום.

בטורקיה ישנה מוסיקה במגוון סגנונות, החל במוזיקה
קלאסית טורקית ועד פופ, דיסקו, היפהופ ועוד. כמה וכמה מהזמרים הטורקים, מופיעים מחוץ לגבולות מדינתם. למשל, טארקן (Tarkan), שלפחות שניים משיריו “Oy mana sekedem”  ושיר הנשיקה, זכו להשמעה במדינות רבות. באזורים רבים במדינה נערכות הופעות בינלאומיות רבות ותחרויות שירה, ריקודים ועוד. בניגוד לרושם שאולי נוצר, הטורקים וגם הטורקיות מטפחים את עצמם. השימוש במוצרי קוסמטיקה לסוגיה, כמו גם בשמים, דאודורנטים וכו', נפוץ מאוד בקרב האוכלוסייה. הלבוש אצל חלק גדול הוא מערבי חדשני. לעיתים תראו בטורקיה אופנה חדשה ואביזרים אופנתיים, עוד לפני שהדברים הגיעו לארץ.

אוכלוסיה בטורקיה
לפי נתונים משנת 2007, חיים בטורקיה כ- 71 מליון אזרחים. אלו הם הנתונים היבשים, אולם, ישנם כמה דברים שכדאי לדעת לגבי מספרים אלו. האוכלוסייה בטורקיה היא הצעירה באירופה. רק 8% מהאוכלוסייה הם בגיל 65 או יותר. לשם השוואה, אוכלוסיית איטליה מונה כ- 57.7 מליון אזרחים, עם אוכלוסיית פנסיה של 18.1% בערך, דבר ההופך אותה לאחת המדינות הזקנות בעולם. מעל 65% מאוכלוסיית המדינה חיה בערים, והשאר בכפרים, או בחו"ל (בעיקר גרמניה). כ- 80% מהאוכלוסייה היא טורקית, 17% כורדים ושלושת האחוזים הנותרים הם יהודים וארמנים.

דת בטורקיה
למרות ש- 99%  מהאוכלוסייה היא מוסלמית (כשני שליש סונים ושליש שיעים), מאז שנת 1924 חלה הפרדה ברורה בין דת למדינה, לפי חוק. במדינה נערכות בחירות חופשיות כל 4 שנים. רוב תושבי המדינה הנם חילוניים.
 

 

 

 

 

 

 

   

אוויר בע"מ - אוורור - סינון אוויר - טיהור אוויר avir.co.il

   
 
   

 

   
 
   

המדריך לטורקיה - ייעוץ מסלולים - ליווי קבוצות לטורקיה

   
 
   

 

   
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

דף הבית

צור קשר

קישורים

פרסום באתר

תנאים

מפת אתר

 

      info@turkeyguide.co.il  2003-2008 marmarisland.com -  turkeyguide.co.il כל הזכויות שמורות למדריך טורקיה ©

 אין להעתיק, לשכפל, לתרגם, לפרסם, להפיץ, ואו לעשות כל שימוש מסחרי בגרפיקה של האתר ואו בתכניו ללא רשות בכתב ומראש מבעלי האתרים.